Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας. Οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και οι αυξήσεις του αριθμού των ανέργων οδηγούν σε μεγάλη πτώση του τζίρ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ & ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ & ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Ο φετινός τζίρος στην αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, θα είναι μειωμένος κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών, της αύξησης του αριθμού των ανέργων και των αυξήσεων έμμεσων και ειδικών φόρων το Δ’ τρίμηνο του 2010.
Η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων (13ου μισθού) στους συνταξιούχους τόσο του Δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να συντελέσει κατά περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ στην απώλεια εισοδήματος, ενώ κατά πολύ μεγαλύτερη προσδοκάται πως θα είναι η επίπτωση της μη χορήγησης του 13ου μισθού, στο απολεσθέν εισόδημα, στους δημόσιους υπαλλήλους και σε αυτούς των ΔΕΚΟ.
Αναλυτικότερα εκτιμάται πως από τους περίπου 1 εκατομμύριο εργαζομένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.α.) η μη χορήγηση – περικοπή επιδομάτων και δώρων θα συμβάλλει, ώστε η απώλεια εισοδήματος να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, η οποία εάν συνδυαστεί με την περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και των δύο τομέων (απώλεια περίπου 240 εκατομμυρίων ευρώ), προσεγγίζει το αστρονομικό ποσό των 1,25 δισ. ευρώ.
Επίσης, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση και η συνεπαγόμενη ύφεση στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία, προκάλεσε αλματώδη αύξηση του ποσοστού ανεργίας από το 9,6% σε 12,6%, καθώς από τους 456.803 ανέργους το Σεπτέμβριο του 2009, ο δείκτης του αντίστοιχου μήνα του φετινού έτους αυξήθηκε στους 627.715.
Προκύπτει, λοιπόν, μία αύξηση του απόλυτου αριθμού των ανέργων κατά 170.912 άτομα, στοιχείο που ισοδυναμεί με μία απώλεια δυνητικού εισοδήματος της τάξεως των 190 εκατομμυρίων ευρώ.
Εάν, λοιπόν, προσθέσουμε το προαναφερθέν ποσό στο αντίστοιχο της προηγούμενης παραγράφου, τότε προσεγγίζουμε περίπου ένα ποσό της τάξης των 1,45 δις ευρώ, το οποίο στην ουσία αποτελεί το συνολικό απολεσθέν εισόδημα εξαιτίας των δημοσιονομικών μέτρων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, από τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού το 2010 το Δημόσιο εξοικονομεί περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αφού από αυτά έχουν ήδη παρακρατηθεί τα ποσά που αντιστοιχούν στα επιδόματα Πάσχα και καλοκαιριού, δηλαδή τα μισά, αυτόν το Δεκέμβρη δεν θα καταβληθούν σε συνταξιούχους και υπαλλήλους δώρα Χριστουγέννων ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.
Βλέπουμε, δηλαδή, πως ενώ ο στόχος της Κυβέρνησης ήταν η εξοικονόμηση 550 εκατομμυρίων ευρώ από την περικοπή των συγκεκριμένων δαπανών (για τα Χριστούγεννα), τελικά τα συγκεκριμένα μέτρα θα προκαλέσουν σαφώς αρνητικότερες επιδράσεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στους μηχανισμούς της ελληνικής οικονομίας.
Με τα ετήσια έσοδα του λιανικού εμπορίου να ανέρχονται σε 65 δις ευρώ και πολλές από τις επιχειρήσεις, να πραγματοποιούν ακόμα και το 25% του τζίρου τους κατά την περίοδο των εορτών, το πλήγμα στην αγορά θα φτάσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά ο τζίρος της λιανικής σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα σημειώσει πτώση από το 16,4 δις ευρώ στο 13,2 δις ευρώ
Η μείωση χωρίς τα τρόφιμα εκτιμάται από τα 10,5 δις ευρώ να πέσει στα 8,4 δις ευρώ.

http://892fm.blogspot.com/2010/12/blog-post_8528.html