ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
Διαδήλωσαν οι Τσάμηδες το Σαββατοκύριακο μέχρι τα σύνορα στο Μαυρομάτι και απειλούν!!!
Ντασαμίρι Ταχίρι : «Τον επόμενο χρόνο στην Ηγουμενίτσα»!!!
Την επέτειο της δήθεν γενοκτονίας τους τίμησαν την όλη την προηγούμενη εβδομάδα το πρωί οι Τσάμηδες, με πολιτιστικές εκδηλώσεις στους Αγίους Σαράντα και με πορεία που πραγματοποίησαν προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Σαγιάδας.
Για μια ακόμη φορά λοιπόν - γίνεται συχνά αυτό τον τελευταίο καιρό- ήχησαν τα… τύμπανα του Αλβανικού εθνικισμού!
Ο φετινός εορτασμός είχε, όμως, και μια προκλητική ιδιαιτερότητα.
Οι εκδηλώσεις και η πορεία στηρίχθηκαν από τον Δήμαρχο των Αγίων Σαράντα Έντμοντ Γκιόκα, ο οποίος είχε εκλεγεί και με τις ψήφους των Ελλήνων κατοίκων της πόλης, αφού τον είχε προτείνει για το δημαρχιακό αξίωμα και η «Ομόνοια»!
Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της μεγάλης Αλβανίας και κατά της Ελλάδας και διεκδικώντας τις περιουσίες, αλλά και την επιστροφή τους, οι Τσάμηδες απέδειξαν και πάλι ότι δεν το… βάζουν εύκολα κάτω.
Αφ’ ενός, υποστηρίζουν κάποιοι, υποκινούνται ή στην καλύτερη περίπτωση γίνονται ανεκτοί από την κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα.
Αφετέρου, συνδέονται και επικοινωνούν με τους Αλβανούς εθνικιστές του Κοσσόβου και των Σκοπίων.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Τσάμικου κόμματος της Αλβανίας κ. Ιντρίζι επισκέφθηκε πρόσφατα το Κόσσοβο, όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές.
«Τον επόμενο χρόνο στην Ηγουμενίτσα »
Αυτά δήλωσε ο Ντασαμίρι Ταχίρι πάνω στα ελληνο-αλβανικά σύνορα το περασμένο Σάββατο.
Είναι αυτός που απείλησε από το βήμα της αλβανικής βουλής τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και για να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας είναι εκείνος ο βουλευτής που βγήκε με τις ψήφους των ξεγελασμένων ανθρώπων μας, με τις χαμένες ψήφους του μπερισόπαιδου Κώστα Μπάρκα, του «εκπροσώπου τύπου» του καινούριου βορειοηπειρωτικού κόμματος-αποκόμματος MEGA-κωμωδία και πιθανόν του μελλοντικού ηγέτη του..
Οι τσάμηδες, αντί να σκύψουν το κεφάλι και να ντρέπονται για τα θηριώδη εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον των Ελλήνων ως συνεργάτες των ναζιφασιστών, μας ζητούν και τα ρέστα.
Εκείνο όμως που είναι ανεπίτρεπτο, είναι η στάση του κυβερνώντος κόμματος να τηρεί σιωπή ιχθύος και μάλιστα, κατά την άποψή μου, να είναι αυτό το ίδιο που υποδαυλίζει αυτές τις πράξεις. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός που η πρόεδρος της Βουλής Ζοζεφίνα Τοπάλι δεν έβγαλε μιλιά, όταν ο Ταχίρι απείλησε από το βήμα της Βουλής το Βαγγέλη Ντούλε, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα εφάρμοζε τον κανονισμό και θα «πέταζε έξω» τον παρανομούντα.
Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός που ο πρόεδρος της δημοκρατίας Τόπι, προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα, δέχτηκε τον πρόεδρο του τσάμικου κόμματος στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλιώς δεν εξηγείται και το γεγονός που οι «δικοί μας» βουλευτές ( με τα αλβανικά κόμματα,0 αντί να συμπαραστέκονταν στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, το έβαλαν στα πόδια, φοβούμενοι μήπως λερώσουν το «άγιο» τους πρόσωπο στους αρχηγούς των κομμάτων τους που τόσο πιστά και ευλαβικά υπηρετούν.
Απ’ όσα προανέφερα και απ’ όσα γράφει και ο Ελευθέριος Κώστας, συμπεραίνουμε ότι εδώ πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο εναντίον της Ελλάδας όχι απλώς από «κάποια εξτρεμιστικά κέντρα», αλλά από την ίδια την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση απ’ όλους τους Αλβανούς. Τα φετινά γεγονότα είναι μόνο η αρχή. Δεν ήταν άσκοπη η φράση του Ταχίρι «τον επόμενο χρόνο στην Ηγουμενίτσα», καθώς και η επίσκεψη του Ιντρίζι στο Κόσοβο και η συνάντηση με την ανώτατη πολιτική ηγεσία και τη φωτογράφηση με πρώην στελέχη του UCK. Όλα αυτά δείχνουν πως θα υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων κατά του ελληνισμού.
Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε τονίσει ότι μετά τη σταθεροποίηση του Κοσόβου οι Αλβανοί θα εγείρουν και επίσημα θέμα Τσαμουριάς. Κανείς όμως δεν μας πίστευε. Δεν ξέρω τώρα αν κάποιοι στην Ελλάδα, που ευθύνονται για την πολιτική τους έναντι της Αλβανίας, θα λάβουν στα σοβαρά τα γεγονότα που επισημαίνουμε εδώ και χρόνια.
Θα πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι, εάν πριν από πολλά χρόνια, είχαν εισακουστεί τα λόγια του αείμνηστου Σεβαστιανού «ζητάμε για τη Βόρεια Ήπειρο ό,τι ζητούν και οι Αλβανοί για το Κόσοβο» και γινόταν τμήμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ο παραλληλισμός αυτός, τότε και τύχη της Βορείου Ηπείρου θα ήταν διαφορετική και τα σημερινά προβλήματα ίσως να μην υπήρχαν.
Μία άλλη παράμετρος την οποία θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι το γεγονός ότι μερικοί «δικοί» μας, για να δικαιολογήσουν τη λιποταξία τους από τους κόλπους του μαχόμενου με την ΟΜΟΝΟΙΑ και του ΚΕΑΔ ελληνισμού από τη δήθεν πράξη του Ντούλε να μην συνεργαστεί με τον Μπερίσα, αφού στο συνασπισμό του υπήρχε ένα κόμμα το οποίο έχει στο πρόγραμμά του εδαφικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας (κόμμα των τσάμηδων) είχαν δηλώσει πώς «εμάς τι μας μέλει, οι Τσάμηδες τα έχουν με την Ελλάδα και όχι μ’ εμάς». Ποιοι είναι αυτοί; Δεν είναι οι Έλληνες ίδιοι με τους Μακεδόνες, τους άλλους Ηπειρώτες ή τους Κρητικούς; Πώς αισθάνονται τώρα όλοι αυτοί;
ΦΩΤΟ: ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Ως κατακλείδα θα έλεγε πως αν η Ελλάδα δεν λάβει στα σοβαρά το πρόβλημα αυτό και δεν κινηθεί διπλωματικά στην Ευρώπη, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την Αλβανία, και αν οι Βορειοηπειρώτες δεν απομονώσουν τα δικά τους ανθελληνικά στοιχεία τα οποία τώρα πολύ καλά γνωρίζουν, θα υπάρξουν και χειρότερα.
Το μόνο ενθαρρυντικό πράγμα σε όλη αυτή την ιστορία είναι ο πατριωτισμός και το αδούλωτο πνεύμα του ελληνικού λαού και των ελεύθερων Βορειοηπειρωτών.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ & ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)
Το τελευταίο διάστημα, οι Τσάμηδες και οι Σλαβομακεδόνες, εντείνουν τη συνεργασία στα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα, για υποτιθέμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους και επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Πέρσυ τον Μάιο, αντιπροσωπεία του φιλοσκοπιανού ελληνικού κόμματος «Ουράνιο Τόξο», βρέθηκε στην Αλβανία, για να παρακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος των αυτοαποκαλούμενων «Μακεντόνσκι» της Αλβανίας, που ζουν στις περιοχές κοντά στην Πρέσπα. Εκπρόσωπος του «Ουράνιου Τόξου» συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων, που ονομάζεται Κόμμα Δικαίου και Σύνδεσης, στον οποίον πρότεινε ευθέως συνεργασία, προκειμένου να ... καθίσουν στο σκαμνί την Ελλάδα.
Είπε μεταξύ άλλων το μέλος του «Ουράνιου Τόξου» : «Μεταξύ μας βιώνουμε μια κοινή μοίρα. Χαιρόμαστε για την γνωριμία και ελπίζουμε πως θα έχουμε μελλοντική συνεργασία. Επειδή έχουμε κοινά προβλήματα, το «Ουράνιο Τόξο» ως μέλος του κόμματος «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία», έχουμε τη δυνατότητα να σας βοηθήσουμε σχετικά με την παρουσίαση των δικών σας προβλημάτων.
Σύντομα θα ξεκινήσει μια διαδικασία στην Ελλάδα ... μια δικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας, σχετικά με τις περιουσίες των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, όπου θα ζητηθεί απο την Ελλάδα η επιστροφή των περιουσιών και της ιθαγένειας αυτών των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό εμείς θέλουμε να σας προτείνουμε, επειδή ήδη έχουμε μια καλή δικηγορική ομάδα, εάν θέλετε και εσείς να πάρετε μέρος σε αυτή τη διαδικασία, για να διεκδικήσουμε από κοινού τα δικαιώματα μας. Το «Ουράνιο Τόξο» έχει δημοσιοποιήσει την ιστορία και τα προβλήματά σας.. ελπίζω πως θα συναντιόμαστε και θα συνεργαζόμαστε συχνότερα».
Απαντώντας ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων, αποδέχτηκε την πρόταση για συνεργασία με το «Ουράνιο Τόξο», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στους «κακούς» Έλληνες, για την «γενοκτονία» που δήθεν διέπραξαν εις βάρος τους πριν από 60 χρόνια.
Δήλωσε συγκεκριμένα : «Αν και είμαστε απομακρυσμένοι τα προβλήματά μας είναι παρόμοια. Το κόμμα μας, Κόμμα Δικαίου και Σύνδεσης, ήδη συμπληρώνει τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Το πρόγραμμά μας, αφορά κυρίως η επίλυση των προβλημάτων των Τσάμηδων. Υπήρξαν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας ... ακόμη χειρότερο γιατί ο αλβανικός πολιτικός κόσμος σιωπούσε.
Είχαμε την κακή μοίρα να περάσουμε από μια γενοκτονία με επικεφαλής τον στρατηγό Ζέρβα, που ξεκίνησε στις 24/9/1944
Στην Παραμυθιά όπου ξεκίνησε η σφαγή, σκότωσαν αθώους ανθρώπους. Σφάγιαζαν μωρά 6 και 7 μηνών και τα έψηναν στη σούβλα. Μια γυναίκα την έκαψαν ζωντανή στην πλατεία της Παραμυθιάς. Οι άντρες του Ν. Ζέρβα έκαναν γενοκτονία σε αυτόν τον λαό.
Μετά την Παραμυθιά πήγαν στην Ηγουμενίτσα και σε άλλα μέρη όπου συνέχισαν τις σφαγές.
Το χειρότερο είναι πως η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε και πρέπει να σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εκτελεστές της εθνοκάθαρσης, όπως ο Ν. Ζέρβας, παρουσιάζονται σήμερα στην Ελλάδα ως εθνικοί ήρωες.
Οι Τσάμηδες που ζουν σήμερα στην Αλβανία, ζητούν την αξιοπρέπεια τους. Το 1953 μας αφαιρέθηκε ομαδικά η ελληνική ιθαγένεια παρά την θέληση μας. Εμείς ζητάμε ότι και εσείς. Την επιστροφή της ιθαγένειας.
Οι Τσάμηδες είχαν ελληνική ιθαγένεια, αλλά αλβανική εθνική καταγωγή. Αυτό είναι καταπάτηση των διεθνών και ευρωπαϊκών κανονισμών».
Σ.Σ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΠΛΕΟΝ.
ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ.
ΕΔΩ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΗΤΙΚΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ, ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.
ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΥΘΕΩΣ!!!!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!!!(VIDEO)
Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Ηπείρου, βρισκόταν στην περιοχή ακόμη από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την εποχή του Αλή Πασά και υπολογίζονταν ότι αριθμούσαν περίπου από 17.000 μέχρι 23.000 άτομα.
Το 1932 η γενική Διοίκηση Ηπείρου τους υπολόγιζε σε 19.135 άτομα, ενώ σύμφωνα με ένα πίνακα του Αλβανού προξένου στα Ιωάννινα οι Αλβανοί μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας ανέρχονταν σε 23.048 άτομα.
Τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό, οι Τσάμηδες της Ηπείρου δεν φαίνεται να είχαν ακόμη σαφώς διαμορφωμένη εθνική συνείδηση.
Περισσότερο από Αλβανοί ή Τούρκοι, ήταν και αισθάνονταν μουσουλμάνοι.
Η θρησκεία ήταν που έπαιζε τον πρώτο ρόλο για τον αυτοπροσδιορισμό τους.
Αργότερα και πάνω στη σύγχυση με την ανταλλαγή των πληθυσμών στα Βαλκάνια, προπαγανδιστές από τα Τίρανα τους έπεισαν να δηλώσουν Αλβανοί για να αποφύγουν τη μεταφορά τους στην Τουρκία, μαζί με τους άλλους μουσουλμάνους που μέχρι τότε κατοικούσαν στη Βόρεια Ελλάδα.
Έκτοτε, συχνά – πυκνά οι αλβανικές κυβερνήσεις, όποτε βρισκόταν σε κρίση οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις, έθεταν θέμα καταπάτησης των δικαιωμάτων των Τσάμηδων και διακρίσεων σε βάρος τους από τις ελληνικές αρχές.
Σιγά-σιγά δημιουργήθηκε ένα κλίμα καχυποψίας και αναπτύχθηκε μία έντονη προπαγανδιστική δραστηριότητα όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και μέσα στην Ήπειρο με πρωτεργάτες τους Μαζάρ Ντίνο, που είχε διατελέσει επί ιταλικής κατοχής της Ηπείρου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υποδιοικητής Παραμυθιάς, Ασίζ Αγά, Χουσείν Λουκαβιτσιότι, Μουσά Ντέμι κ.α.
ΤΣΑΜΙΔΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Μαζάρ Ντίνο (ΦΩΤΟ) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Οι συνεργαζόμενοι με τους Ιταλούς και γερμανούς Αλβανοί Τσάμηδες από τη μία πλευρά των συνόρων και η αλβανική οργάνωση «Μπάλι Κομπετάρ» (Balli Kombetar) από την άλλη, είχαν δημιουργήσει συνθήκες δραματικές τόσο για τον ελληνικό πληθυσμό της Ηπείρου, όσο και για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, που είχαν αρχίσει πλέον να υφίστανται συνεχείς διωγμούς.
Το καλοκαίρι του 1943 οι γερμανικές αρχές κατοχής, αποφάσισαν να αναλάβουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να περιορίσουν την επέκταση της δράσης των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.
Αλβανικό φυλάκιο στα σύνορα με την Ελλάδα (ΦΩΤΟ)
Έτσι, η γερμανική μεραρχία Εντελβάϊς εγκαταστάθηκε στην Παραμυθιά στις αρχές Ιουλίου και το 22ο Ορεινό Σώμα υπό τον στρατηγό Λαντζ, μετέπειτα Γενικό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας, εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα.
Στις μάχες που διεξήχθησαν, κυρίως για τον έλεγχο των οδών της Ηπείρου (Άρτας-Ιωαννίνων, Ιωαννίνων-Μετσόβου, Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας), στο πλευρό των γερμανικών δυνάμεων έδρασαν και ομάδες Τσάμηδων, τους οποίους οι γερμανοί χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά εναντίον των ανταρτών.
Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης. Οι Αλβανοί προσδοκούν την ένταξη της Τσαμουριάς σε μία ελεύθερη και αυτοδύναμη Αλβανία».
Από τις πρώτες ενέργειες των γερμανών, μετά την άφιξή τους στην περιοχή, υπήρξε η προσπάθεια για μία πιο οργανωμένη συγκρότηση των ενόπλων ομάδων των Τσάμηδων που ενεργούσαν στην Ήπειρο.
Όλος σχεδόν ο αλβανικός πληθυσμός από 14 ετών και πάνω, εξοπλίστηκε, σχηματίστηκαν νέα ένοπλα τμήματα που τέθηκαν υπό τις οδηγίες των Μαζάρ και Νουρί Ντίνο.
Όλοι οι Αλβανοί των ομάδων αυτών φορούσαν στρατιωτικές στολές, ιταλικές ή γερμανικές, καθώς και περιβραχιόνιο με τη λέξη «Τσάμης» που τους έδινε τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα στις πόλεις και την ύπαιθρο, φέροντας οπλισμό.
Οι δικαιοδοσίες της αλβανικής Τζανταρμερίας (χωροφυλακής), επεκτάθηκαν και της ανατέθηκε το καθήκον της τήρησης της τάξης, εξέλιξη που οι ίδιοι οι Τσάμηδες σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύτηκαν προκειμένου να κλείσουν λογαριασμούς του παρελθόντος.
Οι επιχειρήσεις του καλοκαιριού του 1943 αποδείχτηκαν καταστροφικές από κάθε άποψη για την Ήπειρο.
Παραμυθιά. Τα χρόνια της κατοχής (ΒΙΝΤΕΟ)
Πολλά χωριά καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς ή πυρπολήθηκαν, άλλα λεηλατήθηκαν, το ίδιο και οι καλλιέργειες.
Οι απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές υπήρξαν μεγάλες και οι ζημιές ανυπολόγιστες.
Οι περισσότεροι σώθηκαν καταφεύγοντας στα γύρω δάση ή στους βάλτους.
Τις μεγαλύτερες καταστροφές, υπέστη τον Ιούλιο του 1943 η περιοχή Φαναρίου της Θεσπρωτίας.
Και αυτό δεν ήταν τυχαίο.
Αποδείχτηκε ότι αποτελούσε προσφιλή τακτική των Τσάμηδων να στρέφουν τις γερμανικές επιχειρήσεις προς τις περισσότερο εύφορες και αποδοτικές περιοχές, όπως ήταν η κοιλάδα του Φαναρίου, με το πρόσχημα ότι οι κάτοικοί τους παρείχαν υποστήριξη στους αντάρτες.
Στις επιχειρήσεις του Αυγούστου 1943, όλοι σχεδόν οι αρχηγοί των Τσάμηδων βρισκόταν στο Φανάρι, οι Μαζάρ και Νουρί ντίνο, ο Αβδουλά Κασίμ, ο Μουσταφά Σεντίκ κ.α..
Κατά κανόνα, τις γερμανικές επιχειρήσεις ακολουθούσαν λεηλασίες και πράξεις αντεκδίκησης εκ μέρους των ένοπλων Τσάμηδων σε τέτοια έκταση που έφεραν τον ντόπιο πληθυσμό σε απελπιστική κατάσταση.
Συγκέντρωναν κινητές περιουσίες, τα σκεύη και το ρουχισμό των σπιτιών, τα ζώα και ότι ακόμη μπορούσε να μεταφερθεί και τα μετέφεραν στα αλβανικά χωριά.
Είναι δύσκολο να συλλάβει ο άνθρωπος την εικόνα του Φαναρίου τον Αύγουστο του 1943 κι ακόμη δυσκολότερο την εικόνα που παρουσίαζαν οι δρόμοι που οδηγούσαν έξω από αυτό: εκατοντάδες φορτωμένα ζώα με το νοικοκυριό των σπιτιών έφευγαν από το Φανάρι με διάφορες κατευθύνσεις, όλα μεταφέρθηκαν στις αποθήκες των γερμανών και στα σπίτια των Τσάμηδων.
Η Γενική Διοίκηση Ηπείρου αναγκάστηκε τότε να απευθύνει έκκληση προς τη διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας που είχε τον έλεγχο της Ηπείρου, ζητώντας περιορισμό της δράσης των Τσάμηδων, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1943, από αφορμή το θάνατο έξι Γερμανών στρατιωτών κοντά στο Ελευθεροχώρι, οι κατακτητές συνέλαβαν και εκτέλεσαν 60 επιφανείς κατοίκους της Παραμυθιάς.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 του μήνα, εκτελέστηκαν 49 πρόκριτοι και δημόσιοι υπάλληλοι.
Τον κατάλογο των ονομάτων των Παραμυθιωτών που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από το γερμανικό απόσπασμα, συνέταξε ο ίδιος ο Μοζάρ Ντίνο, ενώ ομάδες ένοπλων Τσάμηδων ήταν αυτές που πραγματοποίησαν τις συλλήψεις με τη συνοδεία Γερμανού αξιωματικού.
Αρκετοί από αυτούς παραβρέθηκαν στο πλευρό του γερμανικού αποσπάσματος και την ημέρα της εκτέλεσης.
Ο Μαζάρ Ντίνο (δεξιά) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ΦΩΤΟ)
Στα τέλη Δεκεμβρίου 1944, πέρασαν στο αλβανικό έδαφος και οι τελευταίες ομάδες των Τσάμηδων, που μέχρι τότε παρέμειναν στην Ήπειρο και συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια της Κανίσπολης, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι και οι υπόλοιποι Τσάμηδες.
Αυτά για μην ξεχνούμε την Ιστορία!!!!!
ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
http://892fm.blogspot.com/2010/06/blog-post_7615.html