Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

e-mail που λάβαμε

Συνέχεια από τα προηγούμενα e-mail που φτάνουν έως 29/6/2011






Θριαμβευτική υποδοχή, της παράστασης ''΄Ηπειρος Θεών, ανθρώπων και Ηρώων'',
του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου.
Το Σάββατο 25 / 06 / 2011 στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, ως τιμώμενος σύλλογος στα πλαίσια του τριήμερου Λαογραφικού Φεστιβάλ - του οποίου την ευθύνη διοργάνωσης φέρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ελευσίνας -, παρουσίασε με πολύ μεγάλη επιτυχία, ένα απολαυστικό για το κοινό και τους συντελεστές πρόγραμμα, με τη μορφή χοροδράματος.
Χορευτές όλων των ηλικιών που απαρτίζουν όλα τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, ξετύλιξαν στην σκηνή ένα θαυμάσιο πανόραμα αντιπροσωπευτικών εποχών της μακραίωνης και πολυποίκιλης ιστορίας της Άπειρου Χώρας! Της Ηπείρου! Μιας τεράστιας περιοχής δίχως όρια, δίχως πέρας, όπως φάνταζε στα μάτια και όπως σχηματιζόταν στη φαντασία των απέναντι λαών του Ιονίου πελάγους!
Καθώς οι θεατές άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα βρέθηκαν «αντιμέτωποι» με το Αρχαίο Υδραγωγείο της Πρέβεζας και το μεγάλο τοξωτό Γιοφύρι της Πλάκας!
Τα σκηνικά της μικρής και μεγάλης σκηνής καθώς και της εισόδου της πλατείας απ' τον Άγιο Ζαχαρία είχαν σκοπό να μυήσουν το κοινό στην ατμόσφαιρα παρελθοντικών, ένδοξων εποχών και τη μοναδική αρχιτεκτονική των μαστόρων της Ηπείρου.
Όλοι μαζί πραγματοποιήσαμε ένα μοναδικό ταξίδι, μέσα από την παράσταση, στο ιστορικό ένδοξο παρελθόν των θεών και των ηρώων της Ηπείρου και καταλήξαμε στη ζωή των ανθρώπων της.
Στα μικρά παιδιά και το παιχνίδι τους, στην αναπαράσταση των δυσκολιών της καθημερινότητας, στη μαγεία της αγάπης και του έρωτα.
Στον αξεπέραστο Ηπειρώτικο γάμο και στον πόνο της ξενητιάς.
Του ζωντανού ξε-χωρισμού που δημιούργησε ανεξίτηλο σημάδι στα βιώματα και τη ψυχοσύνθεση του Ηπειρωτικού Λαού.
Η δασκάλα των χορευτικών τμημάτων και εμπνεύστρια όλου του θεάματος -Ελένη Γκόγκου- το πλαισίωνε σε όλη τη διάρκεια της παράστασης με λυρική αφήγηση και συγκινητική απαγγελία, παρασύροντας τη φαντασία των θεατών, δίνοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες πληροφορίες για τα πλαίσια κάθε ενότητας .
Όλα τα παραπάνω..κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που αγωνιούσε κάθε φορά για το επόμενο δρώμενο.
Μετά το πέρας της παράστασης το περίπτερο του Συλλόγου πρόσφερε κέρασμα με τσίπουρο και ηπειρωτικές λιχουδιές, δημιουργίες των κυριών του Συλλόγου.
Η αδιαμφισβήτητη παραγωγή πολιτισμού και η συμβολή του σε αυτόν είναι μεγάλη και σπουδαία από την πλευρά του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου.
Ένας σύλλογος με πολυετή συνεισφορά που παραμένει αβοήθητος από την έλλειψη επιχορήγησης που του αναλογεί και ανέστιος καθώς ακόμα δεν έχει για σκέπη του την περίφημη ΣΤΕΓΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ στο Θριάσιο Πεδίο.
Μία στέγη που ποθεί για να φιλοξενήσει όλο αυτό το μεράκι, την προσπάθεια, τους κόπους και τις προσδοκίες για ολοένα καλύτερη και επιτυχέστερη συμμετοχή στη συνέχιση της παράδοσης και της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας!
Ελπίζουμε παντοτινά στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των αρμοδίων!






Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης (και των αναβολών ..) για τα αιολικά πάρκα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου σας στέλνουμε τις απόψεις του «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο».
Γιάννης Παπαδημητρίου
Για τα αιολικά πάρκα στην Ήπειρο
Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» εκτιμάει ότι ο παροξυσμός των αιτήσεων για κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ήπειρο από ιδιώτες επενδυτές δημιουργεί μια κατάσταση επικίνδυνη για το περιβάλλον.
Θεωρούμε την ενέργεια συλλογικό δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα και πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ο κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ενέργειας. Είμαστε επίσης εναντίον της πυρηνικής ενέργειας και υπέρ της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι παραπάνω θέσεις μας δεν αποκλείουν τη μικρής κλίμακας δραστηριοποίηση ιδιωτών στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά θέτουν σε προτεραιότητα τα ζητήματα του δημόσιου ελέγχου, του πλαισίου, του τεχνολογικού χαρακτήρα και των ορίων μιας τέτοιας δραστηριότητας.
Το ζήτημα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως ακριβώς και η προηγούμενη, ακολουθεί μια συστηματική πολιτική εκποίησης των δημόσιων αγαθών και του φυσικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο υπό καθεστώς ασυδοσίας και χωρίς όρια. Ειδικά οι ρυθμίσεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και τα συναφή νομοθετήματα ανοίγουν το δρόμο για δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας και εντατικής κερδοφορίας αλλά με συνέπειες χωρίς επιστροφή.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Τύπου, έχουν υποβληθεί ήδη 45 αιτήσεις για αιολικά πάρκα στα κατά τόπους δασαρχεία της Ηπείρου, στη πλειοψηφία τους με μια τεχνολογία γιγαντιαίων ανεμογεννητριών, που με τη σειρά της απαιτεί μεγάλης κλίμακας εκχερσώσεις σε δασικές εκτάσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι, ενώ η Ήπειρος δεν φημίζεται για τους ανέμους της, έχει την τύχη να βρίσκεται στην πορεία ενός σημαντικού διαδρόμου αποδημητικών πτηνών στον ετήσιο κύκλο τους.
Ήδη οι πρώτες αιτήσεις για αιολικά πάρκα έχουν απασχολήσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου στα πλαίσια της γνωμοδοτικής της αρμοδιότητας. Μέχρι στιγμής κοινό σημείο όλων των περιπτώσεων είναι αφενός οι σημαντικές παραλείψεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα παραπάνω θέματα και αφετέρου η σπουδή των δύο μεγάλων παρατάξεων να γνωμοδοτήσουν υπέρ της «επενδυτικής δραστηριότητας».
Επιμένοντας στην υπεράσπιση των φυσικών και βιολογικών ισορροπιών και του τοπίου, θεωρούμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις τόσο τεχνολογικά όσο - κυρίως - κοινωνικά και για την αιολική και για κάθε άλλη ανανεώσιμη μορφή ενέργειας. Είναι ο δρόμος, στον οποίο θα επιμείνουμε, ενάντια στις συνταγές του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου.
30-6-2011



2/7/2011







ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Ε.Β.Ο.–ΠΥΡ.ΚΑΛ.)–ΑΙΓΙΟΥ
Έδρα: Αίγιο, Γέφυρα Μεγανίτη Τηλ 2691069510 Τηλ Fax 2691060960
Αίγιο, 1/7/2011
Αρ.πρωτ. 386

Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΗ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
Εμείς περπατάμε με το κεφάλι ψηλά.
Αυτοί που πρέπει να κρυφτούν είναι η χούντα που έπνιξε στα χημικά και την τρομοκρατία τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, είναι η κυβέρνηση του Παπανδρέου, το υπουργείο Άμυνας, ο χωριανός μας!!! υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος και όλοι οι ‘‘εξ Αχαΐας ορμώμενοι’’ βουλευτές και Υπουργοί!!! που ψήφισαν στο μεσοπρόθεσμο και στον εφαρμοστικό νόμο το κλείσιμο των ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) που σημαίνει:
- Το ξεπούλημα της Εθνικής Άμυνας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.
- Την καταδίκη στην ανεργία και την ανέχεια 300 εργαζομένων στο Αίγιο και 1040 εργαζομένων σε όλη την εταιρεία.
Γενικότερα, καταδικάζει τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία σε πείνα, ανεργία και εξαθλίωση και ξεπουλάει όλη τη Δημόσια περιουσία.
Σήμερα Παρασκευή 1/7 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 13.00 προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού άμυνας. Αποχωρήσαμε όταν έγγραφα δεσμεύτηκε ότι θάρθη το Σάββατο 9/7 στο εργοστάσιο να εξηγήσει τα ανεξήγητα στους εργαζόμενους
ΕΜΕΙΣ Είμαστε ακόμη ζωντανοί
ΕΞΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ
ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΨΕΥΤΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ και ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Ιούλη στις 9.30 π.μ.
προχωράμε σε συγκέντρωση έξω από το ΠΟΡΤΟ ΡΙΟ που έρχεται ο υπουργός Εργασίας Κουτρουμάνης.
Δεν θα καθαρίσετε εύκολα με τους εργαζόμενους της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ





5/7/2011






Σας στέλνουμε τις δύο ομιλίες στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»
1. Γιάννη Παπαδημητρίου, Περιφερειακού Συμβούλου, για αποχή από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
2. Γιάννη Καραγιάννη, μέλους της Γραμματείας της παράταξης, για την εκποίηση της Δωδώνης


Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» απέχει από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
(τοποθέτηση Γιάννη Παπαδημητρίου)
Σήμερα το απόγευμα έχει ορισθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Ο χαρακτήρας της ημερήσιας διάταξης και της συζήτησης μας είναι πλέον γνώριμος, αφού
- πάλι αποφεύγονται κρίσιμα πολιτικά θέματα, όπως το αίτημα της παράταξής μας για συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των συνεπειών του στην πορεία της χώρας και την Αυτοδιοίκηση
- πάλι οι εισηγήσεις παραδίδονται στους συμβούλους με μεγάλη καθυστέρηση
- πάλι τα θέματα εισάγονται ετεροχρονισμένα, όπως η συζήτηση του Χωροταξικού για τις Ιχθυοκαλλιέργειες ένα και πλέον μήνα μετά από την λήξη της δημόσιας διαβούλευσης
Το μεγαλύτερο όμως ολίσθημα είναι η επιλογή της ημέρας της συνεδρίασης, καθώς είναι από καιρό γνωστό ότι σήμερα το απόγευμα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και οι εργαζόμενοι της «Δωδώνης» έχουν προγραμματίσει να αποκλείσουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ένας ειρηνικός αποκλεισμός, που κλιμακώνει τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας, στη στήριξη του οποίου έχει δεσμευτεί με αποφάσεις του το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δεν θεωρούμε τυχαία αυτή τη χρονική σύμπτωση. Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της Περιφερειακής Αρχής, με ευθύνη και του Προέδρου του Συμβουλίου, και δηλώνουμε ότι το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» θα απέχει από τη σημερινή συνεδρίαση. Η θέση μας είναι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων, στη μάχη για το μέλλον της Ηπείρου.
Και σε όσους σπεύσουν να χαρακτηρίσουν «ακραίο» το σημερινό, μόλις τρίωρο, αποκλεισμό του λιμανιού, θέλουμε να απαντήσουμε ότι ακραία είναι η ιδιωτικοποίηση μιάς κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης, ακραία είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, ακραία είναι η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του μνημονίου. Καλούμε τους πολίτες της Ηπείρου να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση.
4-7-2011


«CASUS BELLI Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ»
(τοποθέτηση Γιάννη Καραγιάννη)
Η πώληση της Δωδώνης αποτελεί πραγματική αιτία πολέμου όλων των Ηπειρωτών απέναντι σε μια υποτελή κυβέρνηση και σε ένα ψεύτη πρωθυπουργό. Η Δωδώνη δεν είναι μια τυχαία παραγωγική μονάδα. Είναι σημείο αναφοράς του αγροτικού μόχθου και της τεράστιας προσφοράς του στην κοινωνία και τον τόπο. Είναι μια εύρωστη και κερδοφόρα επιχείρηση του χώρου της κοινωνικής οικονομίας που η αξία της δεν μπορεί να αποτιμηθεί μόνο με όρους και δεδομένα αγορών.
Η Δωδώνη πέρα από τον κοινωνικό της ρόλο στηρίζει το αγροτικό εισόδημα, αντιστέκεται στα καρτέλ γάλακτος και προσφέρει στον καταναλωτή αγνά και ασφαλή προϊόντα. Η πώληση της δεν τυχαία! Σηματοδοτεί την πλήρη διάλυση του Ελληνικού αγροτικό-κτηνοτροφικού ιστού, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, κάτω από τους φετφάδες της νέας ΚΑΠ.
Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!
Κανένα πωλητήριο, κανένα μνημόνιο και κανένα μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί να βάλει ταφόπλακα στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί, όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ Δωδώνης και απανταχού Ηπειρωτών. Η πώληση της αποτελεί προσβολή, όχι μόνο των Ηπειρωτών, αλλά όλης της φτωχής αγροτιάς, στην Ελλάδα, που βιώνει καθημερινά συνθήκες μπανανίας !
Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της Δωδώνης είναι κατά την άποψη μας πρόβλημα πολιτικό! Η Δωδώνη ανήκει στους φυσικούς της φορείς. Κανένας άλλος δεν δικαιούται τις υπεραξίες που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια. Η κυβέρνηση καλείται να πράξει το αυτονόητο και να κρατήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μη πώληση της βιομηχανίας. Αν το πράξει το «περιβόητο» ηπειρωτικό καλάθι θα παραμείνει τρύπιο, πριν ακόμη δημιουργηθεί.
Το «ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα παραγωγών και εργαζόμενων, να μη πουληθεί η βιομηχανία, ανοίγοντας το διάλογο για άμεση αυτό-διαχειριστική λύση στο σημερινό αδιέξοδο.
Οι δικολαβισμοί, τα τελεσίγραφα, οι απειλές, τα κουτοπόνηρα πολυμετοχικά σχήματα και τα κροκοδείλια δάκρυα υποστηρικτών του μνημονίου θα πρέπει εδώ και τώρα να πάρουν τις απαντήσεις τους! Η τύχη της Δωδώνης βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων και των παραγωγών της!
Ιωάννινα, 4-7-2011






Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και το υπ' αυτή διαχειριζόμενο
Ίδρυμα ''Μόρφωσις Νεολαίας'', βραβεύουν με χρηματικά έπαθλα, τους αριστεύσαντες μαθητές των παραμεθορίων Σχολείων
Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΣΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ «ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ»
Ν.Π.Ι.Δ / Π.Δ 51/1975
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 (7ος ) ΑΘΗΝΑ 105 52

Αθήνα 4-7-11
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ίδρυμα «Μόρφωσις Νεολαίας» (ιδρυτής Στέφανος Βασιλάκος) του οποίου διαχειριστής είναι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιατών και το Δήμο Ιωαννιτών θα απονείμει τα ετήσια χρηματικά έπαθλα και βραβεία στους πρωτεύσαντες δικαιούχους μαθητές των ακριτικών σχολείων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και των 1ου Λυκείου Ιωαννίνων, Σχολής Βελλάς και σχολείο Κόντσικας , το Σάββατο 9-7-11 και ώρα 11η πρωινή, στο Δημαρχείο Φιλιατών και την Κυριακή 10-7-11 ώρα 11η πρωινή, στο Πνευματικό Κέντρο Κόντσικας που είναι η γενέτειρα του ιδρυτή. Όλοι οι δικαιούχοι πρωτεύσαντες μαθητές έχουν ειδοποιηθεί με ταχυδρομική επιστολή.
Στην εκδήλωση συμμετέχει και το μουσικό σχολείο Ιωαννίνων
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ