Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Εμπορικός σύλλ. Ηγ/τσας : Ανακοίνωση για την κατάργηση του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

Εμπορικός σύλλ. Ηγ/τσας: Aνακοίνωση για την κατάργηση του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, αφού μελέτησε τις προτάσεις του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, ανακοινώνει, ομόφωνα, τα εξής:
1. Οι προτάσεις του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου υπακούουν στις επιταγές του «νόμου – πλαισίου» για τη μείωση των δαπανών προς την παιδεία, με πρόσχημα τη δημιουργία ολοκληρωμένων Ακαδημαϊκών κοινοτήτων.
Απαξιώνουν την ύπαρξη των παραρτημάτων του ΤΕΙ μέσα από τη ισοπεδωτική λογική του εμπνευστή τους, περί «των τοπικών οικονομικών αναγκών» που επέβαλαν την ίδρυσή τους.
Μέσω του «εξορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού» εισάγουν έναν νέο τοπικισμό κατά του παραρτήματος της Ηγουμενίτσας και υπέρ της Άρτας και της Πρέβεζας. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα άλλα παραρτήματα δεν θα αναγκαστούν να κλείσουν, λόγω της διασύνδεσης της Παιδείας με την ιδιωτική χρηματοδότηση.
2. Το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα δημιουργήθηκε μετά από πολιτικές αποφάσεις, επενδύθηκαν πολλά χρήματα για τη λειτουργία του σε τοπικό επίπεδο, του παραχωρήθηκε η καλύτερη οικοπεδική έκταση στην πόλη για την ανάπτυξή του και ξεκίνησαν τα έργα της φοιτητικής εστίας. Τώρα, με μια πρόταση αφορισμού, όλα αυτά μηδενίζονται.
3. Το επίπεδο σπουδών σχετίζεται, άμεσα, με την κρατική χρηματοδότηση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή μπορεί να εξασφαλίσει υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του παραρτήματος.
4. Ο τομέας της Ιχθυοκομίας είναι ταχέως αναπτυσσόμενος στη Θεσπρωτία και θα ήταν ουσιαστική μια πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου τμήματος με μεταφορά των τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στην Ηγουμενίτσα.
Το δε τμήμα «Εφαρμοσμένων ξένων γλωσσών στη Διοίκηση και στο εμπόριο» έχει ήδη προτείνει στο παρελθόν τη δημιουργία τμήματος «Μετάφρασης και Διερμηνείας» και τμήματος «Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ανεξάρτητης «Σχολής Ξένων Γλωσσών και Επικοινωνίας» στην Ηγουμενίτσα.
Με σαφείς διαχωρισμούς μεταξύ των παραρτημάτων του ΤΕΙ, με οικονομική στήριξη, με τη μετεξέλιξή τους σε ελκυστικούς προορισμούς σπουδών θα αναβαθμιστεί το επίπεδο σπουδών του ΤΕΙ χωρίς χωροταξικά τεχνάσματα.
5. Η επίδραση του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα είναι πράγματι ευεργετική, αλλά οι άνθρωποι των γραμμάτων ξεχνούν να αναφέρουν, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, τα πολιτισμικά, που πάντα οδηγούν, μέσω της σχέσης της τοπικής κοινωνίας με τη μάζα των σπουδαστών, σε πολιτιστική ανάπτυξη και βελτίωση της κουλτούρας του τόπου.
6. Αυτοί που κατηγορούν τις τοπικές κοινωνίες για στενά οικονομικά οφέλη, προβαίνουν σε προτάσεις που απαξιώνουν την Παιδεία και καθοδηγούνται από καθαρά οικονομικά κριτήρια, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της και τον επανακαθορισμό της, με βάση την κερδοφορία των «χορηγών» εταιρειών.
Ο Εμπορικός Σύλλογος στέκεται αλληλέγγυος στα αιτήματα όλων των φοιτητών του ΤΕΙ για παραμονή και αναβάθμιση του παραρτήματος Ηγουμενίτσας.
Έχοντας πάντα σαν οδηγό την ανάγκη της ουσιαστικής ανάπτυξης της πόλης μας, αρνούμαστε να γυρίσουμε στο παρελθόν.
Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλάβουν ουσιαστικές δράσεις, ώστε να αναδιοργανωθεί και να γίνει το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας κέντρο «υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης» με πραγματικά και μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους: σπουδαστές και τοπική κοινωνία.
http://e-igoumenitsa.gr/news/igoumenitsa/5772----a------.html