Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Λευτεριά στον Σάββα Ξηρό

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ - ΑΜΕΣΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011 Τη Δευτέρα η νέα αίτηση για διακοπή εκτέλεσης ποινής του Σ. Ξηρού

Σωφρονισμός ή βασανιστήρια; Πρόκειται για το ουσιαστικό ερώτημα που θα απασχολήσει τη Δευτέρα το τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά με αφορμή την εκδίκαση της νέας αίτησης διακοπής εκτέλεσης ποινής του Σάββα Ξηρού, κρατούμενου για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Εδώ και χρόνια ζητεί χωρίς αντίκρισμα τη νοσηλεία του σε κατάλληλη οφθαλμολογική κλινική, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χάσει τελείως την όρασή του. Στο πλευρό του -εκτός από εκατοντάδες επώνυμους πολίτες- βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που τον περασμένο Σεπτέμβριο καταδίκασε το ελληνικό κράτος για τις συνθήκες μεταχείρισης και νοσηλείας τού Σ. Ξηρού, οι οποίες επιδεινώνουν καθημερινά την υγεία του.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση: «Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τις ιατρικές εκθέσεις του διευθυντή της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Πεντέλης και των ιατροδικαστών, που συνιστούσαν την ανάγκη νοσηλείας του προσφεύγοντος σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που κρίνεται απαραίτητο από τη φύση της ιατρικής του αγωγής».
Τα αποτελέσματα αυτής της μεταχείρισης καταγράφονται διεξοδικά από το ΕΔΑΔ: «Η όρασή του έχει βλαφθεί σοβαρά, έχει σοβαρά προβλήματα ακοής, πάσχει από άσθμα και από πυραμιδικό σύνδρομο, γεγονός που περιπλέκει τις μετακινήσεις του στη φυλακή. Επιπλέον, ο προσφεύγων έχει χάσει το δεξί του χέρι, κατά την έκρηξη του εκρηκτικού μηχανισμού, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κάλυψη των αναγκών της καθημερινής ζωής».
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι διαπιστώσεις του γιατρού Γ. Γρηγοριάδη ύστερα από εξέταση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Στην έκθεσή του επισημαίνεται η «βαρεία επιδείνωση της κυκλοφορίας των κάτω άκρων που παρουσιάζουν άτονα έλκη, πιθανώς λόγω υποτροπιάζουσας στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (ερυσίπελας), που απειλεί σοβαρά με ακρωτηριασμό, ενώ δεν έχει εξηγηθεί εργαστηριακώς η εμφανής κυκλοφορική ανεπάρκειά τους».
Ο γιατρός προσθέτει πως «τα λοιπά συστήματα, ιδίως τα αισθητήρια όργανα όρασης και ακοής έχουν επίσης επιδεινωθεί, συμβάλλουν στην όλη κακή κατάσταση του κρατουμένου και ενισχύουν την άποψή μου για ανήκεστη βλάβη, όπως αυτή διατυπώθηκε στην αρχική μου έκθεση».
Χρόνια τώρα διάφοροι ειδικοί γιατροί υπογράμμιζαν την αναγκαιότητα της νοσηλείας του σε ειδικευμένο οφθαλμολογικό κέντρο προκειμένου να υποβληθεί σε «συστηματική» ιατρική παρακολούθηση. Το 2005 ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Πεντέλης παρατήρησε ότι μια «συστηματική, συχνή και σφαιρική ιατρική παρακολούθηση» ήταν απαραίτητη για την πρόληψη της δραματικής επιδείνωσης της όρασης του Σ. Ξηρού.
Ενα χρόνο μετά, δύο ιατροδικαστές υπέβαλαν έκθεση στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, έπειτα από σχετική εισαγγελική διαταγή. Ωστόσο, τότε, το πλημμελειοδικείο Πειραιώς δεν έλαβε υπόψη τη γνωμοδότησή τους ούτε ζήτησε πρόσθετη ιατρική πραγματογνωμοσύνη.
Στην απόφαση του ΕΔΑΔ τονίζεται πως «το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του προσφεύγοντος και την ποιότητα της προσφερόμενης ιατρικής περίθαλψης από το αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού, αρκεί για το Δικαστήριο ώστε να διαπιστώσει την ύπαρξη απάνθρωπης συμπεριφοράς».
Τι γίνεται από 'κεί και πέρα; Τη Δευτέρα το πλημμελειοδικείο καλείται να προσαρμόσει τη νέα απόφασή του με εκείνην του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ηδη το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχει δεχτεί να νοσηλεύσει τον Σ. Ξηρό.


Στις 2 Μάιου 2011 ορίστικε να γίνει η δίκη του Σάββα Ξηρού, στα δικαστήρια Πειραιά , μετά από αίτημα του ίδιου του Σάββα Ξηρού για διακοπή της πονής του προκειμένου να εισαχθεί σε νοσοκομείο για αντιμετώπιση των συσσωρευμένων και επιδεινούμενων προβλημάτων υγείας του.
Υπενθυμίζουμε ότι επανειλημμένες φορές με τελευταία την 10-10- 2006 η Ελληνική δικαιοσύνη είχε απορρίψει το ίδιο αίτημα του Σάββα Ξηρού για πεντάμηνη αναστολή της κράτησης του ώστε να νοσηλευθεί σε ιατρικό κέντρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του.
Μετά από αυτές τις συνεχόμενες απορρίψεις από το Ελληνικό κράτος ο Σάββας Ξηρός προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενος παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχθηκε ομόφωνα αποδεκτή την προσφυγή για το άρθρο 3 της Σύμβασης κρίνοντας ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου και επιδίκασε την καταβολή, από το ελληνικό κράτος, στον Σάββα Ξηρό το ποσό των 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ – ΑΜΕΣΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ.
ΔΙΚΗ 2 ΜΑΗ 2011
* Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ, ΣΤΙΣ 10-10-2006, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ 5ΜΗΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ.
Αν ήμουν Ζώο το ζήτημα θα ’χε φτάσει στον ΟΗΕ
Η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε χτες το αίτημά μου για 5μηνη διακοπή της ποινής, προκειμένου να εισαχθώ σε νοσοκομείο για αντιμετώπιση των συσσωρευμένων και επιδεινούμενων προβλημάτων υγείας.
Παραβλέποντας την κοινώς ομολογούμενη ζοφερή κατάσταση της υγείας μου, προσκολλήθηκε εκ νέου στους τύπους.
Επέλεξε μία μόνο γνωμάτευση από τον ογκωδέστατο ιατρικό μου φάκελο για ένα μόνο πρόβλημα, για να επισημάνει ότι σ’ αυτή τη συγκεκριμένη δεν υπάρχει σαφής αναφορά πως ο ασθενής χρήζει νοσηλείας, τονίζοντας παράλληλα το κύρος του συντάκτη γιατρού και κατ’ επέκταση υποτιμώντας και απαξιώνοντας όλους τους υπόλοιπους.
Επέσυρε διατάξεις που έπρεπε να πληρούνται με διαφορετική διατύπωση στις βεβαιώσεις που προσκομίσαμε, προκειμένου, αντί για νοσηλεία, να με στείλει ξανά στην ειδική απομόνωση σε νομικά ανυπόστατο καθεστώς κράτησης.
Προσέφυγε στη μέθοδο της διαστροφής του αιτήματος για 5μηνη νοσηλεία, παρουσιάζοντάς το σαν αίτημα οριστικής και άνευ όρων, λόγου ή αιτίας αποφυλάκιση, προκειμένου να το απορρίψει.
Ο εμπλουτισμένος τώρα και με τρομονόμους νομικός τους πολιτισμός δεν επιτρέπει, ούτε σε τέτοια επείγοντα θέματα υγείας, αναίρεση για μία τέτοια προκλητική και με βιασμό της λογικής απόφαση. Απαγορεύει δηλαδή τον αντίλογο σ’ ένα τέτοιο σκεπτικό, επιβάλλοντας τη σιωπή, ουσιαστικά φιμώνοντας υπεράσπιση και αιτούνται.
Αναρωτιέμαι μήπως η επόμενη επανάσταση γίνει όχι για ελευθερία και δικαιοσύνη, αλλά για να υπερασπιστεί την κοινή λογική.
Αν η φυλακή θεωρείται στέρηση της ελευθερίας για κάποιους άλλους λόγους, στη δική μου περίπτωση οι ισόβιες αναπηρίες είναι τέτοιες, ώστε είτε εντός είτε εκτός φυλακής η μόνη δυνατή διέξοδος να παραμένει η σκέψη και ο λόγος κι αυτά δεν είναι παρά χαρακτηριστικά απλού αντιφρονούντα.
Αν ο σκοπός της φυλακής είναι η εκδικητικότητα, τότε σωστά έκρινε το δικαστήριο και με ξανάστειλε στο υπόγειο μπουντρούμι. Δεν ξέρω αν η κρίση βγήκε κατά συνείδηση ή κατ’ εντολή, ούτε μπορώ να πω ποιο απ’ τα δύο είναι χειρότερο.
Αν ο σκοπός της φυλακής είναι ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, τότε σωστά βρίσκομαι εδώ μέσα. Η απόφαση αυτή δεν είναι παρά μια ιδεολογική νίκη, εφόσον επιβεβαιώνει και εδραιώνει την αντίληψή μου για τη δικαστική εξουσία. Ας ομολογήσουν όμως σε τι είδους καθεστώτα υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι.
Αν το σύστημα θεωρεί ότι κινδυνεύει από έναν τυφλό και ανάπηρο, τότε – υπομονή – έρχεται το τέλος του.
Σάββας Ξηρός
Φυλακές Κορυδαλλού - 11.10.2006
http://argird.blogspot.com/2011/04/blog-post_29.html