Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

'Ολα δείχνουν ότι βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη

 
Στο έλεος αρχαιοκάπηλων οι ανασκαφές στην Ιθάκη
Όλα δείχνουν ότι βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα
Η περιοχή «Σχολή Ομήρου», κοντά στο χωριό Άγιος Αθανάσιος της Ιθάκης, όπου γίνονται οι ανασκαφές για το Παλάτι του Οδυσσέα από το ζεύγος Αρχαιολόγων Θανάση Παπαδόπουλου και Λίτσας Κοντορλή, καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι εγκαταλελειμμένη। Οι έρευνες έχουν σταματήσει αυτό το διάστημα, ωστόσο πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, επισκέπτονται τις ανασκαφές, λόγω της δημοσιότητας που δόθηκε στο θέμα। Τα σημεία που ανασκάπτονται είναι περιφραγμένα με ξύλα και σκεπασμένα με τσίγκους। Μέσα σ’ αυτά διακρίνει κανείς, εκτός από τα θεμέλια κτιρίων, και σκουπίδια! Βέβαια είναι εύκολο να παραβιαστούν, γι’ αυτό και ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να φυλαχτεί ο χώρος. Και το υπουργείο Πολιτισμού τον παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποφανθούν αν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το Παλάτι του Οδυσσέα. Όπως έλεγαν επισκέπτες, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου να είχε υπάρξει ένδειξη για μια παρόμοια ανακάλυψη, οι υπεύθυνοι θα έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον…. Να σημειωθεί ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει περισσότερο από έναν αιώνα πάρα πολλούς επιστήμονες. Άλλοι την τοποθετούν στην Ιθάκη, άλλοι στην Κεφαλονιά, ο Ντέρπεφελντ στη Λευκάδα, κάποιοι άλλοι στο νησάκι Ερεικούσα κοντά στην Κέρκυρα.
«ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ…»
• Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν ενστάσεις, ο Δήμαρχος Ιθάκης Γιώργος Βασιλόπουλος, όμως, δεν έχει καμία. «Είμαι βέβαιος πως πρόκειται για το Ανάκτορο του Οδυσσέα. Ακούγοντας την ανακοίνωση, διαπίστωσα ότι τα ευρήματα βεβαιώνουν πως πρόκειται για το μυκηναϊκό άστυ. Είμαι δε σίγουρος ότι το ανάκτορο βρίσκεται στην Ιθάκη για δύο λόγους. Το όνομά της δεν έχει αλλάξει από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ εδώ έχει βρεθεί το μοναδικό λατρευτικό σπήλαιο στη θάλασσα. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο Ιόνιο». Τα ίδια αναφέρει και ο επί εικοσαετίας πρώην δήμαρχος Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης: «Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ελληνική, και όχι μόνον, αρχαιολογία, καθώς ο Οδυσσέας αποτελεί εμβληματική μορφή για την παγκόσμια κοινότητα, τα μέλη της οποίας τον γνωρίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
• «Το μέγαρο και τα ευρήματα που εντοπίσαμε μας κάνουν με επιφύλαξη να πιστεύουμε ότι είναι το παλάτι του Οδυσσέα», υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Ανάμεσα στα ανακαλυφθέντα είναι και μια κρήνη μυκηναϊκής εποχής. Δηλαδή χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο δηλαδή κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Στην τοποθεσία «Σχολή Ομήρου», πολλοί αρχαιολόγοι, Έλληνες και ξένοι, πραγματοποίησαν ανασκαφές, θεωρώντας ότι μπορούν εκεί να εντοπίσουν αξιόλογα ευρήματα. Μεταξύ αυτών και ο σπουδαίος Σλήμαν. Οι αρχαιολόγοι Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή έθεσαν σαν στόχο ζωής να ανακαλύψουν την Ομηρική Ιθάκη. Μάλιστα πριν από τέσσερα χρόνια, το Νοέμβριο του 2006, είχαν ανακαλύψει μία πινακίδα, που «αφηγείται» με γλαφυρό τρόπο ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας, και η οποία παρουσιάστηκε από το γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «Kadmos».
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=642&catid=13




Οταν ο Οδυσσέας σκότωσε τους μνηστήρες, η Αθηνά παρέμβηκε στους συγγενείς των μνηστήρων που ζητάγανε εκδίκηση, και επίλθε συμφιλίωση. Εδώ τελειώνει η Οδύσσεια, αλλά όχι και η ιστορία του Οδυσσέα, όπου σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, καταφεύγει στη Θεσπρωτία, όπου ακολουθεί τις οδηγίες του Τειρεσία, και προσφέρει θυσία για να εξευμενίσει τον Ποσειδώνα. Τότε, τον καιρό του Οδυσσέα, Θεσπρωτία ονομαζόταν όλη η σημερινή Ήπειρος, γιατί δεν είχε γίνει η μετακίνηση των Μολοσών, και την Ήπειρο τότε κατοικούσαν μόνο οι φυλές των Θεσπρωτών. Εκεί λοιπόν, στη Θεσπρωτία, παντρεύτηκε τη βασίλισσα των Θεσπρωτών, Καλλιδίκη, και νίκησε σε μάχη τους Βρύγους. Μετά τον θάνατο της Καλλιδίκης, στη βασιλεία στη Θεσπρωτία τη διαδέχεται ο Πολυποίτης, ο γιός του Οδυσσέα και της Καλλιδίκης, και ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη, όπου είχε φτάσει και ο Τηλέγονος, ο γιός του από την Κίρκη. Συγκρουστήκανε για κάποια κοπάδια, και ο Τηλέγονος, μη γνωρίζοντας ότι είναι ο πατέρας του, τον σκοτώνει. Όταν ο Τηλέγονος έμαθε ποιόν σκότωσε, πήρε το σώμα του πατέρα του, τον Τηλέμαχο και την Πηνελόπη, και τους έφερε στη μητέρα του την Κίρκη, και αφού θάψανε με τιμές το σώμα του Οδυσσέα, η Κίρκη τους έκανε αθάνατους, και αυτός παντρεύθηκε την Πηνελόπη και ο Τηλέμαχος την Κίρκη.