Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Στα χαρτιά το τρένο περνάει από την Ήπειρο, στις ράγες όμως πότε;

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και ο Φορέας
Στα χαρτιά το τρένο… περνάει από την Ήπειρο, στις ράγες όμως πότε;
Και επίσημα από χθες πάλι στο προσκήνιο η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, αφού η Περιφέρεια της Ηπείρου έδωσε στην δημοσιότητα ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί ότι από τις αρχές Απριλίου έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και έχει οριστεί ο Φορέας πραγματοποίησης του έργου. Πρόκειται για τον Εθνικό Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής Α.Ε. (ΕΔΙΣΥ Α.Ε.) και αφορά τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα (τμήμα Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα).
Και ενώ φαίνεται, τουλάχιστον τυπικά, ότι όλα προχωρούν ομαλά, ερωτηματικά δημιουργούνται σε πολλούς Ηπειρώτες εάν η χώρα μας τη στιγμή που διανύει μία από τις χειρότερες οικονομικά περιόδους μεταπολεμικά, μπορεί να υλοποιήσει το τεράστιο αυτό έργο, ακόμη και εάν η Ε.Ε. διαθέσει τα περισσότερα χρήματα.
Η ΣΥΝΔΕΣΗ
Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορά μονή γραμμή, μήκους 75 χιλιομέτρων, που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με τα Ιωάννινα και προβλέπει την κατασκευή δύο σταθμών στην Ηγουμενίτσα, ενός τερματικού και ενός εμπορικού – επιβατικού.
Και στα Γιάννινα προβλέπονται δυο σταθμοί, ο εμπορικός (θα βρίσκεται στην περιοχή της Καστρίτσας) και ο επιβατικός.
ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ…
Παρά την επίσπευση που παρατηρείται στο θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν που έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για μελέτες, τελικά αυτές έμειναν μόνο στα χαρτιά, αφού ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Ένας λόγος παραπάνω τώρα να εκφράζονται μεγαλύτεροι φόβοι από τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι ακούν εδώ και πολλά χρόνια ότι θα περάσει το τρένο από την Ήπειρο, αλλά ακόμη αυτό παραμένει όνειρο, μάλλον απατηλό. Τώρα το πώς μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει ένα τόσο μεγάλο έργο, ενώ παντού έχει κηρύξει «στάση πληρωμών», είναι άξιο απορίας…
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4525&catid=13