Τα «ασφαλτικά» ξαναβάζουν ...στόχο τη Σαγιάδα, μετά από 8 χρόνια
Στο τέλος της θητείας του Ν.Σ ζητείται έγκριση της ΜΠΕ...
Ένα θέμα το οποίο είχε γίνει πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων, οκτώ χρόνια πριν, επανέρχεται στο προσκήνιο με τη νέα Mελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κατατέθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας.
Πρόκειται για τα ασφαλτικά Σαγιάδας ή αλλιώς τις αποθήκες πετρελαίου-μαζούτ-ασφαλτικών γαλακτωμάτων, επένδυση που έμενε... στον πάγο τα τελευταία οκτώ χρόνια, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις φορέων και αυτοδιοίκησης, αλλά επανέρχεται, με ομάδα επενδυτών που επιδιώκει να προχωρήσει το έργο.
Έντονη είναι η ανησυχία του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, από τη στιγμή που στη Σαγιάδα έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν 20 και πλέον μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών και υπάρχει ο φόβος ότι πιθανή δημιουργία τέτοιου είδους εγκαταστάσεων μπορεί να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» για τις εν λόγω επιχειρήσεις.
Και η μεγαλύτερη ένσταση και συγχρόνως προβληματισμός των ιχθυοκαλλιεργητών, έχει να κάνει με το χρόνο που κατατίθεται η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που τον θεωρούν «ύποπτο», αφού βρισκόμαστε ένα περίπου μήνα πριν τη λήξη της θητείας των σημερινών αιρετών και η προθεσμία για τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θα πρέπει να γνωμοδοτήσει, δεν είναι και η μεγαλύτερη.
Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει και άλλους φορείς και σε κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να δεχτούν τα «ασφαλτικά» στη Σαγιάδα, για τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει η περιοχή.
Τη δεδομένα στιγμή δεν έχει υπάρξει στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α Θεσπρωτίας, κατάθεση εγγράφων απόψεων ως προς το συγκεκριμένο έργο και κυρίως τη νέα μελέτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα, με πρώτο το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών.
Η σχετική ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και κάθε φορέα εκπροσώπησης πολιτών να καταθέσει τις απόψεις του ως προς την νέα αυτή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Το έργο-δραστηριότητα, περιγράφεται στην ανακοίνωση ως εξής: Εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου-μαζούτ-ασφαλτικών γαλακτωμάτων δυναμικότητας 14000 μ3 καθώς και προβλήτας στη θέση «Μαντήλα» Λωρίδα Σαγιάδας του Δήμου Σαγιάδας. Φορέας εκτέλεσης-χρήστης είναι η εταιρεία «ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Β.Ε.Ε». Η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας νομιμοποίησης ήταν την 17η Νοεμβρίου, ενώ η λήξη της δημοσιοποίησης τοποθετείται, ένα μήνα μετά, όπως προβλέπεται, την 17η Δεκεμβρίου. Στις σχετικές παραπάνω ημερομηνίες, μπορεί να γίνει και η κατάθεση των εγγράφων απόψεων. Αρμόδια υπηρεσία είναι η Περιφέρεια Ηπείρου-Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας-Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας-Τμήμα Περ. και Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Ότι μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας, στις 17 Δεκεμβρίου, το Ν.Σ θα πρέπει να συνεδριάσει για να γνωμοδοτήσει ως προς την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και από τη στιγμή η θητεία του λήγει την 31η Δεκεμβρίου, οφείλει να βιαστεί, αν υπάρχει η πρόθεση για αρνητική γνωμοδότηση.
Σε περίπτωση μη συνεδρίασης, θεωρείται ότι εκφράζεται θετικά απέναντι στη μελέτη, κατ' επέκταση στο συγκεκριμένο έργο.
Ο κίνδυνος για τις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών
Θα πρέπει να θυμήσουμε, ότι όταν πριν αρκετά χρόνια είχε ανακύψει το θέμα, με την πρόθεση επενδυτών να προχωρήσουν τη δημιουργία ανάλογων εγκαταστάσεων στη Σαγιάδα, φορείς, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Κερκυραίων, είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια σε μια τέτοια εγκατάσταση και το τελευταίο τους δικαίωσε.
Για ποιους λόγους όμως υπάρχει αυτός ο προβληματισμός και η αντίδραση στα σχέδια των επενδυτών και ιδιαίτερα από το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών; Αν κανείς δει προσεκτικά το θέμα, μπορεί να βγάλει αρκετά συμπεράσματα.
Κατά μήκος της Λωρίδας Σαγιάδας, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 20 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Οι θέσεις εργασίας που έχουν προκύψει με τη δημιουργία των μονάδων αυτών είναι περισσότερες από 300, ενώ υπάρχουν οι προοπτικές άμεσα ή μακροπρόθεσμα να δημιουργηθούν και νέες. Και αυτό σημαίνει ότι ουκ ολίγες οικογένειες στο Νομό, ζουν κυριολεκτικά από την ενασχόλησή τους επαγγελματικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Και δικαιολογημένα κατά την άποψή μας, αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημιουργία αποθηκών πετρελαίου-μαζούτ κλπ. για τις τοπικές ιχθυοκαλλιέργειες.
Η άλλη πλευρά
Βέβαια σε κάθε ανάλογη περίπτωση, υπάρχει και η άλλη άποψη, η άλλη πλευρά, σύμφωνα με την οποία μπορεί οι εγκαταστάσεις να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλείς και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς τη λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών και ταυτόχρονα του Περιβάλλοντος της περιοχής.
Άποψη που πρέπει να ακουστεί, αλλά δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή, με όλες τις ιδιαιτερότητες που περιγράφονται παραπάνω.
Η εκτίμηση του Νομάρχη για αρνητική γνωμοδότηση
Σε επικοινωνία μας με το Νομάρχη Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, μας μετέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, ότι πρόκειται να γίνει κανονικά συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα και θα γίνει γνωμοδότηση, είτε θετική είτε αρνητική.
Ο ίδιος, όπως μας είπε, εκτιμά ότι το Ν.Σ δεν θα αλλάξει στάση, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν (οκτώ χρόνια πριν επί Νομαρχίας Νικολάου Τσώνη), όταν και ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά απέναντι στο ζήτημα.
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις καλεί ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών
Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών του Νομού, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την έκπληξή του, για την εκ νέου, όπως λέει, προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ-ΜΑΖΟΥΤ-ΠΙΣΣΑΣ/ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ, σε μια περιοχή που δραστηριοποιούνται περισσότερες από 20 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, με περισσότερους από 300 εργαζομένους.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση και όπως μετέφερε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Θεσπρωτίας κ. Χεκίμογλου, για τον οποίο στο παρελθόν κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος Νομός με σκοπό να αποτρέψει μια τέτοια εγκατάσταση, με θετικό στο τέλος αποτέλεσμα.
«Δυστυχώς η μη ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού από την πολιτεία εδώ και δεκαετίες επιτρέπει να επανέρχονται διάφοροι επίδοξοι επενδυτές με δραστηριότητες ενάντια στην περιοχή», τονίζεται σχετικά.
Κλείνοντας, καλεί όλους τους ιχθυοκαλλιεργητές, τους κατοίκους της Σαγιάδας και ολόκληρου του Νομού, σε δυναμικές κινητοποιήσεις να αποτρέψουν για άλλη μια φορά την εγκατάσταση μονάδας πίσσας/ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας.
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σαγιάδας και το Επιμελητήριο
Στη σημερινή συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σαγιάδας αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα που προέκυψε και βάση όλων των πληροφοριών να εκφράσει αντίθετη άποψη απέναντι στη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας που δεν συμφωνεί με τα συμφέροντα της περιοχής και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει και το Δ.Σ του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρό του κ. Πάσχο αναμένεται να τεθεί εκτός ημερησίας διάταξης το εν λόγω ζήτημα, όπου και θα εκφραστεί επίσης αντίθετη γνώμη, με την έννοια της υπεράσπισης των συμφερόντων των ιχθυοκαλλιεργητών της περιοχής.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2010/11/8.html