Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ο αρχικός σχεδιασμός διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου προέβλεπε τον Σταυρολιμένα Ηγουμενίτσας

«Δήθεν προασπιστής των Θεσπρωτών»
ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΑΡΓΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Για αυτοπροβολή και απόδοση στον εαυτό του τον ρόλο του Μαυρογιαλούρου («με τις λογικές των κατόπιν ενεργειών μου») κατηγορεί τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη η παράταξη της μείζονα αντιπολίτευσης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη, με αφορμή τον τρόπο που ο πρώτος διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα του αγωγού του φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα την αλλαγή χωροθέτησης του εργοστασίου συμπίεσης στην Πέρδικα και το ενδεχόμενο για χρήση του φυσικού αερίου.
Επισημαίνει δε στον περιφερειάρχη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου είναι ένα από τα θέματα που απαιτούν κοινή διεκδίκηση και επιδίωξη.
Η «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις», με την ανακοίνωσή της, προσπαθεί να θέσει προ των πολιτικών του ευθυνών τον κ. Καχριμάνη, υπενθυμίζοντας του όσα δεν διεκδίκησε επί της κυβέρνησης της ΝΔ για τον αγωγό αλλά και όσα υποστήριξε προεκλογικά.
Τον Οκτώβριο, ο κ. Αργύρης είχε αποστείλει επιστολή στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Τίνα Μπιρμπίλη, με αφορμή την έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το χερσαίο τμήμα του αγωγού, ζητώντας να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση μετά τις εκλογές.
Η κίνηση αυτή του κ. Αργύρη είχε δεχτεί έντονη κριτική, ενώ ο κ. Καχριμάνης ζητούσε λύση εδώ.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αποτελεί μια δικαίωση του προεκλογικού του αιτήματος.
Ασκεί δε σκληρή κριτική στον κ. Καχριμάνη, τον οποίο τον κατηγορεί επιπλέον ότι εμφανίζεται «ως προασπιστής των Θεσπρωτών» και ότι «παρουσιάζει μια εικόνα πως έδωσε τον ‘βηματισμό’ για συλλογικές διαδικασίες όλων των φορέων της Ηπείρου».
Του υπενθυμίζει δε ότι η παράταξή του κατά τον αρχικό σχεδιασμό του έργου το 2007, που προέβλεπε διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τον Σταυρολιμένα Ηγουμενίτσας, δεν είχε αντιδράσει καθόλου, όπως και ότι τον Μάιο του 2009 η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ιωαννίνων είχε γνωμοδοτήσει θετικά στην προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων «για μια χάραξη που τώρα ζητά να αλλάξει» όπως σημειώνεται.
Η παράταξη αναφέρεται στο ότι ο κ. Καχριμάνης, αρκετά καθυστερημένα, διεκδικεί να μην περάσει ο αγωγός μέσα από το εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου του νομού Ιωαννίνων αλλά να πάει παράλληλα με την Εγνατία οδό, όπως προβλέπεται εξάλλου στην εναλλακτική πρόταση των μελετητών.
«Παρακάμπτοντας την αλαζονεία και την προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος, θεωρούμε πως επιτέλους ο κ. Περιφερειάρχης αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η ‘ενός ανδρός αρχή’ πρέπει να λάβει τέλος. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν το κάνει ως ελιγμό αλλά θα είναι η πρακτική του σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας και ήδη έχουμε ζητήσει συλλογικές διαδικασίες σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως έχουμε ανακοινώσει» τονίζει η παράταξη του κ. Αργύρη.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι ο διάλογος που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έγινε μετά από πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Και η παράταξη κλείνει την τοποθέτησή της αναφέροντας:
«Εύλογα αναρωτιέται κάθε σκεπτόμενος πολίτης για ποιον λόγο ο περιφερειάρχης δεν επιθυμεί τη διαβούλευση για τα μεγάλα θέματα της αρμοδιότητας της αιρετής Περιφέρειας;
Φοβάται κάτι; Αισθάνεται τόσο επαρκής που πιστεύει ότι θα τα καταφέρει μόνος του; Τι θα γίνει όταν φανερωθεί η ανεπάρκειά του και η Ήπειρος θα χάσει τις ευκαιρίες που της δίνονται;».

http://892fm.blogspot.com/2011/02/blog-post_9951.html