Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Κάτω τα χέρια από τη Δωδώνη!

Κάτω τα χέρια από τη Δωδώνη!
Τους τελευταίους μήνες προωθήτε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε πολλές κρατικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με σκοπό την πώλησή τους σε ιδιώτες. Μια από αυτές είναι και η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η οποία στηρίζει το εισόδημα χιλιάδων κτηνοτρόφων στην Ήπειρο, παράγει άριστης ποιότητας γαλακτοκομικά προιόντα και αποτελεί ένα σύμβολο της Ηπειρώτικης ιστορίας και κουλτούρας.
Κατα το παρελθόν υπήρξαν και άλλες προσπάθειες πώλησης της Δωδώνης, οι οποίες συνάντησαν την αντίσταση των κτηνοτρόφων και όλων των Ηπειρωτών.
Για αυτούς που δεν γνωρίζουν κάποια βασικά στοιχεία για τη Δωδώνη:
- Η Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 17-4-1963 από την ΑΤΕ και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου
- Η ΔΩΔΩΝΗ προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχιακούς και 130 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου.
- Η Δωδώνη εμφάνισε καθαρή κερδοφορία της τάξης του 1,27 εκατ. ευρώ το 2009
- Το τελευταίο ζημιογόνο έτος ήταν το 1984, απο τότε εμφανίζει συνεχώς κέρδη
- Το μετοχικό της κεφάλαιο:
1 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 67,77%
2 Ε.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 24,78%
3 Ε.Α.Σ. ΑΡΤΑΣ-ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ 0,55%
4 Ε.Α.Σ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ 2,90%
5 Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΗΣ 2,40%
6 Ε.Α.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1,60%
- Δίνει μια από τις καλύτερες τιμές γάλακτος στους κτηνοτρόφους, παγκοσμίως
Η επίθεση στη Δωδώνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με ολες τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι μνηστήρες για την αγορά της, κάνουν κύκλους σαν τα κοράκια. Γιατί με βάση τα παραπάνω, η Δωδώνη είναι μεγάλο φιλέτο για τους ιδιώτες που θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους και φυσικά τα κέρδη τους.
Αυτό σημαίνει οτι εαν η Δωδώνη πωληθεί σε όποιονδήποτε ιδιώτη, οι κτηνοτρόφοι θα εκβιάζονται να δώσουν το γάλα σε πολύ χαμηλή τιμή (αφού ο ιδιώτης μπορεί να το βρεί σε χαμηλότερες τιμές απο άλλες περιφέρειες και χώρες) και κατα πάσα πιθανότητα η ποιότητα του γάλακτος και των τυριών θα πέσει για χάρη της υψηλότερης κερδοφορίας. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και άλλο η οικονομία της περιφέρειας Ηπείρου και χιλιάδες κτηνοτρόφοι να χάσουν το βασικό τους εισόδημα.
Άρα ο αγώνας για την διάσωση της Δωδώνης είναι μέλημα όλων των Ηπειρωτών.
Αν η Δωδώνη πωληθεί, θα πληγεί οικονομικά και κοινωνικά όλη η Ήπειρος!
Προτείνουμε:
Η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να παραμείνει κρατικοσυνεταιριστική επιχείρηση, χωρίς τις ΕΑΣ αλλά με έναν πανηπειρωτικό πρωτοβάθμιο παραγωγικό συνεταιρισμό που θα παίζει καθοριστικό ρόλο.
Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια στα σημερινά αφεντικά της εταιρείας (ΑΤΕ και ΕΑΣ), με το πέρασμα των μετοχών τους σε ένα ενιαίο πρωτοβάθμιο παραγωγικό συνεταιρισμό των χιλιάδων κτηνοτρόφων, δίχως δικαίωμα μεταβίβασης και πώλησης των συνεταιριστικών μερίδων.
Ο συνεταιρισμός να διοικείται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με ουσιαστική (διοικητική, οικονομική) κρατική υποστήριξη και ενεργητικό ρόλο των εργαζομένων της επιχείρησης.
Αν τολμήσουν να πουλήσουν τη ΔΩΔΩΝΗ βάζουμε τη γραμμή κατάληψης-λειτουργίας του εργοστασίου από τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου