Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

35μετανάστες από τη Σενεγάλη δουλεύουν τζάμπα εδώ και καιρό σε θερμοκήπια στο Καλπάκι Ιωαννίνων

35 μετανάστες από τη Σενεγάλη δουλεύουν τζάμπα εδώ και καιρό σε θερμοκήπια στο Καλπάκι Ιωαννίνων
Πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες οι μετανάστες γης στο Καλπάκι Ιωαννίνων, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει η εργοδοσία, την αξιοπρεπή στέγαση και σίτισή τους και τη δυνατότητα πρόσβασης στην περίθαλψη. Οι περίπου 35 μετανάστες από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν δουλεύουν σαν είλωτες και ζουν σαν παρίες σε θερμοκήπια φασολιών και ντομάτας.Στις 10 ώρες δουλειά και τα 20 ευρώ μαύρο μεροκάματο, προστίθενται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Στεγάζονται σε σκελετούς θερμοκηπίων με μόνωση από μουσαμά και φελιζόλ. Κοιμούνται σε κρεβάτια από κασόνια, δεν έχουν τουαλέτα και κάνουν μπάνιο σε υπαίθριες ντουζιέρες με ελάχιστο κρύο νερό. Με αυτοσχέδιες «θερμάστρες» - τενεκέδες που καίνε χαρτόκουτα - ζεσταίνονται και μαγειρεύουν ό,τι βρουν από τα θερμοκήπια. Δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε φαγητό και πόσιμο νερό, δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ζουν και κοιμούνται, χωρίς ρεύμα μέσα στα λασπόνερα και στο κρύο, χωρίς ευρώ στην τσέπη, χωρίς καμία κρατική βοήθεια και στήριξη.Τις τελευταίες 3 βδομάδες η εργοδοσία που τους χρωστά δεδουλευμένα 40.000 ευρώ περίπου έχει εξαφανιστεί. Μια άλλη σημαντική μερίδα μεταναστών βουλγαρικής καταγωγής που δούλευε στα θερμοκήπια έφυγε για άγνωστη κατεύθυνση χωρίς επίσης να έχουν πάρει τα δεδουλευμένα....
Την ίδια τύχη είχαν πριν έναν χρόνο και 45 περίπου μετανάστες από το Πακιστάν στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα ύψους 110.000 ευρώ περίπου, για τα οποία η εργοδοσία κατέθεσε επιταγή 6.000 ευρώ με ημερομηνία είσπραξης το 2012!!!Απέναντι σε αυτό το όργιο εκμετάλλευσης, οι μετανάστες σήκωσαν κεφάλι. Κατέβηκαν στο δρόμο με την έμπρακτη συμπαράσταση και ταξική αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ, απαιτώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, όπου η εργοδοσία υποτίθεται πως είχε κλείσει ακόμη ένα ραντεβού για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.Οι μετανάστες γης έχοντας στο πλευρό τους κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποτελούμενο από τους Κώστα Κωτσαντή και Τάκη Τασούλα εκλεγμένους στην Περιφέρεια και στο Δήμο Ιωαννιτών, αντίστοιχα, ενημέρωσαν και εξέθεσαν τα ζητήματα στη νομαρχιακή αρχή για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Σε ανακοίνωσή της, η γραμματεία του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων καθώς και την προσπάθεια ένταξής τους στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Με την οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, τη συμμετοχή και δραστηριοποίηση σ' αυτά ντόπιοι και μετανάστες εργάτες θα παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή και έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».
http://perdika-thesprotias.blogspot.com/2010/12/35.html





Απλήρωτοι, εγκαταλελειμμένοι και χωρίς τροφή και νερό βρέθηκαν τριαντα πέντε Σενεγαλέζοι και πέντε Πακιστανοί σε κατάλυμα θερμοκηπίου στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Οι ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων στα οποία εργάζονταν 10 ώρες την ημέρα τους εγκατέλειψαν εκεί χωρίς να τους πληρώσουν τα 20 ευρώ την ημέρα που είχαν συμφωνήσει.
Οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί στα Γιάννενα και ξεκινούν σήμερα απεργία πείνας διεκδικώντας τα χρήματά τους. Η Επιθεώρηση Εργασία, πάντως, δηλώνει αδυναμία να βρει του επιχειρηματίες αυτούς.
Οι μετανάστες διέμεναν σε πρόχειρο παράπηγμα και έτρωγαν ο,τι παρήγαγε το παρατημένο θερμοκήπιο για να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή, ακριβώς δίπλα στεγαζόταν φάρμα με άλογα, στην οποία επιστάτης ήταν ένας Πακιστανός, τον οποίο ο ιδιοκτήτης είχε αφήσει επίσης απλήρωτο. Πρόκειται για κτήματα τα οποία ανήκουν στην Ιερά Μονή Βελλάς και έχουν νοικιαστεί στους επιχειρηματίες αυτούς.
Σύμφωνα με μέλη του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων, ύστερα από παρέμβαση των οποίων έγινε γνωστή η υπόθεση, πρόκειται για συστηματική πρακτική εκμετάλλευσης, καθώς είχαν προηγηθεί Βούλγαροι και άλλοι Πακιστανοί. Κάποιοι, μάλιστα, εργάτες είχαν πληρωθεί με επιταγές που θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν τον Αύγουστο του 2012.
http://tvxs.gr/news/τοπικά-νέα/εγκαταλελειμμένοι-και-απλήρωτοι-από-τα-αφεντικά-τους-40-μετανάστες-στα-γιάννενα






35 μετανάστες από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν που δούλευαν σε θερμοκήπια στο Καλπάκι Ιωαννίνων έχουν μείνει απλήρωτη ενώ το αφεντικό της εταιρείας έχει εξαφανιστεί. Συνολικά 65.000 ευρώ σε μεροκάματα χρωστάει ο Κρίτωνας Τζαρτζούλης στους μετανάστες που δουλεύουν στα θερμοκήπια της «Κ. Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.». Τα χρήματα αντιστοιχούν σε εργασία πολλών μηνών των μεταναστών. Πέρα από τα μεροκάματα, δεν έχουν κολληθεί τα αντίστοιχα ένσημα με αποτέλεσμα αρκετοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανανέωση των χαρτιών τους. Εδώ και 1,5 μήνα οι 35 μετανάστες έχουν μείνει χωρίς χρήματα. Παράλληλα, δεν μπορούν να κοιμηθούν ούτε στις αποθήκες όπου τους «φιλοξενούσε» η εταιρεία. Για όλα αυτά οι μετανάστες διαμαρτύρονται εδώ και ημέρες και σήμερα βρίσκονται από το πρωί μπροστά από τη Νομαρχία, στο κέντρο των Ιωαννίνων, δηλώνοντας ότι θα είναι κάθε μέρα εκεί μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να τους κολλήσουν το αντίστοιχα ένσημα. Έχουν απευθυνθεί επίσης στο Εργατικό Κέντρο Γιαννίνων για να ζητήσουν την υποστήριξη του. Την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση αλληλεγγύης μπροστά από τη Νομαρχία.