Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Συγκέντρωση ισχύος κατά της πυρηνικής Αδριατικής

Συγκέντρωση ισχύος κατά της πυρηνικής Αδριατικής
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας χαιρετίζει τη πρωτοβουλία του Κέντρου UNESCO Ιονίου και του Ροταριανού Ομίλου Κέρκυρας για την υπογραφή κειμένου με τίτλο «Έκκληση της Κέρκυρας» και αντικείμενο «την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πλούτου της Αδριατικής και του Ιονίου».
Αναμφίβολα η προστασία (περιβαλλοντική και γενικότερη) αγαθών των λαών και της ζωής στην ολότητά της, όπως η Αδριατική, ο «Ιόνιος κόλπος» των αρχαίων Κερκυραίων, προϋποθέτει τη πανστρατιά υγιών δυνάμεων ένθεν κακείθεν των κάθε λογής συνόρων.
Προϋποθέτει, εντούτοις, επιπλέον αν όχι προκαταρκτικά, τον προσδιορισμό του συγκρουσιακού πλαισίου το οποίο ερμηνεύει τη προϊούσα καταστροφή: να κατονομάσουμε....
εκείνα τα συμφέροντα (ταξικά, ιμπεριαλιστικά, ή και εγκληματικά – όπως η Μαφία) που ευθύνονται για την διαρκή και εντεινόμενη υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να στοχοποιήσουμε και να ιχνηλατήσουμε εκείνες τις μεθοδεύσεις τις οποίες μεταχειρίζονται.
Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του «Αδριόνιου» Πελάγους απαιτεί όχι μόνο ηθική ρητορική, και θεολογική θεμελίωση, αλλά και «αλήθεια και θάρρος»: να ανοίξουμε τις πύλες του Ιανού, να κηρύξουμε τον πόλεμο στους κάθε λογής, κάθε ιδεολογικού χρώματος, και οποιασδήποτε σημαιοφορίας εκμεταλλευτές και καταστροφείς.
Με το σκεπτικό αυτό, και με ταπεινότητα, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος συνέστησε ήδη από τον Αύγουστο του 2009, και από κοινού με τον ομόλογο Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος της Θεσπρωτίας, (σημείωση thesprotos-panta. πρόσκειται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν παίζει βεβαίως κανένα ρόλο, απλώς αναφέρεται ενημερωτικά), την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και άλλους τοπικούς φορείς το «Αντιπυρηνικό Μέτωπο» Αδριατικής-Ιονίου, που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της δημοκρατικά και οικολογικά υποψιασμένης Κοινωνίας, για τον αμεσότερο κίνδυνο για τη ζωή στα κοινά νερά μας: την εγκατάσταση (ιδίως) πυρηνικών εργοστασίων στη «Δυτική Βαλκανική».
Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος ευελπιστεί ότι η νέα κίνηση για τη προστασία της Αδριατικής και του Ιονίου θα προσυπογράψει δια της εκτελεστικής της γραμματείας το αντιπυρηνικό μας μανιφέστο, το οποίο υπηρετεί όχι μόνο τη συγκέντρωση ισχύος, αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση της δράσης για τη σωτηρία των θαλασσών μας – της ζωής μας!
Για το ΔΣ,
ο πρόεδρος
http://kerkhora.blogspot.com/2010/04/blog-post_08.html