Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Οι μισοί Ελληνες δίνουν αγώνα επιβίωσης!

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Αγκομαχάει η εργατική λαϊκή οικογένεια
Οι μισοί Ελληνες δίνουν αγώνα για να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες
Το 43,9% των Ελλήνων δίνει καθημερινό αγώνα για να αντεπεξέλθει στα έξοδα των λογαριασμών του σπιτιού και τις πιστωτικές του υποχρεώσεις. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το Ευρωβαρόμετρο του Μάη σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους λαούς της Ευρώπης και αποτελεί τρανή απόδειξη του γεγονότος ότι τις επιπτώσεις της κρίσης πληρώνουν οι λαοί.
Οι Ελληνες εργαζόμενοι αναδεικνύονται στις πρώτες θέσεις όχι μόνο εκείνων που «τα φέρνουν βόλτα» όλο και δυσκολότερα, αλλά και εκείνων που εκτιμούν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα δυσκολότερη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 85% των Ελλήνων εκτιμά πως η φτώχεια αυξήθηκε στην περιοχή που μένουν τον τελευταίο χρόνο και 94% εκτιμά ότι η φτώχεια αυξήθηκε συνολικά στη χώρα, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 60% και 75%, αντίστοιχα. Μάλιστα, το 50% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η φτώχεια αφορά περίπου το 30% του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ συνολικά 75% εκτιμά ότι η φτώχεια αφορά τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού.
Παράλληλα, 29% των Ελλήνων δηλώνει ότι τον περασμένο χρόνο βρέθηκε τουλάχιστον μια φορά αντιμέτωπο με αδυναμία να αντεπεξέλθει σε βασικές ανάγκες (φαγητό, λογαριασμοί κ.ά.), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 17%.
Την ίδια στιγμή, 58% των Ελλήνων αντιμετώπισε δυσκολία να αντεπεξέλθει σε δανειακές υποχρεώσεις - ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ - ενώ το 54% των Ελλήνων δηλώνει ότι πέρσι αντιμετώπισε μεγαλύτερη δυσκολία να αντεπεξέλθει στις απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας για την οικογένειά του και 72% στις απαραίτητες υπηρεσίες για τη φροντίδα του παιδιού. Τα ποσοστά για την ΕΕ είναι 29% και 28%, αντίστοιχα.
Η εκτίμηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, ως προς την οικονομική κατάσταση την επόμενη χρονιά, καταγράφει την απαισιοδοξία που προκύπτει από το βάρος των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.
Το 69% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του θα χειροτερεύσει, το 66% εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ένα έκτακτο έξοδο 1.000 ευρώ, το 47% εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να πληρώσει λογαριασμούς, φαγητό και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ το 57% εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να πληρώσει το νοίκι.
Παράλληλα, 35% των Ελλήνων αισθάνεται ανασφάλεια για το κατά πόσον θα κρατήσει τη δουλειά του και 73% θεωρεί απίθανο να βρει δουλειά μέσα σε έξι μήνες αν απολυθεί, ενώ στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 18% και 49%.
Οσο για το συνταξιοδοτικό, το 51% των Ελλήνων απάντησε ότι θεωρεί πως θα έχει λιγότερα συνταξιοδοτικά οφέλη από όσα περίμενε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το Μάρτη ήταν 44% και το 2009 ήταν 30%. Τέλος, το 73% εκτιμά ότι η σύνταξη που τελικά θα λάβει δε θα επαρκεί για μια ζωή με αξιοπρέπεια και το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 54%.
http://www.rizospastis.gr