Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Η παλιά πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα

ΦΙΛΤΡΑ ΖΩΗΣ…
Η ΠΑΛΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Ζωή, γράψε κάτι για την Πλατεία…
Λαμβάνοντας υπόψη την προτροπή ενός φίλου, αλλά και γνωρίζοντας ότι, για όλους όσους συχνάζουν στην πλατεία (για καφέ, δουλειά ή βόλτα) η πλατεία αποτελεί βασικό, για να μην πω καθημερινό, θέμα συζήτησης, είπα να αναφέρω αυτά που ακούω.
Μια κοινή παρατήρηση σε ότι αφορά την πλατεία είναι η εικόνα της.
Απλά δεν αρέσει σε κανέναν !!!
Και φυσικά ποτέ κανείς δεν κατάλαβε για ποιό λόγο γκρεμίστηκε εξ΄ αρχής η παλιά αγαπημένη εικόνα της , την οποία και παραθέτω με νοσταλγία και στη θέση της τοποθετήθηκε αυτό το γυμνό τοπίο που βλέπουμε σήμερα.
Σε τί άραγε εξυπηρετεί η σημερινή ανατριχιαστική όψη της, που ποιό πολύ συνιστά αρένα, παρά πλατεία…?
Συγκρίνοντας αυτές τις δύο όψεις του ίδιου πράγματος, αναρωτιέται κανείς τί συνέβη και κατακρεουργήθηκε η πρωθύστερη όαση… Νομίζω ότι για μια ακόμη φορά, τα λόγια είναι περιττά.
Θέλω να πιστεύω αφενός, πως ο νέος κι ευγενής δήμαρχος αυτής της πόλης θα καταφέρει κάποια στιγμή, εφόσον για κατόρθωμα πρόκειται, να αλλάξει αυτή τη θλιβερή εικόνα, που και ο ίδιος αντικρίζει καθημερινά από το γραφείο του, εφόσον το Δημαρχείο βρίσκεται ακριβώς απέναντί της.
Αφετέρου, αναγνωρίζω ήδη, την καλή του πρόθεση να λειτουργήσει τα αποχωρητήρια που βρίσκονται εκεί, (όπως έχω πληροφορηθεί), αφού δίπλα τους περνούν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως λεωφορεία, ταξί και όχι μόνο, διότι υπάρχει και η κεντρική αγορά και καλό θα ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να εξυπηρετούνται με κάποιο τρόπο.
Θεωρούμε πάντως όλοι, ότι είναι επιτακτική ανάγκη, αυτό το ανατριχιαστικά ψυχρό τοπίο, να αλλάξει.
Να αποκτήσει όχι μόνο χρώμα, αλλά και χλωρίδα.
Κάγκελα, για να μην τρέχουν τα παιδάκια στο δρόμο, ένα σιντριβάνι με τους γλυκούς ήχους του νερού που τρέχει, παγκάκια για τους κουρασμένους και φυσικά δέντρα, που θα πρασινίζουν το χλωμό τοπίο και θα προσφέρουν μια όαση δροσιάς τους μήνες που ο ήλιος καίει.
Στην περίπτωση δε, που τα χρήματα που απαιτούνται δεν υπάρχουν, προτείνω να βγει η Αρχή του Δημαρχείου στους δρόμους και να ζητήσει από όλους τους πολίτες τον οβολό τους. Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα δώσουν το κατιτίς τους προκειμένου να απαλλαγούν από το χαλεπό θέαμα…
Φρονώ, ότι με λίγη διάθεση και σωστό σχεδιασμό, πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για όλους.
Διότι, όπως έχει πει και ο αρχαίος υμών Αριστοτέλης, οι πολίτες συνιστούν πόλη και οι ευτυχισμένοι πολίτες, συνιστούν ευτυχισμένη πόλη.
Ζ.Μ. – Ράδιο Ηγουμενίτσα
http://892fm.blogspot.com/2011/01/blog-post_9651.html