Φιλιάτι 1930: Φωτογραφία απομεινάρια του πονεμένου παρελθόντος…
Μία ακόμη φωτογραφία-μαρτυρία που αποτελεί τεκμήριο για τον τόπο, την ιστορία και τους ανθρώπους του.
Προέρχεται από μια χρονική περίοδο που τα φωτογραφικά μέσα, στη γενικότερη περιοχή της Θεσπρωτίας, ήταν ανύπαρκτα και το ξένο στοιχείο των αλλόθρησκων κατακτητών είχε ριζώσει για καλά στον τόπο.
Mια άποψη της κεντρικότερης πλατείας των Φιλιατών, «κλειδωμένη», από τον «ομφαλό» της πόλης.
Ογδόντα ένα χρόνια έχει διατηρηθεί σε ιδιωτική συλλογή η συγκεκριμένη φωτογραφία, και σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά.
Στο αριστερό άκρο του βασικού πλάνου ξεχωρίζει το επιβλητικό μαρμάρινο κτίσμα που ανέγειραν οι μουσουλμάνοι της περιοχής για τη θρησκευτική λατρεία των ομόθρησκών τους της τότε τοπικής κοινότητας.
Το μεγαλύτερο τζαμί των Φιλιατών που κτίστηκε σε προνομιούχο θέση, πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού. Όπου και αυτός πιθανότατα είχε χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαιοελληνικού ναού.
Κτήτωρ του, όπως αναφέρουν οι ξένοι περιηγητές, ο Ιμπραήμ Αγάς από το «Κούτσι», αρχηγός των Σπάχηδων της περιοχής με βασικό σκοπό την ανάπτυξη του μωαμεθανισμού στην πόλη των Φιλίατών και γενικότερα στη Θεσπρωτία.
Πίσω του η παραδοσιακή γειτονιά «βλαχομαχαλάς».
Η απελευθέρωση της πόλης, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου1913, ύστερα από την πολύχρονη κατοχή ώθησε τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της να στείλουν στη λήθη (σχεδόν τρείς δεκαετίες μετά) αυτό το κτίσμα κατεδαφίζοντάς το, αναλογιζόμενοι την καλοπέραση που είχαν από τους κατακτητές. Όμως, σαν γνήσιοι νεοέλληνες, δεν φρόντισαν στην ίδια θέση να φτιάξουν μία εκκλησία, αλλά το μετέτρεψαν σε πλατεία. Τα ίδια έχουν γίνει σε όλη την Θεσπρωτία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Στην Θεσσαλονίκη γκρέμισαν το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο, και πάνω του έχτισαν το Πανεπιστήμιο, αντί μίας εκκλησίας. Ανοησίες και ηλιθιότητες νεοελλήνων.
Έδω, ένα σπάνιο ενσταντανέ που απεικονίζει το κτίσμα αυτής της ιστορίας όταν ήταν ακέραιο...
Θύμησες, μόνο από κάποια σκόρπια και ελάχιστα πλέον, φωτογραφικά απομεινάρια από το πονεμένο παρελθόν της ιστορικής πόλης…
http://892fm.blogspot.com/2012/03/1930.html