Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στην Ηγουμενίτσα;

Ελπίδες για τα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες, άτομα στον νομό Θεσπρωτίας
Παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στην Θεσπρωτία;
Μια πολύ σημαντική αποκάλυψη για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών της Θεσπρωτίας έκανε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, σε τηλεφωνική παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή. Όπως αποκάλυψε λοιπόν ο Νομάρχης Θεσπρωτίας το προσεχές χρονικό διάστημα, πρόκειται να λειτουργήσει στο Νομό Θεσπρωτίας, πιθανότατα στο Δήμο Ηγουμενίτσας, παράρτημα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στην Ηγουμενίτσα.
Το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί και στην πόλη των Ιωαννίνων και με τις υπηρεσίες που προσφέρει, από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί Παράρτημα και στο Νομό μας, αναμένεται να προσφέρει μια σειρά από λύσεις στα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες, άτομα στη Θεσπρωτία.
«Βούληση και διάθεσή μας να το στηρίξουμε»
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα, εκείνος μας ενημέρωσε ότι το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει το Παράρτημα αυτό στη Θεσπρωτία γύρω στο Φθινόπωρο, αφού χρειάζεται αρχικά να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Ποιες είναι όμως αυτές; Το πρώτο, σύμφωνα με τον κ. Γιόγιακα, είναι να περάσει Νομαρχιακό Συμβούλιο, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι μια τέτοια απόφαση θα εγκριθεί απ' αυτό.
Το επόμενο και καθοριστικότερο ίσως βήμα είναι η έγκριση από το Υπουργείο Υγείας και αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν 3 με 4 μήνες για να προχωρήσει το θέμα.
«Βούλησή μας και διάθεσή μας, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είναι να στηρίξουμε αυτό το εγχείρημα και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε», τονίζει με δηλώσεις του ο κ. Γιόγιακας.
Τι είναι και τι προσφέρει το ΚΕΘΕΑ
Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1983, με την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας (ειδική νομοθετική ρύθμιση με Ν.1729/1987).
Εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 3.000 άτομα, χρήστες και μέλη οικογενειών, χάρη σε ένα δίκτυο περισσότερων από 90 μονάδων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Οι δραστηριότητές του αφορούν επίσης τους τομείς πρωτογενούς πρόληψης, εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών, και ένας από τους βασικούς φορείς εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Ουσίες.
Tο ΚΕΘΕΑ δραστηριοποιείται σε πόλεις και σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας, ενώ οργανώνει και παρεμβάσεις στο δρόμο, εκεί όπου μπορεί να συναντήσει κανείς χρήστες αποκομμένους από κάθε μορφή βοήθειας.
Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ παρέχονται δωρεάν και δεν έχουν λίστες αναμονής. Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρονται είναι συμβουλευτική υποστήριξη στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους, έγκαιρη παρέμβαση, θεραπεία απεξάρτησης, εκπαίδευση και κατάρτιση, ενσωμάτωση στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας.
Με την πάροδο των ετών και αφουγκραζόμενο τις νέες ανάγκες, το ΚΕΘΕΑ επέκτεινε τις παρεμβάσεις τους σε νέες ομάδες χρηστών. Σήμερα εξυπηρετεί έφηβους και ενήλικους χρήστες ουσιών που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια εμπλοκής με τις ουσίες, εξαρτημένες μητέρες και τα παιδιά τους, εργαζόμενους χρήστες, φυλακισμένους και αποφυλακισμένους, μετανάστες και παλιννοστούντες, εξαρτημένους από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια και, πιο πρόσφατα, εφήβους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο.
e-igoumenitsa.gr