Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Θέλει η τρόϊκα να κλείσει τα νοσοκομεία της Ηπείρου;

Σύμφωνα με το… σκεπτικό του σχεδιαζόμενου «Χάρτη Υγείας»
της κατοχικής κυβέρνησης της τρόϊκα
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ;
Λουκέτο και στην Ογκολογική Κλινική Πανεπ. Ιωαννίνων;
Θα μειωθούν Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία;
«Επανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας» βαφτίζει τώρα η Κυβέρνηση το πιθανό «λουκέτο» σε νοσοκομειακά Ιδρύματα (για… συγχώνευση κάνει λόγο) και την κατάργηση άλλων δομών Υγείας του ΕΣΥ, κυρίως στην περιφέρεια. Κι όλα αυτά βεβαίως, με το αιτιολογικό της εξοικονόμησης πόρων…
Μάλιστα σαν μια χαρακτηριστική περίπτωση «κακής χωροθέτησης μονάδων υγείας», αναφέρεται η Ήπειρος στη σχετική εισήγηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για την οποία τονίζεται ότι «Άρτα, Πρέβεζα, Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα: Τρεις νομοί, τέσσερις πόλεις και ισάριθμα νοσοκομεία. Κάθε πόλη διαθέτει το δικό της, ωστόσο ο όγκος των ασθενών μετακινείται συστηματικά προς τα νοσοκομεία Ιωαννίνων, «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακό».
Καταρχήν, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για την κατοχική κυβέρνηση της Τρόϊκα και τις υπηρεσίες της, είναι ότι είναι τελείως αστοιχείωτη! Στην Ηγουμενίτσα δεν υπάρχει νοσοκομείο! Ένα νοσοκομείο υπάρχει σε όλο τον νομό Θεσπρωτίας, και αυτό είναι στο Φιλιάτι! Κατά δεύτερον, είναι λογικό και απαραίτητο, τα τρία νοσοκομεία της Ηπείρου να στέλνουν τα βαρέα περιστατικά στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, γιατί αυτό είναι Πανεπιστημιακό! Περιστατικά δε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, έρχονται και από την Αθήνα, αλλά και από όλη την Ευρώπη, γιατί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων έχει διεθνή ακτινοβολία, για τους λαμπρούς επιστημονές του και την καταρτισή τους, και για τις επιτυχίες του σε ιατρικά θέματα! Και η βαλτή κατοχική κυβέρνηση της Τρόϊκα από ξένα συμφέροντα, προσπαθεί να το κλείσει!
ΠΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ;
Διαπίστωση της υπηρεσίας της Τρόϊκα που δείχνει την πρόθεση, εν όψει του επανασχεδιασμού του «Χάρτη Υγείας», να προχωρήσει η κατοχική κυβέρνηση στην συγχώνευση, αν όχι όλων (ποιων όμως;), των νοσοκομείων που λειτουργούν στους άλλους τρεις Νομούς της Ηπείρου.
Εάν αυτό τελικά συμβεί ο κύριος όγκος των ασθενών τους, θα φθάνει στα δυο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, τα οποία, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε εργαστηριακές υποδομές και χώρους. Αν προστεθούν και οι ασθενείς των άλλων γειτονικών νοσοκομείων, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Και θα γίνει εκρηκτική αν, όπως σχεδιάζεται, μειωθούν και τα Κέντρα Υγείας, που λειτουργούν κυρίως στους μεγάλους Δήμους και τα Αγροτικά Ιατρεία, στα κεφαλοχώρια της Ηπείρου. Η κατάργησή τους θα επιφέρει τελειωτικό «χτύπημα» στην περιφέρειά μας και κυρίως στους εναπομείναντες υπερήλικες κατοίκους της, για τους οποίους τα Κέντρα Υγείας και οι αγροτικοί γιατροί είναι το μόνο… αποκούμπι, η ασφάλειά τους.
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ;
Ένα άλλο πλήγμα που πιθανόν να δεχθεί το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι η ενδεχόμενη κατάργηση της Ογκολογικής Κλινικής του, μια από τις πιο σημαντικές στη χώρα, επανδρωμένη με άριστους ειδικούς γιατρούς (υπό τον διακεκριμένο Καθηγητή Ογκολογίας Νικ. Παυλίδη), αλλά και με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, που χρόνια τώρα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς της Β.Δ. Ελλάδας.
Η Κλινική των Ιωαννίνων δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά στο σκεπτικό του σχεδιαζόμενου «Χάρτη Υγείας», για να τονιστούν οι τεράστιες ανισότητες που, σύμφωνα με τους ερευνητές καταγράφονται, στο πεδίο των νεοπλασιών, όπου σε δημοσίευμα τονίζεται ότι: «Βάσει του μέχρι σήμερα σχεδιασμού, καρκινοπαθείς… προβλέπεται να υπάρχουν μόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αφού σε αυτές τις δύο περιοχές είναι συγκεντρωμένο το 89,9% των ογκολογικών κρεβατιών της χώρας και το 74,6% των κλινών για χημειοθεραπείες! Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν καθόλου ογκολογικά τμήματα στις Σέρρες και τη Δράμα, τις περιοχές που έχουν την αρνητική «πρωτιά» στην εμφάνιση περιστατικών καρκίνου σε όλη την χώρα. Έλλειμμα στην ογκολογική περίθαλψη των πολιτών καταγράφεται επίσης στη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου».
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2577&catid=33