Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τρία σχολεία της Θεσπρωτίας στο στόχαστρο για κλείσιμο!

Τρία σχολεία της Θεσπρωτίας στο στόχαστρο για κλείσιμο!
Γυμνάσιο Νεράιδας, Εσπερινό Γυμνάσιο Παραμυθιάς, ΕΠΑΛ Φιλιατών!

Μεταξύ τριών σχολείων θα παρθεί η τελική απόφαση για εκείνα που τελικά θα κλείσουν και θα συγχωνευθούν με άλλα στο Νομό Θεσπρωτίας, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τα πιθανά προς κλείσιμο σχολεία, εξαιρείται το Γυμνάσιο της Πέρδικας.
Απόφαση η οποία φέρεται να πάρθηκε για λόγους που έχουν να κάνουν με τη μη ύπαρξη άλλου σχολικού συγκροτήματος, σε κοντινή απόσταση, το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους μαθητές οι οποίοι αυτή τη στιγμή φοιτούν στο εν λόγω σχολείο.
Το μεγάλο σχέδιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων, αλλά και επανιδρύσεων σε περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο θα αλλάζει ριζικά τον «χάρτη» της Εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά.
Το ποσοστό των σχολείων που θα βάλουν «λουκέτο» δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών που αντιδρούν στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας το ανεβάζουν στο 30% των σχολείων που λειτουργούν πανελλαδικά.
Βέβαια, από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, αλλά μένει να φανεί και στην πράξη, αφού μεταξύ των σχολείων της Θεσπρωτίας που συζητάτε η κατάργησή τους, είναι και το ΕΠΑΛ Φιλιατών, σε ορεινή υποτίθεται περιοχή δηλαδή.
Παιδαγωγικά κριτήρια;
Τα κριτήρια, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι οικονομικά αλλά παιδαγωγικά. Οι περιπτώσεις μαθητών που φοιτούν σε σχολεία με περισσότερους... δασκάλους από μαθητές, είναι συχνές. Όμως έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις σχολείων που λειτουργούσαν σε διπλανά κτίρια με λιγότερους από 60 μαθητές το καθένα αλλά δύο διευθυντές και δυσανάλογα μεγάλο διοικητικό προσωπικό.
Ο «Καλλικράτης» στην Εκπαίδευση προκαλεί βέβαια αντιδράσεις τόσο στους τοπικούς «άρχοντες» όσο και στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) που ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων για το θέμα.
Οι κατ' αρχήν προτάσεις
Η πρώτη πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Θεσπρωτίας έγινε, «λαμβάνοντας υπόψιν τη χωροταξική κατανομή των σχολείων, την προαγαγωνή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ομαλής λειτουργίας των σχολικών μονάδων γενικότερα καθώς και τη δυνατότητα φοίτησης των μαθητών σε όμορα σχολεία».
Τα σχολεία βάση της αρχικής πρότασης ήταν:
Γυμνάσιο Νεράιδας
Στη σύντομη αιτιολογία της σχετικής πρότασης αναφέρεται:
«Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου διαρκώς φθίνει. Η φοίτηση των μαθητών στο Γυμνάσιο Παραμυθιάς (τα δύο σχολεία απέχουν 12km περίπου), θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων καθώς και ανθρώπινου δυναμικού. Επιπρόσθετα, μαζί με το ΓΕΛ Παραμυθιάς, θα δημιουργηθεί στην περιοχή βιώσιμο σχολικό συγκρότημα, παρέχοντας τη δυνατότητα καλύτερης εκπαίδευσης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων και προγραμμάτων.
Γυμνάσιο Πέρδικας
Και η σύντομη περιγραφή του πως μπορεί να συμβεί αυτό, λέει:
«Το Γυμνάσιο Πέρδικας απέχει από το Γυμνάσιο Μαργαριτίου 15 km περίπου. Επειδή το εκπαιδευτικό δυναμικό του προέρχεται κυρίως από διαθέσεις εκπαιδευτικών από όμορα σχολεία, η φοίτηση των μαθητών στο Γυμνάσιο Μαργαριτίου θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και μαζί με το ΓΕΛ Μαργαριτίου θα δημιουργήσουν ισχυρό εκπαιδευτικό κέντρο.
Εσπερινό Γυμνάσιο Παραμυθιάς
Και ο λόγος: «Τα Εσπερινά Γυμνάσια διαρκώς φθίνουν. Ο Νομός Θεσπρωτίας είναι ο μοναδικός νομός, μεσαίου και μικρού ανθρώπινου δυναμικού, στον οποίο λειτουργούν δύο Εσπερινά Γυμνάσια.
Μαζί με το Εσπερινό Γυμνάσιο που λειτουργεί στην πρωτεύουσα του Νομού θα αποτελέσει για λίγα ακόμη χρόνια λειτουργικό κοινωνικό συγκρότημα Δ/θμιας Εκπαίδευσης».
ΕΠΑΛ Φιλιατών
Και η αιτιολογία για την τέταρτη και τελευταία σχολική μονάδα την οποία προτείνει ο κ. Τζάνης προς κατάργηση- συγχώνευση, αναφέρει: «Λειτουργεί μόνο με δύο κατευθύνσεις οι οποίες υπάρχουν στο 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας. Η απόσταση μεταξύ των δύο σχολείων είναι 20 km περίπου. Επιπρόσθετα, υπάρχει έντονο στεγαστικό πρόβλημα καθώς στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο και παλαιές προδιαγραφές».
Μείον το Γυμνάσιο της Πέρδικας
Από τα παραπάνω δεν έχουν υπάρξει σημαντικές διαφοροποιήσεις, εκείνο όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι η εξαίρεση του Γυμνασίου Πέρδικας, μεταξύ εκείνων που συζητιέται η κατάργησή τους.
Τι σημαίνει δηλαδή αυτό;
Πολύ απλά ότι θα επιλεγούν για κατάργηση και συγχώνευση μεταξύ του Γυμνασίου Νεράιδας, του Εσπερινού Γυμνασίου Παραμυθιάς και του ΕΠΑΛ Φιλιατών. Φημολογείται ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία τους δύο εκ των τριών, ύστερα από την αξιολόγηση που θα γίνει και είναι πολύ πιθανό να γνωρίζουμε την κατάληξη της... διαβούλευσης μέχρι το τέλος του μήνα.
Ως προς το Γυμνάσιο Πέρδικας, εξαιρέθηκε επειδή δεν υπάρχει σχολικό συγκρότημα σε μικρή σχετικά απόσταση το οποίο θα μπορεί να αναλάβει τη φοίτηση των μαθητών, αφού τα υπάρχοντα είτε δεν έχουν τις υποδομές για να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, είτε οι αποστάσεις από τα υπόλοιπα είναι αρκετά μεγάλες.

http://892fm.blogspot.com/2011/02/blog-post_4371.html