Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Παγίδευσαν τους αγρότες οι ΠΑΣΟΚτζιδες με τα φωτοβολταϊκά

Παγίδευσαν τους αγρότες
από ΚΟΛΙΓΟΣ 4:34μμ, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί - Παγίδευσαν τους αγρότες
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=5528&cat_id=23
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την βοήθεια των αγροτοπατέρων της ΠΑΣΕΓΕΣ παγίδευσε τους αγρότες. Τους έβαλε να κάνουν μαζικά αιτήσεις στη ΔΕΗ για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε αγροτικές εκτάσεις που είναι υψηλής παραγωγικότητας. Για κάθε αίτηση οι αγρότες ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν στη ΔΕΗ από 300 έως 500 ευρώ και ταυτόχρονα υποβλήθηκαν σε έξοδα προκειμένου να γίνει η μελέτη για την εγκατάσταση των Φωτοβολταϊκών Σταθμών. Στις 15 Σεπτέμβρη, η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, με την απόφαση κατανομής των ΑΠΕ που εξέδωσε (πολύ καθυστερημένα), αποκλείει χιλιάδες αγρότες, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση σ’ αυτούς.
Η ιστορία αυτή έχει πολλές πλευρές. Καταρχάς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένη να αποκαταστήσει τη βλάβη που προκάλεσε στους αγρότες, με το να τους επιστραφεί το παράβολο των 300 ή 500 ευρώ που κατέβαλαν στη ΔΕΗ και το ποσό που έδωσαν στα μελετητικά γραφεία προκειμένου να συντάξουν τη μελέτη-εγκατάστασης των Φωτοβολταϊκών Σταθμών.
Δεύτερο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τροποποιήσει το νόμο 3851/2010 για τις ΑΠΕ και να απαγορέψει την εγκατάσταση των Φωτοβολταϊκών Σταθμών και των άλλων ΑΠΕ σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ενάντια στην κρατική χρηματοδότηση των «επενδύσεων» για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για λόγους αρχής και όχι μόνο γιατί είτε δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, είτε δεν πρέπει να εγκαθίστανται Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί σε γη υψηλής παραγωγικότητας, είτε η ΔΕΗ αγοράζει από τους παραγωγούς ΑΠΕ την ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ υψηλές τιμές, είτε δεν μειώνονται οι ρύποι του CO2.
Τρίτο, είναι προκλητική η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια να ψηφίζει και να εφαρμόζει αυστηρά την αντιαγροτική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με την οποία συρρικνώνεται το εισόδημα της φτωχής αγροτιάς και εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την αγροτική παραγωγή και το χωριό, και από την άλλη να της επιτρέπει να βάζει Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας με στόχο δήθεν την αύξηση του εισοδήματός της.
Τέλος, ήταν λάθος η κίνηση των αγροτών να υποβάλουν αιτήσεις στη ΔΕΗ για να εγκαταστήσουν ΑΠΕ σε ΓΥΠ. Είδαν το τυράκι που τους έβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είδαν όμως τη φάκα. Την πάτησαν, όπως την πάτησε ο ελληνικός λαός με το χρηματιστήριο το 1999-2000.