Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ο Στέφανος Σκοπούλης, γιατρός, μιλάει για την ΔΡΑΣΥ στο Δήμο Ιωαννιτών

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων»

Ο Στέφανος Σκοπούλης, γιατρός, είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης στο δήμο Ιωαννιτών. Το ψηφοδέλτιο έχει τη στήριξη δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Οι εκλογές φέρνουν αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Γιατί αντιδράτε στον «Καλλικράτη»;
Πράγματι έχουν ιδιαιτερότητες και η βασική είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» απαλείφει οριστικά όποια ψήγματα αυτοδιοίκησης είχαν απομείνει από τον Καποδίστρια. Γι αυτό και αντιδρούμε, γιατί μέσω του Καλλικράτη έχουμε μια περαιτέρω συγκεντροποίηση της κρατικής εξουσίας. Δια μέσω αυτής, η κεντρική πολιτική που εκπορεύεταιαπό την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτελείται πιστά από τις κυβερνήσεις, θα εφαρμόζεται τώρα και από τις τοπικές διοικήσεις. Επομένως, τα περιθώρια που έχουν οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική, είναι πολύ περιορισμένα, να αναλογιστεί κανείς και το συσχετισμό δυνάμεων που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια στην τοπική διοίκηση. Η ΔΡΑΣΥ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτός ο συσχετισμός να μεταβληθεί και να υπερισχύσουν δυνάμεις που θα προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική.
Ένα συχνό επιχείρημα των αντιπάλων σας είναιότι η ΔΡΑΣΥ δεν έχει προγραμματικές προτάσεις, ειδικά για συγκεκριμένα τοπικά θέματα.
Είναι τελείως ανακριβές αυτό. Η ΔΡΑΣΥ έχει και πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση αλλά και ειδικότερες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο μας και τους εργαζόμενους και τα πλατειά λαϊκά στρώματα. Η πολιτική πρόταση διεξόδου που παλεύει η ΔΡΑΣΥ προτείνει το διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, ο δρόμος προς την επίλυση των προβλημάτων του λαού, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και θα είναι ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μια πρόταση που θέλει να δημιουργήσει ρήξεις και ανατροπές του δεδομένου πολιτικού συστήματος και να θεμελιώσει τη σοσιαλιστική προοπτική στην Ελλάδα. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος. Άλλωστε, δεν είμαστε «παρθενογένεση». Η ΔΡΑΣΥ όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και τα μέλη της, ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων στην πόλη, είτε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων που οξύνθηκαν ιδιαίτερα μετά το μνημόνιο-είναι καθαρή και σαφής η θέση της ΔΡΑΣΥ ότι πρέπει να φύγει από τη μέση το μνημόνιο-, είτε για τοπικά ζητήματα. Για να καθιερωθεί η δημόσια και δωρεάν μέριμνα σε όλους τους τομείς καθώς και μισθοί-συντάξεις που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουμε αναλύσεις και προτάσεις για το συγκοινωνιακό της πόλης, για παράδειγμα, για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής και την προστασία της λίμνης, για τη διασφάλιση του φυσικού αγαθού όπως το νερό και να μη γίνεται αυτό βορά στην επιχειρηματική κερδοσκοπία, για ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Προτείνουμε επεξεργασμένες λύσεις για όλα τα θέματα.
Ο Καλλικράτης προβλέπει ότι βασικές δομές πρόνοιας και υγείας περνάνε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δραστηριοποιείστε τόσο στην υγεία, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτύχει το εγχείρημα;
Η υπόθεση της υγείας είναι ένα δύσκολο και σύνθετο ζήτημα που «πονάει». Σήμερα η υγεία βρίσκεται στα πλοκάμια των ιδιωτικών συμφερόντων, έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα.Οι πολίτες καταφεύγουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία ξοδεύοντας περιουσίες και η κατάσταση που επικρατεί είναι απερίγραπτη, θα χρειαζόμασταν μια ξεχωριστή, μεγάλη συζήτηση.Μέσω του Καλλικράτη σχεδιάζεται να παραδοθεί ολοκληρωτικά ο συγκεκριμένος χώρος στους επιχειρηματικούς ομίλους, ήδη ξεφυτρώνουν ιατρικά κέντρα και στην πόλη μας. Οι κρατικές δομές νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία συστηματικά απαξιώνονται, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, δεν αναπληρώνονται οι μόνιμες θέσεις που αδειάζουν, λείπουν δομές και επιστημονικά εργαλεία, μια κατάσταση απερίγραπτη δηλαδή. Η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι το βασικό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εργασιακών χώρων με εργαζόμενους να φτάνουν στα όριά τους. Οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους γιατί δεν έχουν δωρεάν και καλής ποιότητας παροχές υγείας. Η προσπάθεια για συμπίεση των κοινωνικών δαπανών, είναι υποκριτική.Στόχος τους είναι να απαξιώσουν ακόμη περισσότερο τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα έχει απομείνει σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο με τελικό σκοπό να επέλθει εύκολα και να γίνει αποδεκτή η πλήρης ιδιωτικοποίηση της υγείας. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Καλλικράτης επί της ουσίας.
Στο δήμο Ιωαννιτών υπάρχουν ψηφοδέλτια από την «κατεξοχήν» Αριστερά. Γιατί δεν υπάρχει κάποια κοινή γραμμή;
Η αναγκαιότητα της αριστερής παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα είναι δεδομένη. Είναι η εποχή που η αριστερά βρίσκεται απέναντι από τις ιστορικές της ευθύνες και που θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα για να δικαιώσει τις προσδοκίες ενός λαού που περιμένει πολλά από αυτήν. Είναι σίγουρο και αναπόφευκτο θα έλεγα, να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις στο χώρο, σε διάφορα θέματα στρατηγικού χαρακτήρα. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει τροχοπέδη στην ενωτική παρέμβαση στα μεγάλα και τα μικρά ζητήματα της κοινωνίας, όχι μόνο τα τοπικά αλλά και τα πανελλαδικά. Εμείς, αποτελούμε μια τοπικής εμβέλειας παράταξη,με περιορισμένες δυνατότητες να λειτουργήσει ως καταλύτης σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα της ενωτικής παρέμβασης. Σε ό,τι μας αφορά όμως καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες, όλα αυτά τα χρόνια, προς αυτή την κατεύθυνση, της ενότητας. Βρεθήκαμε και με άλλους συντρόφους σε κοινούς αγώνες, καταβάλαμε προσπάθειες να είμαστε μαζί και σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς δυστυχώς αυτό να γίνει κατορθωτό, όχι όμως με δική μας ευθύνη. Είμαστε αισιόδοξοι όμως, δεν θα πάψουμε να επιμένουμε στην ενωτική κατεύθυνση, άλλωστε ο δικός μας ρόλος και η δική μας συμμετοχή στα πράγματα, αυτό και μόνο το σκοπό υπηρετεί: πώς δηλαδή μέσα από αυτές τις ενωτικές διεργασίες θα συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και παράλληλα θα εμπνεύσουμε πλατύτερα λαϊκά στρώματα, να συμμετάσχουνκαι να προσφέρουνπρος αυτή την κατεύθυνση.

(Συνέντευξη στην καθημερινή εφημερίδα των Ιωαννίνων "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ")
http://drasy-norasy.blogspot.com/2010/11/blog-post_1405.html






Oμιλία Σ. Σκοπούλη στην προεκλογική συγκέντρωση της Δ.Ρ.Α.ΣΥ. (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) στα Γιάννενα

Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες,
Σας μεταφέρω τον αγωνιστικό χαιρετισμό των υποψηφίων της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης και τα μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας που αποκομίζουμε από κάθε γωνιά του διευρυμένου πλέον δήμου μας.
Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ήρθαμε σε επαφή και συζητήσαμε με χιλιάδες ανθρώπους της καθημερινής σκληρής βιοπάλης.
Επισκεφτήκαμε χώρους δουλειάς και διαπιστώσαμε τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίησή της λόγω έλλειψης προσωπικού, τα εξοντωτικά ωράρια, την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών, την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, τα τρομερά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Ακούσαμε τη φωνή απόγνωσης για τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, για την ανεργία που μαστίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, για την ακρίβεια που σπάει κόκαλα, για την εμπορευματοποίηση της υγείας της παιδείας και της πρόνοιας, για τη δυσβάσταχτη έμμεση και άμεση φορολογία που γονάτισε τα λαϊκά νοικοκυριά και έθεσε στο περιθώριο πολύτιμες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας.
Αισθανθήκαμε τη δικαιολογημένη πικρία και το θυμό των κατοίκων των λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της ανυπαρξίας έργων υποδομής, της εγκατάλειψής τους και της απουσίας φροντίδας από το κράτος και τη δημοτική αρχή.
Βιώσαμε τις τραγικές συνέπειες μιας άναρχης απρογραμμάτιστης και προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων ανάπτυξης, που οδήγησε στο ξεπούλημα πολύτιμων για τις λαϊκές ανάγκες δημόσιων χώρων και στην όξυνση των προβλημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητα των πλατειών λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας.
Νοιώσαμε την απογοήτευση του αγρότη και του κτηνοτρόφου που έζησε την σκληρότητα της νέας κοινής αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που προκάλεσε το βίαιο ξεκλήρισμά του και την σαρωτική παραγωγική αποδιάρθρωση του τόπου μας.
Μα πάνω από όλα αφουγκραστήκαμε να σιγοβράζει το καζάνι της λαϊκής αγανάκτησης και οργής, και διαπιστώσαμε να απαγκιστρώνονται όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας από τα γρανάζια της δικομματικής συμπαιγνίας και αγυρτείας.
Όλο και περισσότεροι πλέον κατανοούν ότι η παρέα της μαφιόζικης τρόικα σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την πλήρη ξεθεμελίωση του συνόλου των λαϊκών δικαιωμάτων, την εξοντωτική συμπίεση του εργατικού κόστους, τη διασφάλιση εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα που θα μεγιστοποιεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η καπιταλιστική κρίση, σύμφυτο παράγωγο του παρανοϊκού και καταστροφικού για τον άνθρωπο και το περιβάλλον συστήματος, προϊόν της πρόσκαιρης αδυναμίας των δυνάμεων του κεφαλαίου να επενδύσουν με την προσδοκώμενη κερδοφορία τον συσσωρευμένο πλούτο, αξιοποιείται σήμερα στη χώρα μας, αλλά και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, για την επιβολή του παρατεταμένου εργασιακού και κοινωνικού εφιάλτη που επιφυλάσσουν για τους λαούς τους.
Γιατί πράγματι το μνημόνιο και ο λεγόμενος μηχανισμός στήριξης δεν αποτελούν παρά ένα μόνο σκαλοπάτι στην ατέλειωτη και κλιμακούμενη επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων που πραγματικό στόχο έχουν τη θωράκιση του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή ένωση και τη χώρα μας.
Νέα ακόμα σκληρότερα και ήδη προαποφασισμένα μέτρα αναμένεται να πλήξουν τα πλατειά λαϊκά στρώματα την επομένη των εκλογών, με πρόσχημα πάντα τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εξυπηρέτηση του διογκωμένου κρατικού χρέους, που αποτελεί σήμα κατατεθέν μιας ταξικής και άναρχης παραγωγικής ανάπτυξης στόχος της οποίας είναι η διευρυμένη παραγωγή και κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι η κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών.
Ισχυρός και αποφασιστικός μηχανισμός στήριξης και εφαρμογής των επιδιώξεων των δυνάμεων του κεφαλαίου θα καταστεί ο αντιδραστικός Καλλικράτης που θα φορτώσει νέα βάσανα και φορολογικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, θα παραδώσει στην επιχειρηματική ασυδοσία το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία καθώς και κρίσιμους για τις λαϊκές ανάγκες τομείς όπως η παιδεία η υγεία και η πρόνοια, θα συμβάλλει στο περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Φίλες και φίλοι,
Η εκλογική μάχη του Νοέμβρη για την τοπική διοίκηση αποτελεί μια κρίσιμης σημασίας για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική αναμέτρηση.
Το αποτέλεσμά της θα κρίνει εάν και κατά πόσο την επομένη των εκλογών θα έχουν δημιουργηθεί ρήγματα στην αντιδραστική ασκούμενη πολιτική μέσω της καταψήφισης των συνδυασμών του Νίκου Γκόντα και Φίλιππα Φίλιου που στηρίζονται από ΝΔ-ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, και της ισχυροποίησης των αγωνιστικών δυνάμεων που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η ΔΡΑΣΥ καλεί τους εργαζόμενους τους άνεργους τους νέους και τους συνταξιούχους να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα και στις ρουσφετολογικές και εξευτελιστικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πιέσεις.
Ø Να μην πέσουν στην παγίδα της ανώδυνης για το σύστημα και επικίνδυνης για τα συμφέροντά τους αποχής.
Ø Να ορθώσουν ανάστημα και με αίσθημα ευθύνης να αποφασίσουν και να στηρίξουν τα πραγματικά τους συμφέροντα.
Ø Να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και απόφασης και να διεκδικήσουν:
Ø Τα βάρη της κρίσης να τα πληρώσουν οι υπεύθυνες για αυτήν δυνάμεις του κεφαλαίου με τη δραστική αύξηση της φορολογίας του.
Ø Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ήδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης.
Ø Να αυξηθούν οι μισθοί τα μεροκάματα και οι συντάξεις στο βαθμό που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Ø Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.
Ø Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Ø Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών για τη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας με την παράλληλη πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ø Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της παιδείας της υγείας και της πρόνοιας και να εξασφαλιστούν για το λαό υπηρεσίες δωρεάν και υψηλής ποιότητας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Ø Να στηριχτεί η ντόπια παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να μην ιδιωτικοποιηθεί η Δωδώνη, να ενισχυθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός.
Ø Να προστατευτούν οι αυτοαπασχολούμενοι από την ασυδοσία των πολυεθνικών.
Ø Να επιστραφούν στην αυτοδιοίκηση τα παρανόμως παρακρατημένα ποσά και να αναλάβει το κράτος να χρηματοδοτήσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς κανένα χαράτσι για τους εργαζόμενους.
Ø Να διατεθούν τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια για τη δημιουργία υποδομών στις λαϊκές συνοικίες και τα δημοτικά διαμερίσματα.
Ø Να δοθεί προτεραιότητα στη φροντίδα των ανθρώπων με αναπηρίες και να δημιουργηθεί κρατικό δίκτυο δομών πρόληψης θεραπείας απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ατόμων εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.
Ø Να γίνει ορθολογική διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό και ανάλογη χρηματοδότηση.
Ø Να δοθεί λύση στο κυκλοφοριακό με φτηνά σύγχρονα άνετα και ασφαλή μέσα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ø Να προστατευτεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί το υδάτινο δυναμικό ως μη εμπορεύσιμο κοινωνικό αγαθό.
Ø Να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες οι δημόσιοι χώροι του δήμου μας και να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν οι πολιτισμικές αθλητικές και άλλες δημιουργικές και καλλιτεχνικές λαϊκές ενασχολήσεις.
Γιαννιώτη και Γιαννιώτισσα,
Την ερχόμενη Κυριακή κάνε το αποφασιστικό βήμα.
Γύρνα οριστικά και αμετάκλητα την πλάτη σε όσους για χρόνια τώρα είτε με τον μαντύα του γαλάζιου θεματοφύλακα είτε με το προσωπείο του πράσινου προστάτη σου κλέβουν τον ιδρώτα μετατρέποντάς τον σε πλούτο και χλιδή της παρασιτικής ολιγαρχίας.
Πες όχι στους εκπροσώπους του μπλοκ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που πειθήνια θα εφαρμόσουν την εκπορευόμενη από ΕΕ και κυβέρνηση αντιλαϊκή πολιτική.
Δώσε δύναμη στη δύναμή σου στηρίζοντας αγωνιστές που θα βρεθούν πλάι σου για να αντιμετωπίσετε μαζί τη νέα επερχόμενη αντιλαϊκή καταιγίδα.
Η ΔΡΑΣΥ δεσμεύεται ότι και την επομένη των εκλογών ανεξάρτητα από τη δύναμη που ο Γιαννιώτικος λαός θα της δώσει, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη και ενίσχυση του λαϊκού κινήματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών για μια κοινωνία όπου πραγματικό αφεντικό θα είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός.
Δ.Ρ.Α.ΣΥ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
http://perdika-thesprotias.blogspot.com/2010/11/o.html