Σας στέλνω άρθρο μου για φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας, σχετικά με τα αναπαραγόμενα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής
Λάμπρος Τόκας
Δημοσιογράφος από τα Σουλιωτοχώρια
Κάθε φέτος και … χειρότερα
Συμπληρώθηκαν σχεδόν 50 μέρες από τις παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων, που όλοι μας ανταλλάσσαμε ευχές με τους συνανθρώπους μας να είναι το νέο έτος γεμάτο υγεία, επιτυχίες, ειρήνη, δουλειά και γενικά αυτή η χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Δυστυχώς, όμως η ζωή μας, δεν αλλάζει με ευχές ή κατάρες. Αν ήταν έτσι (και με δεδομένο ότι οι ευχές είναι περισσότερες από τις κατάρες) η ζωή μας θα έπρεπε κάθε χρόνο να αλλάζει προς το καλύτερο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς- ανεξαρτήτως αν ζουν στην Αθήνα, σε κάποια πόλη ή χωριό της Ελλάδας ή του πλανήτη Γη- δυστυχώς, ισχύει η λαϊκή παροιμία «κάθε πέρσι και καλύτερα κάθε φέτος και χειρότερα».
Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν οι εξελίξεις που σημειώθηκαν, από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 (παραμονές των Χριστουγέννων του 2010) μέχρι και σήμερα 13 Φλεβάρη 2011. Στο μικρό αυτό διάστημα (που από τη μια κυριαρχούσαν οι ευχές να είναι το 2011 καλύτερο από το 2010 και από την άλλη πλήθαιναν οι διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων πως με την πολιτική τους προστατεύουν τους φτωχούς και ανήμπορους από την κρίση), οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς (εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι άνεργοι κλπ), είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει.
Μόνο μέσα στο δίμηνο Γενάρης- Φλεβάρης 2011, τα λαϊκά εισοδήματα, δέχτηκαν νέο ισχυρό πλήγμα. Συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης (όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 11% σε 13%, οι εγκρίσεις αναπροσαρμογών στην τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ, η μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, οι περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) οδήγησαν στην παραπέρα αύξηση:
· όλων των ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, αγροτικά εφόδια κλπ) που ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από 11% στο 13%
· των τιμολογίων της ΔΕΗ για οικιακή χρήση (μέχρι 30%)
· της τιμής των υγρών καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, αγροτικό πετρέλαιο κλπ)
· στα «εισιτήρια» για ιατρικές εξετάσεις στα κρατικά νοσοκομεία και κλινικές
· στα διόδια που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι διερχόμενοι από τις εθνικές οδούς, αν και έχουν χρυσοπληρώσει με τους φόρους την κατασκευή τους
· στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών (μέχρι 40%) των ΚΤΕΛ, του ΟΣΕ, των Ταξί, τον προαστιακό κλπ
· στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων
· στα πρόστιμα το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
· στα δικαστικά έξοδα (μέχρι 10 φορές ακριβότερα τα παράβολα για την υποβολή μηνύσεων) κλπ.
Οι παραπάνω ανατιμήσεις σε συνδυασμό με τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, το ξεκλήρισμα των αγροτών, τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το παραπέρα «κουτσούρεμα» των μισθών και συντάξεων, το «πάγωμα» ή τη μείωση των τιμών που πουλάνε οι αγρότες τα προϊόντα τους στους εμπόρους (γάλα, κρέας, οπωρολαχανικά κλπ), δεν οδήγησαν τη χώρα σε έξοδο από την ύφεση. Αντίθετα, οξύνουν παραπέρα το πρόβλημα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης (διόγκωση του δημόσιου χρέους, εκτίναξης της ανεργίας στα ύψη, αύξηση των λουκέτων στα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες κλπ) οδηγώντας παράλληλα σε απόγνωση όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.
Καθώς η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόζει- στο όνομα «σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας»- μέτρα και πολιτικές που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, μια ελπίδα υπάρχει για να σταματήσει η κατηφορική πορεία της χώρας και του εργαζόμενου ελληνικού λαού. Ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων ή όπως έλεγε πριν 15 μήνες και πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου, «να τους πάρουμε με τις πέτρες». Μόνο όταν οι θιγόμενοι- και είναι πολλοί- ενώσουν τις δυνάμεις τους και πουν αγωνιστικά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το «ως εδώ και μη παρέκει» στις πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους, τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το ξημέρωμα καλύτερων ημερών για τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς.
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ