Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

e-mail που λάβαμε

29 / 7 / 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ «ΗΡΩΙΚΟ ΣΟΥΛΙ»
Οι μαθητές- αθλητές που θα βραβευτούν στο Αντάμωμα των Σουλιωτών

Το ΔΣ της Αδελφότητας «Το Ηρωϊκό Σούλι», στα πλαίσια προηγούμενης απόφασής του, θα βραβεύσει και φέτος με την απονομή τιμητικού επαίνου νέους και νέες που ζουν ή κατάγονται από τα Σουλιωτοχώρια οι οποίοι διαπρέπουν στη ζωή (μόρφωση- αθλητισμό και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες). Συγκεκριμένα, στο φετινό «Αντάμωμα των Σουλιωτών» (που θα γίνει στις 19 Αυγούστου στο Σούλι) εκπρόσωπος της Αδελφότητας θα βραβεύσει 15 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου, που έδωσαν πέρσι με επιτυχία τον αγώνα των Πανελλήνιων Εξετάσεων και ήδη φοιτούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και 1 αθλητή ο οποίος διακρίθηκε σε πανελλήνιους ή διεθνείς αγώνες όπου κατέκτησε μια από τις πρώτες 3 θέσεις.
Οι μαθητές και μαθήτριες που εισήχθησαν πέρσι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και ο αθλητής που απέσπασε φέτος μια από τις 3 πρώτες θέσεις σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, είναι οι εξής (στην παρένθεση η καταγωγή τους από μάνα ή πατέρα):
1. Πανοπούλου Μαριάνθη του Βασιλείου και της Παναγιώτας (Τσαγγάρι), Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
2. Γκοτζιάς Σπυρίδων του Νικήτα (Κουκουλιοί), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
3. Παππάς Λάμπρος του Σπυρίδωνα (Κουκουλιοί), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
4. Ζαχαριάς Αλέξανδρος του Νικολάου (Τσαγγάρι), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
5. Τσίπης Βασίλειος του Δημητρίου (Τσαγγάρι), Πανεπιστήμιο Πάτρας.
6. Θεοδώρου Ουρανία του Κων/νου και της Χρυσούλας (Κουκουλιοί), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
7. Κελέση Ανθή του Χρήστου (Αυλότοπος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
8. Καρρά Βασιλική του Γεωργίου (εγγονή της Φωτούλας Διαμάντη από τον Αυλότοπο), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
9. Τσίπης Φώτης του Θωμά (Τσαγγάρι), ΤΕΙ Κεφαλονιάς
10. Γιωτάκη Ευγενία του Σπυρίδωνα (Κουκουλιοί), ΤΕΙ Καρδίτσας.
11. Πάσχου Ζωή του Ιωάννη (Αυλότοπος), ΤΕΙ Αθήνας.
12. Τζήμα Χρυσάνθη του Ευαγγέλου (Αυλότοπος), ΤΕΙ Αθήνας.
13. Τσούλας Χρήστος του Κων/νου (Αυλότοπος), ΤΕΙ Κρήτης.
14. Μπαλτά Μαρία- Ναταλία του Ιωάννη (Κουκουλιοί), ΤΕΙ Αθήνας.
15. Μήτση Μαριάνα του Κων/νου και της Παρασκευής Πάσχου, ΤΕΙ Αθήνας.
Τέλος, στα πλαίσια της απόφασης, θα απονεμηθεί τιμητικός έπαινος στον αθλητή του ΣΚΑ Παραμυθιάς Ευτύχιο Σουλιώτη, ο οποίος κέρδισε την 1η θέση και χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων του ΣΕΓΑΣ (έγινε στις 8 και 9 Ιούλη στη Λάρισα), στον αγώνα δρόμου 800μ. με επίδοση 1:57,80.
Παρακαλούνται οι παραπάνω 16 προαναφερθέντες συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας να παραβρεθούν στην εκδήλωση «Αντάμωμα των Σουλιωτών 2011» προκειμένου να παραλάβουν τον τιμητικό έπαινο από εκπρόσωπο της Αδελφότητας «Ηρωϊκό Σούλι».







Ξεκίνησαν οι πολιτιστικές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας «Ηπειρωτικές Όχθες 2011».
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας,η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, διοργανώνει και φέτος για δεύτερη φορά τις «Ηπειρωτικές Όχθες».
Οι εκδηλώσεις ακολουθούν τη ροή ποταμών και λιμνών της Ηπείρου και ξεκίνησαν από χτες ενώ θα κρατήσουν έως και τις 30 Ιουλίου με τους ακόλουθους σταθμούς:
- Πέμπτη 28/7. 9 π.μ. - 12 μ.μ. Πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι του Λάγγαρη, κάτω από τα χωριά Κεραμίτσα και Μαλούνι Θεσπρωτίας, με οδηγό τον Πρόεδρο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλη Πασιάκο. Κολύμπι στη θέση Βόθνες, σε καθαρό παραπόταμο του Καλαμά. Ακολουθεί σταθμός στο Θεογέφυρο ( 2-5 μ.μ), ενημέρωση και συζήτηση για τον Καλαμά με τη συμμετοχή της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς». Το βράδυ μουσική και κινηματογραφική βραδιά (10 μ.μ.) δίπλα στο Γεφύρι του Αώου στην Κόνιτσα. Συμμετέχουν η ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα, rock και έντεχνα συγκροτήματα από τα Γιάννενα ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες του Στράτου Στασινού και από επιτόπιες καταγραφές του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
- Παρασκευή 29/7. 9 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για το θέμα των δρομολογίων στην παλιά οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. 11 π.μ. παρουσίαση του τετραημέρου και μικρή συνέντευξη τύπου της Π.Σ.Ε. στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, περιήγηση και ενημέρωση για το χώρο του Θεάτρου. 1 μ.μ. καλωσόρισμα στο χωριό Λίππα. 3 μ.μ. γεύμα στη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ρωμανού. 7 μ.μ. μουσικοχορευτική εκδήλωση στις πηγές του Αχέροντα, στο Σιστρούνι με τη συμμετοχή της ηπειρώτκης κομπανίας «Λαλητάδες» και χορευτικών των συλλόγων και των Αδελφοτήτων της περιοχής.
- Σάββατο 30/7. 9 π.μ. - 12 μ.μ. πεζοπορία και κολύμπι από το Πολυστάφυλλο στις Πύλες του Άδη με οδηγό τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού. 1 - 3 μ.μ. Λίμνη Ζηρού, ενημέρωση για την περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης, συζήτηση αποτίμησης του τετραημέρου και ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεργάζονται φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ομοσπονδίες και Αδελφότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι και περιβαλλοντικές κινήσεις.Η υλικοτεχνική υποδομή και η τεχνογνωσία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων αποτελεί προσφορά της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Άπειρος» / Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο.Με τις «Ηπειρωτικές Όχθες» συνταξιδεύει η ελεύθερη περιοδεύουσα Πανηπειρωτική Κατασκήνωση που στήνεται κάθε βράδυ στο χώρο των εκδηλώσεων προσκαλώντας ιδιαίτερα τους νέους μας που θέλουν να ανακαλύψουν την απαράμιλλη ομορφιά της Ηπείρου με τον πιο όμορφο τρόπο.
Για δηλώσεις συμμετοχής στα μέσα κοινής μετακίνησης, για πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρο Λαμπρίδη στο 6973342113 και τον Έφορο Νεολαίας Νίκο Ζέκη στο 6974 123992.







ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ στο ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για
ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (29-7-11)
Το επόμενο διάστημα η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου θα κληθεί να δώσει την προσωρινή άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Με αφορμή αυτό το γεγονός και με δεδομένη την αντίθετη θέση που έχουμε εκφράσει κατά το παρελθόν από την έναρξη ακόμα αυτής της διαδικασίας, καθώς και την θέση των κατοίκων της περιοχής θέσαμε σήμερα για συζήτηση αυτό το σημαντικό θέμα. Θεωρούμε ότι αποτελεί χρέος του Περιφερειακού Συμβουλίου να ενημερωθεί κατ’ αρχήν το ίδιο, να κατατεθούν απόψεις και ακολούθως να ενημερωθούν οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, των οποίων η αγωνία αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός.
Η ιστορία σχετικά με την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στον (πρώην) νομό είναι γνωστή γι’ αυτό θα περιοριστούμε σε μια σύντομη αναφορά. Είναι επίσης γνωστές οι διαδικασίες, οι σκοπιμότητες, η έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης, τα παιχνίδια που παίχτηκαν στις πλάτες των κατοίκων διάφορων περιοχών αλλά και όλου του νομού κατά το παρελθόν. Σήμερα κοιτάζοντας τα πράγματα από μια απόσταση ασφαλείας μπορούμε να εξάγουμε ορισμένα συμπεράσματα.
Αμφισβητείται η επιστημονικότητα συνολικά της πρότασης για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ και βέβαια της θέσης στο Ελληνικό και πλέον είναι εμφανές ότι πίσω από την πρόταση που είχε διαμορφωθεί παίζονταν διάφορα παιχνίδια.
Αμφισβητείται όλο και πιο έντονα και από περισσότερους – θα λέγαμε σχεδόν καθολικά - η καταλληλότητα της θέσης του Ελληνικού για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ανοιχτά πλέον όλο και περισσότεροι παραδέχονται ότι η θέση του Ελληνικού δεν είναι κατάλληλη για να δεχτεί τα σκουπίδια του νομού.
Με γυμνό μάτι φαίνεται ότι ο υπό διαμόρφωση ΧΥΤΑ γειτνιάζει τόσο με την λίμνη Παμβώτιδα όσο και με τον ποταμό Άραχθο και επομένως δημιουργεί εκ των προτέρων σοβαρά ερωτηματικά.
Επιπλέον σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της περιοχής, κατά την κατασκευή του ΧΥΤΑ έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα κατά τις εργασίες έχει εξαφανιστεί πηγή κι έχει κλειστεί ρέμα το οποίο κατέληγε στον Άραχθο. Καμιά μελέτη δεν μπορεί να προβλέψει και να διασφαλίσει την λειτουργία του ΧΥΤΑ σε μπαζωμένα ρέματα, με τον όγκο των σκουπιδιών και με τις βροχές.
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι όλη η διαδικασία έχει φτάσει και βρίσκεται ακόμα στα δικαστήρια. Έχει προσβληθεί από τον Δήμο της περιοχής και από την Επιτροπή Αγώνα η νομιμότητα της χωροθέτησης και της κατασκευής του ΧΥΤΑ, η μη τήρηση περιβαλλοντικών και άλλων όρων, η απόκρυψη στοιχείων και η παρουσίαση στρεβλής εικόνας με σκοπό να παραπλανηθούν οι αρμόδιοι κ.ά. στοιχεία που έχουν καταγγελθεί από τους ίδιους.
Οι κάτοικοι του Ελληνικού και της γύρω περιοχής έχουν εξαπατηθεί από τις δύο κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τους πολιτικούς που τις εκπροσωπούσαν τοπικά. Αισθάνονται αδικία, απογοήτευση, αγανάκτηση, ακόμα ωστόσο αγωνίζονται ώσπου να δοθεί δίκαιη λύση. Η ανησυχία και αντίθεσή τους έχει εκδηλωθεί στο παρελθόν με διάφορους τρόπους συναντώντας δύο φορές τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τους εισαγγελείς και την βιαιότητα των ΜΑΤ.
Μπροστά στην κατάφορη αδικία καθώς και στην εμφανώς επιζήμια για το περιβάλλον λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, η πρώην διορισμένη Περιφέρεια αναγκάστηκε να δεσμευτεί για τριετή λειτουργία του και για την εκ νέου χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Δέσμευση που ωστόσο δεν αποτελεί εγγύηση καθώς δεσμεύσεις έχουν δοθεί πολλές στους κατοίκους χωρίς ωστόσο να τηρηθούν. Εξάλλου από επίσημα χείλη αμφισβητείται αυτή η δέσμευση.
Η Κεντρική και Τοπική Διοίκηση εξυπηρετούν συμφέροντα και μπροστά σε αυτά δε διστάζουν να αναιρέσουν υποσχέσεις. Ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε είναι πολύ πιθανό να εφεύρουν επιχειρήματα σχετικά με την οικονομική κρίση, το κόστος, τα χρονοδιαγράμματα, τον κοινωνικό αυτοματισμό (να στρέψει δηλ. τους κατοίκους άλλων περιοχών εναντίον του Ελληνικού) κλπ. Και στην κατεύθυνση αυτή -όπως πάντα- θα βρουν και πρόθυμους επιστήμονες.
Δεν είναι έξω από αυτή την κατεύθυνση και οι δηλώσεις παραγόντων του δήμου Ιωαννιτών που έχουν μεγάλη ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση με τον σκουπιδότοπο της Δουρούτης , να εκβιάζουν ακόμη και με κινητοποιήσεις αν δεν ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει τον κίνδυνο. Είχε καταθέσει συνολική πρόταση διεκδίκησης με διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού σχεδιασμού το οποίο θα περιλαμβάνει:
∙Καθορισμό προτεραιοτήτων με ιεράρχηση την πρόληψη της παραγωγής των απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και η επεξεργασία και διάθεση των μη προεπιλεγμένων αποβλήτων.
∙Καθορισμός όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή από τις υπηρεσίες του οικείου δήμου και απαραίτητη την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης.
∙Ειδική μέριμνα για αποκατάσταση όλων των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
∙Καθορισμός διαχρονικών εθνικών στόχων και συγκεκριμενοποίηση τους ανά περιφέρεια.
∙Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας στη περιφέρεια ξεχωριστά ανά είδος εγκατάστασης και σύνταξη χαρτών με τις περιοχές αποκλεισμού
∙Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου.
Είχε σταθεί στο πλευρό των κατοίκων τονίζοντας τους κινδύνους που υπήρχαν, διαφωνώντας κάποιες φορές μαζί τους, επιδιώκοντας όμως να αναδείξει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την πρότασή μας για μια ολοκληρωμένη διαχείριση, με την χρηματοδότηση του κράτους και σε καμιά περίπτωση για την αξιοποίηση αυτής της δραστηριότητας από τους ιδιώτες για το κέρδος.
Οι προτάσεις για χωροθέτηση ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ - Εργοστασίου που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί δεν αποτελούν προϊόν μιας ολοκληρωμένης θεώρησης για την διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι αποσπασματικές και γίνονται με όρους και κριτήρια κατά βάση οικονομικά.
Έχουν δηλαδή ως βασικό τους στόχο την συμπίεση του κόστους ώστε να είναι συμφέρουσα η διαχείριση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζεται να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων.
Τα έργα του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό φαίνεται να έχουν τελειώσει ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν και θα οξυνθούν σε ενδεχόμενη λειτουργία του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει σε αυτά που πάντα έλεγε:
Καμιά λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό όχι μόνο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Για μας η δημιουργία και λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό δεν είναι μόνο ζήτημα νομιμότητας (εξάλλου ο ρόλος των αστικών δικαστηρίων είναι γνωστός). Ο ΧΥΤΑ δεν πρέπει να λειτουργήσει γιατί η χωροθέτηση - κατά κοινή πλέον ομολογία - ήταν άδικη, προϊόν πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων και γιατί η λειτουργία του βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων όχι μόνο του Ελληνικού και των γύρω χωριών αλλά συνολικά της περιοχής. Δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ το επίπεδο των εργασιών για την κατασκευή του ούτε το κόστος κατασκευής. Κριτήριο είναι το δίκιο και η ποιότητα ζωής. Την ευθύνη για το κόστος να την αναλάβουν αυτοί που την έχουν και σε καμιά περίπτωση όσοι αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στην κατασκευή του.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Κωτσαντής Κώστας
Ζιώβας Βασίλης







ΑΥΡΙΟ Προς Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σας κοινοποιούμε επιστολή Γιάννη Παπαδημητρίου προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος
Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
http://www.avrioepirus.gr/
κ. Πρόεδρε της Επιτροπής Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού - Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου
Μόλις χθες Πέμπτη 28 Ιουλίου γνωστοποιήθηκε σε μένα, όπως και στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η ύπαρξη συνεδρίασης για την ερχόμενη Τρίτη 2 Αυγούστου και κοινοποιήθηκε η ημερήσια διάταξη. Θεωρώ ότι το διάστημα προειδοποίησης είναι εξαιρετικά σύντομο για την καρδιά της θερινής περιόδου, ώστε να μπορούμε να τροποποιήσουμε τον προσωπικό μας προγραμματισμό.
Ως εκ τούτου με δεδομένο ότι αφενός μεν θα απουσιάζω εκτός Ιωαννίνων την ερχόμενη εβδομάδα αφετέρου δε η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει σοβαρά θέματα, μεταξύ των οποίων και τη γνωμοδότηση επί των ΜΠΕ 4 αιολικών πάρκων, ζητώ την αναβολή της συνεδρίασης κατά μία εβδομάδα (συγκεκριμένα για την ερχόμενη Τρίτη 9-8-2011), ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο».
Εάν το αίτημα της αναβολής δεν γίνει δεκτό, υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση έχουμε εκφράσει δημόσια την αντίθεσή μας στην αθρόα και γενικευμένη αδειοδότηση ιδιωτών για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ήπειρο, είτε άμεσα είτε με μεταπώληση των αδειών σε μεγάλους ενεργειακούς ομίλους (εμπόριο αδειών). Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωσή μας, την οποία παρακαλώ να συμπεριλάβετε επίσης στα πρακτικά της συνεδρίασης, αναρτημένη στη διεύθυνση http://www.avrioepirus.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=214:2011-07-01-07-34-26&catid=1:2010-10-08-13-55-31&Itemid=3, και θεωρούμε ότι οι θέσεις μας ενισχύονται από τα πρόσφατα έγγραφα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, που ελπίζουμε πως κοινοποιήθηκαν στα μέλη της Επιτροπής.
Γιάννενα, 29-7-2011
Γιάννης Παπαδημητρίου
Περιφερειακός Σύμβουλος





30 / 7 / 2011





Xαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Οικονόμου, στο B΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που διεξάγεται στα Γιάννενα.
Ξεκίνησαν την Παρασκευή 29 Ιουλίου στα Ιωάννινα οι εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Οικονόμου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, σημείωσε:
«Κύριε Πρόεδρε, Ξενιτεμένα μας Αδέλφια , κυρίες και κύριοι
Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην Πατρίδα σας
Για μένα αυτός ο πηγαίος και αυθόρμητος χαιρετισμός που κλήθηκα να απευθύνω σήμερα δεν είναι μια τυπική υποχρέωση. Και δεν είναι τυπική υποχρέωση γιατί ως εκπρόσωπος της κορυφαίας τριτοβάθμιας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών απευθύνομαι σε σας τους Ηπειρώτες της διασποράς, σ΄ ένα από τα πιο ζωντανά αλλά και ελπιδοφόρα κομμάτια της Ηπείρου.
Απευθύνομαι σε όλους εσάς που σήμερα έρχεστε με τον τρόπος σας να δηλώσετε παρών στον αγώνα που κάνουμε για την Ήπειρο του αύριο.
Σε λίγους μήνες η Πανηπειρωτική κλείνει 75 χρόνια ζωής και δράσης. Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση αυτής της ηρωικής πόλης, της πόλης των θρύλων και των παραδόσεων, αλλά και του πνεύματος. Και είναι αυτοί οι δύο σταθμοί μια τεράστια ευκαιρία για να υψώσουμε τις φωνές μας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ώστε να αντεπεξέλθουμε στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Μια κατάσταση που γίνεται σφιχτή θηλιά στο λαιμό του τόπου μας ο οποίος όμως στατιστικά και πριν την οικονομική κρίση θεωρούνταν η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης.
Όσοι ζουν μόνιμα εδώ, εσείς ως πολίτες του κόσμου και μείς από το δικό μας μετερίζι - γιατί η Πανηπειρωτική, είναι μετερίζι αγώνα- σήμερα στη νέα εποχή πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ένα και μόνο σκοπό: την προκοπή του τόπου μας, την ανάπτυξη της πατρίδας μας, αλλά με απόλυτο σεβασμό στο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι το φυσικό της περιβάλλον. Την διαρκή επικοινωνία όλων μας ώστε να κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό μας, τις αρχές και τις αξίες μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και έθιμά μας την μουσική μας ,την ίδια την ιστορία μας.
Τον δρόμο έχουν ανοίξει εδώ και δεκάδες χρόνια πριν οι προγονοί σας και οι προγονοί μας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέχρι τη Νίζνα της Ουκρανίας με τις ευεργεσίες τους. Οι εθνικοί μας Ευεργέτες προσηλωμένοι στις μεγάλες κοινωνικές και ηθικές αρετές σκόρπισαν παντού το λεπτό άρωμα της ευεργεσίας και τίμησαν μες το έργο τους και με την προσφορά τους , τον εαυτό τους , την πατρίδα τους , ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Υπάρχουν τα χνάρια. Υπάρχει το νήμα που μας δένει στον ιστό της μάνας γης.
Γι’ αυτό έχουμε χρέος να στήσουμε νέες γέφυρες. Έχουμε καθήκον να καταστήσουμε την πατρίδα μας την Ήπειρο παρούσα σε κάθε εκδήλωση κάθε Ηπειρώτη όπου και αν βρίσκεται. Να διδάξουμε στα νέα παιδιά, στους αποδήμους τρίτης και τέταρτης γενιάς την γλώσσα μας, την ιστορία μας, έτσι ώστε να γίνουν κοινωνοί των ηθών και εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Και αυτή πρέπει να είναι η πιο μεγάλη μάχη. Και αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα που όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Εμείς ως Πανηπειρωτική έχουμε όλη την καλή διάθεση, έχουμε καθήκον θα έλεγα να λειτουργήσουμε ως ένας διαφορετικός πυλώνας επικοινωνίας, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην πρόοδο και προκοπή της πατρίδας.
Αγωνιζόμαστε έτσι ώστε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση μέσω μιας νέας μορφής επικοινωνίας που είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα να φέρουμε όλους τους Ηπειρώτες και κυρίως τους απόδημους πιο κοντά στην ιστορία, τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Να έχουμε και τις δικές σας ολοκληρωμένες απόψεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη της πατρίδας μας έτσι ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο φαινόμενο της ερημοποίησης της μάνας γης. Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο όπου θα μπορούμε με την δική σας στήριξη να προωθήσουν οι παραγωγοί μας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν την πορεία στο χώρο και τον χρόνο του Ηπειρώτη.
Ξενιτεμένα μας παιδιά,
εμείς ως Πανηπειρωτική -είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να σας το ανακοινώσω και επίσημα- ότι πήραμε απόφαση και τροποποιήσαμε το καταστατικό μας, έτσι ώστε οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι σύλλογοί σας να συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της Συνομοσπονδίας. Να συμμετέχετε δηλαδή ακώλυτα και ισότιμα ως επίτιμα μέλη με ισχυρή φωνή και λόγο. Αποφασίσαμε να σας ενημερώνουμε για ότι κάνουμε, να ζητάμε τη γνώμη σας, να σας στηρίζουμε με κάθε μέσο και τρόπο στις εκδηλώσεις σας, τις αναζητήσεις σας , να είμαστε εμείς εδώ οι άνθρωποι σας ακόμη και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαίτερη σας πατρίδα ή ακόμη - ακόμη με σας τους ίδιους.
Αυτή τη σχέση ήρθα εδώ να διαλαλήσω, αυτή τη σχέση πρέπει να χτίσουμε. Η Ήπειρος μας χρειάζεται όλους. Και οι Ηπειρώτες όπου και αν ζουν χρειάζονται μια πατρίδα, μια μάνα που θα κρατάει στην ποδιά της όλα τα παιδιά και θα φεγγοβολάει από χαρά και ικανοποίηση. Μια μάνα που δεν της ταιριάζει να χαμηλώνει το μαύρο κεφαλομάντηλο για να κρύβει τον καημό και τα δάκρυα.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο δεύτερο συνέδριό σας και εναγωνίως αναμένουμε τα πορίσματά σας».









31 / 7 / 2011





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΑΣ ΑΒΕΕ
Σωματεία Εργαζομένων Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)
Δελτίο Τύπου
12 μήνες στα ΕΑΣ, η Διοίκηση της εταιρείας η δική μας "τρόικα" (Ανδριανός-Τρυφιάτης-Φελώνης) έναν απολογισμό έχει να παρουσιάσει : ΔΙΑΛΥΣΗ των πάντων. Και σήμερα έχουν το θράσος με ένα επαίσχυντο δελτίο τύπου να ρίχνουν τα βάρη στους εργαζόμενους και να συκοπφαντούν τον αγώνα μας με ψέματα και ανακρίβειες.
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έγινε κατάληψη από μερικούς εργαζόμενους. Η απόφαση για κατάληψη της κεντρικής διοίκησης και για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα εργοστάσια πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία της Κοινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων Υμηττού - Αιγίου - Λαυρίου - Μάνδρας -Ελευσίνας - Κεντρικών. Είναι η ύστατη ενέργεια που κάνουμε για να σταματήσουμε το ξεπούλημα και τη διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας που μεθοδεύει η κυβέρνηση με την πολιτική των μεσοπρόθεσμων μνημονίων και εφαρμόζει πιστά η διοίκηση.
Απαντάμε λοιπόν στα ψεματά τους με τη σειρά που τα έγραψαν :

Ψέμα 1ο:Τα χρέη της εταιρείας δεν είναι όσα λένε.
Απλά τα φουσκώνουν για να ταιριάξει στο κάδρο του ξεπουλήματος η τελευταία παραγωγική αμυντική βιομηχανία. Και βέβαια πουθενά δεν αναφέρουν ότι ευθύνη για τα χρέη και τα ελλείμματα των Ε.Α.Σ δεν έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά διαχρονικά οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις.
Ψέμα 2ο:Δεν έχουν εξασφαλίσει παρά μόνο τα χρήματα για το επίδομα αδείας (200 Ευρώ!!!) και μας χρεωστάνε τις αποδοχές για όλο τον Ιούλιο και τις αποδοχές για την υποχρεωτική άδεια τον Αύγουστο.
Το μόνο που επιδιώκουν είναι να μας διώξουν σε άδεια για να είναι ελεύθεροι να οργανώσουν ανενόχλητα το ξεπούλημα.
Ψέμα 3ο:Σχετικα με το συμβόλαιο με την ασφαλιστική εταιρεία, αφού προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να μας εξαναγκάσουν να γίνουμε αυτόχειρες και απέτυχαν να υπογράψουμε τη Συλλογική Σύμβαση χωρίς το συμβόλαιο αυτό, τώρα το βαφτίζουν και δηλώνουν ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας η τήρηση του.
Μέχρι χθες δήλωναν οι ίδιοι και οι αρμόδιοι Υπουργοί Άμυνας ( κ.κ. Μπεγλίτης,Σπηλιόπουλος), ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών!!! ΕΜΕΙΣ αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το συμβόλαιο είναι εφάπαξ και δε χωράει στη γκιλοτίνα των άρθρων του ν.3891/10.
Ψέμα 4ο:Ειναι αστείο να ισχυρίζονται ότι μερικές ώρες ή έστω και μέρες κατάληψης της εταιρείας θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της χώρας να έχει αυτονομία εφοδιασμού σε αμυντικό υλικό, τη στιγμή που σχεδιάζουν το ξεπούλημα της εταιρείας. Σε ότι αφορά μη φοβάστε! Όσο είμαστε εμείς οι 1040 εργαζόμενοι , τίποτα δεν κινδυνεύει και δεν χάνεται. άλλοι κάνουν τη χωρά ξέφραγο αμπέλι στους ξένους, στρατηγέ ΑΝΔΡΙΑΝΗ.
Ψέμα 5ο:Κατηγορουν τους εργαζόμενους λίγες ώρες μετά την κατάληψη για την καθυστέρηση του δανείου γιατί θέλουν να κρύψουν επιμελώς την αλήθεια :υπαίτιοι για την καθυστέρηση του δανείου δεν είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά οι τράπεζες που δεν υπολογίζουν πια την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και συμβάλλει σ ' αυτό η δική τους ανεπάρκεια και η ανικανότητα των οικονομικο-διοικητικών διευθυντών αυτοί πρόσφατα όρισαν.
Ψέμα τελευταίο και φαρμακερό: Το αύριο της εταιρείας ,το αύριο των εργαζομένων, το υπερασπιζόμαστε εμείς κι αυτό δεν ήταν ποτέ παράνομο και αδικαιολόγητο, ούτε την εποχή της μεγάλης σφαγής των ΔΕΚΟ του 1991 κε ΦΕΛΩΝΗ, όταν δηλώνατε ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ για να γίνετε μετέπειτα ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΕΚΑ, δεν είναι ούτε και τώρα, την εποχή της αποικιοκρατίας του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε. που δηλώνετε ΜΑΝΤΑΤΖΕΡ. Από τον αγώνα μας δεν κινδυνεύει ούτε η εταιρεία , ούτε η παραγωγική δυνατότητα αμυντικού υλικού για τη χώρα.Αντίθετα η διάλυση , το ξεπούλημα και ο περιορισμός των παραγωγικών δραστηριοτήτων των ΕΑΣ (κλείσιμο εργοστασίων Υμηττού, Ελευσίνας, Μάνδρας)αποτελεί έγκλημα εθνικής μειοδοσίας

Γι' αυτό εμείς οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στις θυγατρικές τους :
Συνεχίζουμε τον αγώνα.
Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ
Υπερασπίζουμε τη δουλειά μας και το ψωμί των οικογενειών μας.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε μαζικό φορέα, κάθε σωματείο να σταθεί δίπλα μας σ' αυτό τον αγώνα
29.07.2011
Τα Σωματεία Εργαζομένων
ΕΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ..................ΕΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ...................ΕΑΣ ΜΑΝΔΡΑΣ
ΕΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ................ΕΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ











Βραδιά Πνεύματος και Πολιτισμού Παπαδατών Πρέβεζας
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011 και ώρα 8:30 μ.μ.
Πλατεία Παπαδατών
Παρουσίαση του Β' τόμου και του ψηφιακού δίσκου της
"Περιήγησης στο δημοτικό τραγούδι"
του Σωκράτη Σ. Βασιλείου
Οργάνωση:
Δήμος Ζηρού & Τοπικό Συμβούλιο Παπαδατών,
Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παπαδατών,
Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσπρωτικού Θε.Λο.Πο.Λα. Εστία Ηπειρωτών








1 / 8 / 2011




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
“ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ”
Ευριπίδη Σούρλα 12
Ιωάννινα, Τ.Κ 452 21
Τηλ.: 26510-30904
Fax:26510-36681
E-mail:katharoskalamas@gmail.com
Ιωάννινα, Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011
Πρόσκληση σε Ετήσια Τακτική και
Εκλογική Γενική Συνέλευση
Καλούνται τα μέλη της Πανελλήνιας Κίνησης Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη “Καθαρός Καλαμάς”, σε Ετήσια Τακτική και Εκλογική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011 και ώρα 11:00 στο Εκθεσιακό Κέντρο Μαρμάρου στην Κληματιά, με θέματα:
1) Απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
2) Προγραμματισμός αξόνων δράσης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου
3) Εκλογή των τακτικών οργάνων της Κίνησης (Διοικητικό Συμβούλιο και Ελεγκτική Επιτροπή)
Επισημαίνεται, ότι για τη συμμετοχή στις Εργασίες της Συνέλευσης, είναι απαραίτητη η οικονομική τακτοποίηση των μελών προς την Κίνηση.
Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, με τα ίδια θέματα και με όσα μέλη θα είναι παρόντα.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ







Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άρτα
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
Την Άρτα της ανεργίας , της απόγνωσης των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων, των εμπόρων και επαγγελματιών, όλων όσων στενάζουν εξ’ αιτίας της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, διάλεξε το κυβερνητικό επιτελείο ως … ντεκόρ για να δώσει μια επιπλέον παράσταση διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Να κάνει μια ακόμα απόπειρα παρουσίασης του μαύρου - για τους εργαζόμενους – ως άσπρου. Να δώσει ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ατέλειωτων ψεμάτων. Στόχος τους; Να δημιουργήσουν σύγχυση και συσκότιση στο λαό για την αιτία και την έξοδο από την κρίση και να δικαιολογήσουν την επιτάχυνση των « μεταρρυθμίσεων » που τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον οδηγούν στην εξαθλίωση!
Προκειμένου μάλιστα να επιταχυνθεί η αντιλαϊκή επίθεση ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και πάλι θριαμβολογικούς τόνους, για τα αποτελέσματα της συνόδου της Ευρωζώνης, όπου ως γνωστό επιτεύχθηκε ένας προσωρινός συμβιβασμός για ελεγχόμενη χρεοκοπία , αποκρύπτοντας ότι φορτώνει νέα χρέη και δεινά για πολλά χρόνια στις πλάτες του λαού.
« Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι, το τελευταίο διάστημα, φίλες και φίλοι, όλοι δοκιμαστήκαμε σκληρά. Θέλω όμως να πω επίσης, ότι οι θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός άρχισαν να πιάνουν τόπο », τόνισε ο πρωθυπουργός!!!
Αλήθεια κ. Παπανδρέου, μπορείτε να μας πείτε ποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ποιοι τραπεζίτες και κάθε είδος κεφαλαιοκράτη δοκιμάστηκαν σκληρά από τα μέτρα σας; Μήπως οι τράπεζες που τους έχετε ως τα σήμερα δώσει δεκάδες ΔΙΣ ΕΥΡΩ ή οι βιομήχανοι που η μια φοροαπαλλαγή τους διαδέχεται την άλλη;
Αλήθεια κ. Παπανδρέου πως γίνεται να λέτε ότι οι θυσίες άρχισαν να πιάνουν τόπο την στιγμή που ανακοινώνετε σωρηδόν περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, σε απολύσεις, σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών σε… σε… και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει;
Αλήθεια κ. Παπανδρέου, πως γίνεται οι θυσίες να πιάνουν τόπο και η ανεργία στην Άρτα, την Ήπειρο, πανελλαδικά να πιάνει…κόκκινο; Τα εμπορικά να βάζουν καθημερινά λουκέτο, οι μικροεπαγγελματίες να …αφανίζονται, οι αγρότες να αντιμετωπίζουν το φάσμα της επιβίωσης, οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι το ίδιο; Αλήθεια γιατί δεν μπήκατε στον κόπο να το εξηγήσετε;
Αλήθεια κ. Παπανδρέου, γιατί αφού, όπως δηλώσατε, ήρθατε να ακούσετε τα προβλήματα της περιοχής μας δεν είπατε λέξη για τους επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας ; Γιατί φροντίσατε να συνοδεύεστε από πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες επιφορτίστηκαν με το ιερό καθήκον να κρατήσουν σε απόσταση κάθε «ενοχλητική» παρουσία, όπως αυτή των εργαζομένων του πτηνοτροφικού και των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Άρτας;
Αλήθεια κ. Παπανδρέου, Γιατί δεν είπατε την αλήθεια ότι έχετε ήδη αποφασίσει το ξεπούλημα της Δωδώνης και δηλώσατε ότι « η ΑΤΕ την πουλάει, αν μπορείτε αγοράστε την!!!» Αλήθεια κ. Παπανδρέου, γιατί δεν είπατε λέξη για τα οξυμένα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών, κουβέντα για τα προβλήματα του Αμβρακικού και των αλιέων, το απαράδεκτο οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων και τον αφανισμό των κτηνοτρόφων της περιοχής; Γιατί αλήθεια αρκεστήκατε να πείτε απλά ότι ο Αμβρακικός και τα Τζουμέρκα αποτελούν θαύματα της φύσης, λες και διατυμπανίζατε σε κάποιους …αποδέκτες την πραμάτεια για ξεπούλημα;
Να γνωρίζετε πάντως ότι οι εργαζόμενοι της περιοχής μας βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα αποτελέσματα της αντιλαϊκή σας πολιτικής και
κανένα από τα ψέματά σας, όσο μεγάλο κι’ αν είναι δεν τους ξεγελάει.
Όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται ότι αν σε άλλες εποχές – καπιταλιστικής ανάπτυξης - φέρνατε μαζί σας…καθρεφτάκια για τους…ιθαγενείς, σήμερα στην περίοδο κρίσης του συστήματος ήρθατε με άδεια χέρια διότι οι κεφαλαιοκράτες τα θέλουν όλα δικά τους, ακόμα και τα καθρεφτάκια και εσείς φυσικά χατίρι δεν τους χαλάτε!!!
Μέρα με την μέρα κατανοούν την αναγκαιότητα της ριζικής ανατροπής, του αγώνα απαλλαγής από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, του αγώνα για λαϊκή εξουσία – λαϊκή οικονομία.

Άρτα 31-8-2011
Κομματική Οργάνωση Άρτας του Κ.Κ.Ε.












Διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα, από 10 μέχρι και 19 Αυγούστου 2011, στο Μαρτυρικό Κομμένο Άρτας, για την διατήρηση της μνήμης των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής KAI για την ανοικοδόμηση της Ειρήνης και της ιδιότητας του υπεύθυνου πολίτη.

www.martiriko-kommeno.gr
Το πρόγραμμα «Τόποι και λόγια της Μνήμης: χώρος και εργαλεία της ιδιότητας του πολίτη» (Places and words of Memory: yard and tools of citizenship) είναι ένα διεθνές πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Δράσης 4, Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη του Προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» και υλοποιείται από την ΜΚΟ Ιnforma Giovanni από την Ιταλία σε συνεργασία με 9 οργανισμούς από 5 χώρες: την Est yes από την Εσθονία, την ADICE από την Γαλλία, την Περιφέρεια της Ανδαλουσίας από την Ισπανία, το Museo Storico della Liberazione από την Ιταλία και από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Service Civil International- Αθήνα και η Culturepolis- Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος η Culturepolis- Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας οργανώνει σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο του Κομμένου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομμένου και τον Δήμο «Νικολάου Σκουφά» ένα το Διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα (workcamp) Κομμένου με τίτλο «Θυμήσου!Δράση –τέχνη» (‘Remember ! act- art’).
Το εννιάμερο workcamp «Θυμήσου!Δράση –τέχνη» θα πραγματοποιηθεί από τις 10 εως τις 19 Αυγούστου και επικεντρώνεται στην ιδέα της χρησιμοποίησης της τέχνης και της δημιουργικότητας, για την διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Κομμένου, για την ανοικοδόμηση της ειρήνης και της ιδιότητας του υπεύθυνου πολίτη.
Στο workcamp συμμετέχουν 7 διεθνείς εθελοντές και τρεις Έλληνες, οι οποίοι θα διαμείνουν στο Κομμένο κατά την διάρκεια του workcamp με σκοπό την γνωριμία και την επαφή με τους επιζήσαντες της τραγωδίας του Κομμένου αλλά και των νεότερων μελών της κοινότητας και την μεταξύ τους δημιουργική αλληλεπίδραση . Θα προσφέρουν την βοήθεια τους στην οργάνωση του φεστιβάλ του Κομμένου και θα οργανώσουν ανάλογα τις δεξιότητες τους δραστηριότητες όπως τα εργαστήρια ζωγραφικής σε τοίχο από τον Ισπανό εθελοντή, την παρουσίαση του βιβλίου ‘Για να συνεχίσουμε να ζούμε: μια παιδική ηλικία’ της συγγραφέως Ruth Klüger στα Ελληνικά από τον πολύγλωσσο Ούγγρο εθελοντή και άλλα. Θα συμμετέχουν στα εργαστήρια κρουστών που θα γίνονται καθημερινά στο Κομμένο. Τέλος, θα οργανώσουν την παρουσίαση της έκθεσης που θα έρθει από την Γαλλία και συγκεκριμένα από το Roubaix, Nord Pas de Calais όπου πραγματοποιήθηκε μέρος του έργου «Τόποι και λόγια της Μνήμης: χώρος και εργαλεία της ιδιότητας του πολίτη» και στο οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν συνεντεύξεις και φωτογραφίες από τους επιζήσαντες της πόλης Lille και του Roubaix
.






ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΦΙΛΗ ΠΑΣΧΑΛΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 29.07.2011 ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!
Επιτρέψτε μου αρχικά να θέσω έναν προβληματισμό. Όντως, είμαστε για μία ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές. Όπως στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, το ίδιο συνέβη και στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, άλλη θέση επιλέχθηκε και αλλού κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ, χωρίς να επιτευχθεί και εκεί η κοινωνική συναίνεση. Κι αυτό έγινε με κύρια ευθύνη των πολιτικών. Ποιος είναι τελικά ο ρόλος μας; Γιατί μας ψηφίζουν; Ποια συμφέροντα καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε; Ποια η αξιοπιστία μας; Και τέλος, γνωρίζουμε αυτό που λέγεται ευθιξία;
Ερχόμενη στο δια ταύτα, κατανοώ τη δίκαιη αντίδραση των κατοίκων και των φορέων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού. Η κατάσταση που επικρατεί όμως στο Λεκανοπέδιο με τον ΧΑΔΑ της Δουρούτη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εσείς το ζείτε καθημερινά. Ο ΧΑΔΑ εγκυμονεί κίνδυνους τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, σε περίπτωση π.χ. πυρκαγιάς.
Θεωρώ πως ο ΧΥΤΑ Ελληνικού πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε τη λειτουργία τεσσάρων ΧΥΤΑ στην Ήπειρο. Αν θέλουμε να μιλάμε για μία ενιαία Περιφέρεια Ηπείρου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν πολιτικές δεσμεύσεις και εξαιρέσεις (και ιδιαίτερα από διορισμένους Γ.Γ.) ή εκβιαστικά διλήμματα του τύπου λειτουργία του ΧΥΤΑ για τρία ή για δέκα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να ισχύει άλλο καθεστώς για τους ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και Καρβουναρίου και άλλο για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, λες και εμείς οι Θεσπρωτοί, οι Αρτινοί ή οι Πρεβεζάνοι είμαστε αποπαίδια της περιφέρειας.
Ο κάθε ΧΥΤΑ δε, αφού μετατραπεί σε ΧΥΤΥ και με τη δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ θα δέχεται τα υπολείμματα της περιοχής του και μέρος αυτών της Πρέβεζας. Δεν μπορεί ο όγκος των σκουπιδιών των Ιωαννίνων, που αποτελεί τον κύριο όγκο των σκουπιδιών της Ηπείρου, να μεταφερθεί στους άλλους δύο ΧΥΤΥ. Έχουμε δηλώσει πως κάτι τέτοιο θα μας βρει αντίθετους.
Κλείνοντας, είναι υποχρέωση των δήμων να προχωρήσουν στην ανακύκλωση και διαλογή των απορριμάτων, η δε Περιφέρεια οφείλει να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία όλων των ΧΥΤΑ και αργότερα ΧΥΤΥ, με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και συνεχείς ελέγχους, για να εμπεδωθεί στους Ηπειρώτες το αίσθημα της ασφάλειας και για να είμαστε αξιόπιστοι απέναντί τους.
Ευχαριστώ πολύ!






2 / 8 / 2011





Ο Κώστας Χατζής τραγουδάει για το Χαμόγελο του Παιδιού, στις 12 Αυγούστου, στο Nicopolis Club στην Πρέβεζα.
Μια συναυλία με φιλανθρωπικό περιεχόμενο στόχο θα δοθεί στις 12 Αυγούστου στο Nicopolis Club στη Πρέβεζα, με τον μεγάλο τραγουδιστή Κώστα Χατζή. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου που επιτελεί η οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε ολόκληρη τη χώρα. Μαζί του θα τραγουδήσουν οι Αντωνία Χατζίδη και Μαρία Αλεξίου, ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο Γιώργος Παγιάτης.
Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει στην Πρέβεζα (Πλατεία Δικαστηρίων), στην Άρτα (πεζόδρομος Σκουφά στο ύψος του Αγ. Δημητρίου) και στα Γιάννενα (Πλατεία Νομαρχίας), ενώ στα ίδια σημεία συγκεντρώθηκαν παιδία και ζωγράφισαν σε καμβά.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα βρεθεί στην περιοχή η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα για την περίθαλψη παιδιών και ένα φορτηγό για την συγκέντρωση γραφική ύλης και ρουχισμού για τα παιδιά που βρίσκονται στο «Χαμόγελο του παιδιού».
Η μονάδα και το φορτηγό θα βρίσκονται στις 9 Αυγούστου στα Γιάννενα, στις 10 Αυγούστου στην Άρτα και στις 11 Αυγούστου στην Πρέβεζα. Στην εκδήλωση στο «Nicopolis Club», θα γίνει και βράβευση των παιδιών από Γιάννενα , Άρτα και Πρέβεζα που έλαβαν μέρος στα «Special Olympics».
Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι η σύμπραξη εθελοντικής κοινωνικής και ανθρωπιστικής δράσης ενεργών πολιτών Πρέβεζας «Ανθρώπολις» με την υποστήριξη των Ε&Β Μπατσούλη και Nicopolis Club, που μας καλούν να ενωθούμε για να δώσουμε ένα χαμόγελο στα παιδία, που τόσο το έχουν ανάγκη.
Η τιμή του εισιτηρίου για την συναυλία είναι 15 ευρώ, εκ των οποίων τα 9 ευρώ θα διατεθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού».




Καλημέρα και καλό μήνα. Ενημέρωση για ΕΝΤΥΠΑ και ΕΛΤΑ
Ουσιαστικά λέει ότι θα σταματήσουν το μειωμένος τέλος σε όλα τα έντυπα συλλόγων κλπ στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο θα τα κλείσουν όλα, για να μη ενοχλούν...
ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΒΕΛΛΗΣ
Τ.Θ. 8341, Τ.Κ. 142 02 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
Κιν: 6940 612380, Fax: 211 8003860
(ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 111/344389-25)
E-mail: jvellis@gmail.com

Η κυβέρνηση, απεμπολώντας την ελευθερία του Τύπου και την υποχρέωσή της να διευκολύνει την κυκλοφορία του, υποχρεώνει από 1-8-2011 όσα περιοδικά των οποίων οι εκδότες δεν ανήκουν στην Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου να επωμιστούν υπέρογκα ταχυδρομικά τέλη, οδηγώντας τα έτσι έμμεσα σε διακοπή της έκδοσής τους.
Συγκεκριμένα, από 1η Αυγούστου ολα τα έντυπα συλλόγων, φορέων και λοιπών οργανώσεων έχουν πάψει να έχουν τη πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητά τους, ταχυδρομική ατέλεια μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας. Ενημέρωσης και θα αναγκαστούν, όλοι οι φορείς, να πληρώσουν στο ακέραιο όλο το δυσβάσταχτο ποσό των ταχυδρομικών τελών για την αποστολή των εντύπων τους!
Για να υπάρξει εξαίρεση θα πρέπει ο εκδότης του εντύπου να είναι ταυτόχρονα και Δημοσιογράφος αναγνωρισμένης ένωσης έτσι ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εγγραφεί μέλος. Τότε θα μπορέσουν να τύχουν της ταχυδρομικής ατέλειας έστω και με κάποιες αναπροσαρμογές στις τιμές και στον αριθμό των αντιτύπων, που θα ισχύσουν για όλους και οι οποίες θα καθοριστούν επακριβώς με υπουργική απόφαση που αναμένεται εντός των επομένων ημερών. Τα πράγματα είναι πλέον δύσκολα για την ύπαρξη των εντύπων των φορέων και κυρίως για την αποστολή τους στα μέλη τους σε όλη την Ελλάδα καθώς από το σύνολο των 3500 περίπου εντύπων-τίτλων που διακινούνται με σταθερή περιοδικότητα (έως 3 μήνες ) στην ελληνική επικράτεια, θα διασωθούν μόνο 505 τα οποία είναι ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες και τα μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου που όλοι αυτοί έχουν ως κύριο επάγγελμα την έκδοση εντύπων.

Όταν η κρατική οικονομία φιμώνει τον τύπο…
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση για να δείξει καλό πρόσωπο σε Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. περικόπτει τα πάντα με ευκολία. Αφού οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κ.λπ. δίνουν όλο και λιγότερα στον κρατικό κορβάνα, στη σειρά προστέθηκαν και τα έντυπα των συλλόγων, οργανισμών, φορέων που διακινούνταν με μειωμένο ταχυδρομικό τέλος – μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων – σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Κάποιο “φωτεινό” μυαλό στο Υπουργείο έκρινε ότι η παροχή μειωμένου τέλους ήταν μια μεγάλη σπατάλη που θα έπρεπε να εξαλειφθεί!… Και μάλιστα ύπουλα μέσα στον Αύγουστο που όλοι λείπουν από την έδρα τους ή δεν συνεδριάζουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια ώστε να αντιδράσουν ή να πιέσουν στο να αλλάξει κάτι. Λυπάμαι που αυτή η κυβέρνηση κάνει ένα σωστό μέτρο και παράλληλα δέκα λάθος πάνω στον πανικό της να μαζέψει χρήματα για τους ξένους δανειστές μας. Ίσως από την άλλη η σιωπή των εντύπων, που ενοχλούν με την κριτική και ενημέρωση που κάνουν τελευταία, είναι προτιμότερη στη νέα εποχή που βιώνει η Ελλάδα…
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι φορείς, σύλλογοι, οργανισμοί που θυσιάζονται στα πλαίσια της υπανάπτυξης του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να αποδεχθούν αυτή τη μίζερη κατάσταση και παράλληλα να αντιδράσουν τώρα. Γιατί στη συνέχεια μπορεί αντί η Πολιτεία να στηρίζει την όποια προσπάθειά τους να τους ζητάει και χρήματα για να συνεχίσουν την ύπαρξή τους!… Όλα τα περιμένουμε, πια.
Ελλάδα, όλα τα ζεις!
Γιάννης Βέλλης
http://thesprotiapress.wordpress.com/2011/08/03/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84/









3 / 7 / 2011







«Την αγαπήσαμαν και 'μείς» ξανά από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας συνεχίζει τον κύκλο των παραστάσεών του με το έργο «Την αγαπήσαμαν και 'μείς». Το έργο γεννήθηκε από δραματοποίηση αποσπασμάτων από το βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη «Αυτές που γίναν ένα με τη γη». Ένα βιβλίο που αφηγείται αληθινές ιστορίες γυναικών της Ηπείρου. Οι γυναίκες αυτές έζησαν τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, της μετανάστευσης και της φτώχειας.
Οι συντελεστές της παράστασης παρουσιάζουν μία από αυτές τις αφηγήσεις σε τοπολαλιά. Ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια.
Επεξεργασία Κειμένου- Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Λίλη Σακκά, Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Τσανέλης, Γλωσσολογική επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Παπαδήμας
Επιμέλεια κίνησης: Λίλη Σακκά, Αλέξανδρος Τσανέλης, Επιλογή τραγουδιών- Τραγούδι: Γιώργος Τσούκης, Κουστούμια: Λίλη Σακκά- Αλέξανδρος Τσανέλης- Γεωργία Παπαδιώτη (με τη συμβουλή του Βασίλη Παπαδήμα), Φωτισμοί: Γεωργία Παπαδιώτη
Κατασκευή κοστουμιών: Γεωργία Παπαδιώτη - Πελαγία Παπαδιώτη, Τεχνικός φωτισμού: Νίκος Δενδρινός, Τεχνικός ήχου: Αλέξανδρος Τσανέλης, Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Φατούρος, Σχεδιασμός αφίσας - προγράμματος: Άννυ Βλαχοπούλου
Ηθοποιοί: στο ρόλο της Βασίλως και στο χορό γυναικών: Φαίδρα Τζιάλλα, Σούλα Μπαχλάβα, Βιβή Μπάρκα, Εφη Σολδάτου, Γεωργία Παπαδιώτη
Οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι:
Τετάρτη 3 Αυγούστου-, Λούρος Πρέβεζας
Σάββατο 6 Αυγούστου- Κάστρο Πάργας,
Κυριακή 7 Αυγούστου- Αρχαιολογικός χώρος Ορράου- Καστρί Γοργομύλου,
Τετάρτη 10 Αυγούστου, Παπαδάτες
To Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας ενημερώνει επίσης, ότι τα μέλη του διοργάνωσαν και παρακολούθησαν τριήμερο θεατρικό σεμινάριο με εισηγητή τον κ. Γιώργο Ζαμπουλάκη, καθηγητή της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών, σκηνοθέτη και ηθοποιό.






Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ συνδιοργανώνει την εκδήλωση Τιμής και Μνήμης ''Χρηστοβασίλεια 2011''.
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.Δ. ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πρόσκληση στην Εκδήλωση
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Ωρα : 7.45 μ.μ.
Στο χωριό Σούλι Χρηστοβασίλη
Δήμου Ζίτσας
Στα θρυλικά "Αγνάντια"
Χρήστος Χρηστοβασίλης (1862-1937)
Λογοτέχνης-Δημοσιογράφος-Πολιτικός
Εκδήλωση προς τιμή του λογοτέχνη, δημοσιογράφου, αγωνιστή και πολιτικού Χρήστου Χρηστοβασίλη, «του Τραγουδιστή της στάνης και Μολογητή της ξενιτιάς», με τον τίτλο «Χρηστοβασίλεια 2011», οργανώνουν την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, ο Δήμος Ζίτσας, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, το Τοπικό Συμβούλιο Δ.Δ. Σουλόπουλου και η Αδελφότητα Απόδημων Σουλόπουλου.
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στα θρυλικά «Αγνάντια» στο Σούλι Χρηστοβασίλη, θα παρουσιασθεί το συγγραφικό έργο του Καθηγητή, Ιστορικού και Λαογράφου Νίκου Κακαϊδή.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Χρηστοβασίλη και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στη προτομή του από τους φορείς και καλωσόρισμα από την Οργανωτική Επιτροπή.Στις 8.50 θα υπάρξει σύντομη αναφορά στο πνευματικό έργο του Χρ. Χρηστοβασίλη και στη συνέχεια θα μιλήσει για το έργο του Ν. Κακαϊδή η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Αδριανουπόλεως κα Ελένη Κουρμαντζή. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαμά Ιωαννίνων Αθανάσιος Τσεκούρας.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο χώρο της εκδήλωσης και στις 10 το βράδυ θα ξεκινήσει μουσικόχορευτική βραδιά (γλέντι) με παραδοσιακό συγκρότημα δημοτικής μουσικής (Ζυγιά) μέχρι το πρωί.








Να μην οδηγηθεί σε διάλυση το ΙΓΜΕ
Είναι γνωστό ότι το ΙΓΜΕ, ως κλαδικό ερευνητικό Ινστιτούτο, αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο του κράτους με προσανατολισμό στην έρευνα των γεωεπιστημών, της μελέτης και αξιοποίησης του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Το συγκεκριμένο λοιπόν Ινστιτούτο, καθώς και δεκάδες άλλους σημαντικούς φορείς, οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση σε κλείσιμο !
Φυσικά και το γεγονός αυτό δεν αποτελεί…κεραυνό εν αιθρία. Είναι το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εφαρμόζουν χρόνια τώρα. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ως βασικό της αξίωμα έχει: « ΤΑ ΠΑΝΤΑ στους ιδιώτες, ΟΛΑ για το κεφάλαιο ».
Μεθοδευμένα λοιπόν οδήγησαν το ΙΓΜΕ στην απαξίωση, με στόχο δημιούργησαν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα. Βασική αιτία για τα προβλήματα του ΙΓΜΕ, αποτέλεσε η έλλειψη πολιτικής για τον προσανατολισμό της έρευνας και η θεώρηση της έρευνας, όχι σαν παραγωγική επένδυση, αλλά σαν κόστος. Συνέπεια αυτής της αντίληψης ήταν, η συρρίκνωση των στόχων του ΙΓΜΕ και η μείωση του προσωπικού του, η υποβάθμιση του ρόλου του ως συμβούλου της Πολιτείας και η εγκατάλειψη της έρευνας υποδομής.
Πιο συγκεκριμένα, το 1990 το ΙΓΜΕ απασχολούσε 1357 άτομα, ενώ σήμερα το μόνιμο προσωπικό είναι μόλις 520. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια αποχώρησαν με συνταξιοδοτήσεις πάνω από 120 άτομα και θα ακολουθήσουν και άλλα. Ήδη από το 2008 το ΥΠΑΝ είχε αποδεχτεί την αναγκαιότητα 175 προσλήψεων, οι οποίες θα πρέπει επιτέλους να πραγματοποιηθούν, όπως και αυτές για τα 25 άτομα που έχουν ήδη εγκριθεί από το ΑΣΕΠ.
Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο άμεσος ισοσκελισμός του τακτικού προϋπολογισμού του ΙΓΜΕ, που αφορά κατά 90% μισθοδοσία και το υπόλοιπο ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες. Η έρευνα θα πρέπει να θεωρείται, όπως και η υγεία, τομέας ειδικής προσοχής και βαρύτητας και να εξαιρεθεί από οποιεσδήποτε περικοπές.
Η « ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ » θεωρεί αναγκαίο τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ για να μην καταργηθεί το συγκεκριμένο Ινστιτούτο. Διότι όπως και το ίδιο το συνδικάτο υπογραμμίζει: « Το ΙΓΜΕ το χρειάζεται ο λαός και η κοινωνία δημόσιο, ενιαίο και με περιφερειακή διάρθρωση με παράλληλη ανάπτυξη τόσο της βασικής έρευνας υποδομών, όσο και της εφαρμοσμένης (που περιλαμβάνει και υπαίθρια εργοταξιακή στήριξη, συνεργείο, εργαστήρια κλπ) Αντίστοιχα ινστιτούτα έχει όλη η Ευρώπη και υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το ΙΓΜΕ συμβάλ́λει καθοριστικά́ ό́χι μό́νο στην έρευνα, αλλά́ και στην αξιολόγηση των ορυκτώ́ν και ενεργειακώ́ν πρώ́των υλώ́ν και στην βιώ́σιμη διαχεί́ρισή́ των με ά́μεσο ό́φελος για την κοινωνί́α. Σε περιό́δους κρί́σης, ό́πως η σημερινή́, η χώ́ρα θα πρέ́πει να ενισχύ́σει το ΙΓΜΕ αντί́ να το κλεί́σει, δί́νοντας προτεραιό́τητα στην αξιοποίηση του ορυκτού́ πλού́του, ο οποί́ος έ́χει εντοπισθεί́ με την εφαρμοσμέ́νη, αλλά́ και τη βασική,́ έ́ρευνα που υλοποιείται στο ΙΓΜΕ ».
Φυσικά και δεν τρέφουμε την παραμικρή αυταπάτη , ως «Λαϊκή Συσπείρωση, ότι υπάρχουν περιθώρια - δυνατότητες να παίξει φιλολαϊκό ρόλο στα πλαίσια του πολιτικού πλαισίου που λέει ωμά-κοφτά: Fast track κατάργηση του ΙΓΜΕ - Η έρευνα και ο ορυκτός πλούτος στους ιδιώτες . Για αυτό θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας για την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, να πάρει ο λαός ( εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα) την τύχη στα χέρια του, για να περάσει ο πλούτος σ’όσους τον παράγουν.
Αξίζει τέλος να υπογραμμιστεί το γεγονός πως αν όντως υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του ΙΓΜΕ, η Ελλάδα θα είναι μία από τις μοναδικές χώρες χωρίς παρόμοιο φορέα. Αντίστοιχος φορέας υπάρχει σε όλες τις χώρες και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και εκεί που πέρασε το ΔΝΤ, όπως η Αργεντινή και η Τουρκία, δεν τόλμησαν να διαλύσουν τους αντίστοιχους φορείς. Αυτό φυσικά θα επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά πως ορισμένοι αποδεικνύονται …βασιλικότεροι του βασιλέως!!!
Ζιώβας Βασίλης
Περιφερειακός Σύμβουλος της « Λαϊκής Συσπείρωσης »





5 / 8 / 2011



Πολιτιστικές εκδηλώσεις ''ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011'' στη ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ Ιωαννίνων.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Δροσοπηγή (Δήμου Κόνιτσας)
Στις 7 Αυγούστου, στις 9, στις 13, στις 14, στις 15 και στις 16
15 Αυγούστου Νίκος και Κώστας Φιλιππίδης
Μουσική παραδοσιακή βραδιά με τραγούδια του τόπου μας





8 / 8 / 2011






ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
“ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ”
Ευριπίδη Σούρλα 12
Ιωάννινα, Τ.Κ 452 21
Τηλ.: 26510-30904
Fax:26510-36681
E-mail:katharoskalamas@gmail.com
Ιωάννινα, Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011
Πρόσκληση σε Ετήσια Τακτική και
Εκλογική Γενική Συνέλευση
Καλούνται τα μέλη της Πανελλήνιας Κίνησης Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη “Καθαρός Καλαμάς”, σε Ετήσια Τακτική και Εκλογική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011 και ώρα 11:00 στο Εκθεσιακό Κέντρο Μαρμάρου στην Κληματιά, με θέματα:
1) Απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
2) Προγραμματισμός αξόνων δράσης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου
3) Εκλογή των τακτικών οργάνων της Κίνησης (Διοικητικό Συμβούλιο και Ελεγκτική Επιτροπή)
Επισημαίνεται, ότι για τη συμμετοχή στις Εργασίες της Συνέλευσης, είναι απαραίτητη η οικονομική τακτοποίηση των μελών προς την Κίνηση.
Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, με τα ίδια θέματα και με όσα μέλη θα είναι παρόντα.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ








10 / 8 / 2011







Απόλυτη επιτυχία είχε το ''ταξίδι'' της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ2011
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μια εκδήλωση στις πανέμορφες όχθες της λίμνης Ζηρού ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 30 Ιουλίου οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011». Ένα τετραήμερο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων που αποτέλεσε το δεύτερο βήμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στην προσπάθειά της να στεριώσει ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό μακράς πνοής και ουσιαστικής προσφοράς για την Ήπειρο. Με τη χρονική και γεωγραφική εξάπλωση της φετινής, επιτυχημένης διοργάνωσης, σε σχέση με το περσινό εναρκτήριο τριήμερο, οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011» αποτέλεσαν την καλύτερη συνηγορία για το πιο ομορφο μέλλον του νέου θεσμού.
Το ταξίδι για τις φετινές «Ηπειρώτικες Όχθες» ξεκίνησε την Τετάρτη 27 Ιουλίου συμβολικά από το αρχαίο θέατρο της Φοινίκης, στην «απέκει» Ήπειρο με την κομπανία του Θωμά Λώλη και την περιήγηση των αρχαιολόγων του χώρου. Την ίδια ημέρα, το απόγευμα, το ταξίδι συνεχίστηκε με μουσική εκδήλωση στις πηγές της Λαγγάβιτσας με την κομπανία του Κώστα Βέρδη και τη χορωδία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας για να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή στο ολονύκτιο παραδοσιακό πανηγύρι της Αετόπετρας.
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου, το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε πρωινή πεζοπορία στο μονοπάτι του Λάγγαρη και κολύμπι στις Βόθνες Μαλουνίου, μεσημεριανή συζήτηση για τον Καλαμά με τον Πρόεδρο της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» κ. Πάνο Παππά στο Θεογέφυρο και μουσική βραδιά με την κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα στο Γεφύρι του Αώου στην Κόνιτσα.
Η Παρασκευή 29 Ιουλίου ήταν η πιο πλούσια στο πρόγραμμα της τετραήμερης διοργάνωσης. Το πρωί η Π.Σ.Ε., με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αδελφοτήτων και συλλόγων αλλά και κατοίκων, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Κ.Τ.Ε.Λ. Ιωαννίνων για την πλήρη περικοπή των δρομολογίων στον παλιό οδικό άξονα Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας. Στις 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση και διεξοδική συζήτηση για θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού με εκπροσώπους φορέων της περιοχής Δωδώνης και Λάκκας Σουλίου στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Το ταξίδι συνεχίστηκε με καλωσόρισμα από τους κατοίκους στη Λίππα και γεύμα με συζήτηση αλληλοενημέρωσης που παρέθεσε ο Δήμος Δωδώνης και η Αδελφότητα Ρωμανιωτών στην Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος Ρωμανού. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε στο Σιστρούνι, στις πηγές του Αχέροντα, με μουσικοχορευτική εκδήλωση με την κομπανία των «Λαλητάδων» και χορευτικών ομίλων της περιοχής. Η τελευταία ημέρα συμπεριλάμβανε πεζοπορία στις όχθες του Αχέροντα κοντά το Πολυστάφυλλο και κολύμπι στις Πύλες του Άδη και, καταληκτικά, ενημέρωση στο κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Λίμνης Ζηρού και απολογισμό του τετραημέρου στις όχθες της Λίμνης.
Το πλουσιότατο πρόγραμμα του τετραημέρου οφείλει πολλά στη συνεργασία και τη στήριξη των τοπικών φορέων και των οργανώσεων της Ηπειρώτικης Αποδημίας, την εθελοντική συμμετοχή μουσικών και χορευτών και τη χορηγία τεχνολογικού εξοπλισμού και τεχνογνωσίας από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Άπειρος» / Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Στις εκδηλώσεις η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Ιπποκράτη Κατσένη, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Έφορο Τύπου Κώστα Γαβριήλ, τον αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και το μέλος του Δ.Σ. Μαρίνα Τζάγκου. Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια του προγράμματος είχαν ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης και ο Έφορος Νεολαίας Νίκος Ζέκης. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι Κόνιτσας, Ζίτσας, Δωδώνης και Ζηρού καθώς και εκπρόσωποι άλλων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών φορέων.
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες», για δεύτερη χρονιά, διέτρεξαν τις όχθες των ποταμών και των λιμνών της Ηπείρου, ιχνηλατώντας πολιτιστικές διαδρομές, προβάλλοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου με βάση τον πλούσιο υδάτινο πλούτο της. Κάτι νέο ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίστηκε ακόμη πιο πετυχημένα φέτος από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στην Ήπειρο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την απαρχή ενός πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού μακράς πνοής. Ένας θεσμός που εστιάζει ιδιαίτερα στη συμμετοχή της νεολαίας μέσα από πολύτροπες εκδηλώσεις και δράσεις, προτείνοντας και προτρέποντας τους νέους μας σε ένα ταξίδι μύησης και αποκάλυψης της Ηπείρου της Φύσης και του Πολιτισμού, της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Το ταξίδι συνεχίζεται, οι «Ηπειρώτικες Όχθες 2012» ξεκινούν σύντομα, τόσο έγκαιρα την προετοιμασία τους...




11 / 8 / 2011







Φεστιβάλ Ελεύθερης Μουσικής Σκέψης. Σκουληκαριά Άρτας, 12,13 και 14 Αυγούστου.

Για δεύτερη χρονιά φέτος οργανώνεται το Φεστιβάλ στη Σκουληκαριά με μια διαφορετική αντίληψη για τον πολιτισμό και τη διασκέδαση. Την οργάνωση έχει αναλάβει ο Σύλλογος των απανταχού Γιαννιωτισίων Άρτας ''Ο Έλατος''.
1η Ημέρα, Παρασκευή 12 Aυγούστου ώρα 21.30'.
Οι περίφημοι ''ΛΑΛΙΤΑΔΕΣ'' σε μια καταπληκτική παρουσίαση της Ηπειρώτικης μουσικής και όχι μόνο.
2η Ημέρα, Σάββατο 13 Αυγούστου ώρα 21.30'.
Νίκου Παπακώστα ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΟΞΟ''. Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι από τον Πόντο , στην Πόλη , την Σμύρνη, το Αιγαίο μέχρι και την Ήπειρο. Με την Νάντια Καραγιάννη, τον Μάνο
Κουτσαγγελίδη, τον Νίκο Καραγιάννη και την Ορχήστρα Canto Mediterraneo.
3η Ημέρα, Κυριακή 14 Αυγούστου , ώρα 21.30'.
Το φεστιβάλ αποκτά διεθνή χαρακτήρα. 120 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια παρουσιάζουν μια απίστευτη παράσταση πολυφωνικού, πεντατονικού και χορωδιακού τραγουδιού μεταφέροντας την παράσταση του Θεάτρου Δώρα Στράτου στη Σκουληκαριά.
Τα σχήματα που θα πάρουν ειναι τα εξής:
1.- ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΩΤΣΟΥ.
2.- ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΕΝΤΑΤΟΝΟ.
3.- ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.
4.- ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΝΑΝΤΩΝ.
5.- ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑ BULGARIAN VOCES RODINA.
6.- ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ.
7.- KAI TEΛOΣ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΑΡΤΙΝΗ ΠΑΡΕΑ με τραγούδια από τον μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ στα μέρη της ορεινής Άρτας και δεν θα έχει προκαθορισμένη χρονική διάρκεια. 'Οσο πάει!!!!
Υπάρχει χώρος οργανωμένος για ελεύθερο κάμπιγκ και μπορεί ο καθένας, να πάει, να μείνει εκεί και να κατασκηνώσει όσες μέρες θέλει.