Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε την μνήμη των εκτελεσθέντων του '48

Ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε την μνήμη των εκτελεσθέντων του '48
Για μία ακόμα χρονιά, έγινε το Σάββατο το πρωί η εκδήλωση τιμής και μνήμης από τον Δήμο Ιωαννιτών, στους εκτελεσθέντες Γιαννιώτες του καλοκαιριού του ’48. Τα έκτακτα δικαστήρια του εμφυλίου οδήγησαν όπως είναι γνωστό στο απόσπασμα Γιαννιώτες αριστερούς που κατηγορήθηκαν για τη συνεργασία τους με τον Δημοκρατικό Στρατό, ενώ εκατοντάδες άλλοι φυλακίστηκαν στις φυλακές ΦΙΞ (εκεί που είναι σήμερα το ξενοδοχείο Παλλάδιο) και υπέστησαν βασανιστήρια. Το έωλο αυτών των εκτελέσεων που τρομοκράτησαν την κοινή γνώμη της πόλης και προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις (με πλέον γνωστή αυτήν του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων), αποδείχτηκε λίγους μήνες μετά όταν οι κατηγορίες μετατράπηκαν και σταμάτησαν οι εκτελέσεις.
Επιφανέστερη των εκτελεσθέντων η Ευτυχία Πρίντζου με αντιστασιακή δράση το ‘40, παρά το νεαρό της ηλικίας της, και αγαπητή στους Γιαννιώτες για τον ανθρωπισμό της, έμελε να δώσει το όνομά της σε αυτήν τη θύμηση για τα σύγχρονα Γιάννενα.
Στην τελετή παρέστησαν οι αρχές του τόπου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων Νικόλαου Γκόντα, στελεχών της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων καθώς και συγγενών των θυμάτων.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2010/08/48.html