Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Παρουσίαση απο την Π.Σ.Ε. του νέου βιβλίου του Δήμαρχου Σαγιάδας στην Αθήνα

Παρουσίαση από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας του νέου βιβλίου του Δήμαρχου Σαγιάδας στην Αθήνα.
Με πρωτοβουλία του προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Σ.Ε., την Τετάρτη 16 Ιουνίου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου, του δημοσιογράφου και Δήμαρχου Σαγιάδας κ. Βαγγέλη Μάστορα, με τίτλο: «ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (1990 - 2010)».
Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, από Ηπειρώτες της αποδημίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, την οποία, τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές, Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας και Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, ο πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Κώστας Αλεξίου, ο Ηπειρώτης πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γιώργος Κούρτης, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας κ.λ.π.!
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο έφορος πολιτισμού της Π.Σ.Ε. και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού κ. Αλέξανδρος Λαμπρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια, στην προσωπικότητα και το έργο του κ. Βαγγέλη Μάστορα, ως δημοσιογράφου, ως Δημάρχου του Δήμου Σαγιάδας και ως συγγραφέα, υπενθυμίζοντας ότι το βιβλίο αυτό είναι το τέταρτο κατά σειρά που εκδίδει ενώ η Πανηπειρωτική, παρουσιάζει το τρίτο βιβλίο του. (προηγήθηκαν τα: «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΤΥΠΟ» και «ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ» ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΕΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (1936 - 2007)» τα τελευταία τέσσερα χρόνια!
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Κώστας Αλεξίου, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας, ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, ο πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας και ο λογοτέχνης - λαογράφος κ. Δημήτριος Μήτσης (Μητς - Μητς).Το βιβλίο παρουσίασαν, η Θεσπρωτή, ανώτατη δικαστικός και λογοτέχνης κ. Σταυρούλα Δημητρίου και ο γνωστός δημοσιογράφος της αθηναϊκής εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και συγγραφέας κ. Γκαζμέντ Καπλάνι.Τις ευρύτερες διαστάσεις και προεκτάσεις της μετανάστευσης αλλοδαπών, οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και στην Ήπειρο ειδικότερα, επεσήμανε μεταξύ άλλων, στην μεστή και συγκροτημένη αναφορά της, η κ. Δημητρίου, η οποία χαρακτήρισε το βιβλίο «ως εξαιρετική, ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εργασία και έρευνα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε επιστημονικό επίπεδο, για την άντληση χρήσιμων στοιχείων για την μετανάστευση και τους μετανάστες».Οι αναφορές του κ. Γκαζμέντ Καπλάνι, είχαν περισσότερο βιωματικό χαρακτήρα, αφού και ο ίδιος, πέρασε τα σύνορα από τη Σαγιάδα, για να θεωρείται σήμερα επιτυχημένος και καταξιωμένος στην Ελλάδα, γεγονός που όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν του το . συγχωρούν ούτε οι συμπατριώτες του Αλβανοί ούτε οι Έλληνες ενώ χαρακτήρισε το βιβλίο, εξαιρετικό και πολύτιμο βοήθημα και συνεχάρη τον συγγραφέα.Tην εκδήλωση «έκλεισε» ο κ. Μάστορας, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα περιεχόμενα του βιβλίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι σήμερα, είκοσι περίπου χρόνια μετά το μαζικό κύμα φυγής, κυρίως Αλβανών προς την Ελλάδα, το σκηνικό στην Ήπειρο έχει αλλάξει άρδην.Δημιουργείται μια νέα, πολυπολιτισμική κοινωνία και αλλάζει ο χάρτης στην εκπαίδευση, στους εργασιακούς χώρους, στο τοπικό κοινωνικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι κ.λ.π., με καταλυτική την παρουσία, των αλλοδαπών - οικονομικών μεταναστών, τους οποίους, οι τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποδέχονται και επιδιώκουν, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, την κοινωνική τους ένταξη.Καταλήγοντας ο κ. Μάστορας, ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση, το προεδρείο της Π.Σ.Ε. και τους εκλεκτούς παρουσιαστές του βιβλίου.Να σημειωθεί πως την έκδοση του βιβλίου, χρηματοδότησε, με πρόταση του κ. Νομάρχη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και τα έσοδα από τις πωλήσεις του, θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «ΑΡΙΑΔΝΗ».