Ανησυχητικές φήμες για το νοσοκομείο Φιλιατών
Tις τελευταίες μέρες, αφού ανακοινώθηκε από κυβερνητικούς παράγοντες πως θα μειωθούν πανελλήνια κλινικές και κλίνες του ΕΣΥ, κυκλοφόρησαν και στην Θεσπρωτία φήμες,πως θα μεταφερθούν κλινικές από το Νοσοκομείο Φιλιατών στο Επειγόντων Περιστατικών της Ηγουμενίτσας…. Κι ακόμη πως θα μεταφερθούν 30 γιατροί κ.λ.π. νοσηλευτικό προσωπικό, αυτών των κλινικών… Είναι λίγο έως πολύ περίεργες οι φήμες, αφού δεν λένε μόνο για συρρίκνωση των κλινικών- κλινών του Νοσοκομείου Φιλιατών, αλλά για... μεταφορά τους στην Ηγουμενίτσα… Λες και εκεί θα αποδώσουν καλύτερα…
Το Νοσοκομείο Φιλιατών, είναι ένα από τα πιο καταξιωμένα περιφερειακά νοσοκομεία σύμφωνα με τις τελευταίες αξιολογήσεις. Επίσης οσονούπω ολοκληρώνονται οι εργασίες επέκτασης του κλπ κλπ. Είναι βέβαια γνωστές και οι συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλουν, χρόνια τώρα, γνωστοί Θεσπρωτικοί κύκλοι, για να το μεταφέρουν ¨έξω από την πόρτα τους¨, ώστε να πάρουν αξία τα κτήματά τους. Και αυτά κόντρα στη λογική, την πατριωτική και την εθνική ανάγκη για μια ισόρροπη ανάπτυξη της μικροπεριφέρειας.
Όσο και αν είναι φήμες αυτά που κυκλοφορούν, όσο και αν φαίνονται περίεργες και ανυπόστατες αυτές, οι αρχές των Φιλιατών και οι φορείς της πόλης πρέπει να έχουν το νου τους. Προς το παρόν θα είναι γι’αυτούς ¨μια άσκηση επι χάρτου¨. Θα πρέπει όμως να γίνει η άσκηση, ώστε όταν παρουσιαστή η μεθόδευση να μπορεί να δοθεί μια αξιοπρεπής μάχη. Οι Φιλιάτες ρήμαξαν, δεν έχουν τίποτε άλλο να χάσουν. Τα τοπικά πολιτικά πρόσωπα όμως κινδυνεύουν να χάσουν πολλά.
http://e-igoumenitsa.gr/news/hellas/hellas-health-news/6702.html
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ:
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΝ!
Να τι παθαίνει ένας τόπος, όταν οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τις τύχες του, εκπληρώνουν την προϋπόθεση του αρνητικού κανόνα «ο πλέον ακατάλληλος στην πλέον κατάλληλη θέση»!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Ατύχησε ο τόπος, το ΕΣΥ και η Πατρίδα, μόνο και μόνο γιατί ανέλαβε την πλέον «κατάλληλη θέση» του Υπουργείου Υγείας, ένας καθηγητής, δηλαδή ο «πλέον ακατάλληλος».
Είναι βέβαιο πως αυτό το εγχείρημα του Πρωθυπουργού, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά οι Έλληνες.
Δεν θα επικαλεστώ το «ουδείς μωρότερος των ιατρών αν δεν υπήρχαν οι καθηγητές».
Γιατί η ίδια η πολιτική ιστορία του τόπου, έχει αποδείξει πως η Πατρίδα έχει πληρώσει ακριβά την παρουσία στη σκηνή της καθηγητών και αποστράτων στρατηγών.
Βέβαια, το θέμα που μας αφορά, δηλαδή η ταπεινωτική τόσο για την ιστορία του Νοσοκομείου, όσο και για τον ακριτικό τούτο τόπο μας υποβάθμισή του, δεν είναι ανησυχητικό, γιατί είναι βέβαιο πως αν βρεθεί κάποιος να τρίξει τα δόντια στον καθηγητή Υπουργό, η απόφαση θα αλλάξει.
Την θέση αυτή την ενισχύει και το γεγονός, πως από απόψεως Κομματικού κόστους, στο τέλος θα ληφθεί υπόψη το γεγονός της μονοεδρικής Περιφέρειας, που είναι η Θεσπρωτία.
Ατύχησε ο τόπος, που η ΔΙΟΊΚΗΣΗ ΤΟΥ Νοσοκομείου, δεν στάθηκε στο ύψος που επέβαλαν οι καταστάσεις και οι καιροί.
Θα έπρεπε, να λάβει σοβαρά υπόψη ότι «διορίστηκε» έτσι όπως διορίστηκε με ακρεφνείς κομματικές διαδικασίες, μετά από «κάψιμο» τριών – τεσσάρων ονομάτων Θεσπρωτικών στελεχών, με όχι τιμητικό για τον τόπο μήνυμα του τύπου της «λειψανδρίας».
Αντί λοιπόν να εργαστεί με στόχο την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, με αντίστοιχη αναβάθμιση των Υπηρεσιών υγείας.
Αντί να δρομολογήσει στόχους και υποδομές, επέκτάσης του χώρου αρμοδιοτήτων κυρίως προς την κατεύθυνση της γειτονικής χώρας της Αλβανίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ελλήνων της Β. Ηπείρου.
Αντί να πιέσει, έστω και κομματικά, αφού σαν τέτοιο στέλεχος, επιλέχτηκε (προσωπικά δεν αμφισβητώ τις ικανότητες της για τη θέση που της ανέθεσαν , αλλά φοβάμαι πως έπεσε θύμα κομματικής εκμετάλλευσης κάποιων ψυχικά και πνευματικά εγκάθετων) να αποπερατωθούν τόσο οι εργασίες της κτιριακής επέκτασης του Ιδρύματος, όσο και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που μόνο αυτή επιτυγχάνει την θρυλούμενη αναβάθμιση.
Εκείνη προτίμησε να επιδοθεί στις περικοπές, τις απορρίψεις, τους περιορισμούς και τις στερήσεις, ακόμη και σε βάρος της υγείας των ασθενών, μόνο και μόνο για να βραβευτεί από τον ανεύθυνο καθηγητή σαν ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ υποταγμένο «στέλεχος».
Διέπραξε το λάθος να επιτρέψει ή και να επιβάλει καθεστώς εργασιακού εμφύλιου πολέμου, ό, τι πιο επικίνδυνο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία ενός τέτοιου Ιδρύματος, χωρίς μάλιστα να αναλογιστεί τις όποιες προσωπικές της ευθύνες, που τυχόν στο μέλλον θα της αποδοθούν, είτε με προσφυγές εργαζομένων είτε με πειθαρχικές έρευνες, όσων θα την αντικαταστήσουν.
Ατύχησε ο τόπος, γιατί, για πρώτη, ίσως, φορά, μέρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και ιδιαίτερα του Επιστημονικού του προσωπικού, δεν αναδείχθηκε ικανό να το προστατέψει, ακόμη και ως προς την δέσμευση του όρκου τους, γιατί προτίμησε τον ρόλο του «αυλικού», του «υποτακτικού», του «κόλακα», του προσβεβλημένου από τον ιό των κομματικών και όχι μόνο προσδοκιών.
Αρκούν αυτές και μόνο οι ατυχίες για να ενισχύσουν τις ανησυχίες των Θεσπρωτών, που σχετίζονται με τις φήμες περί …οριστικού κλεισίματος του Νοσοκομείου μας.
Πιθανότατα στα αρρωστημένα μυαλά κάποιων, να έχει σφηνωθεί και αυτή η ιδέα.
Πλανώνται όμως πλάνην οικτράν.
Γιατί το Νοσοκομείο Φιλιατών, έχει μια ιστορία, μοναδική, στο είδος, από την ιδέα του πρωτεργάτη να χτιστεί, μέχρι και την αγάπη όλων των Θεσπρωτών που το στήριξαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες που κατά καιρούς επικράτησαν.
Σύσσωμος, λοιπόν ο Θεσπρωτικός λαός διαβεβαιώνει, προς όλες τις κατευθύνσεις, πως όχι μόνο δεν θα επιτρέψει να κλείσουν το Νοσοκομείο του, αλλά αντίθετα, πως σύντομα, ο ακατάλληλος καθηγητής και όσοι ακόμη τον στηρίζουν, θα υποχρεωθούν να συμφωνήσουν με την επιβεβλημένη αναβάθμισή του.
Ασφαλώς και η υπαγωγή του, με τα όποια «τερτίπια» που σκεφτούν κάποια αρρωστημένα μυαλά, στο προβληματικό Νοσοκομείο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ των Ιωαννίνων, θα ανακληθεί, είτε σαν πρόταση, είτε σαν απόφαση.
Και βέβαια δεν είμαστε αφελείς να διεκδικήσουμε την αυτονομία, το αυτοδιοίκητο και το ανεξάρτητο του Νοσοκομείου μας.
Γιατί κάτι τέτοιο, όπως μέχρι και τώρα έχει αποδειχθεί, θα ήταν όχι απλά υποβάθμιση, αλλά κάτι ακόμη χειρότερο.
Όλα αυτά τα χρόνια, που ασχολούμαστε με την τύχη της Νοσοκομειακής περίθαλψης των θεσπρωτών – και όχι μόνο – και ιδιαίτερα με το μέλλον του Ιστορικού Ιδρύματος μας, όλοι, μα όλοι, έχουν καταλήξει σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα:
Να ενταχθεί διοικητικά και επιστημονικά και λειτουργικά, το Νοσοκομείο Φιλιατών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Μάλιστα έχουν επικρατήσει οι απόψεις να λειτουργήσει το Νοσοκομείο μας με εξειδικευμένες Κλινικές Δραστηριότητες, που ουσιαστικά θα το καταστήσουν λειτουργικά τμήμα του Πανεπιστημιακού.
Προκειμένου, λοιπόν, να μην προστεθεί στα πρόσωπα και τα ονόματα , για τα οποία και από τα οποία ατύχησε τούτος ο τόπος, και εκείνο του σημερινού τοπικού Βουλευτή Χρήστου Κατσούρα, κάτι που δε θα τον τιμά στο υπόλοιπο της ζωής του, ας αναλάβει προσωπικά αυτήν την ευθύνη.
Να σώσει δηλαδή το Νοσοκομείο από το οριστικό κλείσιμο και παράλληλα να διεκδικήσει την ισότιμη ένταξή του στα τμήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ηπείρου.
Θεωρώ πως είναι εύκολος στόχος.
Αρκεί να το πιστέψει και ο ίδιος.
Υ.Γ. Για να αντιληφθεί κανείς την προχειρότητα , μέχρι τον βαθμό της ηλιθιότητας, που επικρατεί στο Υπουργείο του ανεύθυνου καθηγητή, σας λέω τούτο.
Για το Νοσοκομείο Φιλιατών προβλέπει η πρόταση μετάθεσης δεκάδων (!) γιατρών παθολόγων απ’ αυτό, ως πλεονάζων προσωπικό από τους ήδη υπηρετούντες (πολλών δεκάδων (!)) αυτής της ειδικότητας.
Ξέρετε πόσοι γιατροί παθολόγοι υπηρετούν στο Νοσοκομείο Φιλιατών;
Μόνο τέσσερις (4)!!!
Μήπως θεωρεί κανείς αυστηρή την κριτική μου;
http://892fm.blogspot.com/2011/07/blog-post_3119.html