Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Θεατρική παράσταση για τον Ζώη Καπλάνη από τους μαθητές του Γυμνασίου Πεδινής Ιωαννίνων

Θεατρική Παράσταση για τον Ζώη Καπλάνη από τους μαθητές του Γυμνασίου Πεδινής Iωαννίνων

Θεατρική παράσταση με θέμα: «Ζώης Καπλάνης» θα παρουσιάσει την Τετάρτη 5 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. το Γυμνάσιο Πεδινής Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Η εκδήλωση –που θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής-Ιωαννίνων περιλαμβάνει και έκθεση Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών και Ευεργετημάτων και γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας του Γραφείου ΣΕΠ του Γυμνασίου, του οποίου υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια κ. Μαρούλα Παπαευσταθίου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου.

Ποιός ήταν ο Ζώης Καπλάνης
Ο Ζώης Καπλάνης υπήρξε άλλος ένας μεγάλος εθνικός ευεργέτης. Καταγόταν από το Γραμμένο Ιωαννίνων. Εργάστηκε στο Βουκουρέστι και ασχολήθηκε με το εμπόριο στη Μόσχα, κάνοντας μεγάλη περιουσία. Διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για εθνωφελείς σκοπούς. Διέθεσε χρήματα στο Αυτοκρατορικό Ορφανοτροφείο της Μόσχας και στο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Ανέλαβε τη συντήρηση της Μαρουτσαίας σχολής στα Γιάννενα, καθώς και την οικονομική ενίσχυση της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Μετά το θάνατό του, με τη διαθήκη του διέθεσε χρήματα για τους φτωχούς από το Γραμμένο και τη Τζιουντίλα (Ζωοδόχος) που ήταν το χωριό της μητέρας του, για τους φυλακισμένους των Ιωαννίνων, για το Νοσοκομείο της Νίζνας στη Ρωσία αλλά και για τις σχολές Πατμιάδα και Αθωνιάδα.
thesprotia-news. apo epirusgate.

(Ζώης Καπλάνης. Εθνικός ευεργέτης, από το Γραμμένο Ιωαννίνων (1736-1806). Ορφανός από πατέρα και μητέρα σε μικρή ηλικία, έγινε δεκτός στην υπηρεσία του Παναγιώτη Χατζηνίκου στα Γιάννενα, ο οποίος τον προσέλαβε υπάλληλο, γραμματέα, και αργότερα συνέταιρο στην εμπορική επιχειρησή του. Από το 1771 ο Καπλάνης βρισκόταν στη Μόσχα, όπου μετά τη διάλυση της εταιρείας του Χατζηνίκου, ασχολήθηκε μόνος του με το εμπόριο. Απέκτησε μεγάλη περιουσια, την οποία διέθεσε για εθνικούς σκοπούς, κυρίως μόρφωση και ιατρική περίθαλψη. Ίδρυσε και εξόπλισε στα Γιάννενα την Καπλάνειο Σχολή, διαθέτοντας κεφάλαιο εκατό χιλιάδων ρουβλίων. Κληροδότησε μετά θάνατο την περιουσία του σε τέσσερις ναούς, στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, στις σχολές του Άθω και της Πάτμου, και σε άλλους κοινωφελείς σκοπούς.)