Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Έρχονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στην Θεσπρωτία

Έρχονται συγχώνευσεις και καταργήσεις σχολείων στήν Θεσπρωτία
Στο πλαίσιο του... «Καλλικράτη» για την Εκπαίδευση
Ο ....Καλλικράτης για την Εκπαίδευση επηρεάζει και το Νομό Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε αυτόν. Το Υπουργείο Παιδείας μέσα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, ζήτησε από τη Δευτεροβάθμια Θεσπρωτίας να προτείνει σχολεία τα οποία θα μπορούσαν να συγχωνευθούν-καταργηθούν, στο πλαίσιο των περικοπών σε ανθρώπινο δυναμικό και τη γενικότερη λιτότητα που επιχειρείται, και την υποταγή στους ξένους που επιχειρεί η δοσίλογη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση που κορόϊδεψε τον κόσμο. Και να μην ξεχνάμε! Όπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή!
Να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι το Υπουργείο Παιδείας ζητά να προταθούν αρχικά κάποιες λύσεις, θα ακολουθήσει η σχετική... διαβούλευση και μετέπειτα θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Η συγκεκριμένη διαδικασία λαμβάνει χώρα σε όλους σχεδόν τους Νομούς της χώρας, με σκοπό να καταργηθούν και να συγχωνευθούν σχολικές μονάδες οι οποίες θεωρούνται «πολυτέλεια» με τα δεδομένα που υπάρχουν. Αυτό βέβαια ο καθείς το δέχεται διαφορετικά και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν οι σχετικές αντιδράσεις, όταν γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις και μάθουμε ποια σχολεία καταργούνται.
Όσο για την πρώτη πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Θεσπρωτίας κ. Ευάγγελου Τζάνη, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι κλήθηκε να καταθέσει συγκεκριμένες λύσεις για κατάργηση, αυτή περιλαμβάνει το Γυμνάσιο Νεράιδας, το Γυμνάσιο Πέρδικας, το Εσπερινό Γυμνάσιο Παραμυθιάς και το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών.
Η «Θεσπρωτική» έχει στα χέρια της το έγγραφο της απάντησης του κ. Τζάνη στο σχετικό έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, με αριθμό Πρωτοκόλλου Φ.2.1/4461 και επαναλαμβάνουμε, για να μην υπάρξουν λανθασμένα συμπεράσματα, ότι πρόκειται για πρόταση έπειτα από κάλεσμα και όχι για τελεσίδικες αποφάσεις.
Οι προτάσεις και η αιτιολογία
«Λαμβάνοντας υπόψιν τη χωροταξική κατανομή των σχολείων, την προαγαγωνή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ομαλής λειτουργίας των σχολικών μονάδων γενικότερα καθώς και τη δυνατότητα φοίτησης των μαθητών σε όμορα σχολεία», όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας του Νομού, προτείνει την κατάργηση-συγχώνευση των ακόλουθων σχολικών μονάδων.
Γυμνάσιο Νεράιδας
Στη σύντομη αιτιολογία της σχετικής πρότασης αναφέρεται: «Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου διαρκώς φθίνει. Η φοίτηση των μαθητών στο Γυμνάσιο Παραμυθιάς (τα δύο σχολεία απέχουν 12km περίπου), θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων καθώς και ανθρώπινου δυναμικού. Επιπρόσθετα, μαζί με το ΓΕΛ Παραμυθιάς, θα δημιουργηθεί στην περιοχή βιώσιμο σχολικό συγκρότημα, παρέχοντας τη δυνατότητα καλύτερης εκπαίδευσης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων και προγραμμάτων.
Γυμνάσιο Πέρδικας
Και η σύντομη περιγραφή του πως μπορεί να συμβεί αυτό, λέει:
«Το Γυμνάσιο Πέρδικας απέχει από το Γυμνάσιο Μαργαριτίου 15 km περίπου. Επειδή το εκπαιδευτικό δυναμικό του προέρχεται κυρίως από διαθέσεις εκπαιδευτικών από όμορα σχολεία, η φοίτηση των μαθητών στο Γυμνάσιο Μαργαριτίου θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και μαζί με το ΓΕΛ Μαργαριτίου θα δημιουργήσουν ισχυρό εκπαιδευτικό κέντρο.
Εσπερινό Γυμνάσιο Παραμυθιάς
Και ο λόγος: «Τα Εσπερινά Γυμνάσια διαρκώς φθίνουν. Ο Νομός Θεσπρωτίας είναι ο μοναδικός νομός, μεσαίου και μικρού ανθρώπινου δυναμικού, στον οποίο λειτουργούν δύο Εσπερινά Γυμνάσια. Μαζί με το Εσπερινό Γυμνάσιο που λειτουργεί στην πρωτεύουσα του Νομού θα αποτελέσει για λίγα ακόμη χρόνια λειτουργικό κοινωνικό συγκρότημα Δ/θμιας Εκπαίδευσης».
1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας
Και η αιτιολογία για την τέταρτη και τελευταία σχολική μονάδα την οποία προτείνει ο κ. Τζάνης προς κατάργηση- συγχώνευση, αναφέρει:
«Λειτουργεί μόνο με δύο κατευθύνσεις οι οποίες υπάρχουν στο 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας. Η απόσταση μεταξύ των δύο σχολείων είναι 20 km περίπου. Επιπρόσθετα, υπάρχει έντονο στεγαστικό πρόβλημα καθώς στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο και παλαιές προδιαγραφές».
http://e-igoumenitsa.gr/news/thesprotia/5742.html