Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

e-mail που λάβαμε

22 / 7 / 2011


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου IGI POSEIDON από τα παράλια της Ηπείρου έχει δημιουργήσει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου από την μια, οι οποίοι θεωρούν ότι το έργο αυτό θα βλάψει ανεπανόρθωτα την οικονομία και θα προκαλέσει τον κοινωνικό μαρασμό μιας περιοχής η ανάπτυξη της οποίας έχει βασιστεί στην τουριστική βιομηχανία και, από την άλλη, η Κυβέρνηση και η ΔΕΠΑ που επιμένουν στο συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Το έργο αυτό πρόκειται να ψηφιστεί από την Βουλή ως «Έργο Εθνικής Σημασίας» και να ενταχτεί σε διαδικασίες Fast-Track και συζητιέται αυτές τις μέρες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στα μέλη της οποίας στείλαμε την ακόλουθη επιστολή που σας στέλνουμε για δημοσίευση.
Αξιότιμε/η κε/α Βουλευτή,
εν όψει της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, σχετικά με τον Υποθαλάσσιο Αγωγό Φ.Α. IGI POSEIDON, ότι ο σχεδιασμός του, όπως εγκρίθηκε στην προμελέτη του έργου, δημιουργεί προβλήματα στην παράκτια τουριστική ζώνη της Ηπείρου και δεν έχει την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση.
Αντίθετα, όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκηση (Κοινότητα Πέρδικας, Δήμος Πάργας, Δήμος Ηγουμενίτσας, Νομαρχία Θεσπρωτίας), καταγγέλλουν ότι η συγκεκριμένη χάραξη θα πλήξει την δομημένη τουριστική βιομηχανία της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξής της.
Η μετακίνηση του Σταθμού Συμπίεσης που αναγγέλθηκε από τον υφυπουργό κο Μανιάτη δεν λύνει το πρόβλημα καθώς αφενός δεν προβλέπει αλλαγή της διαδρομής του αγωγού που θα διέλθει από δασικές εκτάσεις και ελαιώνες και από περιοχές που, όπως προκύπτει από τις μελέτες του ΙΓΜΕ, παρουσιάζουν μεγάλες κλίσεις, κατολισθητικές ζώνες και ενεργά σεισμικά ρήγματα ενώ αφετέρου η ανάγκη υποστηρικτών εγκαταστάσεων και η πιθανή επέκτασή του θα δημιουργήσει ακόμα δυσμενέστερες επιπτώσεις στην περιοχή. Επιπλέον, η αύξηση της απόστασης από το Σταθμό Συμπίεσης έως το σημείο προσαιγιάλωσης στατιστικά αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων (Επιστολή ΔΕΠΑ).
Αυτός ο σχεδιασμός του έργου είναι εντελώς ακατάλληλος. Θα αναιρέσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της Χώρας, ενώ οι μεγάλες τεχνικές δυσκολίες υλοποίησής του αυξάνουν το κόστος κατασκευής κατά πολύ.
Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο, ειδικά σε εποχή κρίσης, για το έργο αυτό, που θα ψηφιστεί ως έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, να θυσιαστεί η τουριστική βιομηχανία της περιοχής, που είναι επίσης υψίστης εθνικής σημασίας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει εναλλακτική λύση.
Θα θέλαμε από εσάς να ενεργήσετε ώστε, στην επεξεργασία του νομοσχεδίου να επισημανθεί η αναγκαιότητα αλλαγής του σχεδιασμού της διαδρομής του αγωγού (πχ βόρεια χάραξη) εκτός της παράκτιας τουριστικής ζώνης των Συβότων, Πέρδικας, Πάργας.
Οι τεχνικοί λόγοι που επικαλείται η ΔΕΠΑ για την απόρριψη της εναλλακτικής πρότασης για τη βόρεια χάραξη ή την Γωνιά υφίστανται και για την προτεινόμενη χάραξη όπως διαπιστώνεται από τις γνωμοδοτήσεις του Λιμενικού Σώματος, του Επιτελείου Ναυτικού και του ΙΓΜΕ.
Προσδοκούμε να ενεργήσετε υπερασπιζόμενοι την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας που είναι υψίστης σημασίας για την Ήπειρο και για την Χώρα.
Με Εκτίμηση
Επιτροπή Αγωνα Πέρδικας-Πάργας-Συβότων






Να πω ότι είμαι Βορειοηπειρώτης? Δεν θα με πουν Αλβανό?
Κάποτε ρώτησαν κάποιον "Από που είσαι?" τον άκουσα να απαντάει από τον Ηπειρο και θεώρησα πως είναι από τους νομούς της Ηπείρου... Όταν συνέχισε η κουβέντα είπε ότι είναι από το "Αργυρόκαστρο της Ηπείρου"!!
Πόσο λάθος ήταν η αποψή του?
Το μεγάλο πρόβλημα που συναντάν κυρίως οι νέοι Βορειοηπειρώτες είναι η διατύπωση της καταγωγής τους. Πόσες φορές έχετε ακούσει γνωστούς σας να απαρνιούνται την καταγωγή τους? Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να δηλώνει Γιαννιώτης?
Από την μια πλευρά οι περισσότεροι Έλληνες δεν ξέρουν τι πραγματικά σημαίνει Βόρειος Ήπειρος. Δεν γνωρίζουν την Ελληνικοτητά της, δεν αναγνωρίζουν την ιστορία της και τις παραδόσεις της. Βάζουν τους Βορειοηπειρώτες σε ένα τσουβάλι με τους Αλβανούς. Αυτό λοιπόν αποθαρρύνει τους Βορειοηπειρώτες να δηλώσουν την αληθινή τους καταγωγή.
Από την άλλη πλευρά το να είσαι από μια ξένη χώρα και μετανάστης είναι από μόνο του υποτιμητικό στην σύγχρονη πολυπολιτισμική Ελλάδα. Εδώ και πολύ καιρό πλέον η λέξη "Αλβανία" χτυπάει τόσο άσχημα στο αυτί σαν κάτι δυσάρεστο και απωθητικό.
Η άνοδος εθνικιστικών κομμάτων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα έδειξε ότι σε καιρούς κρίσης πολύ εύκολα ενοχοποιούμε το ξένο,το διαφορετικό.(Βλ.Χίτλερ και πόλεμος κατά Εβραίων).
Παρακαλώ πολύ αν το δημοσιεύετε να χρησιμοποιήσετε ενεργό link.
--
Η ομάδα του North Epirus Online
http://nepirusonline.blogspot.com/
Email: nepirusonline@gmail.com
Twitter Facebook Sync








25 / 7 / 2011


Εθελοντικές δράσεις ''Συμμετέχω - άρα υπάρχω'' από την Αδελφότητα Ανεμορράχης Άρτας.
Αδελφότητα Ανεμορράχης «Ο Άγιος Νικόλαος»
Σύλλογος Ανεμορραχιωτών « Η Μπούγα»
Ομάδα Εθελοντών Ανεμορράχης
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ - ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ
8 Αυγούστου
Πρωί
Από τις 8 μέχρι και τις 14 του μηνός , τα πρωινά, η Ομάδα Εθελοντών Ανεμορράχης σε συνεργασία με την Αδελφότητα Αθηνών και τον Σύλλογο Άρτας θα ασχοληθεί με την δημιουργική ενασχόληση των παιδιών του χωριού μας.
Μέλημά μας κάθε Αύγουστο είναι να μην επαναλαμβανόμαστε. ΄Ετσι και φέτος, για τρίτη χρονιά, σχεδιάζουμε τα παρακάτω:
Ψηφιδωτά από τρόφιμα: Φακές ,φασόλια όλων των χρωμάτων, κουκιά, μπιζέλια επί το έργον. Επίσης όλα τα ζυμαρικά σε απαρτία, χρωματιστά και με σχέδια, στα χέρια των παιδιών μας.
Κατασκευές με χάντρες: Μπεγλέρια, κομπολόγια και βραχιολάκια για τα χέρια των «κυριών».
κ.λ.π.
Απόγευμα
Διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ των χωριών του Δήμου μας.
Έδρα : Ανεμορράχη
Διοργανωτής : Η Ένωση Συλλόγων & Αδελφοτήτων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων (πρώην Δήμου Αθαμανίας).
Για το ποιές ομάδες θα συμμετάσχουν δεν το γνωρίζουμε ακόμη, περιμένουμε ενημέρωση από την Ένωση.
Η ώρα έναρξης των αγώνων θα εξαρτηθεί από το αριθμό συμμετοχής των ομάδων, δηλαδή γύρω στις 4 ή 6 το απόγευμα.
9 Αυγούστου
Πρωί
Δραστηριότητες για τα παιδιά
Απόγευμα
2η μέρα διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ των χωριών του Δήμου μας.
10 Αυγούστου
Πρωί
Δραστηριότητες για τα παιδιά
Απόγευμα
Τελικός Ποδοσφαίρου στο Παλαιοκάτουνο. Ελπίζουμε να φτάσουμε και η «Ομαδάρα μας» να σκίσει!!
11 Αυγούστου
Πρωί
Δραστηριότητες για τα παιδιά
Απόγευμα
Προβολή του Ντοκιμαντέρ «ΗΠΕΙΡΟΣ» σε σκηνοθεσία του Αθαμανιώτη Στράτου Στασινού.
Α΄ Κρατικό βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1998 και Βραβείο Κοινού καλύτερης ελληνικής ταινίας (αφήγηση Γιώργος Βότσης).
Διοργανωτής : Η Ομάδα Εθελοντών Ανεμορράχης
12 Αυγούστου
Πρωί
Δραστηριότητες για τα παιδιά
Απόγευμα
Προβολή για μικρούς και μεγάλους : «Η Συνοπτική Ιστορία της Μουσικής»
Δημιουργία της Χλόης Πάνου, μιας νεαρής μουσικού που πρόσφατα απόκτησε το 17ο
πτυχίο της!
Η Χλόη, αν και νύφη στο χωριό μας, είναι «δική μας» και καμάρι μας !
Διοργανωτής : Η Ομάδα Εθελοντών Ανεμορράχης
13 Αυγούστου
Πρωί
Δραστηριότητες για τα παιδιά
Νωρίς το απόγευμα
Φιλικός αγώνας μεταξύ των αγοριών του χωριού μας. Οι ομάδες θα δημιουργηθούν επί τόπου, όπως και πέρυσι.
Διοργανωτές : ΟΛΟΙ ΜΑΣ
Απόγευμα
Προβολή του Ντοκιμαντέρ : «Η Πένα που Νοστάλγησα»
Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου της Ανεμορράχης (από το 1881 και έπειτα), μέσα από την ιστορία της παιδείας γενικότερα στα Τζουμέρκα. Σχολική ζωή, αναγνωστικά και τετράδια, ενθυμήματα από το σχολείο μας, πόλεμος και συσσίτια, μαθητικές φωτογραφίες, δάσκαλοι που πέρασαν, η .ευημερία και το κλείσιμο του σχολείου.
Διοργανωτής : Η Ομάδα Εθελοντών Ανεμορράχης
14 Αυγούστου
Πρωί
Πρωτάθλημα Δηλωτής, κάτω από τον πλάτανο.
Διοργανωτής : Η Αδελφότητα Ανεμορράχης «Ο Άγιος Νικόλαος»
Απόγευμα
Παιδική Γιορτή
Διοργανωτές : Η Αδελφότητα Ανεμορράχης σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών.
Για φέτος οι τσουβαλοδρομίες και οι μουσικές καρέκλες θα κυριαρχήσουν στην γιορτή μας.
Στο τέλος, θα δοθούν στα παιδιά δώρα επιλεγμένα από τον εκδοτικό οίκο « Ελληνικά Γράμματα».
Για τη γιορτή, οι γονείς (και όχι μόνο) των παιδιών μας θα ετοιμάσουν ένα μίνι μπουφέ, γιατί όπως γνωρίζετε .νηστικό αρκούδι δεν .παίζει!!!
15 Αυγούστου
Πρωί
Εγκαίνια του Λαογραφικού μας Μουσείου (μετά από την εκκλησία).
Ύστερα από πολύ κόπο, χρήμα και προσφορά των συγχωριανών μας !!!
Διοργανωτής : Αδελφότητα Ανεμορράχης «Ο Άγιος Νικόλαος»
Απόγευμα
Δημοτική Βραδιά - Πανηγύρι
Διοργανωτής : Αδελφότητα Ανεμορράχης «Ο Άγιος Νικόλαος»
Στα σχέδιά μας συμπεριλαμβανόταν Θεατρική Παράσταση, η οποία ακυρώθηκε από τους συντελεστές της για τεχνικούς λόγους. Στη συνέχεια έγινε διερεύνηση για Θέατρο Σκιών αλλά ήταν αργά πλέον.
Αν και φτάσαμε στο τέλος δεν τελειώσαμε..
Ο άτυπος «Σύλλογος Γυναικών Ανεμορράχης» κοπίασε και παρουσιάζει τα «κατορθώματά του» σε ένα παζάρι στην πλατεία του χωριού μας :
Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και ποτά (δια χειρός Δήμητρας Κ.Τράμπα - νύφη κι' αυτή)
Ρίγανη από τα Τζουμέρκα, με άλλο συνεργείο . πρωτοστατούσης της Γιάννας Σκαλτσογιάννη (αρχι-νύφη) με τη Νίκη, τη Βικτωρία, τη Χριστίνα και το Γιάννη Κουτελίδα!!!
Μαγνητάκια με φωτογραφίες του χωριού μας και μαγνητικοί σελιδοδείκτες με παρόμοια θέματα.
Τέλος .όσες γυναίκες (δεχόμαστε και άντρες) βρεθούμε από νωρίς στο χωριό, θα κατασκευάσουμε φίνα και μυρωδάτα κεριά στο εργαστήριό μου το οποίο βρίσκεται, που αλλού, στην Ανεμορράχη!
Για την Αδελφότητα Αθηνών
το Σύλλογο Άρτας και
την Ομάδα Εθελοντών
Όλγα Τριάντου








26 / 7 / 2011




8ο Φεστιβάλ Μουσικής Γοργομύλου ''Rapido molino'' στις 5 και 6 Αυγούστου.
Με συμμετοχές καλλιτεχνών από το χώρο της ροκ, της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αλλά και με DJ set διοργανώνεται την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου από το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Γοργομύλου, το 8ο Φεστιβάλ Μουσικής Γοργομύλου «Rapido Molino» στην πλατεία του Γοργομύλου του Δήμου Zηρού στην Ήπειρο..
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Αύγουστου στις εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν στις 20:15, την αυλαία ανοίγει ένα DJ Set by studio E. Συνεχίζονται με Croosroads - a tribute to Bon Jovi by G.Vavas Τέλος στις 10:30 στη σκηνή ανεβαίνουν Γ.Γάκης & Troumblemakers και στις 12 οι Blues Wire.
Tο Σάββατο 6 Αυγούστου στις 20:15 είναι η σειρά του συγκροτήματος ¾ για την εμφάνισή του στο 8ο «Rapido Molino». Στη συνέχεια την σκυτάλη παίρνει η Ε. Δούκα (πρώην C-Real), ενώ η συναυλία θα κλείσει με τους 15 50. Το συγκρότημα θα βρεθεί μαζί με τον Πέτρο Μπουσουλόπουλο και το Νίκο Ζιώγαλα, o oποιος εμφανίζεται για δεύτερη φορά στη σκηνή του Rapido Molino.
Το Φεστιβάλ Μουσικής Γοργομύλου ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Γοργομύλου το καλοκαίρι του 2004. Το 1ο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με πενιχρά μέσα, χαμηλό προϋπολογισμό και με τη συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων. Ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα το 2ο Φεστιβάλ να έχει περισσότερες συμμετοχές συγκροτημάτων.
Σημείο αναφοράς του Φεστιβάλ ήταν η συνάντηση των διοργανωτών με το συγκρότημα 15 50, ένα από τα πιο δημοφιλή groups της ελληνικής μουσικής σκηνής, για το 3ο Φεστιβάλ αλλά και τον Γιώργο Γάκη που με την μακροχρόνια επιτυχημένη πορεία του στην rock μουσική σκηνή της χώρας μας παραμένει αρωγός στην προσπάθεια μας.
Οι επόμενες διοργανώσεις χαρακτηρίζονται από τη συμμετοχή γνωστών ονομάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής και των 15 50, με την εκρηκτική σκηνική παρουσία, την αυθεντικότητα και τη rock αντισυμβατική τους διάθεση. Στη σκηνή του Φεστιβάλ Γοργομύλου - Festival Rapido Molino, έχουν ανέβει ο Γ. Γιοκαρίνης, Λ. Παπαδόπουλος, Ν. Ζιώγαλας, Γ. Ζουγανέλης, Μ. Στόκας, Γ. Μηλιώκας & Γ. Γραμματικού, Π. Μουζουράκης, οι Socrates, Γ. Γάκης και Troumblemakers και πολλά ανερχόμενα συγκροτήματα από τα Ιωάννινα, την Άρτα και την Πρέβεζα.
Σήμερα το Φεστιβάλ Μουσικής Rapido Molino αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός για την περιοχή της Ηπείρου και όχι μόνο. Η διοργάνωση πραγματοποιείται στην πλατεία του Γοργομύλου και με την συμπαράσταση του Δήμου, με είσοδο 3 ευρώ.







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ Φ.Α. IGI POSEIDON
Σας στέλνουμε για δημοσίευση την επιστολή των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Πάργας που έχει σταλεί σε όλους τους βουλευτές εν όψει της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» από την Ολομέλεια της Βουλής, θα θέλαμε να επισημάνουμε, σχετικά με τον Υποθαλάσσιο Αγωγό Φ.Α. IGI POSEIDON, ότι ο σχεδιασμός του, όπως εγκρίθηκε στην προμελέτη του έργου, δημιουργεί προβλήματα στην παράκτια τουριστική ζώνη της Ηπείρου και δεν έχει την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση.
Αντίθετα, όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Κοινότητα Πέρδικας, Δήμος Πάργας, Δήμος Ηγουμενίτσας, Νομαρχία Θεσπρωτίας), καταγγέλλουν ότι η συγκεκριμένη χάραξη θα πλήξει την δομημένη τουριστική βιομηχανία της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξής της.
Η μετακίνηση του Σταθμού Συμπίεσης που αναγγέλθηκε από τον Υφυπουργό κο Μανιάτη και έλαβε θετική γνωμοδότηση από το ΥΠΕΚΑ (Α.Π. 200088/08-07-2011) δεν λύνει το πρόβλημα καθώς αφενός δεν προβλέπει αλλαγή της περιοχής προσαιγιάλωσης του αγωγού που θα διέλθει από δασικές εκτάσεις και ελαιώνες και από περιοχές που, όπως προκύπτει από τις μελέτες του ΙΓΜΕ, παρουσιάζουν μεγάλες κλίσεις, κατολισθητικές ζώνες και ενεργά σεισμικά ρήγματα ενώ αφετέρου η ανάγκη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και η πιθανή επέκτασή τους θα δημιουργήσει ακόμα δυσμενέστερες επιπτώσεις στην περιοχή. Επιπλέον, η αύξηση της απόστασης από το Σταθμό Συμπίεσης έως το σημείο προσαιγιάλωσης στατιστικά αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων.
Αυτός ο σχεδιασμός του έργου είναι εντελώς ακατάλληλος. Θα αναιρέσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της Χώρας, ενώ οι μεγάλες τεχνικές δυσκολίες υλοποίησής του αυξάνουν το κόστος κατασκευής κατά πολύ.
Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο, ειδικά σε εποχή κρίσης, για το έργο αυτό, που θα ψηφιστεί ως έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, να θυσιαστεί η τουριστική βιομηχανία της περιοχής, που είναι επίσης υψίστης εθνικής σημασίας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός της τουριστικής ζώνης.
Είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με το θέμα.
Σας στέλνουμε και την τελευταία ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών.
Κίνηση Πολιτών "Πέρδικα-Πάργα-Σύβοτα"
Επικοινωνία: perdika.parga.syvota@gmail.com
τηλ. 6973528925
(Η επιστολή προς τον βουλευτή, του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας, Δήμαρχου Πάργας, Τοπικών Συμβουλίων Πάργας-Πέρδικας-Συβότων, και Κίνησης Πολιτών Πάργας-Πέρδικας-Συβότων, δεν είναι δυνατόν να δημοσιεύθει γιατί είναι φωτοτυπία και δεν μεταφέρεται με copi-paste )
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ιούνιος 2011
Τις τελευταίες μέρες, ύστερα από τις δηλώσεις του Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κου Μανιάτη για την μετατόπιση του σταθμού συμπίεσης φ.α. στην θέση Φλωροβούνι και την δημιουργία ΕΠΑ για την Ήπειρο, γινόμαστε θεατές μιας παράστασης θριάμβου από φορείς και δήθεν εκπροσώπους της ηπειρωτικής κοινωνίας…,ότι το αίτημα των αντιδρώντων στην χωροθέτηση του έργου ικανοποιήθηκε αφού ο σταθμός θα γίνει στην θέση που υποδείχτηκε από τους τοπικούς φορείς , καθώς και το πάγιο αίτημα των Ηπειρωτών για έλευση του φυσικού αερίου.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεθοδευμένο σχέδιο παραπλάνησης και χειραφέτησης της κοινής γνώμης που οριστικοποιήθηκε με την περίφημη ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κος Κάτσινος, ο Περιφερειάρχης κος Καχριμάνης και οι Βουλευτές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων κoι Κατσούρας, Αργύρης και Οικονόμου βάλανε στο τραπέζι το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών και της παροχής φυσικού αερίου για την Ήπειρο και τις αυθαίρετες δηλώσεις του κυβερνητικού Δημάρχου Ηγουμενίτσας ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ ως δήμαρχος του νέου καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας ήτανε δεσμευμένος από το δημοψήφισμα της Πέρδικας να μη δεχτεί την διέλευση του αγωγού και την εγκατάσταση του σταθμού εντός των ορίων της πρώην Κοινότητας .
Επιπλέον , ο προτεινόμενος σχεδιασμός ,που και εντός των ορίων της Πέρδικας είναι και εντός των ορίων της Πάργας , είναι συμφώνα με το ΙΓΜΕ ακατάλληλος . Φαίνεται και από τις δηλώσεις του ότι ο κος Κάτσινος πριν την εκλογή του δεν ήξερε ότι η Πάργα είχε αρνηθεί το έργο στα όρια της από το Σεπτέμβρη του 2008, και γι’ αυτό τον δικαιολογούμε , γιατί μάλλον αυτή η απόφαση είχε μείνει σε κάποια συρτάρια και σίγουρα δεν είχε υποστηριχτεί από τον προηγούμενο Δήμο Πάργας ούτε εκκωφαντικά από τους κατοίκους της. Είναι προφανές ότι στην Επιτροπή της Βουλής, που όλοι επικαλούνται , είτε από άγνοια είτε σκόπιμα παρουσιάστηκε μια στρεβλωμένη εικόνα για την περιβόητη κοινωνική συναίνεση καθώς δεν μεταφέρθηκε σωστά η θέση της τοπικής κοινωνίας και δεν υπήρχε αντιπροσώπευση του Δήμου Πάργας του οποίου οι αποφάσεις αγνοηθήκαν, ούτε των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα πάει να οριστικοποιηθεί, πέρα από την θέση του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι, περιοχή εντος των διοικητικών ορίων Πέρδικας, η διέλευση του αγωγού από την Πέρδικα και την Πάργα ,που και με τις αποφάσεις των καινούργιων Καλλικρατικών αντίστοιχων Δήμων δεν την επιτρέπουν.
Η δήλωση ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν ισχύει. Πέρα από το ζήτημα των διοικητικών ορίων, σύμφωνα με την ιδία την προμελέτη της ΔΕΠΑ λόγω των γεωλογικών δυσκολιών, η χάραξη προς την Ομπρέλα 2, απαιτεί παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το περιβάλλον όπως την απoψίλωση δασικών εκτάσεων και αιωνόβιων ελαιώνων, μέτρα αντιστήριξης κ.α, γεγονός που αυξάνει το κόστος κατασκευής και μας κάνει να υποψιαστούμε σχέδια κατάχρησης των δημοσίων και Ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ η ύπαρξη ενεργών σεισμικών ρηγμάτων και η σαθρότητα των εδαφών της περιοχής αυξάνουν το κίνδυνο ατυχημάτων σε έναν αγωγό με χερσαίο τμήμα 8,5 χλμ από το σταθμό μέχρι το σημείο προσθαλάσσωσης με πίεση 160bar (όταν σε αγωγό αστικού δικτύου η πίεση είναι 4bar).
Απ’ ότι φαίνεται, η ΔΕΠΑ, η Κυβέρνηση, και η πλειοψηφία των «εκπροσώπων» της Ηπείρου, συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζουν το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα..
Υπό την πίεση της εθνικής σημασίας που δίνεται στο έργο αυτό και του ανταγωνισμού με τους άλλους αγωγούς που διεκδικούν το ίδιο κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν η ΔΕΠΑ και η Κυβέρνηση βιάζονται να παρουσιάσουν την οριστική μελέτη και δεν διστάζουν να θυσιάσουν εθνικά πάρκα, περιοχές Natura και τεράστιας οικονομικής σημασίας τουριστικές ζώνες και να χρησιμοποιήσουνε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσπάσουνε την κοινωνική συναίνεση.
Γι’ αυτό το σκοπό έχουνε στήσει ένα ανέντιμο επικοινωνιακό παιχνίδι που προβάλλει κυρίως τις απόψεις υπέρ του έργου σε μια προσπάθεια να αποσιωπήσουν τις φωνές της τοπικής κοινωνίας που δεν δέχεται τον συγκεκριμένο σχεδιασμό στη μέση της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.
Η έλευση του φυσικού αερίου έχει σίγουρα μεγάλη σημασία για την Ήπειρο, όπως επίσης έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της Περιφέρειας η συνεχιζόμενη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η διέλευση του αγωγού από τις ακτές μας και η χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης στα μέρη μας, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, θα θίξει ανεπανόρθωτα την τουριστική προβολή και την οικονομία του τόπου μας .Αν επιτρέψουμε τώρα την διέλευση αυτού του αγωγού θα ανοίξουμε το δρόμο για την «Ελευσινοποίηση» της περιοχής καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία ενεργειακού κόμβου με άλλους αγωγούς και με την κατασκευή άλλων μονάδων και, μακροπρόθεσμα, εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανιών.
Όλοι εσείς που τόσο ένθερμα υποστηρίζετε το έργο θα πρέπει να γίνεστε και αρωγοί των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.
Εμείς δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το έργο, όπως μας κατηγορούν, ούτε εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ανταγωνιστών, (θα πρέπει να ντρέπονται όλοι όσοι εκφράσανε αυτές τις απόψεις, αυτοί είναι οι προδότες!)
Εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε την βιομηχανοποίηση της περιοχής ,θέλουμε να διαφυλάξουμε την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου μας, την τουριστική του βιομηχανία, και τις προοπτικές ανάπτυξής του, με νέα και εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα και να συνεχίζουμε να παράγουμε πλούτο για την Περιφέρεια και για τη Χώρα..
Αν θέλετε αληθινά να θεωρείτε τούς εαυτούς σας πατριώτες ,θα πρέπει να είστε στο πλευρό μας και να είστε αρωγοί του έργου διεκδικώντας μαζί μας νέο σχεδιασμό του αγωγού  σε κατάλληλη θέση εκτός της τουριστικής ζώνης Συβότων-Πέρδικας -Πάργας, για να αποτρέψουμε τον συγκεκριμένο ακατάλληλο σχεδιασμό ζητώντας εναλλακτική χάραξη από περιοχές που, ή δεν έχουν προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης ή είναι ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες. και συμφώνα με τις πρώτες μελέτες της ΔΕΠΑ πιο οικονομικές.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε μέσο και οι πιθανότητες να δικαιωθούμε είναι μεγάλες . Καλά θα κάνουν επιτέλους η ΔΕΠΑ, οι Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες , αντί να σπαταλήσουνε το δημόσιο χρήμα στην προσπάθεια να επιβάλλουν αυτόν το σχεδιασμό με καλοπληρωμένες καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, με δήθεν ενημερωτικά ταξιδάκια σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και χειρισμούς που προσβάλλουν ακόμα και τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, να τσακιστούν να βρουν λύση για μια χωροθέτηση του αγωγού που να ικανοποιήσει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Ήπειρος ,και την «ενεργειακή», και την τουριστική.
Μπορούμε να τα έχουμε όλα, δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε τίποτα!
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Πέρδικας Σύβοτων Πάργας





Πρόσκληση στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών Άρτας στην Ιερά Μονή Παναγίας Ροβέλιστας, προστάτιδας των Ραδοβυζινών Άρτας. Στις 7 Αυγούστου 2011.





27 / 7 / 2011







Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Παράσταση διαμαρτυρίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, για την επαναλειτουργία της καταργηθείσας λεωφοριακής γραμμής, της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 09.00' το πρωί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, σε συνεδρίαση του, στις 30 Ιουνίου 2011, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την κατάργηση των δρομολογίων της λεωφοριακής γραμμής, που καλύπτει τις συγκοινωνιακές ανάγκες της Ηγουμενίτσας προς τα Ιωάννινα και αντίστροφα, μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, έτσι ώστε να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την ημέρα προς και από, την πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Στα πλαίσια του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τετραήμερου κύκλου εκδηλώσεων της ΠΣΕ ''Ηπειρώτικες 'Οχθεις 2011'', που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην παραμεθόριο Ήπειρο, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της, για την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 09.00' το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για να καταδείξει και πάλι με άλλη μορφή, το έντονο ενδιαφέρον της για την επαναλειτουργία της παλαιάς λεωφοριακής γραμμής Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, που επί δεκαετίες εξυπηρετούσε τους κατοίκους των ακριτικών χωριών που διείρχετο.
Έτσι, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, και ώρα 09.00' το πρωί, όλοι όσοι συμμετέχουν στο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τετραήμερο ''Ηπειρώτικες Όχθεις 2011'', με επικεφαλή τον Πρόεδρο της ΠΣΕ Γιώργο Οικονόμου και τα άλλα μέλη του Δ.Σ., θα διαμαρτυρηθούν στη διοίκηση του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και προς τον σκοπό αυτό καλούν τους πολίτες των Ιωαννίνων και όλους αυτούς που βλάπτονται από την κατάργηση του δρομολογίου, να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης, ευελπιστώντας στην ικανοποίηση του εύλογου και υλοποιήσιμου αυτού αιτήματος.
Αθήνα 27-07-2011.
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.




28 / 7 / 2011


Ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Σας αποστέλλουμε επιστολή του Δημάρχου προς τη Δ/νση Α΄θμιας και Β'βαθμιας Εκπαίδευσης και παρακαλούμε για τη δημοσίευσή της.
www.dimoszirou.gr
--
Δήμος Ζηρού
Γραφείο Τύπου

T: +30 26833 60600
M: info@dimoszirou.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Φιλιππιάδα 28/07/2011
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Αρ. Πρωτ. 13989
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ
Ταχ.Δ/νση : Πλατεία Γ.Γεννηματά
Τ.Κ :48200 Φιλιππιάδα
Τηλέφωνο: 2683 3 60600
FAX: 2683024667


ΠΡΟΣ: Περιφερειακή Δ/νση Α΄θμιας
και Β΄θμιας Εκπαίδευσης
Καν Νόκα – Ζαράχη Φιλιώ
Διευθύντρια

ΘΕΜΑ: « Αναστολή λειτουργίας ΚΠΕ Φιλιππιάδας»
Με ιδιαίτερη λύπη ενημερωθήκαμε για την αναστολή λειτουργίας λόγω «οργανωτικών αδυναμιών» δέκα ΚΠΕ της χώρας και μεταξύ αυτών και του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (αρ.απόφ.83688/Γ7 22-7-2011) που αποφάσισε η ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ.
Το πλήγμα για τα σχολεία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση θα είναι μεγάλο, όπως επίσης και για τον τόπο καθώς αποτελούσε σημαντική ανάσα ζωής για την ευρύτερη περιοχή, συνέβαλε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας ιδρύθηκε με την 101102/Γ7 29-7-08 (ΦΕΚ1972τ.β.24-9-2009) απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί από την 1-9-2009 αφού στελεχώθηκε κανονικά με εκπαιδευτικούς .
 Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας λειτούργησε στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδόπολης «Άγιος Αλέξανδρος» στη λίμνη Ζηρού οι οποίες ανακαινίστηκαν γι’ αυτόν το σκοπό με δαπάνες του Δήμου Φιλιππιάδας της Ν.Α. Πρέβεζας και της Περιφέρειας Ηπείρου  που ανήλθαν μέχρι του ποσού 1.000.000 ευρώ περίπου, μεταξύ αυτών και η πρόσφατη διάθεση πόρων 570.000 ευρώ για την αντικατάσταση των στεγών αμιάντου.
 Στο λίγο σχετικά χρόνο λειτουργίας του έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα για μαθητές και δράσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση  των κατοίκων σε θέματα αειφορίας. Ημερίδες, συνεργασίες με φορείς, σεμινάρια, τοπικές, εθνικές και διεθνείς δράσεις, εκδηλώσεις, προγράμματα και άλλες δραστηριότητες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία.
και συγκεκριμένα :
· Ανέπτυξε 4 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
· Παρήγαγε εκπαιδευτικό υλικό ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
· Δέχθηκε επισκέψεις σχολείων και συγκεκριμένα :
α.  40 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2009-20010 και 1070 μαθητές και
β.  65 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2010-2011 και 2018 μαθητές για μονοήμερα προγράμματα και 133 σε πολυήμερα προγράμματα .
· Ανέπτυξε δράσεις για την τοπική κοινωνία όπως για παράδειγμα τη Γιορτή Περιβάλλοντος
· Διοργάνωσε ημερίδες σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
· Ανέπτυξε συνεργασίες με άλλα ΚΠΕ και φιλοξένησε την απολογιστική συνάντηση της ΣΕ ΚΠΕ Ηπείρου.
· Ανέπτυξε συνεργασίες με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Ζηρού κ.α. και Συλλόγους.
Μας δημιουργεί εντύπωση επομένως η αιτιολογία της « oργανωτικής ανεπάρκειας» που επικαλείται η σχετική Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση του κέντρου. Αιτιολογία που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που έχει αποκομίσει, τόσο η Εκπαιδευτική Κοινότητα όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πλούσια δράση του.
Για τους λόγους αυτούς, αιτούμαστε την ανάκληση της απόφασης 83688/Γ7 22-7-2011 ΥΠΔΒΜΘ η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη κάθε Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης.

Ο Δήμαρχος
Γιολδάσης Δημήτριος








Σας κοινοποιούμε τη θέση του «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» για τα πλωτά (χθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο). Θα στείλουμε αργότερα και τη θέση για τις υδατοκαλλιέργειες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
http://www.avrioepirus.gr/
Με πελατειακή λογική οι νέες άδειες για πλωτά σε Παμβώτιδα & Αχέροντα

Η σπουδή της Περιφερειακής Αρχής και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου να εγκρίνουν και νέες άδειες για πλωτά μέσα (3 στη λίμνη Παμβώτιδα και 3 στις εκβολές του Αχέροντα) «μυρίζει» από χιλιόμετρα πελατειακή λογική και εξυπηρέτηση ημετέρων.
Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» επισημαίνει ότι
- Ο προσδιορισμός του αριθμού των νέων αδειών έγινε με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς την παραμικρή οικονομική μελέτη, χωρίς στατιστικά στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των επιβατών
- Η εισήγηση δεν συνοδευόταν ούτε από στοιχειώδη περιβαλλοντική αξιολόγηση ούτε από γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων Φορέων Διαχείρισης (Παμβώτιδας και εκβολών Αχέροντα & Καλαμά αντιστοίχως). Μάλιστα από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο προέκυψε ότι ο Φ.Δ. Παμβώτιδας παραπέμπει σε παλιότερη κατηγορηματική άρνησή του στην αύξηση του αριθμού των πλωτών μέσων
- Δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στις προδιαγραφές των νέων σκαφών και στην υποχρεωτική χρήση νέων τεχνολογιών πιο φιλικών στο περιβάλλον.
Ειδικά στην περίπτωση της Παμβώτιδας η σπουδή της Περιφερειακής Αρχής συνδυάζεται με την απόλυτη και ακατανόητη σιωπή του Δήμου Ιωαννιτών, στα διοικητικά όρια του οποίου συμπεριλαμβάνεται πλέον ολοκληρωτικά η λίμνη.
Εκτιμούμε ότι η συζήτηση για τα πλωτά μέσα της Παμβώτιδας θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο ερώτημα «τι είδους σκάφη για τη λίμνη», στην αξιοποίηση της σχετικής εμπειρίας από το εξωτερικό (π.χ. από τη λίμνη του Μπλεντ στη Σλοβενία), στην πρόβλεψη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την αλλαγή της τεχνολογίας των παλιών σκαφών και στην πρόβλεψη κυρώσεων στην περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αντίθετα η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής για το συγκεκριμένο ζήτημα περιορίζεται σε ευχολόγια.
Δεν είμαστε κατ’ ανάγκην αντίθετοι σε νέες άδειες πλωτών. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στις πελατειακές λογικές και στην απουσία ευθύνης και ήθους.

28-7-2011





Και η θέση του «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» για το ΕΧΣ των υδατοκαλλιεργειών
Γ.ΠΑΠ.
http://www.avrioepirus.gr/
Να αποσυρθεί το Σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες
Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για το Ειδικό Χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης για την σχετική Κ.Υ.Α. έχει λήξει εδώ και δύο μήνες. Από την άλλη πλευρά η παράταξη της πλειοψηφίας, σε αγαστή συνεργασία με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, έχει ήδη σπεύσει να γνωμοδοτήσει θετικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου για όλες τις αιτήσεις αύξησης δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Σαγιάδας, και μάλιστα παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της Διεύθυνσης Αλιείας Θεσπρωτίας. Παραπέμπουμε στην ενδεικτική δήλωση του ιχθυολόγου της συγκεκριμένης υπηρεσίας Κώστα Περδικάρη (εφ. «Ηπειρωτικός Αγών 18-19/6/2011) «Η υπέρβαση του εγκεκριμένου τονάζ είναι επί χρόνια κοινή πρακτική των περισσοτέρων μονάδων, μέσω αυξημένου αριθμού γόνου, που εισάγεται στα κλουβιά και μέσω υπέρβασης του αριθμού των κλωβών. Με την αύξηση της χωρητικότητας θέλουν ή να νομιμοποιήσουν το υπερβάλλον τονάζ ή να κατοχυρωθούν σε περίπτωση που θέλουν να το αυξήσουν».
Επί της ουσίας των ρυθμίσεων του σχεδίου Κ.Υ.Α. επισημαίνουμε τα εξής :
1. Οι ακτές, δηλαδή ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα, που απολαμβάνουν τη συνταγματική προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος. Στην Ευρώπη οι διαδικασίες χωροθέτησης στην κοινόχρηστη θάλασσα είναι πολύ αυστηρές και η ιχθυοπαραγωγή γίνεται σχεδόν αποκλειστικά σε μονάδες στη στεριά.
2. Η μορφολογία των ελληνικών θαλασσών (πολλοί κόλποι, βραχώδης βυθός, πολλά ρεύματα αλλά και μικρά βάθη και μεγάλη βιοποικιλότητα) ευνοεί την αλιεία και το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι «πώς η ιχθυοκαλλιέργεια δεν θα επηρεάσει την αλιεία». Στην ελληνική περίπτωση το ερώτημα δυστυχώς αντιστρέφεται. Και πώς αλήθεια θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η μελέτη, βάσει της οποίας συντάχθηκε το σχέδιο της ΚΥΑ, ανατέθηκε από τον «Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών» ;
3. Με το συγκεκριμένο χωροταξικό νομιμοποιούνται ουσιαστικά οι υφιστάμενες θέσεις των μονάδων και το μοντέλο «συγκέντρωσης- συγκεντροποίησης» αυτών σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες
- κατ’ αρχήν στην ποσότητα των αποβλήτων και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση
- στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών
- στη διευκόλυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στη δορυφοροποίηση των μικρών παραγωγών
- και τέλος στην παραγωγική ευστάθεια του κλάδου από υγειονομική άποψη, αφού οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί στο σύνολο του πληθυσμού
4. Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι ρυθμίσεις των αποστάσεων μονάδας από μονάδα και των ποσοτήτων εκτροφής. Η υποχρέωση απόστασης 500 μέτρων μεταξύ των μονάδων, την οποία μάλιστα σπεύδει να υποστηρίξει η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, είναι πολύ μικρή ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνεται τραγικά ο δείκτης εκτροφής ιχθυομάζας από 150 τόνους στα 10 στρέμματα θάλασσας στους 1500 (αύξηση 1000 %).
5. Ακόμη και για την προσέγγιση συγκεκριμένων σημείων δεν υπάρχει μια ανάλυση των φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων των περιοχών χωροθέτησης, ενώ, αν και οι ιχθυοκαλλιέργειες αναπτύσσονται στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει ούτε αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και των επιπτώσεων στο περιβάλλον λειτουργίας τους αλλά ούτε και θέληση για ελέγχους.
Είναι γεγονός ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν ένα δυναμικό και ανερχόμενο κλάδο της ελληνικής και της ηπειρωτικής ειδικότερα οικονομίας. Ωστόσο η αύξηση του κύκλου εργασιών και των οικονομικών μεγεθών δεν επιτρέπεται να ανοίξουν το δρόμο στην εμπορευματοποίηση και την περιβαλλοντική ασυδοσία. Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» θεωρεί επιβεβλημένη την απόσυρση του σχεδίου Ειδικού Χωροταξικού για την ιχθυοκαλλιέργεια και την έναρξη διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα.

28-7-2011




H Ένωση Αποδήμων Παπίγκου Αθήνας παρουσιάζει το βιβλίο ''Από το Πάπιγκο στο Τούρνου Σεβερίν''.
Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Μεγάλου Πάπιγκου Κυριακή 7 Αυγούστου 12ην μεσημβρινήν