Σοβαρή νόσος απειλεί τα πλατάνια
Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011, 12:17
Μια από τις πιο καταστρεπτικές νόσους δασικών δένδρων παγκοσμίως έχει εισβάλει στην Ήπειρο, στις πηγές του ποταμού Ευρώτα, στο αρκαδικό οροπέδιο και στην Αρχαία Ολυμπία.
Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που απειλεί τα υπεραιωνόβια δέντρα.
Από το 2003, οπότε πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσσηνία, ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, έχει νεκρώσει στην Πελοπόννησο χιλιάδες αιωνόβια πλατάνια.
Η διασπορά του παθογόνου οργανισμού οφείλεται κυρίως σε μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων.
Στην Ελλάδα ο μύκητας πιθανότατα εισήχθη με φυτευτικό υλικό από την Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται όμως η είσοδός του με κάποιο μολυσμένο μηχάνημα ή εργαλείο.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, αν και ο μύκητας έχει νεκρώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαβλέπει κανέναν κίνδυνο.
Ο μύκητας C. platani αναπτύσσεται μέσα στα αγγεία του ξύλου στον κορμό, στους κλάδους και στις ρίζες των δένδρων που προσβάλλει.
Σε μεγάλα δένδρα παρατηρούνται συμπτώματα ημιπληγίας, με την εμφάνιση νεκρώσεων σε έναν μεγάλο βραχίονα στη μία πλευρά του δένδρου, στη συνέχεια όμως η προσβολή επεκτείνεται και στο υπόλοιπο δένδρο.
Σε μικρότερα δένδρα είναι συχνότερα τα συμπτώματα αποπληξίας, με ολική νέκρωση του δένδρου.
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο μεταχρωματισμός του ξύλου, που παρατηρείται μετά την αφαίρεση του φλοιού σε προσβεβλημένα τμήματα του κορμού ή των κλάδων που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί, συνήθως κοντά σε έλκη, στα όρια του νεκρού και του ζώντος σομφού ξύλου.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=231766&cid=4
Μύκητας - φονιάς για πλατάνια, σκοτώνει τα δέντρα της Θεσπρωτίας!!!
Το μεταχρωματικό έλκος νεκρώνει τα πλατάνια της Θεσπρωτίας.
Το ένα μετά το άλλο αιωνόβια, αλλά και νεαρά δέντρα, κιτρινίζουν και τελικά ξεραίνονται, καθώς έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα. Ξεραμένος πλάτανος στη Θεσπρωτία. Ο μύκητας, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, προσβάλλει αποκλειστικά τα πλατάνια, τα οποία κιτρινίζουν και ξεραίνονται.
Με ανακοίνωσή του το Δασαρχείο Ηγουμενίτσας, αφού πιστοποίησε την ασθένεια, ζήτησε από τους αγρότες να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπισθεί η επιδημία που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης του μύκητα του μεταχρωματικού έλκους είναι τα... πριόνια. Οι ξυλοκόποι κόβουν τα άρρωστα δέντρα, αλλά χωρίς να το γνωρίζουν μεταφέρουν τον μύκητα από προσβεβλημένα δέντρα, σε άλλα, που είναι υγιή. Στη Θεσπρωτία παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες η διασπορά της νόσου και νέες εστίες προσβολής, που ξεκίνησαν από δέντρα στα οποία είχαν κοπεί κλαδιά με εργαλεία που νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν σε προσβεβλημένα δέντρα.
Απαγορεύσεις
Ηδη η Διεύθυνση Δασών του νομού προσανατολίζεται στο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα απαγορεύει την υλοτομία και την κλάδευση πλατάνων σε όλο τον νομό, ενώ συνιστά σε όσους το κάνουν να απολυμαίνουν κάθε φορά τα εργαλεία και τα μηχανήματά τους.
Το μεταχρωματικό έλκος ήρθε στην Ελλάδα το 2003 και είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια των πλατάνων, ενώ προσβάλλει μόνο το συγκεκριμένο δέντρο. Προκαλεί νέκρωση των κλαδιών και σταδιακά τα δέντρα ξεραίνονται. Τα νεαρά δέντρα «πεθαίνουν» μέσα σε δύο χρόνια, τα μεγαλύτερα σε ηλικία χρειάζονται χρόνια για να... υποκύψουν στον παθογόνο μύκητα.
Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος του δέντρου και αυτό εμφανίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η ανάγκη για νερό είναι μεγαλύτερη. Τα φύλλα κιτρινίζουν και μαραίνονται και σταδιακά νεκρώνουν ολόκληρα κλαδιά.
Μέχρι στιγμής ο ξενόφερτος αυτός μύκητας έχει εμφανιστεί περιστασιακά στην Πελοπόννησο και τελευταία στην Ηπειρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Θεσπρωτία.
Ηρθε από την Ιταλία
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Αρσένης αναφέρει ότι ο μύκητας Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια έφτασε στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) ήρθε στην Ελλάδα πιθανώς μέσω μολυσμένων φυτών από ιταλικά φυτώρια.
«Σε πόλεις της Γαλλίας και της Ιταλίας η ασθένεια έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις και έχει καταστρέψει το 80-90% των δέντρων πλατάνου.
Ο παθογόνος μύκητας έχει καταγραφεί επίσης στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Αρμενία, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την παρουσία του στην
Ισπανία, την Τουρκία και την Αλγερία», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής και σημειώνει ότι σύμφωνα με την Απογραφή Δασών του 1992, οι πλάτανοι καταλαμβάνουν το 2,6% της συνολικής δασοκάλυψης της Ελλάδας, από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το υψόμετρο των 1.000 μέτρων.
http://892fm.blogspot.com/2010/09/blog-post_6490.html