Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Τραυματίστηκε σοβαρά οικοδόμος στην Ηγουμενίτσα

Τραυματίστηκε σοβαρά εργάτης στήν Ηγουμενίτσα
Οσο η ζωή των εργατών μεταφράζεται σε κόστος, θα μετράμε χαμένες ζωές στα κάτεργα της εργοδοσίας, τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας
Ζήτημα ζωής και θανάτου αποτελεί για τους εργάτες η λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς
Από ύψος 4 μέτρων έπεσε την περασμένη Τρίτη, σε έργα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ο οικοδόμος από την Αλβανία Ελλις Σούλας. Ο εργάτης μεταφέρθηκε με φορτηγάκι, από ανθρώπους της
εταιρείας «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» όπου εργαζόταν, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, «εκεί δήλωσαν ότι έπεσε στο σπίτι του!». Ο εργαζόμενος παραμένει στην εντατική με σπασμένη μέση, λεκάνη και άλλα κατάγματα στο σώμα του. «Αυτή είναι η ασυδοσία της εργοδοσίας», τονίζεται στην ανακοίνωση. Και σημειώνει: «Τη ζωή των εργατών την αποτιμά με μεταφορά με φορτηγάκι γιατί αν πήγαινε ασθενοφόρο υποχρεωτικά θα δήλωναν τον τόπο του ατυχήματος και θα αποκαλύπτονταν οι άθλιες συνθήκες εργασίας».
Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, επισημαίνεται: «Οσο η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες κλείνουν τα μάτια στην ωμή πραγματικότητα που υπάρχει στους εργασιακούς χώρους, τόσο τα εργοδοτικά εγκλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Οσο η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας των ΚΕΠΕΚ και των Επιθεωρήσεων Εργασίας, τόσο οι εργοδότες θα ξεσαλώνουν και δε θα υπολογίζουν τη ζωή των εργαζομένων. Οσο οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα ΚΕΠΕΚ οχυρώνονται πίσω από ελλείψεις προσωπικού και υποδομών για να κάνουν ελέγχους, τόσο αυξάνεται η αυθαιρεσία των εργοδοτών. Οσο οι περιφερειακές και τοπικές υπηρεσίες ιεραρχούν ως πρώτο ζήτημα τη διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής δουλειάς και όχι τους ουσιαστικούς ελέγχους στους εργασιακούς χώρους, τόσο οι εργοδότες θα θυσιάζουν εργαζόμενους για να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Οσο η ζωή των εργατών θα μεταφράζεται σε μισθολογικό κόστος, είναι σίγουρο ότι θα μετράμε χαμένες ζωές στα κάτεργα της εργοδοσίας».
Και σε άλλο σημείο, υπογραμμίζει: «Καλούμε την υπουργό Εργασίας, κ. Λούκα Κατσέλη, να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα ΚΕΠΕΚ. Καλούμε τον ειδικό γραμματέα, κ. Ν. Χάλαρη, να σταματήσει να αναμασάει τις αξιώσεις των εργοδοτών και να λύσει το ζήτημα της λειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ΚΕΠΕΚ. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους, απειθαρχώντας στις αξιώσεις των αφεντικών, μαζί με τα τοπικά συνδικάτα να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης, για αύξηση των ημερομισθίων, για εφαρμογή του 7ωρου, 5ήμερου».
Ριζοσπάστης/
http://e-igoumenitsa.gr/news/igoumenitsa/5607.html