Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Από την Πανηπειρωτική και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Σε νέες βάσεις το ζήτημα της παρέμβασης στον Πολιτισμό.
Πλούσιος ο απολογισμός κατά τη διάρκεια του Α΄ Κύκλου των εκδηλώσεων.
Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού
Φωτογραφία Κώστα Μπατσή
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος «Δράσεις Πολιτισμού» που συνδιοργανώθηκε από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας ηπειρώτικης πολιτιστικής δημιουργίας και των...
Ηπειρωτών δημιουργών στις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες.
Σε αγαστή συνεργασία η κορυφαία οργάνωση της ηπειρώτικης αποδημίας και ο ακαδημαϊκός πνευματικός φάρος της Ηπείρου, με μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και το πρώτο μέρος των ολοκληρώθηκε το Μάιο, έθεσαν σε νέες βάσεις το ζήτημα παρέμβασης στα πολιτιστικά δρώμενα. Και με τη σύμπραξή τους προώθησαν την επικοινωνία με την εξωπανεπιστημιακή κοινότητα, αποδεικνύοντας πόσο πολύ αγαπούν, εκτιμούν και αναδεικνύουν τόσο τον πολιτισμό όσο και τους Ηπειρώτες δημιουργούς των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης. Και κάτι ακόμα: πως όταν η Πανηπειρωτική θέλει και το Πανεπιστήμιο μπορεί, τότε γίνονται θαύματα.
Πραγματοποιώντας τις επιδιώξεις τους κατά τη διάρκεια της απελθούσης χειμερινής πολιτισμικής και ακαδημαϊκής περιόδου παρουσίασαν και τίμησαν κορυφαίους λογοτέχνες, από την πλούσια πολιτισμική παρακαταθήκη που διαθέτει Ήπειρος. Λογοτέχνες, οι οποίοι με το έργο τους πλούτισαν έτι περισσότερο τα ηπειρώτικα γράμματα, τον πεζό και ποιητικό λόγο. Όλοι τους εργάτες του πνεύματος και του πολιτισμού, λαμπρά αστέρια της πένας, σεμνοί και ταπεινοί δημιουργοί, αλλά με μεγάλες αρετές που πηγάζουν από τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις της ηπειρώτικης λογοτεχνίας, τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, την αστείρευτη αγάπη και το νόστο για τις ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές και τους ανθρώπους της υπαίθρου. Λογοτέχνες ποιοτικής παραγωγής, δασκάλοι των γραμμάτων και της ζωής, αναμορφωτές της φιλολογίας που ποτέ δεν επιδίωξαν ή προκάλεσαν ιδιαίτερη δημοσιότητα προς αυτοπροβολή. Ανάμεσά τους ο Χριστόφορος Μηλιώνης, ο Γιάννης Δάλλας, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Τάσος Πορφύρης και ο Νίκος Χουλιαράς. Ανθρώπους που τίμησαν την καταγωγή τους και τιμήθηκαν από τους συμπατριώτες τους κατά τον πρώτο κύκλο των εκδηλώσεων «Δράσεις Πολιτισμού».
Όλες οι παρουσιάσεις και οι βραβεύσεις έλαβαν χώρα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα και η κάθε μια εξ αυτών αποτέλεσε γεγονός για τα φιλολογικά και πολιτισμικά δρώμενα των Ηπειρωτών. Η ηπειρώτικη λογοτεχνία, οι δημιουργοί, η πανεπιστημιακή κοινότητα και η Πανηπειρωτική αγκαλιάστηκαν από το ηπειρώτικο στοιχείο και τον πνευματικό κόσμο γενικότερα, πλαισίωσαν όλες τις εκδηλώσεις και έλαβαν πολλά και καλά στη διάρκειά τους.
Η επιτυχία τους οφείλεται εν πολλοίς στον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της Πανηπειρωτικής κ.κ. Κώστα Αλεξίου και Ιπποκράτη Κατσένη αντιστοίχως, καθώς και στο νέο και δραστήριο Έφορο Πολιτισμού της Συνομοσπονδίας κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη, οι οποίοι είχαν την έμπνευση και τη δύναμη της θέλησης ν΄αναδείξουν το πλέον σημαντικό τμήμα της ηπειρώτικης κοινωνίας: τους δημιουργούς και το έργο τους, τον πολιτισμό και τις ρίζες μας.
Τα κυρίως, όμως, εύσημα ανήκουν και απονέμονται στο κορυφαίο ακαδημαϊκό μας ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που ανέλαβε το βάρος και την ευθύνη να φέρει εις πέρας το σπουδαίο αυτό έργο. Και το κατάφερε περίφημα. «Ψυχή» δε αυτής της σπουδαίας πραγμάτωσης των στόχων, η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, γλυκύτατη και αξιέπαινη κ. Γεωργία Λαδογιάννη, η οποία είχε την ευθύνη ανάθεσης της παρουσίασης των τιμωμένων, του έργου και την κριτική αυτού σε διακεκριμένους μελετητές, κριτικούς, καθηγητές και σχολιαστές. Κάτι που έκανε και η ίδια, αφού είχε και την ευθύνη παρουσίασης των ομιλητών και συντονισμού των εκδηλώσεων.
Κάνοντας σύντομο απολογισμό της πρώτης περιόδου κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκδήλωσης, η κ. Λαδογιάννη, είπε «πως αυτές αποτέλεσαν ένα φόρουμ λόγου και λογοτεχνικής κριτικής». Όσο για τη συμμετοχή στη συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και όλων όσοι έλαβαν μέρος στην πραγμάτωσή τους, σεμνηνόμενη δήλωσε: «αισθανόμαστε ότι εμείς οι πανεπιστημιακοί επιστρέφουμε ένα μέρος του κοινωνικού μας χρέους, προς την κοινωνία που μας έδωσε τις δυνατότητες να μορφωθούμε». Εύγε της.
Συγχαρητήρια σε όλους. Στον καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, άξιου τέκνου του Ελληνικού Ιωαννίνων όπου ίδρυσε το ομώνυμο μουσείο μοντέρνας τέχνης, γλύπτη κ. Θόδωρο Παπαγιάννη, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος Δ
Διδάκτορας του Τμήματος Πλαστικών Επιστημών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος ευγενικά προσφερόμενος φιλοτέχνησε τις αναμνηστικές πλακέτες που απονεμήθηκαν στους τιμώμενους. Καθώς και στον ακάματο κ. Ναπολέοντα Ροντογιάννη, που κάλυψε αφιλοκερδώς οπτικοακουστικά όλες τις εκδηλώσεις και τις παρουσίασε από την ιστοσελίδα του WWW.giannena-e.gr.
Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε και στις ομοσπονδίες αδελφοτήτων και ενώσεων της ηπειρώτικης αποδημίας, καθώς και σε όλους τους χορηγούς που αγκάλιασαν τις πνευματικές εκδηλώσεις και σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς ανέλαβαν το κόστος τους.
Στο σύντομο αυτό απολογισμό του έργου της Πανηπειρωτικής θα πρέπει ακόμα να προστεθούν οι ποικίλες εκδηλώσεις που συμμετείχε ως διοργανώτρια, συνδιοργανώτρια ή και συμμετέχουσα σε πλήθος βιβλιοπαρουσιάσεων που φιλοξένησε στην αίθουσά της, στην Κλεισθένους ή σε άλλους χώρους, καθώς και σε πολιτιστικές εμφανίσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή της Χορωδίας και του Χορευτικού Τμήματος της Συνομοσπονδίας σε πόλεις της Ελλάδας, ενισχύοντας τους πατριωτικούς δεσμούς με τους απανταχού απόδημους ηπειρώτες. Υπενθυμίζουμε την κορυφαία εκδήλωση γιορτή κοπής της «Πίτας του Ηπειρώτη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τις βραβεύσεις διακριθέντων πατριωτών, συλλόγων και οργανώσεων και βεβαίως την τιμητική εκδήλωση και βράβευση του κορυφαίου Ηπειρώτη θεατρανθρώπου, του Γιαννιώτη Γιώργου Αρμένη.
Και βέβαια έπεται συνέχεια της πολιτιστικής παρουσίας της Πανηπειρωτικής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα πατρώα εδάφη και βεβαίως ξανά στην Αθήνα από Σεπτέμβρη, με την έναρξη του δευτέρου κύκλου της σειράς «Δράσεις Πολιτισμού».
Συγχαρητήρια σε όλους και καλό καλοκαίρι.