Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Άρση στην Αθήνα, καταλήψεις στα Γιάννενα

Άρση στην Αθήνα, καταλήψεις στα Γιάννενα
Κατάληψη διαμαρτυρίας για την καταστρατήγηση του ασύλου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες που είχαν καταλάβει το κτίριο της Νομικής πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που πρόσκεινται στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση.
Από νωρίς το πρωί οι φοιτητές έκλεισαν την πόρτα που οδηγεί στην Πρυτανεία, στον πρώτο όροφο του μεταβατικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δεν επέτρεψαν την είσοδο των εργαζομένων αλλά ούτε και του Πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.
Οι φοιτητές θεωρούν προσχηματική την άρση του ασύλου με αφορμή το θέμα των μεταναστών και καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την πολιτική που ακολουθεί.
Μάλιστα χθες Παρασκευή το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πορεία έξω από το Διοικητήριο της Αιρετής Περιφέρειας, ενώ κάλεσαν όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους εργαζομένων, το Σύλλογο ΔΕΠ και την τοπική κοινωνία να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών.
Υπογράμμισαν παράλληλα πως με κάθε τρόπο θα περιφρουρήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο.
Οι φοιτητές βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που μάλιστα έχουν εκδώσει ψήφισμα για την υπεράσπιση του ασύλου.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης χαρακτήρισε ακατανόητη τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την άρση του ασύλου, ενώ άφησε αιχμές για την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.
«Είναι ακατανόητη όλη αυτή η συζήτηση και εγκαλούνται τα Πανεπιστήμια για το άσυλο, στα πλαίσια των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση της Πρυτανείας είναι να υπερασπίζεται το άσυλο με κάθε μέσο, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με την εφαρμογή του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης, ενώ διαφώνησε με την άρση του ασύλου, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Τα πολιτικά θέματα λύνονται με διάλογο και όχι με παραβίαση του ασύλου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αλμπάνης έθεσε το θέμα του ασύλου, ως ένα κομβικό σημείο στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου για αλλαγή του τρόπου διοίκησης των πανεπιστημίων.
«Η κατάργηση της αιρετής διοίκησης σε συνδυασμό με την κατάργηση του ασύλου ανοίγει ένα δρόμο για πανεπιστήμια διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο Πρύτανης, επισημαίνοντας πως οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε κοινή πορεία με τους φοιτητές σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του ασύλου, αλλά και του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Εισβολή στο ITV
Μία απρόσμενη παρέμβαση έκαναν στο μεταξύ νεαροί από το χώρο της Αριστεράς και μέλη επιτροπών μεταναστών, την ώρα μετάδοσης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ITV, στις 9:30 το βράδυ της Πέμπτης.
Την ώρα που ο πρώην Δήμαρχος Ανατολής Γιάννης Εμμανουηλίδης συνομιλούσε με τον παρουσιαστή του δελτίου Βλάση Ντόκα, οι νεαροί μπήκαν στο στούντιο και ανήρτησαν πανό εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες.
Η παρουσία των νεαρών είτε αυτών που βρέθηκαν μέσα στο στούντιο, είτε εκείνων στους υπόλοιπους χώρους του ITV, ήταν ήρεμη και δεν συνοδεύτηκε από επεισόδια.
Το μόνο που ζήτησαν ήταν να μεταδοθεί το μήνυμά τους προς την τοπική κοινωνία, κάτι που έγινε αμέσως με τους τεχνικούς του σταθμού να διακόπτουν για λίγα λεπτά την κανονική ροή του δελτίου ειδήσεων.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/01/blog-post_6194.html