Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Κλοπή επιτύμβιας στήλης στην Αρχαία Αμβρακία

Κλοπή επιτύμβιας στήλης στην Αρχαία Αμβρακία
Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες της Ασφάλειας Άρτας, αλλά και άλλων υπηρεσιών, οι οποίες εδώ και ένα μήνα προσπαθούν να φωτίσουν την υπόθεση της κλοπής επιτύμβιας στήλης από την ταφική πομπική οδό της αρχαίας Αμβρακίας. (Η αρχαία Αμβρακία είναι η σημερινή Άρτα. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους υπήρξε πρωτεύουσα του βασιλειού του Πύρρου, ενώ μετά τον 12ο αιώνα που τρία Δεσποτάτα διεκδικούσαν την ανασύσταση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, υπήρξε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με το όνομα Άρτα πλέον).
Η ΕΔΕ που διεξάγει η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι σε εξέλιξη χωρίς μέχρι τώρα, όπως αναφέρουν πληροφορημένες πηγές, να αποδίδει σημαντικά στοιχεία.
Η επιτύμβια στήλη ανακαλύφθηκε την παραμονή των Θεοφανείων. Επειδή ο χρόνος δεν επέτρεπε την μεταφορά της στο Μουσείο, οι υπεύθυνοι της ανασκαφής και οι εργάτες, την άφησαν θαμμένη στο ίδιο σημείο. Νωρίτερα είχαν φωτογραφήσει και αποτυπώσει το αρχαιολογικό εύρημα.
Όταν, δύο ημέρες αργότερα επέστρεψαν στον χώρο της ανασκαφής, η επιτύμβια στήλη είχε κάνει...φτερά.
Από την υπηρεσία διατάχθηκε ΕΔΕ ενώ την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια Άρτας. Από την έρευνα που έχει γίνει δεν υπήρξαν ενδείξεις για παράνομη ανασκαφή στην περιοχή, ωστόσο η κλοπή της επιτύμβιας στήλης από έναν χώρο που αποτελεί ζωντανό μουσείο, δεν παύει να παραμένει μυστήριο.

http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/02/blog-post_9109.html