Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ θάβει μεταπολίτευση και δικαιώματα!

Δυο χιλιαδες δεκα! Ειναι ραγιαδισμος
να παραμενει ατρωτος ο καπιταλισμος...

"Αν ο κρατικος μηχανισμος διασφαλισει, ακομα και με αυστηρη αστυνομευση, την απαγορευση του καπνισματος, αυτο θα σημαινει οτι κατι αλλαζει. Οτι μπορει, εστω και με διοικητικη αυστηροτητα, η κουλτουρα της απειθειας να αντικατασταθει σιγα σιγα με την κουλτουρα του αλληλοσεβασμου. Ειναι καιρος η ελληνικη κοινωνια να υπογραψει το δικο της μνημονιο με την τηρηση της νομιμοτητας, με το σεβασμο του αλλου, με την προασπιση του δημοσιου συμφεροντος".
Ειδατε με ποσο ωραιο τροπο μας περιγραφει ο αρθρογραφος των "Νεων" τη σημασια της καθολικης απαγορευσης του καπνισματος? Ζητουμενο δεν ειναι η προστασια της υγειας, οταν η κυβερνηση της τροικας διαλυει το ΕΣΥ και τα νοσοκομεια, αλλα η καταστολη της "κουλτουρας της απειθειας". Ζητουμενο ειναι η πειθαρχηση, η υποταγη εργαζομενων και νεων, μεσα απο καθε τυπου απαγορευσεις.

απο εφημεριδα ΚΟΝΤΡΑ





Το ΠΑΣΟΚ θαβει μεταπολιτευση και δικαιωματα
Ξεπερασε καθε οριο στο πολιτικο δουλεμα ο πρωθυπουργος κατα την προχθεσινη του ομιλια, επιτιθεμενος με υφος προεδρου ...Σοσιαλιστικης Διεθνους στις κατακτησεις των εργαζομενων. Χειροκροτουμενος απο τους καρεκλοκενταυρους του πληρως ενσωματωμενου κομματος του, μετετρεψε το πανηγυρι για τα 36 χρονια απο τη Διακηρυξη του ΠΑΣΟΚ σε κηδεια της μεταπολιτευσης. "Το πραγματικο διλημμα σημερα ειναι αν θα παμε πισω σε οσα μας οδηγησαν εδω η αν θα δημιουργησουμε μια Ελλαδα διαφορετικη καλυτερη δικαιοτερη και βιωσιμη. Αφηνουμε πισω τα σφαλματα της περιοδου της μεταπολιτευσης", ειπε ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναπαραγοντας ολο το μισος της συντηρησης για τη "μεταπολιτευση", η οποια κατηγορειται γιατι εφερε στο προσκηνιο τις εργατικες λαικες και δημοκρατικες προσδοκιες. Το ΠΑΣΟΚ, απο την εποχη του "εκσυχρονισμου" κι ακομα νωριτερα, εχθρευονταν την κληρονομια της μεταπολιτευσης, παροτι την αξιοποιουσε για να ενσωματωσει τη λαικη δυσαρεσκεια. Σημερα ομως το ΠΑΣΟΚ της συχρονης οικονομικης "χουντας" κυβερνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαιου, το ΠΑΣΟΚ της καταστολης και του συνεταιρισμου με τους σφαγεις του Ισραηλ, εχει κηρυξει ολοκληρωτικο πολεμο στα εργατικα δικαιωματα και γι αυτο και στη μεταπολιτευση. Ο πρωθυπουργος που αποσπα συγχαρητηρια στα σαλονια των πολυεθνικων και κραυγες απογνωσης και οργης στα διαμερισματα των εργαζομενων στην Ελλαδα, σηκωσε και τη σημαια του "νεου πατριωτισμου". Σωσαμε την Ελλαδα, "που ηταν στα προθυρα μιας ταπεινωτικης χρεοκοπιας" ειπε. Ξεχασε βεβαια να πει οτι αφου οδηγησε την εργατικη οικογενεια στη χρεοκοπια και τη φτωχεια, οδηγει και τη χωρα στη χρεοκοπια , αλλα με τις παρατες του ΔΝΤ και της ΕΕ! Εδω που τα λεμε αλλωστε δεν εχει ξαναγινει ποτε να γινει καποιος πρωθυπουργος, να οδηγησει τη χωρα του σε υποτελεια σε ξενους δυναστες, ισχυριζομενος οτι δηθεν ειναι ουσιαστικα χρεοκοπημενη, και γι αυτο να του δωσουν οι Γερμανοι και ...βραβειο! Ο πατριωτισμος του Παπανδρεου και των ομοιων του ειναι ο πατριωτισμος της ταξης που υπηρετουν, ειναι ο πατριωτισμος του κεφαλαιου (ελληνικου και ξενου, κυριως του ξενου), των τραπεζων, των εφοπλιστων, και αλλων πραγματικων συντεχνιων που απομυζουν τον πλουτο.



Κερδισμενη βγαινει η γερμανικη εταιρεια Thyssen Krupp υστερα απο την απαραδεκτη συμφωνια για την πωληση των ναυπηγιων Σκαραμαγκα, μεταξυ της ελληνικης κυβερνησης, της αγοραστριας αραβικης Abu Dhabi και της Thyssen. Η γερμανικη εταιρεια θα παρει το μεγαλυτερο μερος των 300 εκατομμυριων που διεκδικουσε απο το ελληνικο Δημοσιο (παροτι "λεφτα δεν υπαρχουν") ενω η κυβερνηση θα παραλαβει το ελαττωματικο υποβρυχιο, τα τρια που ειναι υπο κατασκευη, και θα παραγγειλει δυο επιπλεον, ανεβαζοντας το τελικο τιμημα στα 4 δισ. ευρω (απο 2,8 δισ.)! Επιπλεον η κυβερνηση παραιτηθηκε απο τις ποινικες ρητρες υψους εκατονταδων εκατομμυριων ευρω, για τις πολυετεις καθυστερησεις στις παραδοσεις των υποβρυχιων. Η τυχη των 1.300 εργαζομενων παραμενει αγνωστη, καθως η συμφωνια προβλεπει το κλεισιμο του τμηματος κατασκευης εμπορικων πλοιων και τροχαιου υλικου.


Οπλο μας η αλληλεγγυη
Χειμωνας του 85 στη Θεσσαλονικη. Απεργια των σκουπιδιαρηδων (ετσι τους λεγαμε τοτε). Εγω 15χρονος Κνιτης μαθητης λυκειου. Πιασμενος σε "αλυσιδα" με συντροφους μεγαλυτερους να προσπαθουμε να εμποδισουμε τους στρατιωτες να μαζεψουν τα σκουπιδια. Ντρεπομουν αλλα πιο πολυ ντρεπομουν να πω πως ντρεπομουν.
Τα χρονια περασαν. Εχω δυο γιους, ο ενας 15χρονος, δεν ειμαι πλεον Κνιτης, ειμαι ενας ανενταχτος, αντιεξουσιαστης, αριστερος - τρομαρα μου, που ψαχνει την Αριστερα. Χρονια τωρα με στηνει στο ραντεβου, αλλα εγω επιμενω να την περιμενω.
Σεπτεμβριος του 2010, Αχαια. 40χρονος πλεον, προεδρος του Σωματειου "Η Γαλαρια", ηλεκτροσυγκολλητης, εργαζομενος στη Vinci. Την Τεταρτη ειχαμε απεργια. Τα αιτια πολλα. Τα αιτηματα διαφορα. Καλυτερες συνθηκες, επιδοματα, τρομοκρατια, εκβιασμοι. Λιγο πριν ξημερωσει, αρχισαν να ερχονται στα τουνελ κατι "παλιοπαιδα" με μηχανες και αυτοκινητα. Κατι αξυριστα αγορια με χαιτη και σκουλαρικια. Ο Νικος (μεγαλυτερος αυτος) και η Σοφια απο το συντονιστικο. Περναγε η ωρα και ερχονταν ολο και περισσοτερα λιανοπαιδα. Και μαζι κοριτσια, ομορφα κοριτσια. Και σταθηκαν μαζι μας στην πυλη. Δεν ηθελαν να τους κερασουμε ουτε καφε. Ενιωθαν πως εκαναν το χρεος τους. Οι συναδελφοι μου τα εχασαν. Ντρεπονταν που δεν ηταν ολοι οι εργαζομενοι που απεργουσαν μαζι μας. Και θελαν να αγκαλιασουν ολα αυτα τα παιδια που στεκονταν μαζι μας χωρις να ξερουν ουτε το ονομα μας.
Τεταρτη 1 Σεπτεμβρη 2010. Η ωραιοτερη μερα της ζωης μου. Δεν κερδισαμε τιποτα. Δεν ξερω αν θα κερδισουμε τιποτα στο μελλον. Ομως για πρωτη φορα δεν ενιωσα μονος. Ενιωσα ομως συντροφος. Ποσο καιρο ειχα να πω αυτη τη λεξη. Για ενα διαστημα ντρεπομουν να την ξεστομισω. Την ειχαν κουρελιασει γραφειοκρατες, καρεκλοκενταυροι και εργατοπατερες. Αυτοι ομως ηταν πραγματικοι συντροφοι. Ηταν οι συντροφοι μου που δουλευουμε μαζι στις γαλαριες και στα συνεργεια της Vinci. Ηταν οι συντροφοι μου απο διαφορους χωρους, νεα παιδια που βοηθησαν να πετυχει η απεργια και να μην δουλεψει κανεις.
Λυπαμαι συναδελφοι αν δεν μπορεσει να κερδισει το σωματειο ενα επιδομα παραπανω, αλλα κερδισαμε σε ανθρωπια αξιοπρεπεια και κυριως αλληλεγγυη. Συγνωμη παιδια που δεν ξερω τα ονοματα σας, αλλα σας ευχαριστω και γω και οι συναδελφοι μου. Συγνωμη και σε οσους περιμεναν να διαβασουν ενα "πολιτικο" κειμενο. ΥΓ. Ραντεβου ρε μαλλιαδες στην ΔΕΘ και μακρια απο γραφειοκρατες.
Τσελεπης Θοδωρος, ηλεκτροσυγκολλητης

απο την εφημεριδα ΠΡΙΝ



Ψήφος κατά... Μνημονίου;
Κανεις δεν δινει σημασια, απλως δε θα πανε να ψηφισουν!
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στο ΕΘΝΟΣ
Κρίσιμο από πλευράς πολιτικής επικαιρότητας το ερώτημα: υπάρχει δυνατότητα μετατροπής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου σε πολιτικό δημοψήφισμα με αντικείμενο ποιος είναι υπέρ και ποιος κατά του Μνημονίου Παπανδρέου - ΔΝΤ; Οχι. Κατηγορηματικά όχι, είναι η απάντηση. Ο λαός γνωρίζει άριστα ότι οι δημοτικές εκλογές δεν βγάζουν κυβερνήσεις. Δεν πρόκειται βεβαίως να πέσει ο Παπανδρέου, αν ο Φασούλας χάσει τον Πειραιά ή αν η ΝΔ με τον Γκιουλέκα ξαναπάρει τη Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν έχει την αφέλεια να ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα ξαναδώσει πίσω τους μισθούς και τις συντάξεις που λεηλάτησε, αν ο Κικίλιας πάρει την Αττική.
Αν ήταν βουλευτικές οι εκλογές του Νοεμβρίου, θα ήταν σίγουρα οι πιο βίαιες της μεταπολίτευσης. Ενδεχομένως θα βλέπαμε πετροβολισμούς ή και ξυλοδαρμούς υποψηφίων, άγριες συμπλοκές οπαδών, πάθος και μίσος χωρίς όρια. Είναι όμως δημοτικές, άρα ασήμαντου πολιτικού βάρους εκ φύσεως. Γι’ αυτό και οι πολίτες τις αντιμετωπίζουν με υπέρμετρη αδια­φο­ρία. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που είναι εξοργισμένοι με την κυβέρνηση, απλώς δεν θα πάνε να ψηφίσουν.
Η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων - έστω και με εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερους ψηφοφόρους. Οι οργισμένοι κατά της κυβέρνησης θα μείνουν σπίτια τους, κοινωνική έκρηξη δεν έχει ακόμη σημειωθεί και οι κομματικοί του αντίπαλοι είναι ανέτοιμοι πολιτικά και οργανωτικά να το αντιμετωπίσουν στις κάλπες και να του αμφισβητήσουν την εξουσία ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.
Εκλογικό «κύκνειο άσμα» ενδέχεται όμως να αποτελέσει για το κυβερνών κόμμα η πιθανή νίκη του στις αυτοδιοι­κητικές εκλογές. Η αλαζονεία της κυβέρνησης θα ενισχυθεί πολύ.
«Ο λαός εγκρίνει το Μνημόνιο», είναι το προπαγανδιστικό σύνθημα που θα θέσει σε κυκλοφορία. «Τα υποζύγια αντέχουν, φορτώστε τα κι άλλο!» θα είναι η ανομολόγητη πολιτική γραμμή της μετά τις εκλογές. Ηδη διπλασιάζει σχε­δόν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Η οργή του κόσμου όμως δεν θα έχει εκτονωθεί καθόλου. Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Η έλλειψη πολιτικής διεξόδου, η οποία δρα καθησυχαστικά για την κυβέρνηση, θα συσσωρεύει εκρηκτικό δυναμικό στην κοινωνία. Μόνο η ζωή θα δείξει αν θα επικρατήσει η απάθεια του ραγιαδισμού ή το «γαία πυρί μειχθήτω»...

http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=180584#180584