Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Νοσοκομείο Φιλιατών 1939. Το κοντράστ των εποχών!

Νοσοκομείο Φιλιατών 1939: Το... κοντράστ των εποχών!
Η επικαιρότητα επιτάσσει να ακολουθήσουμε σήμερα τη ροή των εν εξελίξει γεγονότων που σχετίζονται με την τρέχουσα τοπική ειδησεογραφία.
Χώρο στη στήλη λοιπόν, με ενσταντανέ και λεζάντα για το Νοσοκομείο του νομού μας.
Το πλάνο που φιλοξενεί η στήλη "κλείδωσε" πριν από 52 χρόνια ο φακός του Φιλιαταίου φωτορεπόρτερ της εποχής Δημήτρη Σούφλα.
Ήταν τότε που σύσσωμοι οι Θεσπρωτοί, υποδέχτηκαν με άκρατη ικανοποίηση την απόφαση του κράτους για την κατασκευή και δευτέρου ορόφου στο κτιριακό συγκρότημα με την προσθήκη 30 επιπλέον κλινών.
Ο διακαής πόθος του αείμνηστου γερουσιαστή Πέτρου Μπέμπη που από το 1929 είχε οραματιστεί την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νοσηλευτικού ιδρύματος στην ακριτική γενέτηρά του, είχε πάρει πλέον σάρκα και οστά.
Από το 1939 ζούσαν οι Θεσπρωτοί με το δικό τους νοσοκομείο. Τότε είχαν αποπερατωθεί οι βασικές εγκαταστάσεις για να μεσολαβήσει στη συνέχεια η δραματική περίοδος της κατοχής που το κτίριο λεηλατήθηκε και καταστράφηκε.
Η ανακατασκευή του κράτησε επτά χρόνια και στις 1 Απριλίου 1947 ξανάρχισε η λειτουργία του με 30 κλίνες που όπως προαναφέραμε έγιναν 60 το 1949.
Σήμερα, το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών και μαζί όλος ο λαός της Θεσπρωτίας περνάει ώρες αγωνίας με το φόβο της απειλούμενης συρρίκνωσης.
Είναι το κοντράστ των συναισθημάτων που κυριεύει τον κάθε έναν ξεχωριστά. Τι θα γίνει;
Ο χρόνος θα το δείξει που θα φέρει και το αποτέλεσμα...

http://892fm.blogspot.com/2011/07/1939.html