Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ο Δήμαρχος Φιλιατών μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών στην περιοχή, και δίνει έμφαση στον ορεινό όγκο της Μουργκάνας

Ο Δήμαρχος Φιλιατών μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών στην περιοχή και δίνει έμφαση στον ορεινό όγκο της Μουργκάνας

Στην μηνιαία Επιθεώρηση «Ήπειρος-Άπειρος Χώρα» που εκδίδεται στην Αθήνα και έχει σκοπό την προβολή των Ηπειρωτικών Θεμάτων, δημοσιεύτηκε πρόσφατα συνέντευξη του Δημάρχου Φιλιατών, ιατρού-καρδιολόγου, Μηνά Παππά, την οποία και αναδημοσιεύουμε λόγω του ενδιαφέροντός της για την ακριτική περιοχή των Φιλιατών.
Η συνέντευξη του Δημάρχου έχει ως εξής:
Ερ.: Δήμαρχε, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος και κατ΄ ακολουθία η αύξηση των οικονομικών εισροών και των θέσεων εργασίας, στην περιοχή σας προϋποθέτει μια σειρά από όρους, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Ας αρχίσουμε από τα καταλύματα. Ο επισκέπτης πρέπει να βρει κατάλυμα να διαμείνει. Υπάρχει τέτοια υποδομή στο δήμο σας;
Απ.: Δυστυχώς, στην παραλιακή ζώνη της Σαγιάδας, δεν δημιουργήθηκαν έγκαιρα τέτοιες επιχειρήσεις φιλοξενίας των επισκεπτών, ούτε ενεργοποιήθηκαν προγράμματα δημιουργίας αγροτουριστικών τουριστικών επιχειρήσεων και μονάδων. Έτσι παρατηρείται το εξής δυσάρεστο φαινόμενο. Φτάνουν πολλοί επισκέπτες στην πανέμορφη Σαγιάδα, για να απολαύσουν τα φημισμένα θαλασσινά και τα πεντανόστιμα ψάρια. Αφού τα απολαύσουν είναι αναγκασμένοι να αποχωρήσουν για άλλους τόπους, για να καταλύσουν και να ξεκουραστούν. Τώρα τελευταία, που έχει γίνει πολύ εμφανής η έλλειψη ξενοδοχειακής υποδομής, έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται από ιδιώτες επιχειρηματίες καταλύματα και χώροι υποδοχής και φιλοξενίας.
Ερ.: Εδώ στις Φιλιάτες, στην έδρα του δήμου σας, τα πράγματα είναι καλύτερα;
Απ.: Στην έδρα του δήμου, εδώ στις Φιλιάτες, υπάρχει ένας ξενώνας, ο οποίος όμως και αυτός υπολειτουργεί. Βρίσκεται όμως στο στάδιο της ανέγερσης μια αξιόλογη ξενοδοχειακή μονάδα, μια σοβαρή επένδυση, που αναμένεται να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της περιοχής.
Στην πόλη των Φιλιατών ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει την γοητευτική ρυμοτομία και το παραδοσιακό χαρακτήρα, που τη χαρακτηρίζουν, καθώς και κτήρια με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Τα 42 τοπικά Διαμερίσματα που αποτελούν σήμερα το Δήμο Φιλιατών βρίσκονται διάσπαρτα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από πλούσιο γεωγραφικό διαμελισμό, ποτάμια, βουνά, ρεύματα και μικρές πεδιάδες που σε συνδυασμό με το ανθρωπογενές περιβάλλον, Ι. Μονές, γέφυρα, παραδοσιακοί οικισμοί, αρχαιολογικά μνημεία, μπορούν να αποτελέσουν για τον επισκέπτη ένα ενδιαφέροντα προορισμό.
Ερ.: Υπάρχει λοιπόν υστέρηση στις τουριστικές υποδομές στον παράλιο χώρο του δήμου. Στον ορεινό όγκο της Μουργκάνας, τι γίνεται;
Απ.: Ο ορεινός όγκος της Μουργκάνας, είναι ένας ξεχωριστός τόπος. Πλούσια βλάστηση, με διάφορα είδη αειθαλών θάμνων, σαν την κουμαριά, την αριά, το πουρνάρι και άλλα δέντρα του δάσους. Ανάμεσα σε αυτά φυτρώνουν μικρά ξυλώδη φυτά, όπως θυμάρι, ασφάκες, φασκόμηλο, παλιούρια και διάφορα μονοετή φυτά., όπως παπαρούνες, αγριομαργαρίτες, χαμομήλι κ.α.
Ανεβαίνοντας πιο ψηλά, στην ορεινή ζώνη, συναντάμε διάφορα είδη από φυλλοβόλες βελανιδιές και κέδρα, και ακόμα ψηλότερα ορισμένα δάση κωνοφόρων στα οποία κυριαρχεί το έλατο. Στην ορεινή ζώνη σε όλες σχεδόν τις μεριές του βουνού φυτρώνουν κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες τσαγιού. Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι στην Μουργκάνα υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από βότανα.
Πλούσια είναι και η πανίδα του βουνού. Αγριόχοιροι, λύκοι, αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, λαγοί και διάφορα είδη ερπετών, βρίσκουν εκεί το καταφύγιό τους. Σπανιότερα στην περιοχή εμφανίζονται και ζαρκάδια.
Στις κορφές του φωλιάζουν πολλά είδη αρπαχτικών πουλιών, αετοί, γυπαετοί, γεράκια αλλά και πολλά άλλα είδη όπως πέρδικες, φάσσες, κοτσύφια, κίσσες, μπεκάτσες, αηδόνια κλπ. Αυτός ο ξεχωριστός τόπος της Μουργκάνας, με το σπάνιο φυσικό περιβάλλον και τα πολλά και σημαντικά μνημεία, μπορεί να γίνει ένας τόπος επίσκεψης, απόλαυσης και αληθινής ψυχαγωγίας.
Ξεχωριστή θέση στον όμορφο αυτόν τόπο, κατέχουν οι πέντε παραδοσιακοί οικισμοί: Γηρομερίου, Φοινικίου, Φανερωμένης, Πλαισίου και Καμίτσιανης, που αποτελούν δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά και πολλές περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Ερ.: Ο ορεινός όγκος της Μουργκάνας, εκτός από το φυσιολατρικό τουρισμό,, μπορεί να υποδεχτεί και τον θρησκευτικό τουρισμό, με τα θρησκευτικά μνημεία, που διαθέτει.
Απ.: Υπάρχουν όντως αρκετά θρησκευτικά μνημεία, μοναστήρια, ναοί, που μπορούν να προσκαλέσουν τόσο τον ντόπιο επισκέπτη, όσο και τον πιστό, που θέλει να προσκυνήσει τα ιερά μνημεία. Κάποια όμως από αυτά, τα λιγότερα μάλιστα γνωστά, δεν έχουν συντηρηθεί καλά δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση, και το σπουδαιότερο και δυσκολότερο υπάρχει έλλειψη από κοντινά καταλύματα, για ενοικίαση και φιλοξενία επισκεπτών με θρησκευτική ευαισθησία ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερο, μάλιστα, θρησκευτικό ενδιαφέρων παρουσιάζουν οι Ιερές Μονές Γηρομερίου , αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία αποτέλεσε, την εποχή της τουρκοκρατίας, τον πνευματικό φάρο της περιοχής και Αγίου Γεώργιου Καμίτσιανης.
Ερ.: Οι οδικές προσβάσεις στη Μουργκάνα, μπορούν να στηρίξουν ένα μελετημένο και καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα προσέλκυσης επισκεπτών;
Απ.: Οι οδικές συνδέσεις των χωριών και των μνημείων της Μουργκάνας, δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στενοί δρόμοι, όχι καλά συντηρημένοι, δεν εξυπηρετούν άνετα μεγάλα λεωφορεία 50 θέσεων, πράγμα που δυσκολεύει την επισκεψιμότητα της περιοχής.
Ερ.: Η ένταξη στο ΕΣΠΑ της επέκτασης του Νοσοκομείου Φιλιατών και η , εκ τούτου, αναβάθμισή του, πέραν του εκσυγχρονισμού των υποδομών της υγείας, μπορεί να συμβάλει και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος;
Απ.: Η επέκταση του Νοσοκομείου Φιλιατών μαζί με τον ιατροτεχνολογικό του εξοπλισμό, που είναι μία σπουδαία είδηση, είναι βέβαιο ότι θα σημάνουν την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή του δήμου μας, αλλά και όλης της Θεσπρωτίας. Τούτο ακριβώς, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει τόσο στην καθολική ανάπτυξη του τόπου μας, όσο και στην τουριστική του ανάπτυξη.
Γιατί οι άνθρωποι, όταν προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους, ζητούν να μάθουν και να ενημερωθούν για τις υποδομές υγείας, που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και έτσι αποφασίζουν. Επομένως, θεωρούμε βέβαιο ότι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το νοσοκομείο μας, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας, τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία.
(Αναδημοσίευση από το μηνιαίο περιοδικό Ήπειρος-Άπειρος Χώρα)
http://892fm.blogspot.com/2011/06/blog-post_3302.html