Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η μόλυνση του ΧΥΤΑ και στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας είναι βαριάς μορφής

Αυτό προκύπτει από τα πρώτα δείγματα
Ι. ΣΕΝΤΕΛΕΣ: Η μόλυνση του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό είναι βαριάς μορφής
Προβλήματα και στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας
«Στα στραγγίσματα του κυττάρου του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων και στην έξοδο του βιολογικού καθαρισμού του η μόλυνση είναι βαριάς μορφής». Αυτό δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, μιλώντας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα δύσοσμα νερά, που εντοπίστηκαν πολύ κοντά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ελληνικό (βρίσκεται στα όρια του Δήμου του).
Ο κ. Σεντελές αναφέρθηκε στις δειγματοληψίες που πραγματοποίησε ο Δήμος στις πηγές, στα στραγγίσματα του κυττάρου του ΧΥΤΑ, καθώς και στον Βιολογικό Καθαρισμό του και σημείωσε, ότι περισσότερα συμπεράσματα θα βγουν όταν δοθούν απαντήσεις επί των δειγμάτων που έχουν σταλεί, τόσο στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από τα πρώτα συμπεράσματα, η μόλυνση είναι βαριάς μορφής.
Πάντως, ο δήμαρχος σημείωσε ότι θέση όλων των κατοίκων του Δήμου του είναι, ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να βάλει «λουκέτο» έως ότου διαπιστωθεί ακριβώς ποιο πρόβλημα προκάλεσε την έντονη δυσοσμία των νερών, πολύ κοντά σε αυτόν.
Ακόμη διερωτήθηκε αν υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό στο ΧΥΤΑ για να λειτουργεί σωστά ένας Βιολογικός Καθαρισμός. «Μήπως το μέγεθος αυτού του Βιολογικού Καθαρισμού είναι μικρό και η δυναμικότητά του δεν είναι τέτοια που να μπορεί να αντέξει το φορτίου του ΧΥΤΑ;». Τέλος, υπογράμμισε, ότι «το προϊόν που βγαίνει στην έξοδο του βιολογικού είναι ακατάλληλο να διατεθεί οπουδήποτε»!
Στο Καρβουνάρι…
Στο μεταξύ, σε χθεσινή αναφορά τους προς τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας, οι κ.κ. Θωμάς Φώτσης, Παύλος Αλεξίου, Θεόδωρος Χόβολος, Χρήστος Παπαδόπουλος και Γεώργιος Σπύρου, σημειώνουν, ότι είναι προβληματική και η λειτουργία του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, στη Θεσπρωτία!
Όπως αναφέρουν, έχουν διαπιστωθεί προβλήματα, μεταξύ άλλων, στην εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων, ενώ «υπάρχει διαρροή στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ, εκτός του χώρου, καθώς επίσης και τα στοιχεία των χημικών αναλύσεων είναι ασύμβατα με κάθε λογική».
Οι υπογράφοντες ζητούν από τους αρμόδιους να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους και να λάβουν άμεσα μέτρα για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/11002