Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Στα όρια της η αγορά της Θεσπρωτίας

Στα όρια η αγορά της Θεσπρωτίας
Τους τελευταίους μήνες, αν όχι τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία περνά πολύ δύσκολες στιγμές, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, με τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίζουν πρόβλημα...επιβίωσης. Οι ιδιοκτήτες αυτών σκέπτονται πολύ σοβαρά να προχωρήσουν στη λύση του λουκέτου, αφού διαπιστώνουν ότι και τα επόμενα χρόνια δεν προμηνύονται και πολύ καλύτερα από άποψη ρευστότητας της αγοράς. Και η ρευστότητα αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα καλόγουστο αστείο, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν για να ξοδέψουν.
Η εικόνα αυτή ανταποκρίνεται πλήρως και στο Νομό Θεσπρωτίας, με τους ιδιοκτήτες των εμπορικών κυρίως επιχειρήσεων, να βλέπουν ότι το μέλλον στο χώρο θα είναι τουλάχιστον δύσκολο και τα ψυχικά αλλά και οικονομικά αποθέματα που απαιτούνται είναι τεράστια.
Θέλουν να διατηρήσουν τα καταστήματά τους, αλλά πως;
Παρά την τραγική σε πολλές περιπτώσεις οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές επιχειρήσεις του Νομού, οι ιδιοκτήτες τους κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να μην βάλουν «λουκέτο», αφού συνεχίζουν να ελπίζουν ότι τα τωρινά δεδομένα με κάποιο τρόπο θα ανατραπούν και θα έρθουν και πάλι καλύτερες ημέρες.
Άλλωστε δεν μπορούν να κάνουν και κάτι διαφορετικό, από τη στιγμή που είχαν...επενδύσει πολλά στα καταστήματά τους και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι οι ημέρες που έρχονται θα είναι τόσο δύσκολες από κάθε άποψη.
«Είμαστε σε οριακό σημείο»
Αν κάνει κανείς μια βόλτα στα κεντρικά σημεία των πόλεων του Νομού, πολύ εύκολα θα διαπιστώσει το πρόβλημα που υπάρχει. Άδεια καταστήματα, με τους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους αυτών, να περιμένουν εναγωνίως αν θα εμφανιστεί πελάτης. Ενώ μπορεί να υπάρξουν και ημέρες όπου αυτό δεν θα συμβεί καν, όπως ομολογούν καταστηματάρχες.
«Βρισκόμαστε πράγματι σε οριακό σημείο. Προσπαθούμε να κάνουμε υπομονή, αλλά για πόσο; Άλλωστε τα αποθέματα, οικονομικά και μη βαίνουν προς εξάντληση», τονίζει επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης.
Απολύουν υπαλλήλους γιατί δεν μπορούν διαφορετικά
Την ίδια στιγμή πολλά καταστήματα αναγκάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις υπαλλήλων, αφού η δραματική μείωση των τζίρων οδηγεί σε τέτοιες λύσεις. Πολλοί δεν θέλουν να το κάνουν, αλλά δεν υπάρχει διαφορετική λύση. «Άλλωστε όταν δεν υπάρχουν πελάτες-καταναλωτές, δεν μπορείς να πληρώνεις και υπαλλήλους. Ποιο θα είναι το εισόδημα μας για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα έξοδά μας; Ακόμη και αν πρόκειται για στοιχειώδη. Ακόμη και αυτά μοιάζουν αυτή τη στιγμή πολυτέλεια.», δηλώνουν επιχειρηματίες της Ηγουμενίτσας που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό κλάδο.
«Έλλειψη ρευστότητας, πολυκαταστήματα»
Απαισιόδοξος για το μέλλον της τοπικής αγοράς και των εμποροβιοτεχνικών επιχειρήσεων είναι και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας. Ο κ. Θεόδωρος Δήμας θεωρεί ότι οι λόγοι της διαμορφωθείσας κατάστασης αφορούν τόσο τη μείωση των μισθών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα πολυκαταστήματα αλλά και μιας σειρά ακόμη από λόγους.
«Μειώθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο και αυτό ήταν σίγουρο πως θα είχε αντίκτυπο. Οι τζίροι είναι περιορισμένοι και πηγαίνουν κατά κύριο λόγο στα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές αλυσίδες», λέει ο κ. Δήμας, περιγράφοντας την εικόνα.
Χαρακτηριστικό της δυσκολίας των εμπόρων να ανταπεξέλθουν, σύμφωνα με τον κ. Δήμα είναι το γεγονός ότι το 40% αυτών πανελλαδικά, δεν έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
Πηγή: Εφημερίδα Νέοι Αγώνες Ηπείρου
http://e-igoumenitsa.gr/news/thesprotia/4517-2010-06-23-08-12-15.html