Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ενα καράβι για τη Γάζα σαλπάρει... από τα Γιάννενα

Το καράβι για τη Γάζα σαλπάρει.... από τα Γιάννενα

Η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» φτάνει και στα Γιάννενα και διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στον μαρτυρικό παλαιστινιακό λαό την ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 8 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ ΣΑΡΚΑ με ομιλητή τον Ισματ Σάμπρι, πρώην επιτετραμμένο της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα και ένα εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».


Εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης, που μετατρέπει σε πρωθυπουργό της χώρας τον Χρυσοχοίδη, μιας κυβέρνησης του ΔΝΤ που με όπλα τον φόβο και την τρομοϋστερία επιχειρούν να παθητικοποιήσουν τις λαϊκές μάζες, μια κουβέντα για τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό αποκτάει άλλο νόημα.
Καθώς ο ηρωικός Παλαιστινιακός λαός αγωνιζόμενος για λευτεριά, πατρίδα και αξιοπρέπεια συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε κάθε λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του. Και αυτό είναι που πονάει τους πάσης φύσεως εξουσιαστές σε Ανατολή και Δύση που συνεχίζουν να στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα το ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ.
Για 62 ολάκερα χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός ζει υπό το καθεστώς μιας βάρβαρης κατοχής με αποτέλεσμα εκατομμύρια Παλαιστίνιοι να έχει εκδιωχτεί από τις πατρογονικές τους εστίες και να στερηθούν την γη τους. Οδηγήθηκαν στην προσφυγιά, φυλακίστηκαν, βασανίστήκαν και εξοντώθηκαν. Βαρύ το τίμημα της λευτεριάς τους, βαρύ το τίμημα κάθε αγώνα για λευτεριά και προκοπή.
Ο αγώνας των Παλαιστίνιων έχει καταφέρει ως τα τώρα να κερδίσει μια περικυκλωμένη αυτονομία που γίνεται ακόμη πιο ολοκληρωτικά ελεγχόμενη στην περίπτωση της λωρίδας της Γάζας. Τιμωρώντας το λαό της Γάζας για την επιλογή τους να εκλέξουν με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες την «ΧΑΜΑΣ». Μια κυβέρνηση μη αρεστή στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ.
Θεωρώντας την «ΧΑΜΑΣ» τρομοκρατική οργάνωση, τιμώρησαν τον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας προχωρώντας σε ένα ολοκληρωτικό αποκλεισμό από στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι κάτοικοί της στερούνται όχι μόνο το μέγιστο αγαθό, την ελευθερία, αλλά και τα πιο βασικά ζωτικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η διατροφή, το νερό, η υγεία.
Η Γάζα έχει μετατραπεί σε μια ανοιχτή φυλακή, στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο, επειδή οι κάτοικοί της δεν υποτάσσονται στις απαιτήσεις του Ισραήλ και των διεθνών προστατών του.
Ο βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας κορυφώθηκε με την πολεμική επίθεση του Ισραήλ τον Δεκέμβρη του 2008, που άφησε πίσω της 1.419 νεκρούς, χιλιάδες κατοικίες καταστρεμμένες και τεράστιες καταστροφές στις βασικές υποδομές της περιοχής (νοσοκομεία, σχολεία, δίκτυα κοινής ωφέλειας).
Οι αντιστασιακές οργανώσεις της Γάζας, σάρκα από τη σάρκα του Παλαιστινιακού λαού, αντιστάθηκαν στους εισβολείς και δεν τους επέτρεψαν να θέσουν και πάλι υπό κατοχή την πατρίδα τους.
Όμως, μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ο αποκλεισμός έγινε ακόμη πιο σκληρός. Απουσιάζουν αναγκαία αγαθά, όπως οικοδομικά υλικά, για να ξανακτιστεί η Γάζα. Ενώ τα χρήματα των «διεθνών δωρητών» παραμένουν παγωμένα σε κάποιες τράπεζες. Εμποδίζεται ακόμη και η επισιτιστική βοήθεια που διαχειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή ένα νέο, υπόγειο αυτή τη φορά, τείχος κατασκευάζεται στα νότια της Λωρίδας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να εμποδίσει κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες εμπόριο ειδών πρώτης ανάγκης, που διεξάγεται μέσω των τούνελ. Την ίδια στιγμή δε οι αποφάσεις του ΟΗΕ μένουν ανεφάρμοστες κουρελιάζοντας το όποιο διεθνές δίκαιο.
Ο στόχος αυτής της πολιτικής του Ισραήλ και των συμπαραστατών του κυνικά ξεκάθαρος: Ο ολοκληρωτικός εκμαυλισμός του Παλαιστινιακού λαού, η κυριαρχία της ραγιάδικής αντίληψης που λέει πως κάθε αντίσταση είναι μάταιη, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και παντού.
Το μόνο που μένει είναι η αλληλεγγύη των ίδιων των λαών, η αλληλεγγύη των ίδιων των καταπιεσμένων που κάτω από αυτές τις συνθήκες βλέπουν την αλληλοσυσχέτιση των δικών τους αγώνων με τους αγώνες των Παλαιστινίων. Μια νίκη των Παλαιστινίων θα ναι και δική τους νίκη και το αντίθετο μια ήττα των Παλαιστινίων θα ναι και δική τους ήττα.
Στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης δραστηριοποιείται το «Free Gaza Movement», ένα κίνημα πολιτικό με ιδιαίτερες προεκτάσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Ένα κίνημα που έχει ως στόχο να σπάσει το αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Έχει πραγματοποιήσει 4 ως τώρα αποστολές που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας. Προκαλώντας την οργή των σιωνιστών του Ισραήλ που σαν νέοι πειρατές, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας, επιχείρησαν με κάθε μέσο να σταματήσουν τις αποστολές. Διεμβολίζοντας το Δεκέμβρη του 2008 το «Dignity» και απειλώντας να βυθίσουν τον «Αρίωνα», τον Ιανουάριο του 2009, καταλαμβάνοντας το σκάφος την ίδια χρονιά.
Στα πλαίσια της νέας αποστολής που διοργανώνεται αυτή την άνοιξη θα συγκροτηθεί ένας στολίσκος από επιβατικά και φορτηγά πλοία, ο οποίος από τα διεθνή χωρικά ύδατα θα εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, στο οποίο δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα να ασκεί καθήκοντα επικυρίαρχου της Μεσογείου. Μεταφέροντας οικοδομικά αγαθά και άλλα απαραίτητα υλικά διαβίωσης για τους κατοίκους της μαρτυρικής Γάζας.
Απ’ αυτή την αποστολή δεν μπορεί να απουσιάζει ο ελληνικός λαός: Η συγκρότηση της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr) έχει ως στόχο τη συνδιοργάνωση και την συμμετοχή στην νέα ευρύτερη, διεθνή αποστολή με το Free Gaza Movement.
Στόχος είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αποστολής να συμμετέχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και κυρίως υλικών. Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ήδη έχει ξεκινήσει οικονομική καμπάνια, δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο συμμετοχικού χαρακτήρα και προορίζεται να αποδοθεί στον Παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο.
Η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» φτάνει και στα Γιάννενα και διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στον μαρτυρικό παλαιστινιακό λαό την ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 8 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ ΣΑΡΚΑ με ομιλητή τον Ισματ Σάμπρι, πρώην επιτετραμμένο της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα και ένα εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

http://argird.blogspot.com/2010/04/blog-post_20.html