Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

"Η Μετανάστις". Μια ταινία που γυρίστηκε σε Γιάννινα - Ηγουμενίτσα - Παραμυθιά από τη Θ.Ε.Α.Τ.Ο. που έχει έδρα την Παραμυθιά.

«Η Μετανάστις»!!!
Μια ταινία γυρίστηκε σε Γιάννινα - Ηγουμενίτσα - Παραμυθιά από τη Θ.Ε.Α.Τ.Ο. που έχει έδρα την Παραμυθιά!!!


Λίγα λόγια για την ταινία…
Μια ταινία που δεν αναφέρεται μόνο στη μετανάστευση από τόπο σε τόπο, αλλά και σε μια μετανάστευση «ψυχής». Ο βιωματικός της χαρακτήρας «ακουμπά» κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, αφού κάθε άνθρωπος είναι το «γινόμενο» των βιωμάτων του.
Μέσα από μια απέριττη πλοκή παλινδρομεί ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, θέλοντας έτσι να δώσει έμφαση στην σημερινή εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Η ταινία θα ξυπνήσει μνήμες στους μεγαλύτερους και θα φωτίσει στους νεότερους στιγμές από τα δύσκολα εκείνα χρόνια.
«Η Μετανάστις» γυρίστηκε σε Γιάννινα - Ηγουμενίτσα - Παραμυθιά από τη Θεατρική Εταιρία Ανάπτυξης Τέχνης και Οράματος (Θ.Ε.Α.Τ.Ο.) που έχει έδρα την Παραμυθιά. Η ταινία, είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και βιώματα της περιοχής, έχει διακριθεί με δύο βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ Πανόραμα ανεξάρτητων παραγωγών στην Αθήνα το 2005, όπου συμμετείχαν 45 χώρες με 225 συνολικά ταινίες. Απέσπασε μάλιστα το 1ο βραβείο σεναρίου και το 1ο βραβείο γυναικείου ρόλου.

Οχτάμηνη σκληρή και περιπετειώδη δουλειά, χρειάστηκε το 2005 για να ολοκληρωθεί το νέο τολμηρό εγχείρημα της Θεατρικής Εταιρίας Ανάπτυξης Τέχνης & Οράματος (Θ.Ε.Α.Τ.Ο), η 1η κινηματογραφική της παραγωγή «Η Μετανάστις», η οποία παρουσιάζεται αύριο στο Εκτός των Τειχών.
Μια κινηματογραφική ταινία σε ψηφιακή μορφή μέσου μήκους (55 λεπτών) της οποίας το σενάριο χτίστηκε μέσα από μαραθώνιες συζητήσεις και κάτω από τις συλλογικές διαδικασίες της ίδιας της θεατρικής ομάδας, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Φώτης Πολυχρονόπουλος. Την παραγωγή στήριξε οικονομικά ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ), η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας (Πολιτιστικός Οργανισμός) και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στην ταινία συμμετέχουν 25 βασικοί ηθοποιοί (όλοι ερασιτέχνες) πάνω από 130 κομπάρσοι ηλικίας από 6 μηνών έως 90 χρονών με αμέτρητες ώρες γυρισμάτων και εντατική δουλειά στο μοντάζ. Όλα τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κύρια στην Παραμυθιά και στα γύρω χωριά, προσπαθώντας να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές του τόπου αλλά υπάρχουν και σκηνές από Γιάννενα και το λιμάνι Ηγουμενίτσας. Οι ηθοποιοί ήταν οι ίδιοι και στα τεχνικά συνεργεία (εικόνας, ήχου, κατασκευών, μακιγιάζ) και χρειάσθηκε η μέγιστη κινητοποίηση παλαιών και νέων μελών της θεατρικής ομάδας για ολοκληρωθούν επιτυχώς τα γυρίσματα.
Σημειώνεται ιδιαιτέρως η τεραστία σπουδαιότητα της εμπειρίας που αποκτήθηκε για την ίδια την ομάδα και η ανεξίτηλες μνήμες που σημάδεψαν όλους αυτούς όπου με τον έναν ή άλλον τρόπο είχαν εμπλακεί στην υλοποίηση του εγχειρήματος.
Η υπόθεση πραγματεύεται ένα θέμα όπως δηλώνει και ο τίτλος, που αφορά την μεγάλη "έξοδο" του τέλους της δεκαετίας του '50 και αρχές '60 με το τεράστιο κύμα μετανάστευσης που σημάδεψε ολόκληρη την μετέπειτα ελληνική ιστορία. Αυτό γίνεται όχι μέσα από ένα ντοκυμαντερίστικο τρόπο αλλά μέσα από μια πλούσια πλοκή που πηγαινοέρχεται παλίνδρομα από το χθες στο σήμερα, ακριβώς για να δοθεί έμφαση στην σημερινή εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου και γενικότερα της ελληνικής περιφέρειας. Μια εγκατάλειψη που ιδιαίτερα στην Ήπειρο, αποτελεί ακόμη μέχρι και σήμερα αιμορραγούσα πληγή.
Εκτός των Τειχών
Γραβιάς 10-12, 106 78 Αθήνα • 210 3303348 • books@ektostonteixon.org
www.ektostonteixon.org
http://www.antigeitonies.gr
http://892fm.blogspot.com/2010/12/blog-post_3575.html