Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"!!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"!!!

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ
της δημοτικής κίνησης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»

Τη Τετάρτη 7/4/10 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ετεροδημοτών μετά από κάλεσμα της γραμματείας της δημοτικής κίνησης ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πολιτών Δήμου Πρέβεζας. Αφού συγκροτήθηκε επιτροπή ετεροδημοτών της κίνησης, έγινε απολογισμός της δράσης της δημοτικής κίνησης, συζήτηση για τη νέα πρόταση της «διοικητικής μεταρρύθμισης» αλλά και την εκλογική παρέμβαση. Όσον αφορά το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ το οποίο αποτέλεσε το κύριο μέρος της συζήτησης εκφράστηκε η ριζική αντίθεση για τους παρακάτω λόγους:

1) Παρότι επικαλείται τον πολίτη και την εξυπηρέτηση των αναγκών του, είναι εμφανές από όλο το κείμενο ότι η κρατική παρέμβαση προσανατολίζεται σε ακόμα μεγαλύτερες διευκολύνσεις στην αναδιανομή του δημόσιου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας υπέρ του κεφαλαίου. Στους σκοπούς τους δηλώνεται η «αμεσότερη διασύνδεση με τις επιχειρήσεις»(βλ. ΣΔΙΤ) και η διευκόλυνση στη διαχείριση των ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ, του «ΕΛΛΑΔΑ» δηλαδή μεγάλων κονδυλίων (που είτε είναι κοινοτικοί είτε εθνικοί πόροι αποτελούν χρήματα των εργαζόμενων) είναι φανερό ότι ευνοεί τη μεγαλύτερη αυθαιρεσία και αδιαφάνεια στη διαπλοκή με το μεγάλο κεφάλαιο. Η ιδιωτικοποίηση των δήμων προ των πυλών.

2) Παρότι επικαλείται την αποκέντρωση δημιουργούνται πιο ισχυροί μηχανισμοί κρατικής εξουσίας με τις 7 γενικές διοικήσεις, τις 13 περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τους 370 δήμους. Άρα ισχυροποίηση και μεγαλύτερος συγκεντρωτισμός και θωράκιση των δομών του κράτους με τις συνενώσεις των δήμων και το όλο πλαίσιο λειτουργίας και αρμοδιοτήτων για την εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής.

3) Παρότι επικαλείται τη διευκόλυνση του πολίτη, επιχειρείται η απαλλαγή του κεντρικού κράτους από την ευθύνη για παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, μεταφορών, υποδομών, κ.α.. Μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες στους δήμους και στις περιφέρειες οι οποίοι για να τις εκπληρώσουν θα έχουν το δικαίωμα εξασφάλισης πόρων με διάφορους τρόπους (αύξηση φορολογίας, απεύθυνση-συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις, πώληση-εκμετάλλευση περιουσίας, κ.α.). Αυτή η λειτουργία θα γίνεται με ανταποδοτικά-ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

4) Στο όνομα της ανάληψης δημοσιονομικών ευθυνών από τους δήμους δηλώνεται ότι αυτοί πρέπει να έχουν «οικονομική αυτοτέλεια» και παρά την μεταφορά αρμοδιοτήτων δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιδιώκεται, όπως αναφέρεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η νέα διάρθρωση «να εξυπηρετήσει τη δημοσιονομική ανάταξη», δηλαδή, το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μεταφερθεί στους ΟΤΑ. Για αυτό δηλώνεται καθαρά ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν ίδιους επαρκείς οικονομικούς πόρους, σύνδεση με τον ΦΠΑ, άρα πιθανή αύξησή του, τον ΦΑΠ. Σαφές ότι θα έχουμε και νέα φορομπηξία μέσω των δήμων.

5) Παρότι επικαλείται τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών παραμένει μακριά από την ανάδειξη της θέλησης τους, του σεβασμού στις θέσεις τους και το να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των συλλογικοτήτων τους. Αντί αυτού πλασάρεται η εικονική δημοκρατία των συμβουλίων διαβούλευσης με οργανώσεις εργοδοτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κ.α.

6) Διατηρεί ως εκλογικό σύστημα την ενισχυμένη αναλογική και λόγω της διεύρυνσης του εκλογικού σώματος η σύνθεση των οργάνων «προσαρμόζεται» με την αντίστοιχη της κεντρικής πολιτικής εκπροσώπησης, ενδυναμώνοντας τεχνητά την επιρροή των αστικών κομμάτων. Διατηρείται σε βάρος του δημοτικού συμβουλίου ο καθοριστικός χαρακτήρας της μη αντιπροσωπευτικής δημαρχιακής επιτροπής. Η λειτουργία του Δήμου είναι και παραμένει αντιδημοκρατική και δημαρχοκεντρική. Ο τρόπος που λειτουργεί και αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και πολύ περισσότερο τα νέα περιφερειακά συμβούλια, βρίσκεται μακριά από τον πολίτη.

Για την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας οι όποιες αλλαγές στους θεσμούς του κράτους μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα θα μπορούσαν να επιβληθούν, με την πάλη των εργαζόμενων, για περιορισμό της κρατικής αυθαιρεσίας. Mε επίγνωση ότι αυτές οι αλλαγές με μεμονωμένη εφαρμογή τους μπορούν μόνο να αμβλύνουν τις συνέπειες της αστικής πολιτικής και όχι να την αλλάξουν, το επόμενο διάστημα η κίνηση μας θα παρουσιάσει ένα Αριστερό Αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το οποίο θα αποτελέσει και πρόταση για κοινή δράση προς όλες τις οργανωμένες δυνάμεις αλλά και τους ανένταχτους πολίτες με τους οποίους συμμετείχαμε σε κοινές πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τέλος αποφασίστηκε να αναδειχτεί και να καταγγελθεί στην κοινωνία η παραπέρα αντιδραστικοποίηση του κράτους μέσω του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που έρχεται να δέσει με την συνολική επίθεση σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων μας αλλά και να ενταθεί η προσπάθεια για την εκλογική παρέμβαση της κίνησης τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο σε συνεργασία με αντίστοιχες κινήσεις που δρούνε στη περιοχή.

Η γραμματεία της δημοτικής κίνησης
«ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»

http://antarsya-preveza.blogspot.com/