Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

"Φωτιά" παίρνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης!

Από 15 Οκτωβρίου 60% πιο ακριβό από πέρυσι
«Φωτιά» παίρνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης!
Απειλούν με διακοπή της διάθεσης οι πρατηριούχοι λόγω ασυνέπειας του κράτους
«Φωτιά» αναμένεται να πάρει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου, όταν και θα ξεκινήσει η φετινή περίοδος διάθεσής του. Και αυτό, γιατί με τα έως τώρα δεδομένα και οι Ηπειρώτες θα κληθούν να το πληρώσουν κατά 60% περίπου πιο αυξημένο, από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο!
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», η τιμή του πετρελαίου φέτος θα διαμορφωθεί περίπου στα 85 λεπτά το λίτρο, από 52 που ήταν πέρυσι!
Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης των περισσότερων νοικοκυριών, αυτών που διαμένουν σε πολυκατοικίες, αλλά και πολύ περισσότερο αυτών που μένουν σε μονοκατοικίες, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι το γέμισμα του καυστήρα και της σόμπας θα απαιτήσει περικοπές από άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΑΠΟ 1/1/11
• Και όλα αυτά, τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να κάνει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Όπως είχαν σημειώσει κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει πρωτίστως να στηθεί ο μηχανισμός στήριξης, η καταβολή εν ολίγοις του επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, η εξίσωση των δυο φόρων πιθανόν να πραγματοποιηθεί από το Γενάρη. Το Γενάρη δηλαδή, αν τώρα η αύξηση είναι 60%, θα υπάρξει καινούρια αύξηση 150%!!! Διπλασιασμός δηλαδή, και πάνω, της τιμής!!!
Μέχρι τότε, όμως, ο εφοδιασμός των οικογενειών με πετρέλαιο θέρμανσης, ιδιαίτερα στην Ήπειρο, όπου οι κρύες μέρες αρχίζουν νωρίς, θα καθίσταται εξίσου πολύ δύσκολος. «Αν γίνει τελικά η περιβόητη εξίσωση, θα μας αποτελειώσει» τονίζουν καταναλωτές.
ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Στις πολυκατοικίες εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα. Σύμφωνα με όσα τονίζουν πρατηριούχοι, τις περισσότερες φορές μόνο οι επτά στους δέκα ενοίκους μπορούν, έστω και με δυσκολία, να δώσουν χρήματα για πετρέλαιο. Οι τρεις όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν, για αυτό και συνεχώς δημιουργούνται προβλήματα με τους διαχειριστές. Φέτος, μάλιστα, το φαινόμενο αναμένεται να γίνει πιο οξύ, αφού πιο πολλές είναι οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
«ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΟΠ»!
Πολύ σημαντικό πρόβλημα για τους πρατηριούχους είναι και η ασυνέπεια της Κυβέρνησης, στην επιστροφή του ΕΦΚ από το πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως έγραφε ο «Π.Λ.» χθες, ακόμη δεν τους έχουν επιστραφεί τα χρήματα, από τις ποσότητες που δηλώνουν, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος» και απειλούν με γενική διακοπή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Οι πρατηριούχοι πωλούν στους καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο τον ειδικό φόρο. Το κράτος μέσα από το σύστημα «Ήφαιστος» τους επιστρέφει τη διαφορά, αφού εκείνοι το αγοράζουν στην υψηλή τιμή του, από τις εταιρίες. Ζητούν είτε κατάργηση είτε αλλαγή του συγκεκριμένου συστήματος, γιατί, όπως σημειώνουν «βγαίνουμε ζημιωμένοι. Το κράτος είναι ασυνεπές στις υποχρεώσεις του και εμάς δεν μας συμφέρει να πουλάμε με τέτοιο τρόπο».
Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, για να αποφασίσει τις κινήσεις της.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1074&catid=34