Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΣΕ στην Ήπειρο-ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και συγγραφέας Νίκος Ζιάγκος

Κι άλλες πληροφορίες για τον ΔΣΕ στην Ηπειρο
Μια επιστολή αναγνώστη, σχετικά με τους πρώτους μαχητές του ΔΣΕ στα ηπειρώτικα βουνά
Από τον αναγνώστη μας, Πέτρο Μάτση, λάβαμε επιστολή, σχετικά με το αφιέρωμα για τα 50χρονα του ΔΣΕ και την οποία δημοσιεύουμε:
“Αγαπητέ “Ρ”
Στο φύλλο της 31 Δεκέμβρη 1996 και στη συνέχεια του πολύ ενδιαφέροντος δημοσιεύματος για τα 50χρονα του ΔΣΕ, παρατίθενται σημείωμα του Νίκου Ζάγκαλη, αντάρτη (μετέπειτα ταγματάρχη) του ΔΣΕ, με τον τίτλο: “Η πρώτη ομάδα του ΔΣΕ στην Ηπειρο”.
Ο Ζάγκαλης, σε υστερόγραφό του ζητεί την επιείκεια των αναγνωστών για τις τυχόν ανακρίβειες που υπάρχουν στο σημείωμα, οφειλόμενες στο γεγονός, ότι “ο χρόνος αδυνατίζει τη μνήμη”.
Στο παρόν σημείωμά μου, στην αρχή, σημειώνω τις παρακάτω δύο ανακρίβειες:
1. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπήρξε αντάρτης του ΔΣΕ, ο Γιώργος Μάτσης, από τους Νεγράδες. Ομως, ο Γ. Μάτσης, που αναφέρεται στην περιγραφόμενη από τον Ζάγκαλη ανταρτοομάδα, υπό τον Νεμέρτσικα, ήταν αδελφός μου και επομένως δεν καταγόταν από τους Νεγράδες, αλλά από τον Τσαμαντά Φιλιατών.
2. Οι άντρες της περιγραφόμενης ανταρτοομάδας δεν παρέμειναν όλοι στα βουνά της Ηπείρου, αλλά, τουλάχιστον οι Σκεύης και Μάτσης, έφτασαν στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας και αφού παρέμειναν εκεί γύρω στο χρόνο, επέστρεψαν στην Ηπειρο, όπου ενώθηκαν με όσους είχαν μείνει στα βουνά της Ηπείρου και σχημάτισαν την ανταρτοομάδα.
Στο σημείο αυτό, θα μου επιτραπεί να σημειώσω την παρακάτω λεπτομέρεια, όπως τη θυμάμαι:
Ο αδερφός μου, λίγο μετά την παράδοση του Αννίβα, έφτασε μέχρι έξω από την κωμόπολη Φιλιατών, όπου απέστειλε σύνδεσμο στους Φιλιάτες, να τον επισκεφθούν (και τον επισκέφθηκαν), σε ορισμένο σημείο δύο Τσαμαντιώτες, αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή και κάτοικοι Φιλιατών έπειτα, οι οποίοι τον πληροφόρησαν για την τότε κατάσταση στην περιοχή.
Οσον αφορά την “κατοπινή πορεία” του Μάτση, σημειώνω τα παρακάτω, με πηγή το βιβλίο “Ηρωες και μάρτυρες του Αγώνα”, σ. 166, το οποίο εσφαλμένα φέρει χρονολογία θανάτου του Μάτση το 1948, αντί του 1949, και το οποίο εκδόθηκε “στις Λαϊκές Δημοκρατίες, τον Αύγουστο του 1952″ και επανεκδόθηκε στην Αθήνα (δεν αναφέρεται πότε), από τον εκδοτικό οίκο “Παναγ. Παπακωνσταντίνου”:
Ο Γιώργος Μάτσης (Τάκης) κατατάχτηκε στο ΔΣΕ στις 30 Νοέμβρη 1946. (Μην ξεχνάμε ότι οι ανταρτοομάδες που βρίσκονταν στα βουνά διάφορων περιοχών της χώρας πήραν το τίτλο “Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ή ΔΣΕ”, μόλις στα τέλη Οχτώβρη 1946). Υπήρξε λοχαγός πεζικού ΔΣΕ και διοικητής λόχου της Σχολής Αξιωματικών Γενικού Αρχηγείου (ΣΑΓΑ). Σκοτώθηκε στη Μικρή Βίγλα Φλώρινας, στις 12 Φλεβάρη 1949. “Εχει προαχθεί τιμητικά σε βαθμό του ταγματάρχη πεζικού”.
Τελειώνοντας, θα μου επιτραπεί να κάμω τις παρακάτω δυο παρατηρήσεις:
1. Δε νομίζω, ότι μπορούμε να θεωρούμε την περιγραφόμενη ανταρτοομάδα “πρώτη ομάδα του ΔΣΕ στην Ηπειρο”. Πρώτη ομάδα του ΔΣΕ στην Ηπειρο θεωρείται η ανταρτοομάδα των (Αλέκου) Πρίφτη, (Αλέκου) Οικονόμου και (Λεωνίδα) Ράφτη, για την οποία κάνει μνεία και ο Ζάγκαλης, ανεξάρτητα από το τέλος που είχε.
2. Αν ο Αννίβας παρέμενε στην παράδοσή του στον κυβερνητικό στρατό, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την υπόθεσή του με κάποια επιείκεια, με τη σκέψη ότι ίσως “δεν ήταν έτοιμος για μεγάλες θυσίες”.
Δυστυχώς, όμως, μετά την παράδοση, προχώρησε πολύ “στου κακού τη σκάλα”! (Κατά τη γνώμη μου, το πιο κατατοπιστικό βιβλίο, για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ηπειρο (και όχι μόνο) είναι το βιβλίο του Νίκου Γ. Ζιάγκου, (σημείωση thesprotos-panta, δάσκαλου συγγραφέα, αγωνιστή της εθνικής αντίστασης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, καπετάνιο του ΕΛΑΣ, Μακρονησιότη, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στη Θεσπρωτία το 1974, ο οποίος απεβίωσε το 2005, γεννηθείς το 1916, με καταγωγή από το Πόποβο Θεσπρωτίας που μετονομάστηκε από το ηλίθιο ελληνικό κράτος σε Αγία Κυριακή, αφήνοντας πίσω του μεγάλο συγγραφικό έργο, ένα βιβλίο από τα οποία αφορά τον Μάρκο Μπότσαρη, και το πιο σημαντικό το πολύτομο έργο του για την αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Ήπειρο, έργο μοναδικό κατατοπιστικότατο και ανεπανάληπτο), “Νέες σελίδες από τον εμφύλιο πόλεμο 1945-49″, Αθήνα 1986, τόμοι Α`-Β`).
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς και θερμότατες ευχές για τον καινούριο χρόνο”.
Πέτρος Β. Μάτσης
http://erodotos.wordpress.com/tag/%CE%AE%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%82/
http://www.politikokafeneio.com/dse/dse59.htm