Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε στις 19/1 η συνέλευση της Επιτροπής αλληλεγγύης στους Μετανάστες

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη για την νέα χρονιά ανοιχτή συνέλευση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες.
Κάναμε τον απολογισμό της δράσης μας για το τελευταίο διάστημα και αξιολογήσαμε τις αρνητικές εξελίξεις που διαμορφώνονται σε κεντρικό πολιτικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο για την ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, για τις εξαγγελίες του Υπουργού Προ.Πο. για την δημιουργία τείχους στον Έβρο, την εγκατάσταση πλωτών φυλακών, με τον πολιτικό λόγο της κυβερνητικής και όχι μόνο εξουσίας να αγγίζει την ακροδεξιά δημαγωγία, με δηλώσεις που γιγαντώνουν την ξενοφοβία και που οπλίζουν το χέρι των ακροδεξιών συμμοριών.

Και στην πόλη μας, η οποία αποτελεί έξοδο των μεταναστευτικών ρευμάτων προς τις δυτικές χώρες της Ευρώπης, και όπου συγκεντρώνεται ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών, οι οποίοι και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Χωρίς στέγαση ,αναζητώντας την τροφή από τα σκουπίδια , χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο να τους προστατεύει, αναγκάζονται να προχωρούν σε φαινόμενα μικροπαραβατικότητας, για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους.

Η στάση της τοπικής εξουσίας, με τη θέση του νέου δημάρχου για την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, ευθυγραμμίζεται με την αντιμεταναστευτική και κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης αρνούμενη να υποστηρίξει την θέση για την νομιμοποίηση των μεταναστών, για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας .

Μερίδα τοπικών και αθηναϊκών μέσων μαζικής ενημέρωσης διογκώνει το παραμικρό φαινόμενο παραβατικότητας δημιουργώντας μια πλαστή εικόνα και ενισχύοντας έτσι την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ακόμα και όταν αναδεικνύει την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος καταλήγει να επικροτεί την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας ένα βαθιά συντηρητικό κλίμα του οποίου η πιο ακραία έκφραση είναι οι ένοπλες ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες πιστεύει ότι όλοι αυτοί που κλέβουν με διάφορους τρόπους τον πλούτο των χωρών προέλευσης των μεταναστών και ισοπεδώνουν ολόκληρες χώρες , καταδικάζουν τους λαούς των χωρών αυτών σε μια κατάσταση διαρκούς εντεινόμενης φτώχειας και εξαθλίωσης, είναι αυτοί που ευθύνονται για την διόγκωση του φαινομένου της μετανάστευσης είναι και αυτοί που θεσπίζουν και τους πιο σιδερένιους νόμους.
Επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, αλλά απαγορεύουν την ελεύθερη διακίνηση των κολασμένων που αυτοί δημιούργησαν ,καθώς επιδίωξη τους ήταν η χρησιμοποίηση των μεταναστών ως φθηνό εργατικό δυναμικό, ώστε να περιορίσουν τα εναπομείναντα δικαιώματα του εγχώριου εργατικού δυναμικού.
Θεωρούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ταξικά μας αδέρφια, και μάλιστα το πιο καταπιεσμένο κομμάτι της τάξης μας,

Τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες διαφωνούν με την αντίληψη που προσπαθούν να επιβάλουν μέσα στην κοινωνία, η οποία θέλει να παρουσιάσει τους μετανάστες υπεύθυνους για την οικονομική κρίση και την ανεργία και να μας χωρίσουν ανάλογα με το χρώμα το θρήσκευμα και την εθνικότητα .

Αυτό ενισχύεται και από την έμπρακτη αλληλεγγύη μεμονωμένων συμπολιτών ,μαθητών και συλλογικοτήτων απ όλη την Θεσπρωτία όπως αυτή εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα .

Μέσα λοιπόν από έναν πλούσιο διάλογο ανάμεσα σε μέλη και φίλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες αποφασίσαμε:

1) Να διεξάγουμε μία ανοιχτή δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου τη ξενοφοβίας με την νεολαία της περιοχής, μέσα από επισκέψεις στους χώρους που κινείται.

2)Να συζητήσουμε με τους συμπολίτες μας για τις αιτίες και τους τρόπους επίλυσης του φαινομένου της μετανάστευσης .

3)Την διενέργεια αντιρατσιστικού και πολιτιστικού διήμερου φεστιβάλ, όπου θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών, έκθεση φωτογραφίας, μουσικές εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις.

5) Την από κοινού προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος με τα σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την τοπική κοινωνία να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προσφέροντας ότι μπορεί από το υστέρημα της όπως (ρούχα ανδρικά ,παπούτσια ,κουβέρτες ,τρόφιμα ,νάιλον για την προστασία από της άσχημες καιρικές συνθήκες )αφού επικοινωνήσει με την επιτροπή στο mail: metanastesig@gmail.com και στα τηλέφωνα 6932367260-6942472396.
Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες
Ηγουμενίτσα 21-01-2011

--
Επιτροπή Αλληλεγγύης Θεσπρωτίας για τους Μετανάστες

http://metanastes-igoumenitsas.blogspot.com/