Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πορεία του Πολυτεχνείου. Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή!

«... η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή»
Η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ήταν ένα ακόμα μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής
Στο κέντρο της Αθήνας ζωντάνεψαν τα αδικαίωτα συνθήματα του Νοέμβρη του 1973 και συνδέθηκαν με τα σημερινά αιτήματα: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες νέοι και νέες συμμετείχαν στη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία, τίμησαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης και, παράλληλα, ύψωσαν μια δυνατή φωνή αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποταχθούν στη σύγχρονη βαρβαρότητα.
Η δυνατή βροχή που ξεκίνησε ήταν η «αφορμή» για... να δυναμώσουν τα συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά». Λίγο αργότερα η πορεία ξεκίνησε. Στην κεφαλή το πανό έγραφε: «Αντιμονοπωλιακή συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και τη λαϊκή εξουσία». Ακολουθούσαν τα συνδικάτα, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες και οι εργαζόμενοι, με τις σημαίες στα χέρια, φώναζαν: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».
Μαζικές και μαχητικές ήταν οι πορείες για την επαίτιο του Πολυτεχνείου του 1973 στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, ξεκίνησαν από το μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου και με βροχή από αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στην Κέρκυρα, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο Ιστορικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δυναμικές πορείες έγιναν σε Αγρίνιο, Αρτα, Ηγουμενίτσα και συγκεντρώσεις σε Πρέβεζα και Λευκάδα.
http://www.rizospastis.gr/