Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τα παιδιά της Ηγουμενίτσας μαθαίνουν για το Κομμένο της Αρτας....

Τα παιδιά της Ηγουμενίτσας μαθαίνουν για το Κομμένο της Αρτας....
"Τη μαρτυρική σελίδα του Κομμένου της Αρτας παρουσίασε στους καθηγητές και τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 16 Απριλίου ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, καλεσμένος από τη διευθύντρια και το σύλλογο του σχολείου. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση έλαβε η συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Ανθίβολα Λόγου», την οποία εκδίδουν οι μαθητές του σχολείου.
Οι καθηγητές και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το γεγονός της σφαγής του χωριού Κομμένου της Αρτας μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο για μάθημα τοπικής ιστορίας οπτικοακουστικό (DVD) ντοκουμέντο, το οποίο επιμελήθηκε ο εκ Κομμένου Ηλίας Λάμπρης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στους μαθητές οι δραματικές μαρτυρίες ανθρώπων του Κομμένου, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το θάνατο και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη και αγαπημένα τους πρόσωπα να καίγονται μέσα σ’ αυτά ζωντανά ή να εκτελούνται με αγριότητα στις αυλές και στους δρόμους.
Η συγκίνησή τους κορυφώθηκε, όταν αντίκρισαν τις εικόνες φρίκης που εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν σήμερα στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου και σ’ αυτές που η βία του πολέμου και της σφαγής δεν έχει τελειωμό. Ο Ηλίας Λάμπρης φρόντισε να συνδέσει τη σφαγή του Κομμένου με τη σφαγή των αμάχων και τα εγκλήματα πολέμου που σημειώνονται σήμερα σε βάρος χιλιάδων δυστυχισμένων και αθώων παιδιών.
Το ολοκαύτωμα του Κομμένου, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, αποτελεί ένα έγκλημα πολέμου, το οποίο πλήρωσαν ακριβά και οι ίδιοι οι Γερμανοί στρατιώτες που υπήρξαν οι εκτελεστές άμαχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων."
thesprotia-news