Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ήπειρος. Ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές

Ήπειρος: Ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές!!!

Αν προβληματίζεστε αυτές τις ημέρες που να περάσετε τις διακοπές σας το Hpeiros.gr θα σας συστήσει ανεπιφύλακτα την Ήπειρο. Κι αυτό όχι γιατί νιώθουμε κάποια ανάγκη να παινέψουμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας, που ούτως ή άλλως είναι πανέμορφη, αλλά επειδή πιστεύουμε βαθιά ότι η Ήπειρος είναι μία περιοχή που προσφέρει υψηλού επιπέδου διακοπές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, που είναι το κύριο ζητούμενο στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Πρόκειται για έναν προορισμό που συνδυάζει τη θάλασσα με την πλούσια βλάστηση, τη μετακίνηση χωρίς τους ναύλους των βαποριών, αλλά και τις προσιτές τιμές των καταλυμμάτων.

Στην Ήπειρο συναντάς μέρη πρωτόγνωρης ομορφιάς και βλέπεις το χθες να συναντιέται με το σήμερα. Επισκέπτεσαι το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το Νεκρομαντείο, τη Νικόπολη, τα αμέτρητα μοναστήρια. Κάνεις στάση στη λίμνη των Ιωαννίνων και ξεκουράζεσαι στα γραφικά ταβερνάκια με ηπειρώτικα τραγούδια, ντόπιο αγνό τσίπουρο, φρέσκες πέστροφες και πεντανόστιμες πίττες.

Περπατάς στο γεφύρι της Άρτας, ταξιδεύεις στα μοναδικά Ζαγοροχώρια, κολυμπάς στην Πάργα με θέα το νησάκι και τα βενετσιάνικα κάστρα. Απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα στα Σύβοτα και αφήνεσαι στη μαγεία του.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η Περιφέρεια Ηπείρου καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος, ενώ ανατολικά συνορεύει με την Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Νότια εκτείνεται μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ βόρεια συνορεύει με την Αλβανία.

Η Ήπειρος είναι η πιο αραιοκατοικημένη και ορεινή περιοχή της Ελλάδας και χωρίζεται σε 4 νομούς:
Νομός Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα
Νομός Άρτας, με έδρα την Άρτα
Νομός Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα
Νομός Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα
Έχει συνολική έκταση 9,203Km², καλύπτοντας το 6,7% της συνολικής έκτασης της χώρας.

ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Η γεωμορφολογία της Ηπείρου χαρακτηρίζεται από το ορεινό ανάγλυφο και την αφθονία των επιφανειακών υδάτων. Αποτέλεσμα είναι το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με άφθονα δάση, μοναδική χλωρίδα και πανίδα και σπάνια φυσική ομορφιά. Διαθέτει εθνικούς δρυμούς και υδροβιότοπους ενώ το υπέδαφος είναι πλούσιο σε μη μεταλλικά ορυκτά.

Έχει εκτεταμένα παράλια και στους τρεις Νομούς που βρέχονται από τη θάλασσα του Ιονίου Πελάγους και του Αμβρακικού κόλπου.

Η Περιφέρεια έχει μεγάλο ποσοστό ορεινών εκτάσεων που καλύπτουν το 77% της συνολικής έκτασής της. Από το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων (566) που υπάρχουν στην Περιφέρεια Ηπείρου, το 66,6% ανήκει σε ορεινές περιοχές (377), ενώ το 33,4% του πληθυσμού κατοικεί σε ορεινές περιοχές.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

α) Η παράκτια ζώνη των νομών Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, η οποία χαρακτηρίζεται από την έντονη τουριστική ανάπτυξη, τις θαλάσσιες μεταφορές και τη αλιεία, και συγκεντρώνει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

β) Η ζώνη των ορεινών όγκων που εκτείνεται κατά μήκος του ανατολικού ορίου της Περιφέρειας στους νομούς Ιωαννίνων (Ζαγόρι, Μέτσοβο, Κόνιτσα, βόρεια Τζουμέρκα) και Άρτας (κεντρικά και νότια Τζουμέρκα) και παρουσιάζει δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει (παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορική – πολιτιστική κληρονομιά, περιοχές φυσικού κάλλους)

γ) η ζώνη γεωργικής γης με δυνατότητα υψηλής απόδοσης, η οποία περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας (τμήματα των νομών Πρέβεζας και Άρτας) και στην οποία συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των αρδευτικών έργων και

δ) η ευρύτερη ζώνη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Η τελευταία αυτή ζώνη, που είναι και η πλέον εκτεταμένη, παρουσιάζει περιορισμένες αναπτυξιακές δυνατότητες, λόγω της ορεινού εδάφους και της γεωγραφικής απομόνωσης. Οι μόνες πεδινές εκτάσεις είναι των νομών Άρτας και Πρεβέζης, καθώς και οι κοιλάδες των ποταμών Αχέροντα και Θύαμη.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ο Νομός Θεσπρωτίας είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και τους οπαδούς του οικολογικού τουρισμού: Ο ποταμός Καλαμάς διασχίζει ένα φαράγγι ξεχασμένο από το χρόνο. Η χλωρίδα του φαραγγιού, έχει να δείξει μερικά από τα πιο σπάνια είδη λουλουδιών, πηγές αναβλύζουν από παντού. Σε ένα πραγματικά υποβλητικό τοπίο, η διαδρομή διακόπτεται από το γκρεμό στη θέση «Φαραγγοπήδημα».

Στη νοτιοανατολική Θεσπρωτία, κάτω από τα βουνά του Σουλίου κυλάει ο ποταμός Αχέρων, το ποτάμι των νεκρών και των θρήνων. Η Θεσπρωτία, χώρα του Αϊδωνέως-Άδη, με το περίφημο Νεκρομαντείο στις όχθες του ποταμού, γεμίζει από τους μύθους και τους θρύλους από τα βάθη των αιώνων.

Στη Θεσπρωτία υπάρχουν πολλές μικρές λίμνες, με μεγαλύτερη τη λίμνη του Καλοδικίου. Ο Νομός προσφέρει ποικίλα ακόμα αξιοθέατα: Χερσόνησος Λυγιάς: τείχη των τριών οχυρωμένων οικισμών της Κερκυραϊκής Περαίας, Πύργος Ραγίου: μικρό στρατιωτικού χαρακτήρα κάστρο και μεταβυζαντινός πύργος, Λαδοχώρι (Πετρέλαια): Ρωμαϊκή έπαυλη με νεκρικό θάλαμο με ανάγλυφες σαρκοφάγους (2-3 αι.), Πρασούδι: ερείπια παλαιοχριστιανικού ναΐσκου, Κάστρο Ηγουμενίτσας: στο λόφο ανατολικά της Νομαρχίας Δέλτα παλαιών εκβολών Καλαμά, Δρέπανο — Μακρυγιάλι: αμμώδεις παραλίες κοντά στην Ηγουμενίτσα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Η Ηγουμενίτσα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που διατηρεί τις τοπικές της ιδιαιτερότητες. Στην Ηγουμενίτσα και τους γύρω οικισμούς πραγματοποιούνται πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις όλη την περίοδο του καλοκαιριού με περιεχόμενο τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές, θαλάσσια αθλήματα, παραδοσιακά πανηγύρια.

Ξεχωριστό γεγονός αποτελεί το καρναβάλι της Ηγουμενίτσας και η Καθαρά Δευτέρα στον οικισμό Καστρί, όπου αναβιώνουν έθιμα που σώζονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στην πόλη αξίζει να επισκεφθεί κανείς το δασύλλιο, όπου βρίσκονται τα ερείπια του τουρκικού κάστρου που κατέστρεψε το 1685 ο Ενετός Μοροζίνι. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν και να διανυκτερεύσουν στο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς κάμπινγκ Δρεπάνου με το πολιτισμένο περιβάλλον του.

Από την πόλη ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ημερήσιες εκδρομές προς τα παραλιακά χωριά Πλαταριά, Σύβοτα, Πέρδικα, Σαγιάδα καθώς και στους Φιλιάτες, Παραμυθιά, Σούλι, ποταμό Αχέροντα, Νεκρομαντείο, Πάργα, Κέρκυρα. Σπάνιο και ξεχωριστό είναι το τοπίο κατά μήκος του ποταμού Καλαμά.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Σήμερα, η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, με βάση το εμπόριο, την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την πολιτισμική της κληρονομιά. Σημαντική είναι η φήμη της στην αργυροχρυσοχοϊα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το κάστρο, την λίμνη και το γραφικό νησί της, το Βυζαντινό Μουσείο, το Σπήλαιο στο Πέραμα, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Π. Βρέλλη στο Μπιζάνι και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης με ιστορία από τον 3ο αιώνα π.Χ., όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Είναι μια σύγχρονη πόλη, με νησιώτικο χρώμα, διατηρεί στοιχεία του παρελθόντος της, με παλαιά σπίτια, που έχουν διασωθεί, με τα ερειπωμένα τζαμιά και άλλα παλιά κτίρια.Επίσης, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, στο κέντρο της πόλης κοντά στο λιμάνι, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και το κάστρο του Παντοκράτορα.

Οι παραλίες του Ιονίου και ο Αμβρακικός κόλπος είναι ιδανικά μέρη για σέρφινγκ - ιστιοπλοϊα - θαλάσσιο σκι και καταδύσεις αφού υπάρχουν και αντίστοιχες σχολές για τις παραπάνω δραστηριότητες. Επίσης υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις για τέννις, μπάσκετ, βόλεϋ και άλλα σπορ, ενώ αξιόλογες διαδρομές για πεζοπορία είναι τα στενά του Αχέροντα, το δάσος το Λεκατσά οι υγροβιότοποι του Αμβρακικού και η λίμνη του Ζηρού


ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Οι δυτικές ακτές της Ηπείρου, όπως η Καστροσυκιά, το Κανάλι, ο Βάλτος, το Κρυονέρι, ο Λύχνος και πιο βόρεια, η παραλία του Αρίλλα, τα Σύβοτα, και η παραλία της Πλαταριάς, είναι ιδανικές για τους λάτρεις του σέρφινγκ και του θαλάσσιου σκι.

Τα βουνά και τα ποτάμια της Ηπείρου, προσφέρονται για πεζοπορία και ορειβασία, για καγιάκ και ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη και τον Αώο, αλεξίπτωτο πλαγιάς στον Προφήτη Ηλία της Κόνιτσας, canyoning (διάσχιση φαραγγιού) στα φαράγγια του Βίκου και του Αώου, ποδήλατο βουνού και σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου και της Βασιλίτσας.

Για οργανωμένες περιπλανήσεις στα ορεινά της Ηπείρου, μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε ταξιδιωτικά γραφεία, συλλόγους και γραφεία τουρισμού των Νομαρχιών της Περιφέρειας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Η Ήπειρος χωρίζεται από την υπόλοιπη Ελλάδα από το δύσβατο φυσικό σύνορο της Πίνδου, γι' αυτό και παρέμεινε ανέπαφη από τον μαζικό τουρισμό έως και πριν από μια δεκαετία. Είναι λογικό, λοιπόν, να έχει παρουσιάσει σήμερα εντυπωσιακό πλούτο παραδοσιακών εκδηλώσεων.Εκτός από τα πανηγύρια, που συνηθίζονται σε ολόκληρη την Ήπειρο την ημέρα της γιορτής του πολιούχου κάθε πόλης και χωριού, οργανώνονται και σειρά άλλων αξιόλογων εκδηλώσεων.

Νομός Άρτας
Καρναβάλι στο Πέτα

Παραδοσιακός χορός καγκελάρι, έθιμο που διατηρείται από την Τουρκοκρατία, στη Ροδαυγή, στις 26 και 27 Ιουλίου

Εμποροζωοπανήγυρη στην Άρτα, στις 27 Σεπτεμβρίου
Νομός Θεσπρωτίας

Θεσπρωτικά, παραδοσιακοί χοροί με ελληνικά και ξένα φολκλορικά συγκροτήματα, αρχές Αυγούστου, στην Ηγουμενίτσα

Παζάρι, στις αρχές Αυγούστου, στην Παραμυθιά

Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού στους Φιλιάτες και στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, στα τέλη Αυγούστου
Νομός Ιωαννίνων

Εύαθλος στην Κόνιτσα, τον Μάιο: Διεθνές φεστιβάλ που περιλαμβάνει καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς και αναρρίχηση σε βράχια ή σε τεχνητές πίστες
Γιορτή κρασιού στη Ζίτσα, αρχές Ιουλίου
Λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Παρασκευής στο Μέτσοβο, στις 26 Ιουλίου: Χοροί από γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες, τραγούδια σε βλάχικη διάλεκτο
Ηπειρώτικα, από 26 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου: θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, έκθεση αγροτικών προϊόντων και άλλες εκδηλώσεις στα Ιωάννινα
Ετήσιο αντάμωμα των Βλάχων στο Μέτσοβο, τον Ιούλιο
Πίχτεια, στο Μέτσοβο, από 1 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου: εκδηλώσεις τέχνης και λαϊκής παράδοσης
Ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσάνων, στη Στάνη του Γυφτόκαμπου Ιωαννίνων, την 1η Κυριακή του Αυγούστου
Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Δελβινάκι και στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στα τέλη Αυγούστου
Αγώνες κωπηλασίας στη λίμνη των Ιωαννίνων, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο
Παραστάσεις αρχαίου δράματος και συναυλίες στο θέατρο της Δωδώνης, κάθε καλοκαίρι
Νομός Πρεβέζης
Νικοπόλεια, με παραστάσεις στο αρχαίο ωδείο της Νικόπολης, τον Αύγουστο
Γιορτή σαρδέλας στην Πρέβεζα, τον Αύγουστο
Κανάρεια, αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, στην Πάργα, τον Αύγουστο. Κατά την παράδοση, η καταγωγή της οικογένειας του πυρπολητή, ήταν από την Πάργα
Αναπαράσταση του χορού του Ζαλόγγου στο ομώνυμο χωριό (Καμαρίνα), τον Οκτώβριο
Εμποροζωοπανήγυρη στη Φιλιππιάδα, τον Οκτώβριο
Με λίγα λόγια στην Ήπειρο ζει κανείς τα πάντα. Και τα ζει αυθεντικά…

http://892fm.blogspot.com/2011/06/blog-post_7354.html