Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ελληνες είναι και δηλώνουν οι βλάχοι της Αλβανίας

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Αν και η Ρουμανία επιχειρεί να τους κάνει «δικούς» της
Η Ρουμανία ζητά την αναγνώριση των Ελληνοβλάχων της Αλβανίας ως Ρουμάνων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρουμανίας Trajan Basescou, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ζήτησε να θεωρηθούν Ρουμάνικης καταγωγής.
Ωστόσο η Ρουμάνικη απαίτηση εξυπηρετεί τα Τίρανα, ούτως ώστε να είναι μειωμένος ο αριθμός των Βλάχων που θα δηλώσουν Έλληνες στην επικείμενη διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού. Σ' αυτό ακριβώς έγκειται και η σύμπτωση συμφερόντων της Αλβανικής πολιτείας και της Ρουμανικής διπλωματίας.
Βορειοηπειρωτικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι «υπάρχει, ένας απλός τρόπος να απαντηθεί το αίτημα του Μπασέσκου: η φωνή των ίδιων των Βλάχων, των Συλλόγων τους και των εκπροσώπων τους στην τοπική και όποια άλλη βαθμίδα διοίκησης οι οποίοι αρνούνται το ρουμανικό εναγκαλισμό, λέγοντας πως ως Βλάχοι έχουμε ήδη μια εθνικότητα: την εθνικότητα που, εκτός άλλων, τόσα χρόνια επιδιώξαμε και πετύχαμε να αναγράφεται στα Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς. Χωρίς αυτή τη φωνή ο Μπασέσκου θα έχει κάθε δίκιο να εγείρει θέμα Ρουμανόβλαχων».
Να σημειωθεί ότι και οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι, αλλά και Σκοπιανοί, προσπαθούν να δημιουργήσουν μειονότητα στην Αλβανία.
Σε εκπομπή της Κρατικής Ρουμανικής Τηλεόρασης, αφιερωμένη στην κοινότητα των Αρουμούν και που εστιάζονταν κυρίως στους Ορθοδόξους της Μουζακιάς Αγίων Σαράντα αναφέρθηκε ότι υπέστησαν αφομοιωτική πίεση από τον Εμβέρ Χότζα, αλλά δέχονται ανάλογη πίεση εξελληνισμού από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία και μάλιστα με σύνδρομα ρατσιστικά.
Όλα αυτά τα χρόνια η Αλβανία, με διάφορους τρόπους, έχει αποφύγει να αντιμετωπίσει και να προσεγγίσει με νοοτροπία σύγχρονη το ζήτημα της δημογραφίας και της γεωγραφίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Ο ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
Ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε στον «Π.Λ.» ότι «οι ίδιοι οι Βλάχοι της Αλβανίας αποδέχονται την Ελληνικότητά τους και καυχώνται γι αυτή.
Αυτό το διακήρυξαν σε εκδήλωση στις 12-12-2009 στην Κορυτσά, όπου συμμετείχαν άνθρωποι που ήταν θύματα της Ρουμάνικης προπαγάνδας και είχαν φύγει από την Ελλάδα μετά την εθνική περιπέτειά της».
Μάλιστα επεσήμανε ότι ο Απόστολος Αρσάκης, που διετέλεσε Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, διέθεσε την περιουσία του για την ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας.
Επίσης Ελληνόβλαχοι από την περιοχή της σημερινής Αλβανίας ήταν οι εθνικοί ευεργέτες Σίμων και Γεώργιος Σίνας, Χρηστάκης Ζωγράφος, Ευάγγελος και Κων/νος Ζάππας κ.ά.
Και πρόσθεσε: «Κάθε φορά που οι Ρουμάνοι ανακινούν το Βλάχικο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Όταν το πρωτοέκαναν το 1860 είχαν χάσει την Βεσαραβία και την Τρανσυλβανία».
Για να έρθει, αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάρετ να σημειώσει: «Χάσαμε τεράστια ποσότητα χρυσάφι, που θα έσωζε τη χώρα, και πλουτίσαμε τους προπαγανδιστές».
Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, και τώρα η Ρουμανία, καθώς βρίσκεται προ της οικονομικής κατάρρευσης, στρέφεται και πάλι προς τους Βλάχους.
Όμως η ιστορία μιλά και λέει πως οι Βλάχοι είναι Έλληνες, παρ όλο που ένα από τα ηγετικά τους στελέχη στην Αλβανία, ο κ. Γκότσης, έχει αλλάξει τελευταία στάση, και υποστηρίζει ότι πρόκειται για αυτόχθονα λαό.
proinoslogos