ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κλεισθένους 15, 105 52 Αθήνα
Τηλ.:210-3243822 fax:210-3243281, www.panepirotiki.com, email. info@panepirotiki.com
Αθήνα 10-6-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
Συμβολική κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας πραγματοποίησαν την 9/6/2011 οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου μαζί με τους εργαζόμενους της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
Στους συγκεντρωμένους συμπαραστάθηκε με την παρουσία της αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής υπό τον πρόεδρο και λοιπά μέλη του Προεδρείου. Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε πως όλη η Ηπειρωτική αποδημία τελεί σε οργή και αγανάκτηση που βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευθεία πρόκληση κατά του Δημόσιου Χαρακτήρα της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. μιας γαλακτοβιομηχανίας που είναι δημιούργημα των κτηνοτρόφων, και η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην τόνωση της τοπικής κοινωνίας και της Εθνικής οικονομίας και που λειτουργεί ως μηχανισμός αντίστασης στην δημιουργία καρτέλ. Αυτή τη Ναυαρχίδα της Ηπείρου το αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο είναι έτοιμο να την παραδώσει σε ιδιώτες. Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει τη θέση της και να διατηρήσει τον δημόσιο συνεταιριστικό χαρακτήρα της Δωδώνης. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε κανένας Βουλευτής της Ηπείρου πλην του Βουλευτή Θεσπρωτίας Χρήστου Κατσούρα ο οποίος είχε φιλικό διάλογο με τους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους; και την Πανηπειρωτική.
Από το γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ιούνιος 2011
Τις τελευταίες μέρες, ύστερα από τις δηλώσεις του Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κου Μανιάτη για την μετατόπιση του σταθμού συμπίεσης φ.α. στην θέση Φλωροβούνι και την δημιουργία ΕΠΑ για την Ήπειρο, γινόμαστε θεατές μιας παράστασης θριάμβου από φορείς και δήθεν εκπροσώπους της ηπειρωτικής κοινωνίας…,ότι το αίτημα των αντιδρώντων στην χωροθέτηση του έργου ικανοποιήθηκε αφού ο σταθμός θα γίνει στην θέση που υποδείχτηκε από τους τοπικούς φορείς , καθώς και το πάγιο αίτημα των Ηπειρωτών για έλευση του φυσικού αερίου.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεθοδευμένο σχέδιο παραπλάνησης και χειραφέτησης της κοινής γνώμης που οριστικοποιήθηκε με την περίφημη ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κος Κάτσινος, ο Περιφερειάρχης κος Καχριμάνης και οι Βουλευτές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και Κατσούρας, Αργύρης και Οικονόμου βάλανε στο τραπέζι το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών και της παροχής φυσικού αερίου για την Ήπειρο και τις αυθαίρετες δηλώσεις του κυβερνητικού Δημάρχου Ηγουμενίτσας ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ ως δήμαρχος του νέου καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας ήτανε δεσμευμένος από το δημοψήφισμα της Πέρδικας να μη δεχτεί την διέλευση του αγωγού και την εγκατάσταση του σταθμού εντός των ορίων της πρώην Κοινότητας .
Επιπλέον , ο προτεινόμενος σχεδιασμός ,που και εντός των ορίων της Πέρδικας είναι και εντός των ορίων της Πάργας , είναι συμφώνα με το ΙΓΜΕ ακατάλληλος . Φαίνεται και από τις δηλώσεις του ότι ο κος Κάτσινος πριν την εκλογή του δεν ήξερε ότι η Πάργα είχε αρνηθεί το έργο στα όρια της από το Σεπτέμβρη του 2008, και γι’ αυτό τον δικαιολογούμε , γιατί μάλλον αυτή η απόφαση είχε μείνει σε κάποια συρτάρια και σίγουρα δεν είχε υποστηριχτεί από τον προηγούμενο Δήμο Πάργας ούτε εκκωφαντικά από τους κατοίκους της. Είναι προφανές ότι στην Επιτροπή της Βουλής, που όλοι επικαλούνται , είτε από άγνοια είτε σκόπιμα παρουσιάστηκε μια στρεβλωμένη εικόνα για την περιβόητη κοινωνική συναίνεση καθώς δεν μεταφέρθηκε σωστά η θέση της τοπικής κοινωνίας και δεν υπήρχε αντιπροσώπευση του Δήμου Πάργας του οποίου οι αποφάσεις αγνοηθήκαν, ούτε των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα πάει να οριστικοποιηθεί, πέρα από την θέση του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι, περιοχή εντος των διοικητικών ορίων Πέρδικας, η διέλευση του αγωγού από την Πέρδικα και την Πάργα ,που και με τις αποφάσεις των καινούργιων Καλλικρατικών αντίστοιχων Δήμων δεν την επιτρέπουν.
Η δήλωση ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν ισχύει. Πέρα από το ζήτημα των διοικητικών ορίων, σύμφωνα με την ιδία την προμελέτη της ΔΕΠΑ λόγω των γεωλογικών δυσκολιών, η χάραξη προς την Ομπρέλα 2, απαιτεί παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το περιβάλλον όπως την αποψίλωση δασικών εκτάσεων και αιωνόβιων ελαιώνων, μέτρα αντιστήριξης κ.α, γεγονός που αυξάνει το κόστος κατασκευής και μας κάνει να υποψιαστούμε σχέδια κατάχρησης των δημοσίων και Ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ η ύπαρξη ενεργών σεισμικών ρηγμάτων και η σαθρότητα των εδαφών της περιοχής αυξάνουν το κίνδυνο ατυχημάτων σε έναν αγωγό με χερσαίο τμήμα 8,5 χλμ από το σταθμό μέχρι το σημείο προσθαλάσσωσης με πίεση 160bar (όταν σε αγωγό αστικού δικτύου η πίεση είναι 4bar).
Απ’ ότι φαίνεται, η ΔΕΠΑ, η Κυβέρνηση, και η πλειοψηφία των «εκπροσώπων» της Ηπείρου, συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζουν το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα..
Υπό την πίεση της εθνικής σημασίας που δίνεται στο έργο αυτό και του ανταγωνισμού με τους άλλους αγωγούς που διεκδικούν το ίδιο κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν η ΔΕΠΑ και η Κυβέρνηση βιάζονται να παρουσιάσουν την οριστική μελέτη και δεν διστάζουν να θυσιάσουν εθνικά πάρκα, περιοχές Natura και τεράστιας οικονομικής σημασίας τουριστικές ζώνες και να χρησιμοποιήσουνε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσπάσουνε την κοινωνική συναίνεση.
Γι’ αυτό το σκοπό έχουνε στήσει ένα ανέντιμο επικοινωνιακό παιχνίδι που προβάλλει κυρίως τις απόψεις υπέρ του έργου σε μια προσπάθεια να αποσιωπήσουν τις φωνές της τοπικής κοινωνίας που δεν δέχεται τον συγκεκριμένο σχεδιασμό στη μέση της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.
Η έλευση του φυσικού αερίου έχει σίγουρα μεγάλη σημασία για την Ήπειρο, όπως επίσης έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της Περιφέρειας η συνεχιζόμενη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η διέλευση του αγωγού από τις ακτές μας και η χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης στα μέρη μας, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, θα θίξει ανεπανόρθωτα την τουριστική προβολή και την οικονομία του τόπου μας .Αν επιτρέψουμε τώρα την διέλευση αυτού του αγωγού θα ανοίξουμε το δρόμο για την «Ελευσινοποίηση» της περιοχής καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία ενεργειακού κόμβου με άλλους αγωγούς και με την κατασκευή άλλων μονάδων και, μακροπρόθεσμα, εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανιών.
Όλοι εσείς που τόσο ένθερμα υποστηρίζετε το έργο θα πρέπει να γίνεστε και αρωγοί των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.
Εμείς δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το έργο, όπως μας κατηγορούν, ούτε εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ανταγωνιστών, (θα πρέπει να ντρέπονται όλοι όσοι εκφράσανε αυτές τις απόψεις, αυτοί είναι οι προδότες!)
Εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε την βιομηχανοποίηση της περιοχής ,θέλουμε να διαφυλάξουμε την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου μας, την τουριστική του βιομηχανία, και τις προοπτικές ανάπτυξής του, με νέα και εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα και να συνεχίζουμε να παράγουμε πλούτο για την Περιφέρεια και για τη Χώρα..
Αν θέλετε αληθινά να θεωρείτε τούς εαυτούς σας πατριώτες ,θα πρέπει να είστε στο πλευρό μας και να είστε αρωγοί του έργου διεκδικώντας μαζί μας νέο σχεδιασμό του αγωγού σε κατάλληλη θέση εκτός της τουριστικής ζώνης Συβότων-Πέρδικας -Πάργας, για να αποτρέψουμε τον συγκεκριμένο ακατάλληλο σχεδιασμό ζητώντας εναλλακτική χάραξη από περιοχές που, ή δεν έχουν προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης ή είναι ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες. και συμφώνα με τις πρώτες μελέτες της ΔΕΠΑ πιο οικονομικές.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε μέσο και οι πιθανότητες να δικαιωθούμε είναι μεγάλες . Καλά θα κάνουν επιτέλους η ΔΕΠΑ, οι Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες , αντί να σπαταλήσουνε το δημόσιο χρήμα στην προσπάθεια να επιβάλλουν αυτόν το σχεδιασμό με καλοπληρωμένες καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, με δήθεν ενημερωτικά ταξιδάκια σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και χειρισμούς που προσβάλλουν ακόμα και τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, να τσακιστούν να βρουν λύση για μια χωροθέτηση του αγωγού που να ικανοποιήσει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Ήπειρος ,και την «ενεργειακή», και την τουριστική.
Μπορούμε να τα έχουμε όλα, δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε τίποτα!
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Πέρδικας Σύβοτων Πάργας
Εκδήλωση μνήμης για το Σούλι, Ηπειρώτικη βραδιά
Πραγματοποιήθηκε, όπως είχε προγραμματισθεί στις 4 Ιουνίου 2011, με ώρα έναρξης την 9μ.μ., στο προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Αττικής, η εκδήλωση μνήμης - Ηπειρώτικη Βραδιά του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής για την «ανάμνηση του ολοκαυτώματος του Σουλίου, της αυτοθυσίας του Καλόγηρου Σαμουήλ στο Κούγκι και των Σουλιωτών, υπέρ της ελευθερίας της πατρίδος μας», με κεντρικό ομιλητή τον Ηπειρώτη δημοσιογράφο και Πρόεδρο της Αδελφότητος Σουλίου «Το Ηρωικό Σούλι» κ.Χαράλαμπο (Λάμπρο) ΤΟΚΑ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε Ηπειρώτικη βραδιά με ζωντανή δημοτική μουσική, όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα με το συγκρότημα του Βασίλη ΓΕΝΗ (κλαρίνο) και στο τραγούδι τον Γιάννη ΚΟΥΤΕΛΑΚΟ.
Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την Ηπειρώτισσα, κα Βαρβάρα ΜΠΟΤΣΑΡΗ. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ιωάννης ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα εξής: « Η Ήπειρος ανά τους αιώνες, έχει δώσει δείγματα της δημιουργικότητας, της προκοπής και της αριστουργηματικότητας της Ηπειρώτικης μαστορικής τέχνης σε όλες τις επόμενες γενιές, «Πρώτοι στη γνώση, πρώτοι και στα γρόσια.» έλεγε ο ποιητής. Υπήρξε γη ηρώων και μαρτύρων, γη της δημιουργίας και της προκοπής, γη των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών της πατρίδος μας, ήταν γη των πρωτεργατών του δεσμού της καλλιέργειας της Ιδέας της Παλιγγενεσίας, ήταν ιδιαίτερη πατρίδα ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, ήταν γη των Μεγάλων οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, ήταν γη της προσφοράς και της παροχής υπηρεσιών, όλων των Ηπειρωτών προς την Μητέρα πατρίδα, την ΕΛΛΑΔΑ μας. Υπήρξε ο τόπος των μαρτυρικών και ιστορικά αιματοβαμμένων χωμάτων της.
Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε περί τα τέλη του έτους 2006 και πλέον βαδίζει προς τον 5ο χρόνο με αργά και σταθερά βήματα και έδωσε σημαντική προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί στη συνείδηση όλων σας με την αμέριστη βοήθεια, συμπαράσταση και αγάπη σας. Η επιβράβευση αυτή ήταν να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, τόσο των Ηπειρωτών που ζούν κα εργάζονται στο Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο των πολιτών του δήμου μας και των όμορων δήμων. Προσπαθεί να αναπτύξει δεσμούς αλληλεγγύης και ενεργούς συμμετοχής, για την αναβίωση, ανάπτυξη, διάσωση, διαιώνιση, διατήρηση και διάδοση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Ηπείρου, ως και την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς και Ηπειρώτικης Αποδημίας, όχι μόνο στους συμπατριώτες μας Ηπειρώτες, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο του Δήμου μας, αφήνοντας αυτά ως παρακαταθήκη στις επόμενες, νεώτερες, γενιές.
Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας καθιέρωσε να πραγματοποιεί κάθε χρόνο και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, με την αμέριστη βοήθεια και τη δική σας αγάπη και συμπαράσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις τυχόν συγκυρίες και δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως, αλλά κυρίως στη χώρα μας εορταστικές εκδηλώσεις όπως η σημερινή με αφορμή τις εκδηλώσεις για το Σούλι, με διαφορετικό θεματολόγιο και περιεχόμενο κάθε έτος. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους, Ηπειρώτες και μη, που τιμήσατε την αποψινή μας εκδήλωση με την παρουσία σας και σας υποσχόμαστε, ότι τόσο εμείς ως γνήσιοι απόγονοι των Ηπειρωτών, όσο και οι νεότερες γενιές θα φανούμε αντάξιοι των ηρωικών προγόνων μας και αγωνιστών, τηρώντας πιστά τις παραδόσεις και τις αξίες που αυτοί μας παρέδωσαν ως σκυτάλη και παρακαταθήκη για μια ελεύθερη πατρίδα, με σύνθημά μας:
Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν, οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, οι Ηπειρώτες που δημιουργούν, με τους οδούς της παράδοσης και της νεολαίας μας.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, επίσης όλους όσους βοήθησαν, πίστεψαν και πρόσφεραν για την επίτευξη της παρούσης εκδήλωσης. Επίσης θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες προς τον Δήμο Ν. Ιωνίας Αττικής, για την αμέριστη βοήθεια που μας παρείχε στη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης. Σε λίγο ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα μας μιλήσει για το «ιστορικό Σούλι και την συνεισφορά του στους αγώνες των Σουλιωτών για την Ελευθερία της Πατρίδος μας.»
Λόγω απουσίας του Δημάρχου της πόλης ο οποίος θα απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, προσκαλώ τον Αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο ΜΑΝΙΑΤΗ, για να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Σας Ευχαριστώ».
Στη συνέχεια ο ομιλητής της εκδήλωσης κ. Χαράλαμπος ΤΟΚΑΣ, αναφέρθηκε στα γεγονότα ως εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σας για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να μιλήσω εκ μέρους της Αδελφότητας το Ηρωϊκό Σούλι, για το Ολοκαύτωμα. Πριν αναφερθώ στο ολοκαύτωμα του καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι, θέλω να επισημάνω πως η πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μάη 1453, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είχε ολέθριες επιπτώσεις για τον Ελληνισμό. Πολλοί υπόδουλοι Έλληνες έχασαν την περιουσία τους, καθώς τα κτήματά τους τα έπαιρναν οι Τούρκοι και τα έδιναν στους πασάδες και σε όσους τους υπηρετούσαν, ενώ αρκετοί από τους διανοούμενους και δραστήριους πατριώτες έφυγαν στο εξωτερικό. Οι υπόλοιποι - αυτοί δηλαδή που έμειναν πίσω- υπέφεραν από τον τούρκικο ζυγό, καθώς στα πάτρια εδάφη «όλα τά ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά»...
Ακολούθησαν «χρόνοι δίσεχτοι» αλλά και επαναστατικά κινήματα, όπως του Διονυσίου Φιλοσόφου και αργότερα του Λάμπρου Κατσώνη. Από αυτή την άποψη, η μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821, δεν ήταν ένα ξαφνικό και μοναδικό γεγονός. Ήταν μια από τις πολλές παράτολμες προσπάθειες των υπόδουλων Ελλήνων να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό, η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Σημαντικό ρόλο στον ξεσηκωμό του 1821 έπαιξαν και οι Σουλιώτες, οι οποίοι για περισσότερο από 250 χρόνια αποτελούσαν μεγάλο πονοκέφαλο για τους Τούρκους κατακτητές. Από το 1550 μέχρι και το Δεκέμβρη του 1803, οι Σουλιώτες και οι Σουλιώτισσες ζούσαν ελεύθεροι στο δικό τους ανεξάρτητο κράτος, στη Σουλιώτικη Συμπολιτεία, τροφοδοτώντας έτσι το μεγάλο ξεσηκωμό και την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς Περραιβό και τον Λαμπρινίδη, γύρω στο 1550 πολλοί κάτοικοι της περιοχής που ήθελαν να αποφύγουν τις συνέπειες της υποδούλωσης στους Τούρκους (καταπίεση, εξισλαμισμός των χριστιανών κλπ), ίδρυσαν το Σούλι. Ένα χωριό που βρίσκεται σε μια μικρή πεδιάδα, 600 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Αχέροντα, ενώ πίσω του υψώνεται μια επιβλητική αλυσίδα βουνών, που ήταν και η φυσική άμυνα των Σουλιωτών.
Χρόνο με το χρόνο, όμως, αυξανόταν ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής, καθώς όλο και περισσότεροι κυνηγημένοι από τους Τούρκους αναζητούσαν και εύρισκαν καταφύγιο στο Σούλι. Έτσι, δημιουργήθηκαν στους ίδιους βράχους, που ήταν ένα είδος φυσικών Κάστρων, άλλα τρία χωριά. Η Σαμωνίβα, η Κιάφα και ο Αβαρίκος - που μαζί με το Σούλι- αποτελούσαν το «τετραχώρι. Σύντομα όμως και το τετραχώρι δεν μπορούσε να χωρέσει όλους εκείνους που κατάφθαναν συνεχώς για να ξεφύγουν από την τουρκική καταπίεση και σκλαβιά. Δίπλα στο τετραχώρι, σχηματίστηκαν στις πλαγιές και στους πρόποδες των Κασσιώπιων βουνών άλλα εφτά χωριά- το Τσεκουράτι, το Περεχάτι, τα Βίλια, το Αλποχώρι, η Κοντάτες, η Γκιονάλα και η Ρουσιάτσα- που είναι γνωστά και ως «εφταχώρι».
Αυτά τα έντεκα χωριά- το τετραχώρι μαζί με το εφταχώρι- που αποτελούσαν την «Σουλιώτικη Συμπολιτεία», είχαν πληθυσμό περίπου 6.000 χιλιάδες κατοίκους, από τους οποίους κοντά στις 2.000 ήταν πολεμιστές. Από την ίδρυσή της (1570) μέχρι την εγκατάλειψη του Σουλίου (Δεκέμβρης 1803) η Σουλιώτικη Συμπολιτεία ήταν πάντα αυτόνομη, ανεξάρτητη και ελεύθερη. Επίσης, στην περίοδο της καταπιεστικής Τουρκοκρατίας, οι Σουλιώτες δεν ήταν μόνο ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Με τη δύναμη των όπλων τους, είχαν επεκτείνει την κυριαρχία τους και σε άλλα 60 χωριά στη γύρο περιοχή, που είχαν κατακτήσει από τους Αγάδες Μαργαριτίου και εκ του Ισλάμ Πρόνιου της Παραμυθίας. Οι κάτοικοι αυτών των 60 χωριών, που ονομάζονταν «παρασουλιώτες», πλήρωναν στους Σουλιώτες φόρο υποτέλειας.
Η δομή της Σουλιώτικης κοινωνίας ήταν καθαρά πατριαρχική. Οι κάτοικοι ήταν χωρισμένοι σε «φάρες» και κάθε φάρα είχε το δικό της αρχηγό. Οι αρχηγοί των φαρών αποτελούσαν την κεντρική κυβέρνηση (για την περιοχή), που ονομαζόταν «Κριτήριο της Πατρίδας». Η κυβέρνηση είχε ως κύρια αποστολή τη στράτευση των κατοίκων σε περίπτωση πολέμου και την απονομή της δικαιοσύνης.
Γνωστές φάρες, μέλη των οποίων διέπρεψαν στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ήταν του Μπότσαρη, του Τζαβέλα, του Δράκου, του Φωτομάρα, του Κουτσονίκα κ.ά. Ο στρατός των Σουλιωτών σε καιρό πολέμου αριθμούσε περίπου 4.000 άνδρες. Στις μάχες, όμως, βοηθούσαν και οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέροντας τρόφιμα και πολεμοφόδια και στην ανάγκη κρατούσαν όπλο και πολεμούσαν σκληρά και γενναία.
Βασική αρχή του Δημοσίου Δικαίου που εφάρμοζαν οι Σουλιώτες ήταν ότι έδιναν στους εαυτούς τους το δικαίωμα να «ανακτήσουν δια της δυνάμεως» (δηλαδή με πόλεμο) όσους τόπους μπορούσαν. Επίσης, οι Σουλιώτες μεταχειριζόταν τους λοιπούς Έλληνες και Χριστιανούς- εκείνους που δεν έπαιρναν τα όπλα για να πολεμήσουν μαζί τους αλλά «μοχθούσαν χάριν των Τούρκων»- με το ίδιο τρόπο που μεταχειρίζονταν οι Τούρκοι τους ραγιάδες τους. Τους ανάγκαζαν δηλαδή να πληρώνουν στη Σουλιώτικη Συμπολιτεία το φόρο υποτέλειας που θα πλήρωναν στους Πασάδες.
Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έγιναν μια σειρά εκστρατείες των τούρκων κατά των ηρωικών Σουλιωτών. Ανάμεσα στις σημαντικότερες εκστρατείες των Τούρκων, που είχαν στόχο να καταλάβουν το θρυλικό Σούλι, ήταν και οι εκστρατείες του 1721 με πασά των Ιωαννίνων τον Χατζή Αχμέτ, του 1754 με πασά το Μουσταφά, του 1759 που ήταν διοικητής στο Δέλβινο ο Ντοστ μπέης και του 1772, όταν ισχυρές δυνάμεις τουρκαλβανών επιχείρησαν να καταλάβουν το θρυλικό Σούλι.
Το 1788, που έγινε πασάς των Ιωαννίνων ο Αλής ο Τεπελενλής- γνωστός και ως Αλή Πασάς- οι εκστρατείες των Τουρκαλβανών εναντίον του Σουλίου μπήκαν σε καινούργια φάση. Συγκεκριμένα, ο Αλή Πασάς εκστράτευσε εναντίον των Σουλιωτών:
· Το 1790, αλλά απέτυχε και αποχώρησε άπρακτος και ταπεινωμένος.
· Το 1792 επιχείρησε δεύτερη εκστρατεία, αφού προηγουμένως εξαπάτησε τους Σουλιώτες ζητώντας τους βοήθεια με την πρόφαση ότι θα επιτίθετο εναντίον του Αργυροκάστρου. Μόλις πήρε τη βοήθεια, αιχμαλώτισε τους στρατιώτες και επιτέθηκε εναντίον των Σουλιωτών με την ελπίδα ότι θα τους αιφνιδίαζε. Όμως και πάλι αποκρούστηκε από τους γενναίους Σουλιώτες.
· Το 1800, που ξεκίνησε την τρίτη εκστρατεία κατά του Σουλίου. Στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, που κράτησε 3 χρόνια, ο Αλή Πασάς προσπάθησε να διασπάσει τους Σουλιώτες (προσφέροντάς τους χρήματα) ενώ παράλληλα έχτιζε οχυρά και απέκλεισε όλες τις διαβάσεις απ' όπου ανεφοδιάζονταν οι Σουλιώτες με τρόφιμα και πολεμοφόδια. Οι Σουλιώτες αμύνθηκαν σθεναρά για πολλούς μήνες, για να διατηρήσουν την πολυπόθητη ανεξαρτησία τη λευτεριά τους. Όμως η έλλειψη τροφίμων τους ανάγκασε να υποχωρήσουν στο πολυθρύλητο Κούγκι και να συνθηκολογήσουν στο τέλος του 1803. Ως μοναδικό όρο έβαλαν την ελεύθερη αποχώρησή τους από το Κούγκι, όπου παρέμεινε ο Καλόγερος Σαμουήλ με λίγους άνδρες. Όταν οι προκλητικοί Τούρκοι μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, τη μέρα που ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και τινάχτηκαν στον αέρα, το ημερολόγιο έγραφε 12 Δεκέμβρη του 1803.
Όσοι Σουλιώτες σώθηκαν, χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και αποχώρησαν. Η πρώτη φάλαγγα με αρχηγό το Φώτο Τζαβέλα έφτασε στην Πάργα κι από εκεί χωρίς απώλειες στην Κέρκυρα. Η δεύτερη φάλαγγα με αρχηγό τον Κουτσονίκα, με προορισμό Πρέβεζα και Λευκάδα, δέχτηκε επίθεση των Τούρκων κοντά στο Ζάλογγο της Πρέβεζας και αποδεκατίστηκε. Πολλές γυναίκες (για να αποφύγουν την αιχμαλωσία) έπεσαν από τους βράχους κρατώντας τα παιδιά τους στην αγκαλιά. Είναι ο περίφημος «Χορός του Ζαλόγγου» που χιλιοτραγουδήθηκε και με πολλή συγκίνηση τραγουδιέται και σήμερα «Έχε γεια καημένε κόσμε, έχε γεια γλυκιά ζωή.». Η τρίτη φάλαγγα με αρχηγό τον Κίτσο Μπότσαρη έφτασε στο Βουλγαρέλι και ενώθηκε με άλλες δυνάμεις. Ο Αλή Πασάς τους πολιόρκησε στο μοναστήρι του Σέλτσου (1804) και τους εξόντωσε. Όσοι γλίτωσαν, διέφυγαν στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο και στα Εφτάνησα. Το 1820 που ο φιλόδοξος Αλή Πασάς ήρθε σε ρήξη με το Σουλτάνο, οι Σουλιώτες συμμάχησαν μαζί του με αντάλλαγμα την επανεγκατάστασή τους στο αγαπημένο τους Σούλι.
Οι Σουλιώτες και Σουλιώτισσες, που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με στους Σπαρτιάτες, λειτουργούσαν συλλογικά. Στην καθημερινή τους δράση, ήξεραν να προτάσσουν το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ. Με τη στάση τους, είχαν καταχωρηθεί στην ιστορία ως υπόδειγμα ηρώων αγωνιστών για την υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Ξεχώρισαν για την τόλμη και αποφασιστικότητα, με την οποία αγωνίστηκαν ώστε να είναι αφέντες στον τόπο τους και να ζουν με ψηλά το κεφάλι, ανεξάρτητοι. Και τα κατάφεραν, αφού επί δυόμιση περίπου αιώνες (που ολόκληρη η Ελλάδα βρισκόταν υποδουλωμένη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Τούρκους), το Σούλι παρέμενε αδούλωτο κάστρο.
Ο καλόγερος Σαμουήλ που τινάχτηκε στο Κούγκι, οι Τζαβελαίοι που δεν δίστασαν να θυσιάσουν γιους και θυγατέρες για την πατρίδα, οι Σουλιώτισσες που πολεμούσαν σαν άντρες και προτίμησαν το χορό του Ζαλόγγου από την αιχμαλωσία των Τούρκων, είναι μερικά μόνο από τα φωτεινά παραδείγματα της ιστορίας της πατρίδας μας.
Η αυτοθυσία του καλόγερου Σαμουήλ που προτίμησε να ανατιναχθεί με τους 5 συντρόφους του στο Κούγκι αντί να παραδοθεί στους Τούρκους, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, που το ξανασυναντάμε αρκετές φορές αργότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, το χορό του θανάτου που έσυραν οι Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο, τα ολοκαυτώματα στο Σέλτσο, στο Μεσολόγγι, στο Αρκάδι της Κρήτης καθώς και αυτά που έζησε η νεότερη Ελλάδα στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής.
Για κάποιους όμως, οι Σουλιώτες και αργότερα οι πατριώτες οπλαρχηγοί της εξέγερσης του 182, θεωρούνταν τρελοί, επειδή είχαν το θάρρος να τα βάλουν με μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Ενδεικτικό αλλά και επίκαιρο είναι και το παρακάτω απόσπασμα του γέρου του Μωριά Θόδωρου Κολοκοτρώνη, που σημειώνει στα απομνημονεύματά του. «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς αν δεν είμεθα τρελοί δεν εκάναμεν την επανάστασιν, διατί ηθέλαμεν συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια, καβαλαρία μας, πυροβολικό μας, πυριτοθήκες μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμεν λογαριάσει την δύναμιν την εδική μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα οπού ενικήσαμεν, οπού ετελειώσαμεν με καλά τον πόλεμό μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμεν, ηθέλαμεν τρώγει κατάρες, αναθέματα».
Και είναι επίκαιρο το παραπάνω απόσπασμα, καθώς τον τελευταίο χρόνο, ο ελληνικός λαός, καλείται από τους κυβερνώντες (είτε την Ελλάδα είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση) και τους συνοδοιπόρους της, να υποταχθεί στη λογική του «σφάξε αγά μου ν' αγιάσω», με πρόσχημα τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας από τη χρεοκοπία. Στα πλαίσια αυτά, μας καλούν, να συμβιβαστούμε με την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και παράλληλα να δεχτούμε την παραχώρηση εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ήδη με άλλοθι τα δάνεια που πήρε η κυβέρνηση, εκχώρησε το τελευταίο 18μηνο- και δυστυχώς συνεχίζει να εκχωρεί- κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του ελληνικού λαού στην περίφημη «τρόικα». Στην πράγξη, η κυβέρνηση εκχώρησε και συνεχίζει να εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προς τις ηγεσίες του ΔΝΤ της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όλους εκείνους που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρότερων χωρών και των τραπεζιτών.
Σε όλους αυτούς, που θεωρούν τρελούς, όσους αντιστέκονται και αρνούνται να υποταχθούν στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», μια απάντηση ταιριάζει: Καλύτερα «τρελοί παρά ραγιάδες». Γιατί αν δεν υπήρχαν κάποιοι τρελοί όπως οι Σουλιώτες, ο καλόγερος Σαμουήλ, ο Κολοκοτρώνης και άλλοι ήρωες του ελληνικού έθνους, η Ελλάδα θα ήταν ακόμη κάτω από τον τουρκικό ή κάποιο άλλο ζυγό.»
Θέλουμε να τονίσουμε εδώ ότι παρά τις συγκυρίες που προέκυψαν την τελευταία στιγμή, λόγω της βροχής που είχε προηγηθεί, όσο και του ποδοσφαιρικού αγώνα της Εθνικής μας Ομάδος, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, αν και μια τέτοια εκδήλωση γινόταν για πρώτη φορά. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, έδωσε μεγάλη δύναμη και ώθηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο υποσχέθηκε κάθε φορά θα προσπαθεί και κάτι καλύτερο ανεβάζοντας τον «πήχη» όλο και πιο ψηλά, ενώ το θεματολόγιο της εκδήλωσης κάθε χρόνο θα είναι διαφορετικό και ποικίλο, καθόσον θα προέρχεται και θα επιλέγεται εναλλάξ και από τους 4 Νομούς της Ηπείρου.
Μετά την ομιλία του κεντρικού ομιλητή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προσκάλεσε και παρουσίασε ονομαστικά τα μέλη του Συλλόγου: ΚΑΡΒΕΛΑ Αννα (Αντιπρόεδρος), ΚΟΝΤΟΣΤΕΡΓΙΟ Γεώργιο (Ταμίας), ΓΟΥΣΙΑ Αμαλία ( Γεν.Γραμματέας), ΖΙΑΚΑ Άρτεμις (Αν. Ταμίας), ΓΟΥΣΙΑ Νίκο (Γραμματέας Ε.Ε.), ΖΥΓΟΥΡΗ Νίκο (Μέλος Ε.Ε.) Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και της Ε.Ε. (ΝΟΥΣΙΑΣ Νίκος, ΒΕΛΛΗΣ Ιωάννης, ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ Ιωάννης) τα οποία λόγω ηλλειμένων υποχρεώσεων απουσίαζαν στη συγκεκριμένη στιγμή.
Στη συνέχεια από την εκφωνήτρια της εκδήλωσης τη σκυτάλη παραδόθηκε στα χορευτικά: Σύλλογος Ηπειρωτών Κολωνού (γυναίκες) με χοροδιδάσκαλο τον ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ Νίκο, Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης με χοροδιδάσκολο την ΜΠΟΤΣΑΡΗ Βαρβάρα, τα οποία με τις παραδοσιακές στολές και φορεσιές τους χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο, καταπλήξαντες το κοινό με τις χορευτικές τους ικανότητες και φιγούρες.
Μετά το περας των χορευτικών το Δ.Σ. του Συλλόγου ανέβηκε στην πίστα προσκαλώντας τον κόσμο να χορέψει.
Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι: Αντώνιος ΦΟΥΣΑΣ τέως Υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ τέως Πρόεδρος Βουλής και βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Κώστας ΜΑΝΙΑΤΗΣ Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου τομέα Αθηνών, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής μετά της συζύγου του Ηρακλής ΓΚΟΤΣΗΣ(μετά το πέρας της κοινωνικής του υποχρέωσης), Τάκης ΚΩΣΤΑΚΗΣ Αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας Δήμου Ν. Ιωνίας, Φώτης ΤΣΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ Αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου Δήμου Ν. Ιωνίας, Ξενοφών ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος ΟΠΑΝ Δήμου Ν.Ιωνίας, Τάκης ΚΩΣΤΙΔΑΚΗΣ Αντιπρόεδρος ΟΠΑΝ και εκπρόσωπος Ιωνικού Συνδέσμου, Χρήστος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Πρόεδρος ΚΕΒΡΕΦΟ, Χάρης ΖΑΧΟΣ Αντιπρόεδρος Αδελφότητας Αγναντητών Αθήνας, Μανώλης ΣΤΡΑΤΗΣ Πρόεδρος Κρητών Ν.Ιωνίας, Γιάννης ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Κρητών, Μαίρη ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ Γραμματέας συλλόγου Κρητών, Λίτσα ΒΡΑΝΑ εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, Κώστας ΚΟΝΗΣ αντιπρόεδρος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Ιδομενέας ΣΑΡΡΗΣ εκπρόσωπος ΠΑΚ Νέας Ιωνίας, Νίκος ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ Πρόεδρος Αδελφότητας Ανεμορράχης Άρτας, Νεκτάριος ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ πρωτοπρεσβύτερος και προϊστάμενος του Ιερού ναού Αγ. Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας., Στέφανος ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ τέως Υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χαράλαμπος ΜΟΣΧΟΒΗΣ Πρόεδρος Λεσβιωτών Ν. Ιωνίας, Μίλτος ΚΑΝΑΒΟΣ δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας, Χρήστος ΒΛΑΧΟΣ τέως Αντιδήμαρχος καθαριότητος και πρασίνου δήμου Ν. Ιωνίας, Νικηφόρος ΠΑΤΣΗΣ Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου - Λαμπρινής, Άγγελος ΜΕΛΕΜΕΝΗΣ Πρόεδρος συλλόγου Σμυρναίων, Παγώνα ΚΑΣΝΕΣΗ και Βασιλική ΚΟΚΚΙΝΟΥεκπρόσωποι εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, Ελευθέριος ΚΟΤΑΣ Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ηπειρωτών Λυκόβρυσης, Ιωάννης ΔΑΡΜΟΓΙΑΝΝΗΣ Πρόεδρος της Διαδημοτικής Πολιτιστικής Ένωσης (ΔΙΑΠΕ), Βασίλης ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Πρόεδρος Ηπειρωτών Αγ. Αναργύρων, Ελπιδοφόρος ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗΣ τέως Πρόεδρος Κρητών Ν. Ιωνίας, Λάζαρος ΜΠΑΛΑΜΑΤΣΙΑΣ Πρόεδρος Αδελφότητος Κραψιωτών Αθήνας, Γεώργιος ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών και περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης ΜΑΓΚΑΝΑΔΕΛΛΗΣ εκδότης περιοδικού Πανόραμα και ειδησεογραφικού portal ionianet.gr, Όλγα ΦΤΟΥΛΗ Πρόεδρος Μικρασιατικής Ένωσης Καππαδοκία, Μαίρη ΑΡΩΝΗ Πρόεδρος Συλλόγου φίλων Στέλιου Καζαντζίδης Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου ο Ζέφυρος (με ρίζες από την Ήπειρο). Παρέστησαν και παρευρέθηκαν οι Δημοσιογράφοι: Ελίνα ΜΑΚΡΗ Ελίνα από δημοσιογραφικό portal ionianet.gr και περιοδικό Πανόραμα, Δημήτριος ΚΑΠΟΤΗΣ από ANT1, Γεώργιος ΜΟΥΣΓΑΣ από εφημερίδας Ριζοσπάστης.
Το γλέντι και ο χορός συνεχίστηκε και τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις μέχρι τις πρωινές ώρες. Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλες και όλους που παρευρέθηκαν αλλά και αυτούς, που για τυχόν διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν και υπόσχεται ότι θα κάνει το παν να ενεργοποιήσει όχι μόνο τους Ηπειρώτες συμπατριώτες μας και φίλους του Συλλόγου, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο του Δήμου με σκοπό την ανάδειξη, διαιώνιση και διατήρηση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Ηπείρου και την ανάπτυξη και σύσφιξη δεσμών αλληλεγγύης και ενεργής συμμετοχής των.
http://apeirosgaia.pblogs.gr/2011/06/ekdhlwsh-mnhmhs-gia-to-soyli-hpeirwtikh-bradia.html
ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΒΕΛΛΗΣ
Τ.Θ. 8341, Τ.Κ. 142 02 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
Κιν: 6940 612380, Fax: 211 8003860
(ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 111/344389-25)
E-mail: jvellis@gmail.com
Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 15 ΙΟΥΝΗ
Η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και ΤΡΟΪΚΑΣ κλιμακώνεται. Προωθούν νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση για την υγεία. Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Χτύπημα των BAE. Αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Σχεδιάζουν 200.000 απολύσεις μέχρι το 2013 στο Δημόσιο.
Ετοιμάζουν συγχωνεύσεις – κλείσιμο κλινικών, νοσοκομείων και πολυιατρείων του ΙΚΑ. Μειώνουν κατά 10.000 τα δημόσια νοσοκομειακά κρεβάτια. Όσες μονάδες υγείας, προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και θα πωλούν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς.
Απορρίπτουμε τους κυβερνητικούς εκβιασμούς: «Ή μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή θα πτωχεύσει η Ελλάδα». Η πολιτική τους είναι που οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια. Για να σωθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε ένα ευρώ από τα δάνεια δεν πάει για μισθούς και συντάξεις. Πάνε για να εξασφαλιστούν οι ντόπιες και ξένες τράπεζες – τοκογλύφοι και για νέες επιδοτήσεις στους βιομήχανους
Απορρίπτουμε τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, «ή στηρίζετε τα μέτρα ή θα κλείσει το 40% των νοσοκομείων». Απαντάμε: Καμία θυσία για τη πλουτοκρατία! Δωρεάν υγεία για όλο το λαό! Αυξήσεις στους μισθούς! Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία! Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα!
ΒΓΑΛΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποδέχονται ότι για την κατάσταση στα νοσοκομεία φταίνε οι σπατάλες και τα ελλείμματα, όπως λέει και η κυβέρνηση. Συμφωνούν με την λειτουργία των νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», δηλαδή ως επιχειρήσεις με φθηνό και ευέλικτο προσωπικό. Συμφωνούν με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των νοσοκομείων.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) προπαγανδίζει ότι αιτία της κρίσης είναι το χρέος και ψάχνει ποιο μέρος του χρέους είναι «νόμιμο» για να το πληρώσει ο λαός. Συμφωνεί με την συνύπαρξη και τον ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ανταγωνισμός όμως σημαίνει ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους όρους με τις ιδιωτικές κλινικές, δηλαδή ως επιχειρήσεις.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να υποταχτούμε στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, στην ανάπτυξη του συστήματος υγείας με στόχο το κέρδος. O άλλος είναι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, μαζί με τους ασθενείς, τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φοιτητές για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας. Σε αυτό το δρόμο μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις.
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ:
- Να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
- Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων . Κατώτερο μισθό στα 1400 ευρώ.
- Να μην συγχωνευτεί – καταργηθεί καμία κλινική, κανένα νοσοκομεία, ή μονάδα υγείας
- Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με βάση τις ανάγκες.
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – επικουρικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
- Να μην πληρώνει κανένας ασθενής και εργαζόμενος για την υγεία και την πρόνοια.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΣΤΗΝ AΡΤΑ ΟΛΟΙ
ΣΤ0 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 10π.μ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΡΤΑΣ