Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Όχι στην συγχώνευση-συρρίκνωση του Γ.Ν. Φιλιατών από τους Γιατρούς και τους Εργαζόμενους του Νοσοκομείου

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν.-Κ.Υ. ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Την Δευτέρα 11/7/2011 συνήλθαμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία ήταν η μαζικότερη σε συμμετοχή συγκέντρωση των τελευταίων ετών, με συμμετοχή και της Ε.Ι.Ν.Η. δια του προέδρου της κ. Π Νικολόπουλου, σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για συγχώνευση του Γ.Ν.-Κ. Υ.Φιλιατών με το Γ. Ν. Ιωαννίνων "Γ. Χατζηκώστα" στα πλαίσια της πρότασης για την Αναδιάταξη των Μονάδων του Ε.Σ. Υ.
Αποφασίσαμε ομόφωνα το κάτωθι ψήφισμα:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν. - Κ.Υ. ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε προς διαβούλευση «Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ», σύμφωνα με την οποία το Νοσοκομείο μας διασυνδέεται με το Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ».
Η πρόταση αυτή του Υ.Υ.&Κ.Α., σε ότι αφορά το Νοσοκομείο μας βασίζεται σε ανακριβή στοιχεία. Λαμβάνονται υπ7 όψη στατιστικά στοιχεία μόνο ενός μηνός ή στην καλλίτερη περίπτωση ενός πεντα μήνου.
Στα στοιχεία για την στελέχωση από γιατρούς υπάρχουν λάθη.
Δεν αναφέρεται ότι λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δεν γίνεται λόγος για τις δομές Ψυχικής Υγείας ( Κ.Ψ.Υ., τον Ξενώνα «ΨΥΧΑΡΓΩ» και τα δύο Προστατευόμενα Διαμερίσματα).
Τονίζεται ότι το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε αναπτυσσόμενη ακριτική περιοχή, η οποία αποτελεί και τη βασική πύλη από και προς την Ευρώπη (λιμάνι Ηγουμενίτσας με επιβατική κίνηση περίπου 3 εκατομμυρίων επιβατών το χρόνο), που γι αυτό και μόνο το λόγο χρήζει αναβάθμισης των υπηρεσιών του και όχι αδικαιολόγητης και χωρίς αιτιολογημένο υγειονομικό σχεδιασμό υποβάθμισης του.
Δεν πρέπει εξάλλου να παραβλέπεται και η προσφορά του και η εξυπηρέτηση που παρέχει στον ελληνισμό και τους κατοίκους της νότιας Αλβανίας,
Δεν αναφέρει ότι το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας κτηριολογικά είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτοντας έτσι 26 νέες κλίνες και ότι τον Ιανουάριο του 2012 θα παραδοθεί και η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου αυξάνοντας έτσι τις προβλεπόμενες κλίνες συνολικά σε 156.
Και οι δύο αυτές νέες δομές έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τόσο για το κτηριολογικό όσο και για τον εξοπλισμό, με συνολικό κόστος επένδυσης που θα πλησιάσει τα 30.000.000,00 €. Τελικά μέσα από την πρόταση αυτή ο αριθμός των κλινών αντί να αυξάνεται σε 156 μειώνεται σε 76 !!!
Η μείωση των κλινών συνεπάγεται και αντίστοιχη μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τον Θεσπρωτικό λαό.
Αντί λοιπόν να πάρει πρωτοβουλία το υπουργείο να στελεχώσει όλες αυτές τις δομές, προσπαθεί να εμφανίσει το Νοσοκομείο μας σαν ένα μικρό Νοσοκομείο που δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του, για να δικαιολογήσει έτσι την πρόταση του για την συνένωση.
Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο μας είναι ένα από τα δύο Νοσοκομεία στην Ελλάδα που διασυνδέεται με Νοσοκομείο άλλου Νομού και επιπλέον ότι το Νοσοκομείο μας είναι το μοναδικό στην Ήπειρο που συγχωνεύεται με άλλο Νοσοκομείο !
Η πρόταση αυτή έχει τεθεί προς διαβούλευση μέχρι και τις 17-07-2011.
Στην ουσία όμως για διαβούλευση έχει μείνει ο αριθμός των Νοσοκομείων που θα συνενωθούν αφού ο τρόπος και η διαδικασία συνένωσης έχει ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων στο άρθρο όό του Ν. 3946/ 27-06-2011 ( Νόμος «Δωρεά και Μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις»).
Στην παράγραφο 11 του άρθρου αυτού αναφέρεται, μεταξύ των άλλων και στην δυνατότητα του κοινού Διοικητή να μετακινεί το προσωπικό μεταξύ των διασυνδεομένων Νοσοκομείων.
Με την πρόταση αυτή το Υ.Υ. & Κ.Α. προσπαθεί να κάνει πράξη την δέσμευση της Κυβέρνησης προς την Τρόικα για μείωση του συνολικού αριθμού των νοσηλευτικών κλινών κατά 4.200 μέχρι και το 2013 και όχι όπως ισχυρίζεται να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.
Η προτεινόμενη Διοικητική συνένωση σημαίνει στην πράξη ενιαίο οργανισμό λειτουργίας των 2 Νοσοκομείων με επακόλουθο μελλοντικές απολύσεις προσωπικού λόγω κατάργησης υφιστάμενων οργανικών θέσεων.
Ακόμα εκχωρεί μέρος των νοσοκομείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. - Κ. Υ. Φιλιατών, των Κέντ ρων Υγείας και του Τομέα Ψυχικής Υγείας, εκφράζουν την αντίθεση τους για την συνένωση του Νοσοκομείου μας με το Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» και ζητούν:
Την διατήρηση της Διοικητικής αυτονομίας του Νοσοκομείου μας.
Την αναβάθμιση του ενιαίου Οργανισμού, ώστε να περιλαμβάνει τις αναγκαίες θέσεις προσωπικού, απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών της νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας.
Την αναβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας σε επίπεδο νομού.
Καλούμε τους φορείς (Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους, Προέδρους Οργανισμών, Ιατρικό Σύλλογο, κ,λ,π, ) να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα αυτό και τον θεσπρωτικό λαό να στηρίξει τον αγώνα μας, για να μην συρρικνωθεί το Νοσοκομείο μας, για να μην υποβαθμιστεί η υγεία στον Νομό μας.
Για να έχει μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία, με ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στο νοσοκομείο του τόπου του.
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. - Κ. Υ. Φιλιατών, Των Κ.Υ. και του Τομέα Ψυχικής Υγείας. Φιλιάτες 11 - 07-2011
http://892fm.blogspot.com/2011/07/blog-post_2056.html